سوره قصص: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۷ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۹: سطر ۹:
 
|تعداد آیه=۸۸
 
|تعداد آیه=۸۸
 
}}
 
}}
 +
'''«سوره قصص»''' بیست و هشتمین [[سوره]] از [[قرآن|قرآن کریم]] است و دارای ۸۸ [[آیه]] می باشد.
 +
==نزول سوره==
 +
تمام آیات سوره «قصص» در [[مکه]] نازل شده است. این سوره در ترتیب مصحف، بیست و هشتمین سوره و در [[ترتیب نزول سوره ها|ترتیب نزول]]، چهل و نهمین سوره [[قرآن|قرآن کریم]] است که پیش از آن [[ سوره نمل]] و پس از آن [[سوره اسراء]] نازل شده است.
  
سوره قصص بیست و هشتمین سوره از قرآن است و دارای 88 آیه است.
+
==تعداد آیات==
==نزول==
 
تمام آیات سوره ی قصص در مکه  نازل شده است.این سوره در ترتیب مصحف بیست و هشتمین سوره و در ترتیب نزول چهل و نهمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن[[ سوره نمل]] و پس از آن [[سوره اسراء]]نازل شده است.
 
  
==تعداد آيات==
+
این سوره ۸۸ [[آیه|آیه]] است. [[کوفه|کوفیان]] {{متن قرآن|«طسم»}} را یک آیه مستقل می دانند و دیگران {{متن قرآن|«یَسقون»}} را.
  
اين سوره 88 آيه است. كوفيان «طسم» را يك آيه مستقل مي دانند و ديگران «يسقون» را.
+
==محتوا و هدف سوره==
 +
غرض این سوره وعده جمیل به مؤمنین است، مؤمنینى که در [[مکه|مکه]] قبل از [[هجرت]] به [[مدینه|مدینه]] عده اندکى بودند که مشرکین و فراعنه [[قریش|قریش]] ایشان را ضعیف و ناچیز مى‌شمردند، و اقلیتى که در مکه در بین این طاغیان در سخت‌ترین شرایط به سرمى‌بردند و فتنه‌ها و شداید سختى را پشت سر مى‌گذاشتند، [[الله|خداى تعالى]] در این سوره به ایشان وعده مى‌دهد که به زودى بر آنان منت نهاده و پیشوایان مردم قرارشان می‌دهد، و آنان را وارث همین فراعنه می‌کند، و در زمین مکنتشان می دهد، و به طاغیان قومشان آنچه را که از آن بیم داشتند نشان می‌دهد.
  
==فضيلت سوره==
+
به همین منظور براى این مؤمنین این قسمت از داستان [[حضرت موسی علیه السلام|موسى]] و [[فرعون]] را خاطرنشان می سازد که موسى را در شرایطى خلق کرد که فرعون در اوج قدرت بود و [[بنى اسرائیل]] را خوار و زیردست کرده بود که پسر بچه‌هایشان را می کشت و زنانشان را زنده می گذاشت، آرى خداوند در چنین شرایطى موسى را آفرید و مهم‌تر آنکه او را در دامن دشمنش یعنى خود فرعون پرورش داد، تا وقتى که به حد رشد رسید، آن گاه او را از شر [[فرعون]] نجات داد و از بین فرعونیان به سوى مدین روانه‌اش نمود، و پس از مدتى به عنوان [[رسالت]] دوباره به سوى ایشان بر گردانید، با [[معجزه|معجزاتى]] آشکار تا آنکه فرعون و لشکریانش تا آخرین نفر را غرق کرده و بنى اسرائیل را وارث آنان نمود، و [[تورات]] را بر موسى نازل فرمود، تا هدایت و بصیرت براى مؤمنین باشد.
  
ابى بن كعب از [[پيامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله روايت كرده است كه هر كه سوره قصص را بخواند ده حسنه به عدد كسانى كه موسى را تصديق و تكذيب كردند به او داده مي شود و فرشته‌اى در آسمان و زمين نمي ماند مگر اين كه براى او شهادت مي دهند كه او براستى مي گفت: همه چيز تباه مي شود جز ذات خداوند.
+
و عین همین سنت را در میان مؤمنین به [[اسلام]] جارى خواهد کرد، و ایشان را به ملک و عزت و سلطنت خواهد رسانید، و [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] (ص) را دوباره به وطن باز خواهد گردانید.
  
