سنجش مقاله انجام نشده است

آغاز نزول قرآن بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
آغاز نزول تدریجی قرآن بنا به روایات شیعه همزمان با بعثت [[پیامبر اکرم]] صلی الله علیه و آله در 27 رجب و با نزول آیات ابتدائی سوره علق بوده است. در این زمان چهل سال از عمر شریف رسول خدا صلی الله علیه و آله می گذشت و آن حضرت مطابق با برنامه همیشگی شان در خلوت خود در [[غار حرا]] به سر می بردند.
+
آغاز [[نزول قرآن]] مطابق با روایات [[شیعه]]، همزمان با [[بعثت]] [[پیامبر اکرم]] صلی الله علیه وآله در ۲۷ [[ماه رجب|رجب]] و با نزول آیات ابتدائی [[سوره علق]] بوده است. این واقعه در چهل سالگی رسول خدا صلی الله علیه وآله و در [[غار حرا|غار حراء]] رخ داد.
  
 
==اقامت پیامبر در غار حرا==
 
==اقامت پیامبر در غار حرا==
غار حرا بر روی كوهی با همین نام است كه در فاصله دو فرسنگی شهر [[مكه]]، در ناحیه‌ی شمال شرق آن قرار گرفته<ref>درباره محل دقیق آن نكـ: اخبار مكه، ج2، ص288؛ المعجم البلدان، ج2، ص233، اكنون در محدوده شهر قرار گرفته است.</ref> كه به نام كوه نور نیز شناخته می‌شود. این كوه در شمار برخی از كوههای مقدس یاد شده است. رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم مدتی از سال را در این غار به عبادت خداوند مشغول می شدند.  
+
[[غار حرا|غار حراء]] بر روی کوهی با همین نام است که در فاصله دو فرسنگی شهر [[مکه]]، در ناحیه‌ی شمال شرقی آن قرار گرفته<ref>درباره محل دقیق آن نکـ: اخبار مکه، ج۲، ص۲۸۸؛ المعجم البلدان، ج۲، ص۲۳۳، اکنون در محدوده شهر قرار گرفته است.</ref> که به نام «جبل النور» نیز شناخته می‌شود. این کوه در شمار برخی از کوههای مقدس یاد شده است. [[رسول خدا]] صلی الله علیه وآله مدتی از سال را در این غار به [[عبادت]] خداوند مشغول می شدند.  
  
این خلوت گزینی مقدمه‌ای برای [[بعثت]] و نزول قرآن بر آن حضرت به شمار می‌رفته است. گفته شده كه نشستن پیامبر در غار حرا همراه با سه چیز بوده: یكی خلوت، دیگری تعبد و سوم نگاه به كعبه از فراز غار حراء.<ref>سبل الهدی و الرشاد، ج2، ص319.</ref>  
+
این خلوت‌گزینی مقدمه‌ای برای [[بعثت]] و [[نزول قرآن]] بر آن حضرت به شمار می‌رفته است. گفته شده که نشستن پیامبر در غار حرا همراه با سه چیز بوده: یکی خلوت، دیگری عبادت و سوم نگاه به [[کعبه]] از فراز کوه حراء.<ref>سبل الهدی و الرشاد، ج۲، ص۳۱۹.</ref>  
  
