فضائل و مناقب امام علی علیه السلام: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{بخشی از یک کتاب}}
+
{{متوسط}}
 +
در روایتى از [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله آمده است: [[امام علی علیه السلام|امام على]] علیه السلام چنان منزلت و مرتبتى دارد که جز خدا و رسول او کسى را یاراى شناختن او نیست. (مناقب آل ابى‌طالب، ۳/۳۱۰)
  
در روايتى از [[پيامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله آمده است: امام على علیه السلام چنان منزلت و مرتبتى دارد كه جز خدا و رسول صلی الله علیه و آله كسى را ياراى شناختن او نيست. (مناقب آل ابى‌طالب، 3/310)
+
==فضائل امام علی علیه السلام در قرآن==
 +
 
 +
مفسران و مورخان [[شیعه]] و [[اهل سنت|سنى]] بر آن‌اند که بیش از سیصد [[آیه|آیه]] درباره [[امام على]] علیه السلام نازل شده است.<ref>على کیست؟، ص ۳۱۵</ref>
 +
 
 +
برخی از این آیات عبارتند از:
 +
*'''[[آیه تبلیغ|آیه تبلیغ]]''' ([[سوره مائده]]/۶۷) : این آیه در بازگشت از حجة الوداع (آخرین حج پیامبر) بر ایشان نازل شد و متضمن ابلاغ ولایت و امامت علی بن ابی‌طالب(ع) است. بر اساس این آیه، پیامبر(ص) موظف شده است پیام بسیار مهمی را به مردم ابلاغ کند. به تصریح آیه ، اهمیت پیام چنان است که اگر پیامبر(ع) آن را ابلاغ نکند، رسالت پیامبریِ خود را به انجام نرسانده است. به همین جهت، پیامبر (ص)، پس از نزول آیه، در غدیر خم، حضرت علی(ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کرد.
  
==فضائل امام علی علیه السلام در قرآن==
+
*'''[[آیه ولایت|آیه ولایت]]''' (سوره مائده/۵۵): در این آیه آمده است: «ولیّ» شما فقط خدا، پیامبر و مؤمنانی هستند که نماز را به پا داشته، در رکوع زکات می‌دهند».
 +
 
 +
::بر اساس روایات فراوانی در منابع شیعه و اهل سنت، این آیه در شأن امام علی علیه السلام نازل شده است. بر پایه این روایات که برخی از آن‌ها با اندکی تفاوت نقل شده، فقیری وارد مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله شد و تقاضای کمک کرد؛ ولی کسی چیزی به او نداد.
 +
 
 +
::او دست خود را به آسمان بلند کرد و گفت: خدایا! شاهد باش که من در مسجد رسول تو تقاضای کمک کردم؛ ولی کسی به من چیزی نداد. در همین حال، علی علیه السلام که در حال رکوع بود، با انگشت کوچک دست راست خود اشاره کرد. فقیر نزدیک آمد و انگشتر را از دست حضرت بیرون آورد و این آیه نازل شد.
 +
 
 +
*'''[[آیه اولی الامر|آیه اولى الامر]]''' ([[سوره نساء]]/ ۵۹): این آیه مومنان را به اطاعت از خدا و رسول خدا و الوالامر فرمان می دهد. در روایتی از جابر بن عبدالله انصاری، که به حدیث جابر معروف است آمده است که او از پیامبر درباره واژه "اولی الامر" سؤال کرد. پیامبر(ص) در پاسخ فرمود: «آنان جانشینان من و امامان مسلمانان بعد از من‌ هستند که اولِ ایشان علی بن ابی طالب است و بعد از او به ترتیب حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی...»<ref>شواهد التنزیل، ج1، ص‌209‌-‌239.</ref>
 +
 