== هدف سوره ==
+
آن گاه از این داستان منتقل مى‌شود به بیان این که در حکمت خدا لازم است که از جانب خودش کتابى نازل کند، تا دعوت حق آن جناب نیز کتاب داشته باشد، سپس سخنان طعن‌آمیز مشرکین را که در باره دعوت [[قرآن]] زده‌اند که: «چرا به وى آنچه به موسى داده شد ندادند؟» نقل فرموده و از آن پاسخ مى‌دهد، و نیز علت [[ایمان|ایمان]] نیاوردن آنان را نقل نموده به این که اگر به تو ایمان بیاوریم و هدایت تو را پیروى کنیم قدرت ما از ما سلب می‌شود، و از آن پاسخ می‌دهد، و به این منظور داستان [[قارون]] و فرو رفتنش در زمین را برایشان مجسم می‌سازد.<ref> ترجمه المیزان، ج‌۱۶، ص: ۶ </ref>
+
==فضیلت سوره==
غرض اين سوره وعده جميل به مؤمنين است، مؤمنينى كه در مكه قبل از هجرت به مدينه عده اندكى بودند كه مشركين و فراعنه قريش ايشان را ضعيف و ناچيز مى‌شمردند، و اقليتى كه در مكه در بين اين طاغيان در سخت‌ترين شرايط به سرمى‌بردند و فتنه‌ها و شدايد سختى را پشت سر مى‌گذاشتند، خداى تعالى در اين سوره به ايشان وعده مى‌دهد كه به زودى بر آنان منت نهاده و پيشوايان مردم قرارشان می‌دهد، و آنان را وارث همين فراعنه می‌كند، و در زمين مكنتشان میدهد، و به طاغيان قومشان آنچه را كه از آن بيم داشتند نشان می‌دهد.
+
[[ابی بن کعب|ابى بن کعب]] از [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله روایت کرده است که هر که سوره قصص را بخواند، ده حسنه به عدد کسانى که [[حضرت موسی علیه السلام|حضرت موسى]] را تصدیق و تکذیب کردند به او داده می شود و [[فرشته|فرشته‌اى]] در آسمان و زمین نمی ماند مگر این که براى او شهادت می دهند که او براستى می گفت: همه چیز تباه می شود جز ذات [[الله|خداوند]].
  
به همين منظور براى اين مؤمنين اين قسمت از داستان موسى و فرعون را خاطرنشان میسازد كه موسى را در شرايطى خلق كرد كه فرعون در اوج قدرت بود و بنى اسرائيل را خوار و زيردست كرده بود كه پسر بچه‌هايشان را میكشت و زنانشان را زنده میگذاشت، آرى خداوند در چنين شرايطى موسى را آفريد و مهم‌تر آنكه او را در دامن دشمنش يعنى خود فرعون پرورش داد، تا وقتى كه به حد رشد رسيد، آن گاه او را از شر فرعون نجات داد و از بين فرعونيان به سوى مدين روانه‌اش نمود، و پس از مدتى به عنوان رسالت دوباره به سوى ايشان بر گردانيد، با معجزاتى آشكار تا آنكه فرعون و لشكريانش تا آخرين نفر را غرق كرده و بنى اسرائيل را وارث آنان نمود، و تورات را بر موسى نازل فرمود، تا هدايت و بصيرت براى مؤمنين باشد.
 
 
و عين همين سنت را در ميان مؤمنين به اسلام جارى خواهد كرد، و ايشان را به ملك و عزت و سلطنت خواهد رسانيد، و رسول خدا (ص) را دوباره به وطن باز خواهد گردانيد.
 
آن گاه از اين داستان منتقل مى‌شود به بيان اين كه در حكمت خدا لازم است كه از جانب خودش كتابى نازل كند، تا دعوت حق آن جناب نيز كتاب داشته باشد، سپس سخنان طعن‌آميز مشركين را كه در باره دعوت قرآن زده‌اند كه: چرا به وى آنچه به موسى داده شد ندادند؟ نقل فرموده و از آن پاسخ مى‌دهد، و نيز علت ايمان نياوردن آنان را نقل نموده به اين كه اگر به تو ايمان بياوريم و هدايت تو را پيروى كنيم قدرت ما از ما سلب می‌شود، و از آن پاسخ می‌دهد، و به اين منظور داستان قارون و فرو رفتنش در زمين را برايشان مجسم می‌سازد <ref> ترجمه الميزان، ج‌16، ص: 6 </ref>
 
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
==منابع==
 
==منابع==
*فضل بن حسن طبرسی، ترجمه مجمع البيان في تفسير القرآن، ج‌18، ص154.
+
 
*محمد حسین طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان، ج‌16، ص: 6 ، قم 1374
+
*فضل بن حسن طبرسی، ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۸، ص۱۵۴.
*[http://wiki.ahlolbait.com/index.php/%D8%AA%D8%B1%D8%AA%DB%8C%D8%A8_%D9%86%D8%B2%D9%88%D9%84_%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87_%D9%87%D8%A7 ترتیب نزول سوره ها]، در همین دانشنامه  
+
*محمد حسین طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان، ج‌۱۶، ص ۶، قم ۱۳۷۴.
 +
*[http://wiki.ahlolbait.com/index.php/%D8%AA%D8%B1%D8%AA%DB%8C%D8%A8_%D9%86%D8%B2%D9%88%D9%84_%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87_%D9%87%D8%A7 ترتیب نزول سوره ها]، در همین دانشنامه.
 +
 