 
==چگونگی آغاز نزول قرآن‌==
 
==چگونگی آغاز نزول قرآن‌==
امام هادى علیه السلام در مورد آغاز بعثت و نزول قرآن می فرماید: «هنگامى كه محمد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم تجارت شام را ترك گفت و آنچه را خداوند از آن راه به وى روزى كرده بود به مردم مستمند بخشيد، هر روز به كوه حرا مى‏‌رفت و از فراز آن به آثار رحمت پروردگار مى‌‏نگريست و شگفتى‏‌هاى رحمت و بدايع حكمت الهى را مورد مطالعه قرار مى‏‌داد. به اطراف آسمانها نظر مى‌‏دوخت و كرانه‌‏هاى زمين و درياها و دره‏ها و دشتها و بيابانها را از نظر مى‌‏گذرانيد و از مشاهده آن همه آثار قدرت و رحمت الهى درس عبرت مى‌‏آموخت. از آنچه مى‌‏ديد به ياد عظمت خداى آفريننده مى‌‏افتاد، آنگاه با روشنى خاصى به عبادت خداوند اشتغال مى‌‏ورزيد. چون به سن چهل سالگى رسيد و خداوند به دل وى نظر نمود، دل او را بهترين و روشنترين و خاضع‏ترين دلها يافت. پس فرمان داد كه درهاى آسمانها گشوده گردد. محمّد صلّى اللّه عليه و آله از آنجا به آسمانها نگاه مى‌‏كرد.
+
[[امام هادی علیه السلام|امام هادى]] علیه السلام در مورد آغاز [[بعثت]] و نزول [[قرآن]] می فرماید: «هنگامى که [[پیامبر اسلام|محمد]] صلّى اللّه علیه وآله تجارت [[شام]] را ترک گفت و آنچه را خداوند از آن راه به وى [[رزق|روزى]] کرده بود به مردم مستمند بخشید، هر روز به [[غار حرا|کوه حرا]] مى‏‌رفت و از فراز آن به آثار رحمت پروردگار مى‌‏نگریست و شگفتى‏‌هاى رحمت و بدایع حکمت الهى را مورد مطالعه قرار مى‏‌داد. به اطراف آسمانها نظر مى‌‏دوخت و کرانه‌‏هاى زمین و دریاها و دره‏ها و دشتها و بیابانها را از نظر مى‌‏گذرانید و از مشاهده آن همه آثار قدرت و رحمت الهى درس عبرت مى‌‏آموخت. از آنچه مى‌‏دید به یاد عظمت خداى آفریننده مى‌‏افتاد، آنگاه با روشنى خاصى به [[عبادت]] خداوند اشتغال مى‌‏ورزید. چون به سن چهل سالگى رسید و خداوند به دل وى نظر نمود، دل او را بهترین و روشنترین و خاضع‏ترین دلها یافت. پس فرمان داد که درهاى آسمانها گشوده گردد. محمّد صلّى اللّه علیه وآله از آنجا به آسمانها نگاه مى‌‏کرد.
  
سپس به فرشتگان امر كرد فرود آيند، آنها نيز فرود آمدند، و محمد (ص) آنها را مى‌‏نگريست، و خدا مرحمت و توجه مخصوص خود را از اعماق آسمانها به سر محمد و چهره او معطوف داشت و به جبرئيل روح الامین كه در هاله‌‏اى از نور قرار داشت نظر دوخت.
+
سپس به [[فرشتگان]] امر کرد فرود آیند، آنها نیز فرود آمدند، و محمد (ص) آنها را مى‌‏نگریست، و خدا مرحمت و توجه مخصوص خود را از اعماق آسمانها به سر محمد و چهره او معطوف داشت و به [[جبرئیل]] روح الامین که در هاله‌‏اى از نور قرار داشت نظر دوخت. طاووس ملائکه به سوى او هبوط نمود و بازوى او را گرفت و تکان داد و گفت: ای محمد بخوان! گفت: چه بخوانم؟ جبرئیل گفت: اى محمد! {{متن قرآن|«اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّک الَّذِی خَلَقَ، خَلَقَ الْإِنْسانَ مِنْ عَلَقٍ، اقْرَأْ وَ رَبُّک الْأَکرَمُ، الَّذِی عَلَّمَ بِالْقَلَمِ، عَلَّمَ الْإِنْسانَ ما لَمْ یعْلَمْ»}}‏.<ref>[[سوره علق]]، ۱-۵.</ref>
طاووس ملائکه به سوى او هبوط نمود و بازوى او را گرفت و تكان داد و گفت: ای محمد بخوان! گفت: چه بخوانم؟ جبرئيل گفت: اى محمد! اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ، خَلَقَ الْإِنْسانَ مِنْ عَلَقٍ، اقْرَأْ وَ رَبُّكَ الْأَكْرَمُ، الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ، عَلَّمَ الْإِنْسانَ ما لَمْ يَعْلَمْ‏.  
+
سپس به او آنچه را رب او عزوجل [[وحی]] نموده بود، وحى کرد و به بالا صعود نمود. و محمد از کوه فرود آمد در حالی که از مشاهده عظمت جلال خداوندى و کبریای شأن او دچار تب گردیده بود و از این‏که مبادا [[قریش]] و مردم [[مکه]] [[نبوت]] او را تکذیب کنند و به جنون و تماس با [[شیطان]] نسبت دهند، سخت هراسان بود. او از روز نخست خردمندترین بندگان خدا و بزرگترین آنها بود و مبغوض ترین چیزها در نزد او شیاطین و کارهاى دیوانگان بود.
سپس به او آنچه را رب او عز و جل وحی نموده بود وحى کرد و به بالا صعود کرد. و محمد از كوه فرود آمد در حالی که از مشاهده عظمت جلال خداوندى و كبريای شان او دچار تب گرديده بود و از اين‏كه مبادا قريش و مردم مكه نبوت او را تكذيب كنند و به جنون و تماس با شيطان نسبت دهند سخت هراسان بود. او از روز نخست خردمندترين بندگان خدا و بزرگترين آنها بود. و مبغوض ترین چیزها در نزد او شیاطین و كارهاى ديوانگان بود.
 