 +
::'''[[آیه مباهله]]''' ([[سوره آل عمران]]/ ۶۱): مباهله در اصطلاح به معناى نفرین كردن دو نفر یا دو گروه بر ضد یكدیگر است. بر اساس این آیه، وقتى مسیحیان نجران از روى لجاجت و عناد سخن پیامبر را درباره یگانگى آفریدگار و شخصیت حضرت عیسی علیه‌السلام نپذیرفتند، خداوند به پیامبر دستور داد كه آنان را براى نفرین بر ضد یكدیگر بخواند و هر دو گروه در برابر هم بایستند و از خدا بخواهند كه هر كس در این موضوع دروغ‌گو است، خداوند بر او غضب كند.
 +
 
 +
::بر اساس روایات پرشمارى از شیعه و سنى، رسول خدا صلى الله علیه و آله در صبح روز مقرر آمد؛ در حالى كه امام حسین علیه السلام را در آغوش داشت و دست امام حسن علیه السلام را گرفته بود و حضرت فاطمه و امام على علیهماالسلام در پشت سر حضرت حركت مى‌كردند. حضرت به آن‌ها گفت: وقتى من دعا كردم، شما آمین بگویید. وقتى بزرگ مسیحیان چنین دید، خطاب به همراهانش گفت: اى گروه نصارا! همانا صورت‌هایى را مى‌بینم كه اگر از خدا بخواهند كوه را از جاى بَركَند، مى‌كَنَد. مباهله نكنید كه نابود مى‌شوید؛ آنگاه آنان تسلیم پیامبر شدند و به پرداخت جزیه گردن نهادند.<ref>الكشّاف، ج‌ 1، ص‌ 368 و 369.</ref>
 +
 
 +
*'''[[آیه تطهیر|آیه تطهیر]]''' ([[سوره احزاب]]/ ۳۳): منظور از آیه تطهیر بخش دوم آیه 33 [[سوره احزاب]]/33 است.
 +
 
 +
::{{متن قرآن|«...انَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا»}}
 +
 
 +
::این آیه بیان می کند که اراده خداوند بر این امر تعلق گرفته است که اهلبیت [[پیامبر صلی الله علیه و آله]] از هر رجس و پلیدی پاک باشند. تعبیر «یُطهِّركُم» در پى «لِیُذهِبَ عَنكُم الرِّجسَ» تأكیدى بر طهارت و پاكیزگى به دنبال دور شدن پلیدى‌ها است و «تَطهِیرًا» كه مفعول مطلق است نیز تأكیدى دیگر براى طهارت به شمار مى‌رود. «الرِجسَ» كه با الف و لام جنس است، هر گونه پلیدى فكرى و عملى اعم از شرك، كفر، نفاق و جهل و گناه را دربر مى‌گیرد.<ref> المیزان، ج‌ 16، ص‌ 312.</ref> مطابق با روایاتی که در منابع شیعه<ref>به عنوان نمونه: كليني، مـحمد بـن يعقوب، الاصول من الكافي، ج 1، ص 286 ـ 287‌؛ شيخ صدوق، الخصال‌، ص 403، حديث‌ 113‌، و ص 580، حديث 1؛ شيخ‌ طوسي‌، الامالي‌، ص 368‌ و 783‌؛ طبرسی, فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج7 ص559 و ج8 ص 357</ref> و برخی از منابع اهل سنت<ref> به عنوان نمونه: جامع البـيان عـن تـأويل آي القرآن، ج 12، جزء 22، ص 6؛ رازي، ابن ابي حاتم، تفسير القـرآن العـظيم، ج 9، ص 3131، حـديث 17673؛ ابـن كثـير، تـفسير القرآن العظيم‌، ج 3، ص 494؛ نيشابوري، علي بن احمد، اسباب النزول، ص 295؛ سيوطي، جلال الدين، الدرالمنثور في التفسير المأثور،‌ج 6، ص 604؛ نيشابوري، ابو عبدالله حاكم، المستدرك علي الصحيحين، ج 2، ص 416 </ref> آمده است، منظوراز اهل البیت علیهم‌السلام؛ خمسه طیبه یعنی پیامبر صلی الله علیه و آله، على، فاطمه، حسن و حسین علیهم‌السلام هستند.
 +
 