 
==پیوست==
 
==پیوست==
[[سوره قصص/متن و ترجمه سوره|متن و ترجمه سوره]]
+
[[سوره قصص/متن و ترجمه|'''سوره قصص/متن و ترجمه''']]
 +
{{فهرست سوره های قرآن
 +
|سوره=۲۸.[[سوره قصص|القصص]]
 +
|قبلی=۲۷.[[سوره نمل|النمل]]
 +
|بعدی=۲۹.[[سوره عنکبوت|العنكبوت]]
 +
}}
 +
{{قرآن}}
  
 
[[رده:سوره های قرآن]]
 
[[رده:سوره های قرآن]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ نوامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۹:۴۶

<<نمل قصص عنکبوت>>
شماره: ۲۸
جزء : ۲۰
محل نزول: مکه
ترتيب نزول : ۴۹
تعداد آیه : ۸۸
متن و ترجمه سوره

فهرست سوره‌های قرآن

«سوره قصص» بیست و هشتمین سوره از قرآن کریم است و دارای ۸۸ آیه می باشد.

نزول سوره

تمام آیات سوره «قصص» در مکه نازل شده است. این سوره در ترتیب مصحف، بیست و هشتمین سوره و در ترتیب نزول، چهل و نهمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن سوره نمل و پس از آن سوره اسراء نازل شده است.

تعداد آیات

این سوره ۸۸ آیه است. کوفیان «طسم» را یک آیه مستقل می دانند و دیگران «یَسقون» را.

محتوا و هدف سوره

غرض این سوره وعده جمیل به مؤمنین است، مؤمنینى که در مکه قبل از هجرت به مدینه عده اندکى بودند که مشرکین و فراعنه قریش ایشان را ضعیف و ناچیز مى‌شمردند، و اقلیتى که در مکه در بین این طاغیان در سخت‌ترین شرایط به سرمى‌بردند و فتنه‌ها و شداید سختى را پشت سر مى‌گذاشتند، خداى تعالى در این سوره به ایشان وعده مى‌دهد که به زودى بر آنان منت نهاده و پیشوایان مردم قرارشان می‌دهد، و آنان را وارث همین فراعنه می‌کند، و در زمین مکنتشان می دهد، و به طاغیان قومشان آنچه را که از آن بیم داشتند نشان می‌دهد.

به همین منظور براى این مؤمنین این قسمت از داستان موسى و فرعون را خاطرنشان می سازد که موسى را در شرایطى خلق کرد که فرعون در اوج قدرت بود و بنى اسرائیل را خوار و زیردست کرده بود که پسر بچه‌هایشان را می کشت و زنانشان را زنده می گذاشت، آرى خداوند در چنین شرایطى موسى را آفرید و مهم‌تر آنکه او را در دامن دشمنش یعنى خود فرعون پرورش داد، تا وقتى که به حد رشد رسید، آن گاه او را از شر فرعون نجات داد و از بین فرعونیان به سوى مدین روانه‌اش نمود، و پس از مدتى به عنوان رسالت دوباره به سوى ایشان بر گردانید، با معجزاتى آشکار تا آنکه فرعون و لشکریانش تا آخرین نفر را غرق کرده و بنى اسرائیل را وارث آنان نمود، و تورات را بر موسى نازل فرمود، تا هدایت و بصیرت براى مؤمنین باشد.

و عین همین سنت را در میان مؤمنین به اسلام جارى خواهد کرد، و ایشان را به ملک و عزت و سلطنت خواهد رسانید، و رسول خدا (ص) را دوباره به وطن باز خواهد گردانید.

آن گاه از این داستان منتقل مى‌شود به بیان این که در حکمت خدا لازم است که از جانب خودش کتابى نازل کند، تا دعوت حق آن جناب نیز کتاب داشته باشد، سپس سخنان طعن‌آمیز مشرکین را که در باره دعوت قرآن زده‌اند که: «چرا به وى آنچه به موسى داده شد ندادند؟» نقل فرموده و از آن پاسخ مى‌دهد، و نیز علت ایمان نیاوردن آنان را نقل نموده به این که اگر به تو ایمان بیاوریم و هدایت تو را پیروى کنیم قدرت ما از ما سلب می‌شود، و از آن پاسخ می‌دهد، و به این منظور داستان قارون و فرو رفتنش در زمین را برایشان مجسم می‌سازد.[۱]

فضیلت سوره

ابى بن کعب از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله روایت کرده است که هر که سوره قصص را بخواند، ده حسنه به عدد کسانى که حضرت موسى را تصدیق و تکذیب کردند به او داده می شود و فرشته‌اى در آسمان و زمین نمی ماند مگر این که براى او شهادت می دهند که او براستى می گفت: همه چیز تباه می شود جز ذات خداوند.

