سوره های مکی
هر سوره ای که پیش از هجرت نازل شده مکی و هر سوره ای که پس از هجرت نازل شده است مدنی بشمار می رود، خواه در مدینه نازل شده باشد خواه در سفرها. و حتی در مکه در سفر حج یا عمره یا پس از فتح، چون پس از هجرت بوده است، مدنی محسوب می شود.
راه شناخت سور مکی و مدنی
براى تشخيص مكى يا مدنى بودن سور قرآن، راههايى به شرح ذيل وجود دارد:
1- وجود روايات عامه دالّ بر زمان، مكان يا موضوع نزول سوره
برخى از محققان به شكل ويژه اى به اين روايات و ترتيب نزولى كه از آنها مشخص مى شود، استناد مى كنند و دلايل ديگر و روايات متفاوت با آنها را معتبر نمى شمارند.
2- وجود ملاكهاى عمومى يا غالب در سور مكى و مدنى
نكته سزاوار توجه در اين باره آن است كه ملاكهاى عمومى يا غالب، عمدتا از ترتيب نزولى كه بر اساس روايات عامه تهيه شده، استخراج مى شود و از اين رو به اين ملاكها نيز همانند آن روايات نمى توان به طور كلى استناد كرد. به نظر مى رسد لازم است پس از قطعيت يافتن مكى و مدنى بودن سور، براى پى ريزى مجدد اين ملاكها اقدام كرد.
3- وجود روايات خاصه دال بر زمان، مكان يا موضوع نزول سوره
هر چند ذيل تمام سور قرآن از پيشوايان معصوم (عليهم السلام) روايت وجود ندارد، در برخى از موارد، روايتى درباره نزول سوره وجود دارد و بر همين اساس مى توان از زمان و مكان نزول آن آگاهى يافت. تنها نكته مهم بعد از تأييد صحت روايات، اين است كه روايت به طور دقيق و واضح به نزول آيه دلالت داشته و چنين نباشد كه فقط كاربردهايى از آيه يا سوره را بيان كرده باشد.
4- سياق آيات و مطالب موجود در سوره
اين راه، مهمترين راه براى تشخيص سور مكى و مدنى است. شايد بتوان علامه طباطبايى را اولين شخصيتى دانست كه بر خلاف روال دانشمندان پيش از خود، اساسا اين ملاك را مبناى كار خود در بحث مكى و مدنى بودن آيات و سور در تفسير الميزان قرار داده و در كنار آن از روايات اهل بيت (عليهم السلام) نيز بهره فراوان برده است.