 +
*'''[[آيه مودت|آیه مودّت]]''' ([[سوره شورى]]/ ۲۳): آیه مودت بخشی از [[آیه 23 سوره شوری]] است:{{متن قرآن|قُل لَّا أَسْأَلُکُمْ عَلَیهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَی}}
  
مفسران و مورخان [[شيعه]] و سنى بر آن‌اند كه بيش از سيصد آيه درباره [[امام على]] علیه السلام نازل شده است. (على كيست؟، 315)؛ آياتى همانند تبليغ ([[سوره مائده]]/67ولايت (سوره مائده/55)، اولى الامر ([[سوره نساء]]/ 59)، مباهله ([[سوره آل عمران]]/ 61)، تطهير ([[سوره احزاب]]/ 33) و مودت ([[سوره شورى]]/ 23).
+
::سعید بن جبیر از ابن عباس نقل کند وقتى که آیه 23 نازل شد. گفتند: یا رسول اللّه اقربا و خویشاوندان شما چه کسانى هستند که مودت و دوستى آن‌ها بر ما واجب گردیده است. فرمود: على و فاطمه و حسن و حسین<ref>ابن حنبل، فضائل امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب(ع۱۴۳۳ق، ص۲۹۵.</ref>
  
==فضائل امام علی علیه اسلام در روایات==
+
==فضائل امام علی علیه السلام در روایات==
  
روايات فراوانى نيز در اين باره در منابع روايى به چشم مى‌آيند. حتى علماى اهل سنت معتقدند درباره فضائل هيچ يك از اصحاب پيامبر صلی الله علیه و آله همچون امام على علیه السلام روايت نقل نشده است. (تهذيب التّهذيب، 7/ 339)
+
روایات فراوانى نیز در این باره در منابع روایى به چشم مى‌آیند. حتى علماى [[اهل سنت]] معتقدند درباره فضائل هیچ یک از [[صحابه|اصحاب]] پیامبر صلی الله علیه و آله همچون [[امام علی علیه السلام|امام على]] علیه السلام روایت نقل نشده است. (تهذیب التّهذیب، ۷/۳۳۹)
  
برخى از اين احاديث عبارت‌اند از: [[غدير]]، [[حدیث منزلت]]، [[حدیث یوم الدار]]، [[حدیث ثقلين]]، [[حدیث سفينه]]، [[حدیث علی مع الحق]] و [[حدیث باب علم]].
+
برخى از این [[حدیث|احادیث]] عبارتند از: [[غدیر|حدیث غدیر]]، [[حدیث منزلت]]، [[حدیث یوم الدار]]، [[حدیث ثقلین]]، [[حدیث سفینه]]، [[حدیث علی مع الحق]] و [[حدیث مدینة العلم|حدیث باب علم]].
  
==ايمان و عبادت==
+
'''ایمان و عبادت:'''
  
امام على علیه السلام در [[ايمان]]، پرهيزگارى، زهد، [[عبادت]] و يقين يگانه بود؛ چنان كه [[پيامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله درباره او مى‌فرمايد: «اگر آسمان‌ها و زمين در يك كفّه جاى گيرند و ايمان على در كفه ديگر، بى گمان ايمان او سنگين‌تر است». (فضائل الخمسة، 1/231)
+
امام على علیه السلام در [[ایمان]]، [[تقوا|پرهیزگارى]]، [[زهد]]، [[عبادت]] و [[یقین|یقین]] یگانه بود؛ چنان که [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله درباره او مى‌فرماید: «اگر آسمان‌ها و زمین در یک کفّه جاى گیرند و ایمان على در کفه دیگر، بى گمان ایمان او سنگین‌تر است». ([[فضائل الخمسه من الصحاح السته (کتاب)|فضائل الخمسة]]، ۱/۲۳۱)
  
==علم و حكمت==
+
'''علم و حکمت:'''
  
بنابر روايات، امام على علیه السلام از دانش لدنّى بهره‌مند بوده است؛ دانشى كه از سوى خداوند افاضه مى‌گردد. نيز از روايات بسيارى برمى‌آيد كه دانش [[امام على]] علیه السلام از همه مردم - جز پيامبر صلی الله علیه و آله - بيشتر بوده است. (الارشاد، 22)
+
بنابر روایات، امام على علیه السلام از دانش لدنّى بهره‌مند بوده است؛ دانشى که از سوى خداوند افاضه مى‌گردد. نیز از روایات بسیارى برمى‌آید که دانش [[امام على]] علیه السلام از همه مردم - جز پیامبر صلی الله علیه و آله - بیشتر بوده است. ([[الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد (کتاب)|الارشاد]]، ۲۲)
  
==سخاوت و ايثار==
+
'''سخاوت و ایثار:'''
  
خانه [[امام على]] علیه السلام پناهگاه مستمندان و تنگدستان بود. سخاوت امام علیه السلام را همه ستوده‌اند و حتى [[قرآن كريم]] نيز از آن ياد كرده است: «...كسانى كه اموال خويش را شب و روز، نهان و آشكار انفاق مى‌كنند». ([[سوره بقره]]/ 274)
+
خانه [[امام على]] علیه السلام پناهگاه مستمندان و تنگدستان بود. [[سخاوت]] امام علیه السلام را همه ستوده‌اند و حتى [[قرآن کریم]] نیز از آن یاد کرده است: «... کسانى که اموال خویش را شب و روز، نهان و آشکار انفاق مى‌کنند». ([[سوره بقره]]/ ۲۷۴)<ref>فرهنگ شیعه، جمعی از نویسندگان، ص97 و 98</ref>
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
  
==منابع==
+
{{شناختنامه امام علی (ع)}}
فرهنگ شیعه، جمعی از نویسندگان، ص97 و 98 در دسترس در: [http://lib.eshia.ir/26356/1/98 کتابخانه فقاهت]، بازیابی: 5 بهمن 1391.
 
  
 
[[رده:امام علی علیه السلام]]
 
[[رده:امام علی علیه السلام]]
 
[[رده:جایگاه اهل البیت]]
 
[[رده:جایگاه اهل البیت]]
 +
[[رده:مقاله های مهم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۳:۳۷

در روایتى از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله آمده است: امام على علیه السلام چنان منزلت و مرتبتى دارد که جز خدا و رسول او کسى را یاراى شناختن او نیست. (مناقب آل ابى‌طالب، ۳/۳۱۰)

فضائل امام علی علیه السلام در قرآن

مفسران و مورخان شیعه و سنى بر آن‌اند که بیش از سیصد آیه درباره امام على علیه السلام نازل شده است.[۱]

برخی از این آیات عبارتند از:

  • آیه تبلیغ (سوره مائده/۶۷) : این آیه در بازگشت از حجة الوداع (آخرین حج پیامبر) بر ایشان نازل شد و متضمن ابلاغ ولایت و امامت علی بن ابی‌طالب(ع) است. بر اساس این آیه، پیامبر(ص) موظف شده است پیام بسیار مهمی را به مردم ابلاغ کند. به تصریح آیه ، اهمیت پیام چنان است که اگر پیامبر(ع) آن را ابلاغ نکند، رسالت پیامبریِ خود را به انجام نرسانده است. به همین جهت، پیامبر (ص)، پس از نزول آیه، در غدیر خم، حضرت علی(ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کرد.
  • آیه ولایت (سوره مائده/۵۵): در این آیه آمده است: «ولیّ» شما فقط خدا، پیامبر و مؤمنانی هستند که نماز را به پا داشته، در رکوع زکات می‌دهند».
بر اساس روایات فراوانی در منابع شیعه و اهل سنت، این آیه در شأن امام علی علیه السلام نازل شده است. بر پایه این روایات که برخی از آن‌ها با اندکی تفاوت نقل شده، فقیری وارد مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله شد و تقاضای کمک کرد؛ ولی کسی چیزی به او نداد.
او دست خود را به آسمان بلند کرد و گفت: خدایا! شاهد باش که من در مسجد رسول تو تقاضای کمک کردم؛ ولی کسی به من چیزی نداد. در همین حال، علی علیه السلام که در حال رکوع بود، با انگشت کوچک دست راست خود اشاره کرد. فقیر نزدیک آمد و انگشتر را از دست حضرت بیرون آورد و این آیه نازل شد.
  • آیه اولى الامر (سوره نساء/ ۵۹): این آیه مومنان را به اطاعت از خدا و رسول خدا و الوالامر فرمان می دهد. در روایتی از جابر بن عبدالله انصاری، که به حدیث جابر معروف است آمده است که او از پیامبر درباره واژه "اولی الامر" سؤال کرد. پیامبر(ص) در پاسخ فرمود: «آنان جانشینان من و امامان مسلمانان بعد از من‌ هستند که اولِ ایشان علی بن ابی طالب است و بعد از او به ترتیب حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی...»[۲]
آیه مباهله (سوره آل عمران/ ۶۱): مباهله در اصطلاح به معناى نفرین كردن دو نفر یا دو گروه بر ضد یكدیگر است. بر اساس این آیه، وقتى مسیحیان نجران از روى لجاجت و عناد سخن پیامبر را درباره یگانگى آفریدگار و شخصیت حضرت عیسی علیه‌السلام نپذیرفتند، خداوند به پیامبر دستور داد كه آنان را براى نفرین بر ضد یكدیگر بخواند و هر دو گروه در برابر هم بایستند و از خدا بخواهند كه هر كس در این موضوع دروغ‌گو است، خداوند بر او غضب كند.
بر اساس روایات پرشمارى از شیعه و سنى، رسول خدا صلى الله علیه و آله در صبح روز مقرر آمد؛ در حالى كه امام حسین علیه السلام را در آغوش داشت و دست امام حسن علیه السلام را گرفته بود و حضرت فاطمه و امام على علیهماالسلام در پشت سر حضرت حركت مى‌كردند. حضرت به آن‌ها گفت: وقتى من دعا كردم، شما آمین بگویید. وقتى بزرگ مسیحیان چنین دید، خطاب به همراهانش گفت: اى گروه نصارا! همانا صورت‌هایى را مى‌بینم كه اگر از خدا بخواهند كوه را از جاى بَركَند، مى‌كَنَد. مباهله نكنید كه نابود مى‌شوید؛ آنگاه آنان تسلیم پیامبر شدند و به پرداخت جزیه گردن نهادند.[۳]
«...انَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا»
این آیه بیان می کند که اراده خداوند بر این امر تعلق گرفته است که اهلبیت پیامبر صلی الله علیه و آله از هر رجس و پلیدی پاک باشند. تعبیر «یُطهِّركُم» در پى «لِیُذهِبَ عَنكُم الرِّجسَ» تأكیدى بر طهارت و پاكیزگى به دنبال دور شدن پلیدى‌ها است و «تَطهِیرًا» كه مفعول مطلق است نیز تأكیدى دیگر براى طهارت به شمار مى‌رود. «الرِجسَ» كه با الف و لام جنس است، هر گونه پلیدى فكرى و عملى اعم از شرك، كفر، نفاق و جهل و گناه را دربر مى‌گیرد.[۴] مطابق با روایاتی که در منابع شیعه[۵] و برخی از منابع اهل سنت[۶] آمده است، منظوراز اهل البیت علیهم‌السلام؛ خمسه طیبه یعنی پیامبر صلی الله علیه و آله، على، فاطمه، حسن و حسین علیهم‌السلام هستند.
سعید بن جبیر از ابن عباس نقل کند وقتى که آیه 23 نازل شد. گفتند: یا رسول اللّه اقربا و خویشاوندان شما چه کسانى هستند که مودت و دوستى آن‌ها بر ما واجب گردیده است. فرمود: على و فاطمه و حسن و حسین[۷]