  
پس خداوند اراده نمود که سینه اش را گشاده سازد و قلبش را شجاع نماید. بدين منظور كوهها و صخره‌‏ها و سنگلاخ‌ها را به سخن آورد، به طورى كه به هر كدام كه مى‏‌رسيد، اداى احترام مى‏‌كردند و مى‌‏گفتند: السلام عليك يا حبيب اللّه، السلام عليك يا ولى اللّه، السلام عليك يا رسول اللّه! مژده باد بر تو كه خداوند تو را از همه مخلوقات، آنها كه پيش از تو بوده‏اند و آنها كه بعدها مى‏آيند، برتر و زيباتر و پرشكوه‏تر و گرامى‏‌تر گردانيده است. تو را اندوهگین نکند که قريش بگوید تو مجنون شده ای و دچار فتنه در دین شده ای! زيرا فاضل كسى است كه خداوند جهان به وى فضل بخشد و گرامى کسی است که خالق همه مخلوقات او را گرامی بدارد. بنابراين از تكذيب قريش و سركشان عرب ناراحت مباش كه عنقريب خدايت تو را به عالى‌‏ترين مقام خواهد رسانيد و بالاترين درجه را به تو خواهد داد.
+
پس خداوند اراده نمود که سینه اش را گشاده سازد و قلبش را شجاع نماید. بدین منظور کوهها و صخره‌‏ها و سنگلاخ‌ها را به سخن آورد، به طورى که به هر کدام که مى‏‌رسید، اداى احترام مى‏‌کردند و مى‌‏گفتند: السلام علیک یا حبیب اللّه، السلام علیک یا ولى اللّه، السلام علیک یا رسول اللّه! مژده باد بر تو که خداوند تو را از همه مخلوقات، آنها که پیش از تو بوده ‏اند و آنها که بعدها مى‏ آیند، برتر و زیباتر و پرشکوه‏تر و گرامى‏‌تر گردانیده است. تو را اندوهگین نکند که قریش بگوید تو مجنون شده ای و دچار فتنه در دین شده ای! زیرا فاضل کسى است که خداوند جهان به وى فضل بخشد و گرامى کسی است که خالق همه مخلوقات او را گرامی بدارد. بنابراین از تکذیب قریش و سرکشان عرب ناراحت مباش که خدایت تو را به عالى‌‏ترین مقام خواهد رسانید و بالاترین درجه را به تو خواهد داد.
  
پس از آن نيز پيروانت به وسيله جانشين تو على بن ابيطالب از نعمت وصول به دين حق برخوردار خواهند شد و شادمان مى‌‏گردند.
+
پس از آن نیز پیروانت به وسیله جانشین تو [[امام علی علیه السلام|على بن ابی‌طالب]] از نعمت وصول به [[دین]] حق برخوردار خواهند شد و شادمان مى‌‏گردند.
دانشهاى تو، توسط شهرستان حكمت و دانشت على بن ابيطالب در ميان بندگان و شهرها و كشورها منتشر مى‏‌گردد. به ‏زودى ديدگانت به وجود دخترت فاطمه روشن مى‏‌شود و از وى و همسرش على، حسن و حسين كه هر دو سروران بهشتيان خواهند بود، پديد مى‏‌آيند. دوستان تو و برادرت على پاداش بزرگى خواهند يافت. لواى حمد را به‏ دست تو مى‌‏دهند، و تو آن را به برادرت على مى‌‏سپارى. پرچمى كه در سراى ديگر، همه پيغمبران و صديقان و شهيدان به زير آن گرد مى‏‌آيند و على تا درون بهشت پرنعمت فرمانده آنها خواهد بود، در دست تست.
+
دانشهاى تو، توسط شهر [[حکمت]] و دانشت على بن ابی‌طالب در میان بندگان و شهرها و کشورها منتشر مى‏‌گردد. به ‏زودى دیدگانت به وجود دخترت [[حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها|فاطمه]] روشن مى‏‌شود و از وى و همسرش على، [[امام حسن علیه السلام|حسن]] و [[امام حسین علیه السلام|حسین]] که هر دو سروران بهشتیان خواهند بود، پدید مى‏‌آیند. دوستان تو و برادرت على پاداش بزرگى خواهند یافت. لواى حمد را به‏ دست تو مى‌‏دهند، و تو آن را به برادرت على مى‌‏سپارى. پرچمى که در سراى دیگر، همه پیغمبران و صدیقان و شهیدان به زیر آن گرد مى‏‌آیند و على تا درون [[بهشت]] پرنعمت فرمانده آنها خواهد بود، در دست توست.
  
من گفتم: خداوندا! اين على بن ابيطالب كه او را به من وعده مى‏دهى كيست؟إ آيا او پسر عموى من است؟ ندا رسيد اى محمد! آرى. اين على بن ابيطالب برگزيده من است كه به وسيله او اين دين را پايدار مى‏‌گردانم و بعد از تو بر همه پيروانت برترى خواهد داشت.» <ref>بحار الانوار، ج18، ص205 و ج17، ص309. - ترجمه روایت از حجة الاسلام و المسلمين على دوانى در مقاله آغاز وحى و بعثت پيامبر (ص) در تاريخ و تفسير طبرى (بررسى و نقد) در یادنامه طبری (ص 187)</ref>
+
من گفتم: خداوندا! این على بن ابی‌طالب که او را به من وعده مى‏ دهى کیست؟إ آیا او پسر عموى من است؟ ندا رسید اى محمد! آرى. این على بن ابی‌طالب برگزیده من است که به وسیله او این دین را پایدار مى‏‌گردانم و بعد از تو بر همه پیروانت برترى خواهد داشت.»<ref>بحار الانوار، ج۱۸، ص۲۰۵ و ج۱۷، ص۳۰۹. ترجمه روایت از على دوانى در مقاله آغاز وحى و بعثت پیامبر، ص ۱۸۷.</ref>
  
 
==زمان آغاز نزول قرآن==
 
==زمان آغاز نزول قرآن==
شيعه به تبعيت از اهل بيت اطهار عليهم السّلام معتقد است كه بعثت رسول گرامى اسلام در روز بيست و هفتم رجب است و براى عبادت در شب بيست و هفتم و روزه در روز بيست و هفتم فضيلت بسيارى را نقل كرده‌اند و از طرق اهل سنت نيز رواياتى وارد شده كه در آنها تصريح شده كه روز بيست و هفتم رجب روز بعثت است. مثل اينكه بيهقى در «شعب الإيمان» از سلمان فارسى (ره) نقل كرده كه او گفته است در ماه رجب يك روز و يك شب وجود دارد كه اگر كسى در آن روز روزه بگيرد و در آن شب عبادت كند، همانند كسى است كه يك‌صد سال روزه گرفته و يك‌صد سال به عبادت مشغول باشد، آن شب و روز بيست و هفتم رجب است كه خداوند در آن روز محمد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم را به پيامبرى مبعوث كرد . از ابو هريره نيز نقل شده كه روزه در روز بيست و هفتم رجب معادل شصت ماه روزه در غير اين روز است؛ زيرا اين روز روزى است كه جبرئيل به پيامبر فرودآمد و پيام رسالت را به او ابلاغ كرد و اين اولين روز فرودآمدن جبرئيل است . لكن اهل سنّت به طور عمده معتقدند كه بعثت در ماه رمضان واقع شده است و عمده دليلشان همان آياتى است كه مى‌گويند قرآن در ماه رمضان نازل شده است.<ref>طاهری، درسهايى از علوم قرآنى، ج‏1، ص275 و 276</ref>
+
[[شیعه]] به تبعیت از [[اهل بیت]] علیهم السّلام معتقد است که [[بعثت]] رسول گرامى اسلام در روز بیست و هفتم [[رجب]] است و براى [[عبادت]] در شب بیست و هفتم و [[روزه]] در روز بیست و هفتم فضیلت بسیارى را نقل کرده‌اند.
 +
 
 +
از طرق [[اهل سنت]] نیز روایاتى وارد شده که در آنها تصریح شده که روز بیست و هفتم رجب روز بعثت است. مثل اینکه بیهقى در «شعب الإیمان» از [[سلمان فارسى]] نقل کرده که او گفته است در ماه رجب یک روز و یک شب وجود دارد که اگر کسى در آن روز روزه بگیرد و در آن شب عبادت کند، همانند کسى است که یک‌صد سال روزه گرفته و یک‌صد سال به عبادت مشغول باشد، آن شب و روز بیست و هفتم رجب است که خداوند در آن روز [[محمد]] صلّى اللّه علیه و آله را به پیامبرى مبعوث کرد. از [[ابوهریره]] نیز نقل شده که روزه در روز بیست و هفتم رجب معادل شصت ماه روزه در غیر این روز است؛ زیرا این روز روزى است که [[جبرئیل]] به پیامبر فرودآمد و پیام [[رسالت]] را به او ابلاغ کرد و این اولین روز فرودآمدن جبرئیل است.  
 +
 
 +
البته اهل سنت به طور عمده معتقدند که بعثت در ماه [[رمضان]] واقع شده است و عمده دلیلشان همان آیاتى است که مى‌گویند [[قرآن]] در ماه رمضان نازل شده است.<ref>طاهری، درسهایى از علوم قرآنى، ج‏۱، ص۲۷۵-۲۷۶</ref>
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
*رسول جعفريان، تاريخ سياسي اسلام.
+
*تاریخ سیاسی اسلامر، سول جعفریان.
*آشنایی با علوم قرآنی، محمد مهدى ركنى يزدى‌، مشهد، آستان قدس، چاپ اوّل، 1379ش.
+
*آشنایی با علوم قرآنی، محمدمهدى رکنى یزدى‌، مشهد، آستان قدس، چاپ اوّل، ۱۳۷۹ش.
*دوانی، علی، «آغاز وحى و بعثت پيامبر (ص) در تاريخ و تفسير طبرى (بررسى و نقد)»، یادنامه طبری، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، 1369ش، ص157 تا 208
+
*"آغاز وحى و بعثت پیامبر در تاریخ و تفسیر طبرى (بررسى و نقد)"، علی دوانی، یادنامه طبری، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، ۱۳۶۹ش.
*طاهرى، حبيب الله، درسهايى از علوم قرآنى، قم، اسوه، چاپ اوّل، 1377ش.
+
*درسهایى از علوم قرآنى، حبیب‌الله طاهرى، قم، اسوه، چاپ اوّل، ۱۳۷۷ش.
 
 
 
{{قرآن}}
 
{{قرآن}}
 
{{شناختنامه رسول خدا (ص)}}
 
{{شناختنامه رسول خدا (ص)}}
سطر ۴۵: سطر ۴۶:
 
|سیر منطقی=
 
|سیر منطقی=
 
}}
 
}}
 
 
[[رده:تاریخ اسلام]]
 
[[رده:تاریخ اسلام]]
 
[[رده:تاریخ پیامبر اسلام]]
 
[[رده:تاریخ پیامبر اسلام]]
 
[[رده:تاریخ قرآن]]
 
[[رده:تاریخ قرآن]]
 
[[رده:مقاله های مرتبط به دانشنامه]]
 
[[رده:مقاله های مرتبط به دانشنامه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۴۱

آغاز نزول قرآن مطابق با روایات شیعه، همزمان با بعثت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در ۲۷ رجب و با نزول آیات ابتدائی سوره علق بوده است. این واقعه در چهل سالگی رسول خدا صلی الله علیه وآله و در غار حراء رخ داد.

اقامت پیامبر در غار حرا

غار حراء بر روی کوهی با همین نام است که در فاصله دو فرسنگی شهر مکه، در ناحیه‌ی شمال شرقی آن قرار گرفته[۱] که به نام «جبل النور» نیز شناخته می‌شود. این کوه در شمار برخی از کوههای مقدس یاد شده است. رسول خدا صلی الله علیه وآله مدتی از سال را در این غار به عبادت خداوند مشغول می شدند.

این خلوت‌گزینی مقدمه‌ای برای بعثت و نزول قرآن بر آن حضرت به شمار می‌رفته است. گفته شده که نشستن پیامبر در غار حرا همراه با سه چیز بوده: یکی خلوت، دیگری عبادت و سوم نگاه به کعبه از فراز کوه حراء.[۲]

چگونگی آغاز نزول قرآن‌

امام هادى علیه السلام در مورد آغاز بعثت و نزول قرآن می فرماید: «هنگامى که محمد صلّى اللّه علیه وآله تجارت شام را ترک گفت و آنچه را خداوند از آن راه به وى روزى کرده بود به مردم مستمند بخشید، هر روز به کوه حرا مى‏‌رفت و از فراز آن به آثار رحمت پروردگار مى‌‏نگریست و شگفتى‏‌هاى رحمت و بدایع حکمت الهى را مورد مطالعه قرار مى‏‌داد. به اطراف آسمانها نظر مى‌‏دوخت و کرانه‌‏هاى زمین و دریاها و دره‏ها و دشتها و بیابانها را از نظر مى‌‏گذرانید و از مشاهده آن همه آثار قدرت و رحمت الهى درس عبرت مى‌‏آموخت. از آنچه مى‌‏دید به یاد عظمت خداى آفریننده مى‌‏افتاد، آنگاه با روشنى خاصى به عبادت خداوند اشتغال مى‌‏ورزید. چون به سن چهل سالگى رسید و خداوند به دل وى نظر نمود، دل او را بهترین و روشنترین و خاضع‏ترین دلها یافت. پس فرمان داد که درهاى آسمانها گشوده گردد. محمّد صلّى اللّه علیه وآله از آنجا به آسمانها نگاه مى‌‏کرد.

سپس به فرشتگان امر کرد فرود آیند، آنها نیز فرود آمدند، و محمد (ص) آنها را مى‌‏نگریست، و خدا مرحمت و توجه مخصوص خود را از اعماق آسمانها به سر محمد و چهره او معطوف داشت و به جبرئیل روح الامین که در هاله‌‏اى از نور قرار داشت نظر دوخت. طاووس ملائکه به سوى او هبوط نمود و بازوى او را گرفت و تکان داد و گفت: ای محمد بخوان! گفت: چه بخوانم؟ جبرئیل گفت: اى محمد! «اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّک الَّذِی خَلَقَ، خَلَقَ الْإِنْسانَ مِنْ عَلَقٍ، اقْرَأْ وَ رَبُّک الْأَکرَمُ، الَّذِی عَلَّمَ بِالْقَلَمِ، عَلَّمَ الْإِنْسانَ ما لَمْ یعْلَمْ»‏.[۳] سپس به او آنچه را رب او عزوجل وحی نموده بود، وحى کرد و به بالا صعود نمود. و محمد از کوه فرود آمد در حالی که از مشاهده عظمت جلال خداوندى و کبریای شأن او دچار تب گردیده بود و از این‏که مبادا قریش و مردم مکه نبوت او را تکذیب کنند و به جنون و تماس با شیطان نسبت دهند، سخت هراسان بود. او از روز نخست خردمندترین بندگان خدا و بزرگترین آنها بود و مبغوض ترین چیزها در نزد او شیاطین و کارهاى دیوانگان بود.

پس خداوند اراده نمود که سینه اش را گشاده سازد و قلبش را شجاع نماید. بدین منظور کوهها و صخره‌‏ها و سنگلاخ‌ها را به سخن آورد، به طورى که به هر کدام که مى‏‌رسید، اداى احترام مى‏‌کردند و مى‌‏گفتند: السلام علیک یا حبیب اللّه، السلام علیک یا ولى اللّه، السلام علیک یا رسول اللّه! مژده باد بر تو که خداوند تو را از همه مخلوقات، آنها که پیش از تو بوده ‏اند و آنها که بعدها مى‏ آیند، برتر و زیباتر و پرشکوه‏تر و گرامى‏‌تر گردانیده است. تو را اندوهگین نکند که قریش بگوید تو مجنون شده ای و دچار فتنه در دین شده ای! زیرا فاضل کسى است که خداوند جهان به وى فضل بخشد و گرامى کسی است که خالق همه مخلوقات او را گرامی بدارد. بنابراین از تکذیب قریش و سرکشان عرب ناراحت مباش که خدایت تو را به عالى‌‏ترین مقام خواهد رسانید و بالاترین درجه را به تو خواهد داد.

پس از آن نیز پیروانت به وسیله جانشین تو على بن ابی‌طالب از نعمت وصول به دین حق برخوردار خواهند شد و شادمان مى‌‏گردند. دانشهاى تو، توسط شهر حکمت و دانشت على بن ابی‌طالب در میان بندگان و شهرها و کشورها منتشر مى‏‌گردد. به ‏زودى دیدگانت به وجود دخترت فاطمه روشن مى‏‌شود و از وى و همسرش على، حسن و حسین که هر دو سروران بهشتیان خواهند بود، پدید مى‏‌آیند. دوستان تو و برادرت على پاداش بزرگى خواهند یافت. لواى حمد را به‏ دست تو مى‌‏دهند، و تو آن را به برادرت على مى‌‏سپارى. پرچمى که در سراى دیگر، همه پیغمبران و صدیقان و شهیدان به زیر آن گرد مى‏‌آیند و على تا درون بهشت پرنعمت فرمانده آنها خواهد بود، در دست توست.

من گفتم: خداوندا! این على بن ابی‌طالب که او را به من وعده مى‏ دهى کیست؟إ آیا او پسر عموى من است؟ ندا رسید اى محمد! آرى. این على بن ابی‌طالب برگزیده من است که به وسیله او این دین را پایدار مى‏‌گردانم و بعد از تو بر همه پیروانت برترى خواهد داشت.»[۴]

زمان آغاز نزول قرآن

شیعه به تبعیت از اهل بیت علیهم السّلام معتقد است که بعثت رسول گرامى اسلام در روز بیست و هفتم رجب است و براى عبادت در شب بیست و هفتم و روزه در روز بیست و هفتم فضیلت بسیارى را نقل کرده‌اند.

از طرق اهل سنت نیز روایاتى وارد شده که در آنها تصریح شده که روز بیست و هفتم رجب روز بعثت است. مثل اینکه بیهقى در «شعب الإیمان» از سلمان فارسى نقل کرده که او گفته است در ماه رجب یک روز و یک شب وجود دارد که اگر کسى در آن روز روزه بگیرد و در آن شب عبادت کند، همانند کسى است که یک‌صد سال روزه گرفته و یک‌صد سال به عبادت مشغول باشد، آن شب و روز بیست و هفتم رجب است که خداوند در آن روز محمد صلّى اللّه علیه و آله را به پیامبرى مبعوث کرد. از ابوهریره نیز نقل شده که روزه در روز بیست و هفتم رجب معادل شصت ماه روزه در غیر این روز است؛ زیرا این روز روزى است که جبرئیل به پیامبر فرودآمد و پیام رسالت را به او ابلاغ کرد و این اولین روز فرودآمدن جبرئیل است.

البته اهل سنت به طور عمده معتقدند که بعثت در ماه رمضان واقع شده است و عمده دلیلشان همان آیاتى است که مى‌گویند قرآن در ماه رمضان نازل شده است.[۵]

پانویس

  1. درباره محل دقیق آن نکـ: اخبار مکه، ج۲، ص۲۸۸؛ المعجم البلدان، ج۲، ص۲۳۳، اکنون در محدوده شهر قرار گرفته است.
  2. سبل الهدی و الرشاد، ج۲، ص۳۱۹.
  3. سوره علق، ۱-۵.
  4. بحار الانوار، ج۱۸، ص۲۰۵ و ج۱۷، ص۳۰۹. ترجمه روایت از على دوانى در مقاله آغاز وحى و بعثت پیامبر، ص ۱۸۷.
  5. طاهری، درسهایى از علوم قرآنى، ج‏۱، ص۲۷۵-۲۷۶

منابع

  • تاریخ سیاسی اسلامر، سول جعفریان.
  • آشنایی با علوم قرآنی، محمدمهدى رکنى یزدى‌، مشهد، آستان قدس، چاپ اوّل، ۱۳۷۹ش.
  • "آغاز وحى و بعثت پیامبر در تاریخ و تفسیر طبرى (بررسى و نقد)"، علی دوانی، یادنامه طبری، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، ۱۳۶۹ش.
  • درسهایى از علوم قرآنى، حبیب‌الله طاهرى، قم، اسوه، چاپ اوّل، ۱۳۷۷ش.
قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن


حضرت محمد (صلی الله علیه و آله)
رحمة للعالمین.jpg
رویدادهای مهم زندگی
حمله اصحاب فیل به مکهسفر پیامبر اکرم به شامازدواج با حضرت خدیجه کبری (س) • گذاشتن سنگ حجرالاسود در جای خویش • مبعثمعراجولادت حضرت فاطمه سلام الله علیهارفتن به شعب ابی طالبعام الحزنسفر به طائفهجرت به مدینهازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س)غزوه بدرغزوه احدغزوه احزابصلح حدیبیهغزوه خیبرسریه ذات السلاسل فتح مکهغزوه حنینغزوه تبوکغدیر خم
بستگان
امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع) •عبدالله بن عبدالمطلب(س) • عبدالمطلبابوطالب(ع) • حمزه بن عبدالمطلب(ع) • عباس بن عبدالمطلبابولهبجعفر طیارآمنه(س) • فاطمه بنت اسد(س) • خدیجه کبری(س) • حضرت زهرا(س) • امام حسن(ع) • امام حسین(ع) • حضرت زینب(س)
اصحاب
سلمان فارسیعمار بن یاسرابوذرمقدادابوسلمه مخزومیزيد بن حارثهعثمان بن مظعونمصعب بن عمیرابوبکرطلحهزبیرعثمان بن عفانعمر بن خطابسعد بن ابی وقاصعبدالله بن مسعوداسعد بن زرارهسعد بن معاذسعد بن عبادهعثمان بن حنیفسهل بن حنیفابو ایوب انصاری حذیفة بن یمانخالد بن سعيدخزیمة بن ثابتعبدالله بن رواحهاویس قرنیعبدالله بن مسعود بلال حبشی
مکان های مرتبط
مکهمدینهغار حراکعبهشعب ابوطالبغدیر خمفدکبقیعغار ثورمسجد قبامسجد النبیمسجد الحرام