مجید (اسم الله)
لفظ «مَجيد» در قرآن چهار بار آمده و در دو مورد اسم خدا قرار گرفته است، چنانكه میفرمايد:
«وَ هُوَ الغَفُورُ الوَدُود * ذُوالعَرْشِ المَجِيدِ»؛ (سوره بروج، 14-15) او است بخشاينده و مهربان صاحب عرش و بزرگوار.
و نیز می فرماید: «رَحْمَةُ اللّهِ وَ بَرَكاتُهُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ البَيْتِ انَّهُ حَمِيدٌ مَجِيدٌ»؛ (سوره هود، 73) رحمت و بركات خدا بر شما اهل بيت است و او ستوده و بزرگوار است.
ترکیب «حَمِيدٌ مَجِيدٌ» در این آیه به این معناست كه خدای تعالی به علت حميد و مجيد بودنش منشأ و مصدر هر فعل پسنديده و هر كرم و جود است و او از رحمت و بركات خود بر هر كس از بندگانش كه بخواهد افاضه ميكند.
«ابن فارس» ميگويد: «مجد» عبارت از اين است كه چيزي به درجه نهائي برسد و عرب آن را در صفات زيبا بكار ميبرد، مثلاً فردي كه از نظر كَرَم در رده بالائي قرار گيرد، به عمل او «مجد» گفته ميشود و او را «ماجد» ميخوانند و چون كرمي بالاتر از كرم خدا نيست، خدا ماجد و مجيد است.
«راغب اصفهانی» نیز ميگويد: «مجد» گستردگي در كرم و جلال است، اگر خدا را مجيد ميناميم، يا به خاطر برتري ذات و صفات او و يا گسترش كرم و احسان او است.
ولي ظاهراً «مجد» به معنای رفعت و عظمت است و مجيد كسی است كه دارای يكی از اين دو مبدأ است و وسعت در كرم از آثار و مظاهر آن است.
همچنین گفته شده كلمه مجيد از مجد است كه به معناي كرم و بزرگواري است و مجيد به معناي كريم است و كريم به كسي گويند كه خوان و سفرهاي گسترده داشته باشد و خيرش براي مردم بسيار باشد.
منابع
- ترجمه المیزان فی تفسیر القرآن، ج 10، ص 486.
- منشور جاوید، جعفر سبحانی، ص 359، پایگاه اطلاعرسانی آیتالله سبحانی.