فضائل امام علی علیه السلام در روایات

روایات فراوانى نیز در این باره در منابع روایى به چشم مى‌آیند. حتى علماى اهل سنت معتقدند درباره فضائل هیچ یک از اصحاب پیامبر صلی الله علیه و آله همچون امام على علیه السلام روایت نقل نشده است. (تهذیب التّهذیب، ۷/۳۳۹)

برخى از این احادیث عبارتند از: حدیث غدیر، حدیث منزلت، حدیث یوم الدار، حدیث ثقلین، حدیث سفینه، حدیث علی مع الحق و حدیث باب علم.

ایمان و عبادت:

امام على علیه السلام در ایمان، پرهیزگارى، زهد، عبادت و یقین یگانه بود؛ چنان که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله درباره او مى‌فرماید: «اگر آسمان‌ها و زمین در یک کفّه جاى گیرند و ایمان على در کفه دیگر، بى گمان ایمان او سنگین‌تر است». (فضائل الخمسة، ۱/۲۳۱)

علم و حکمت:

بنابر روایات، امام على علیه السلام از دانش لدنّى بهره‌مند بوده است؛ دانشى که از سوى خداوند افاضه مى‌گردد. نیز از روایات بسیارى برمى‌آید که دانش امام على علیه السلام از همه مردم - جز پیامبر صلی الله علیه و آله - بیشتر بوده است. (الارشاد، ۲۲)

سخاوت و ایثار:

خانه امام على علیه السلام پناهگاه مستمندان و تنگدستان بود. سخاوت امام علیه السلام را همه ستوده‌اند و حتى قرآن کریم نیز از آن یاد کرده است: «... کسانى که اموال خویش را شب و روز، نهان و آشکار انفاق مى‌کنند». (سوره بقره/ ۲۷۴)[۸]

پانویس

  1. على کیست؟، ص ۳۱۵
  2. شواهد التنزیل، ج1، ص‌209‌-‌239.
  3. الكشّاف، ج‌ 1، ص‌ 368 و 369.
  4. المیزان، ج‌ 16، ص‌ 312.
  5. به عنوان نمونه: كليني، مـحمد بـن يعقوب، الاصول من الكافي، ج 1، ص 286 ـ 287‌؛ شيخ صدوق، الخصال‌، ص 403، حديث‌ 113‌، و ص 580، حديث 1؛ شيخ‌ طوسي‌، الامالي‌، ص 368‌ و 783‌؛ طبرسی, فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج7 ص559 و ج8 ص 357
  6. به عنوان نمونه: جامع البـيان عـن تـأويل آي القرآن، ج 12، جزء 22، ص 6؛ رازي، ابن ابي حاتم، تفسير القـرآن العـظيم، ج 9، ص 3131، حـديث 17673؛ ابـن كثـير، تـفسير القرآن العظيم‌، ج 3، ص 494؛ نيشابوري، علي بن احمد، اسباب النزول، ص 295؛ سيوطي، جلال الدين، الدرالمنثور في التفسير المأثور،‌ج 6، ص 604؛ نيشابوري، ابو عبدالله حاكم، المستدرك علي الصحيحين، ج 2، ص 416
  7. ابن حنبل، فضائل امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب(ع)، ۱۴۳۳ق، ص۲۹۵.
  8. فرهنگ شیعه، جمعی از نویسندگان، ص97 و 98