پانویس

  1. ترجمه المیزان، ج‌۱۶، ص: ۶

منابع

  • فضل بن حسن طبرسی، ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۸، ص۱۵۴.
  • محمد حسین طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان، ج‌۱۶، ص ۶، قم ۱۳۷۴.
  • ترتیب نزول سوره ها، در همین دانشنامه.

پیوست

سوره قصص/متن و ترجمه

سوره قبلی:

۲۷.النمل

۲۸.القصص سوره بعدی:

۲۹.العنكبوت

۱.سوره فاتحه ۲.سوره بقره ۳.سوره آل عمران ۴.سوره نساء ۵.سوره مائده ۶.سوره انعام ۷.سوره اعراف ۸.سوره انفال ۹.سوره توبه ۱۰.سوره یونس ۱۱.سوره هود ۱۲.سوره یوسف ۱۳.سوره رعد ۱۴.سوره ابراهیم ۱۵.سوره حجر ۱۶.سوره نحل ۱۷.سوره اسراء ۱۸.سوره کهف ۱۹.سوره مریم ۲۰.سوره طه ۲۱.سوره انبیاء ۲۲.سوره حج ۲۳.سوره مومنون ۲۴.سوره نور ۲۵.سوره فرقان ۲۶.سوره شعراء ۲۷.سوره نمل ۲۸.سوره قصص ۲۹.سوره عنکبوت ۳۰.سوره روم ۳۱.سوره لقمان ۳۲.سوره سجده ۳۳.سوره احزاب ۳۴.سوره سبأ ۳۵.سوره فاطر ۳۶.سوره یس ۳۷.سوره صافات ۳۸.سوره ص ۳۹.سوره زمر ۴۰.سوره غافر ۴۱.سوره فصلت ۴۲.سوره شوری ۴۳.سوره زخرف ۴۴.سوره دخان ۴۵.سوره جاثیه ۴۶.سوره احقاف ۴۷.سوره محمد ۴۸.سوره فتح ۴۹.سوره حجرات ۵۰.سوره ق ۵۱.سوره ذاریات ۵۲.سوره طور ۵۳.سوره نجم ۵۴.سوره قمر ۵۵.سوره الرحمن ۵۶.سوره واقعه ۵۷.سوره حدید ۵۸.سوره مجادله ۵۹.سوره حشر ۶۰.سوره ممتحنه ۶۱.سوره صف ۶۲.سوره جمعه ۶۳.سوره منافقون ۶۴.سوره تغابن ۶۵.سوره طلاق ۶۶.سوره تحریم ۶۷.سوره ملک ۶۸.سوره قلم ۶۹.سوره الحاقه ۷۰.سوره معارج ۷۱.سوره نوح ۷۲.سوره جن ۷۳.سوره مزمل ۷۴.سوره مدثر ۷۵.سوره قیامه ۷۶.سوره انسان ۷۷.سوره مرسلات ۷۸.سوره نبأ ۷۹.سوره نازعات ۸۰.سوره عبس ۸۱.سوره تکویر ۸۲.سوره انفطار ۸۳.سوره مطففین ۸۴.سوره انشقاق ۸۵.سوره بروج ۸۶.سوره طارق ۸۷.سوره اعلی ۸۸.سوره غاشیه ۸۹.سوره فجر ۹۰.سوره بلد ۹۱.سوره شمس ۹۲.سوره لیل ۹۳.سوره ضحی ۹۴.سوره انشراح ۹۵.سوره تین ۹۶.سوره علق ۹۷.سوره قدر ۹۸.سوره بینه ۹۹.سوره زلزال ۱۰۰.سوره عادیات ۱۰۱.سوره قارعه ۱۰۲.سوره تکاثر ۱۰۳.سوره عصر ۱۰۴.سوره همزه ۱۰۵.سوره فیل ۱۰۶.سوره قریش ۱۰۷.سوره ماعون ۱۰۸.سوره کوثر ۱۰۹.سوره کافرون ۱۱۰.سوره نصر ۱۱۱.سوره مسد ۱۱۲.سوره اخلاص ۱۱۳.سوره فلق ۱۱۴.سوره ناس

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن