خیرالحاکمین (اسم الله)
پرش به ناوبری
پرش به جستجو
«خیرُ الحاکمین» از اسما و صفات خداوند متعال و به معناى «بهترین داوران و فرمانروایان» است که سه بار در قرآن کریم در آیات زیر ذکر شده است:[۱]
- «وَ إِنْ کانَ طائِفَةٌ مِنْکمْ آمَنُوا بِالّذى أُرسِلْتُ بِهِ وَ طائِفَةٌ لَمْ یؤْمِنُوا فَاصْبِرُوا حَتّى یحْکمَ اللّهُ بَینَنا وَهُوَ خَیرُ الحاکمینَ».(اعراف/۸۷) «اگر گروهى از شما به آیینى که براى تبلیغ آن فرستاده شده ام ایمان آورده، و گروه دیگر ایمان نیاورند، صبر کنید تا خدا میان ما داورى کند و او بهترین داورها است».
- «وَ اتَّبِعْ ما یوحى إِلَیک وَ اصْبِر حَتّى یحْکمَ اللّهُ وَ هُوَ خَیرُ الحاکمینَ».(یونس/۱۰۹) «از آنچه که به تو وحى مى شود پیروى کن و صبر کن تا خدا داورى کند، او بهترین داورها است».
- از زبان فرزند کبیر حضرت یعقوب چنین نقل مى کند: «... فَلَنْ أَبْرَحَ الأَرض حَتّى یأْذَنَ لِى أَبِى أَو یحْکمَ اللّهُ لِى وَ هُوَ خَیرُ الحاکمینَ».(یوسف/۸۰) «در این سرزمین مى مانم تا پدرم به من اجازه حرکت دهد، یا خدا به نفع من داورى کند او بهترین داورها است».
لفظ «أَحکمُ الحاکمین» که صیغه تفضیل است، حاکى از وجود داوران دیگرى است که خدا بهترین آنها است، و نکته آن این است که در میان دیگر داوران، داوران عادل و جائر و خطاکار و واقع بین وجود دارد؛ سرانجام چون همگى فاقد احاطه علمى هستند، از این جهت خدا بهترین داوران مى باشد.[۲]
پانویس
- ↑ فرهنگ قرآن، ج ۱۳، ص ۳۰۲.
- ↑ منشور جاوید، ج ۲، ص ۲۲۴، آیت الله جعفر سبحانی.