دین پیامبر اسلام پیش از بعثت

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

اعتقاد شیعه در مورد آیین پیامبر پیش از بعثت آن است که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در تمام دوران زندگی قبل از بعثت خود، لحظه ای بت پرستی نکرد و از آئین مشرکین و سنتهای شرک آلود و غلط ایشان پیروی ننمود. همچنین آن حضرت قبل از بعثت، عبادتهائی از قبیل نماز، روزه و حج انجام می داده است. فتّال نيشابورى در روضة الواعظين گفته است: «طايفه شيعه اجماع دارند بر اينكه رسول خدا صلى اللّه عليه و آله در نهان رسول و نبى بود و از زمانى كه خداوند تعالى او را مكلف كرد، بر خلاف آنچه قريش انجام مى‏دادند روزه مى‏گرفت و نماز مى‏خواند. چون چهل ساله شد خداوند عزوجل به جبرئيل فرمان داد نزد او برود و فرمان آشكار كردن رسالت را به او ابلاغ كند».[۱]

اعتقاد شیعه در مورد دین پیامبر قبل از بعثت

علامه مجلسى در بحار الانوار پس از نقل اقوال مى‏گويد: «آنچه از اخبار معتبر و آثار مستفيض براى من روشن شده اين است كه آن حضرت قبل از بعثتش از زمانى كه خداوند در ابتداى سنش عقلش را كامل كرد نبى و مؤيّد به روح القدس بود، فرشته با وى سخن مى‏گفت، سخن فرشته را مى‏شنيد و در خواب او را مى‏ديد. سپس بعد از چهل سالگى رسول گرديد، با فرشته روبه‏رو سخن مى‏گفت و قرآن بر وى‏ نازل شد و مأمور به تبليغ گرديد».[۲]

نبی به کسی گفته می شود که از عالم غیب به او وحی می شود و موظف است بدان چه بر او وحی می شود عمل کند، ولی «رسول» موظف به هدایت مردم است و بایستی آنچه خدا آن را ابلاغش مامور می کند به مردم ابلاغ کند.

برای درک بیشتر این مطلب به روایات زیر توجه کنید که در باب «طبقات الانبیاء والرسل والائمة» از کتاب شریف کافی و جاهای دیگر نقل شده، مانند این روایت که کلینی به سند خود از زید شهام روایت کرده که گوید: از امام صادق علیه السلام شنیدم که فرمود: «ان الله تبارک و تعالی اتخذ ابراهیم عبدا قبل ان یتخذه نبیا و ان الله اتخذه نبیا قبل ان یتخذه رسولا و ان الله اتخذه رسولا قبل ان یتخذه خلیلا و ان الله اتخذه خلیلا قبل ان یجعله اماما فلما جمع له الاشیاء، قال: انی جاعلک للناس اماما».[۳] براستی که خدای تعالی ابراهیم را به بندگی خویش برگرفت پیش از آن که به نبوت برگیرد، و خدای تعالی او را به نبوت خویش برگرفت پیش از آن که به رسالت برگیرد، و به رسالت برگرفت پیش از آن که بدوستی خود برگیرد و به دوستی برگرفت پیش از آن که به امامت برگیرد و چون همه این ها را برای او گردآورد فرمود: من تو را برای مردم امام قرار دادم.

و نیز بسندش از زراره روایت کرده که گوید: از امام باقر علیه السلام معنای آیه شریفه «و کان رسولا نبیا» و فرق میان «رسول» و «نبی» را پرسیدم و آن حضرت در پاسخ من فرمود: «النبی الذی یری فی منامه و یسمع الصوت و لا یعاین الملک والرسول الذی یسمع الصوت و یری فی المنام و یعاین الملک...».[۴] نبی کسی است که در خواب (فرشته را) ببیند و صدای (او را) بشنود ولی به عیان فرشته را نبیند و رسول کسی است که صدا را بشنود و در خواب ببیند و در عیان نیز او را مشاهده کند.

و روایت دیگری که از یزید کناسی روایت کرده که گوید: از امام باقر علیه السلام پرسیدم: آیا عیسی بن مریم در آن هنگام که در گهواره سخن گفت حجت خدای تعالی بر مردم زمان خود بود؟ امام علیه السلام در جواب من فرمود: «کان یومئذ نبیا حجة لله غیر مرسل، اما تسمع لقوله تعالی حین قال انی عبدالله آتانی الکتاب و جعلنی نبیا».[۵] وی در آن روز «نبی» و حجتی بود از سوی خدا ولی «مرسل» و فرستاده بسوی کسی نبود، آیا این گفتار خدای تعالی را نشنیده ای آن هنگام که عیسی گفت: «من بنده خدایم که کتاب به من داده و مرا «نبی» قرارم داده».

و از روایت اخیر و استشهاد به آیه قرآنی به خوبی معلوم می شود که مقام نبوت مقامی است که ممکن است به پیمبران در گهواره نیز داده شود چنانچه به حضرت عیسی علیه السلام داده شد. و بخصوص با توجه به روایاتی که خداوند هیچ فضیلت و کرامت و معجزه ای به پیامبری از پیامبران خود عطا نفرمود جز آن که آن را به رسول خدا صلی الله علیه و آله نیز عطا فرمود، مانند روایت مفصلی که از ارشاد القلوب دیلمی نقل شده که امیرالمؤمنین علیه السلام به مردی یهودی که در این باره سئوال کرد فرمود: «فوالله ما اعطی الله عزوجل نبیا و لا مرسلا درجة و لا فضیلة الا و قد جمعها لمحمد صلی الله علیه و آله و زاده علی الانبیاء والمرسلین اضعافا...».[۶] به خدا سوگند که خدای عزوجل به هیچ نبی و مرسلی درجه و فضیلتی عطا نفرمود، جز آن که آن را برای حضرت محمد صلی الله علیه و آله گردآورده و بلکه چند برابر آن ها افزوده است.

روایات نبوت پیامبر پیش از بعثت

از جمله این روایات سخن امیرالمؤمنین علیه السلام است در «خطبه قاصعه» که در نهج البلاغه و کتاب های دیگر از آن حضرت نقل شده که درباره رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «ولقد قرن الله به صلی الله علیه و آله من لدن أن کان فطیما اعظم ملک من ملائکته یسلک به طریق المکارم و محاسن اخلاق العالم لیله و نهاره». خدای تبارک و تعالی از لحظه ای که پیغمبر را از شیر گرفتند بزرگترین فرشته از فرشتگان خود را قرین او فرمود تا اخلاق نیکو و صفات پسندیده را به وی بیاموزد... و معنای تعلیم فرشته جز همان نبوت چیز دیگری نیست.

و در چند روایت در اصول کافی آمده که منظور از «روح» در آیات سوره شورى و سوره اسراء یعنی آیه شریفه: «وکذلک اوحینا الیک روحا من امرنا»[۷] و آیه «یسئلونک عن الروح قل الروح من امر ربی»[۸] همین فرشته بوده، که یکی از آن ها روایت زیر است که کلینی به سند خود از ابی بصیر روایت کرده که گوید: از امام صادق علیه السلام تفسیر «روح» را در آیه «یسئلونک عن الروح» پرسیدم و آن حضرت فرمود: «خلق اعظم من جبرئیل و میکائیل، کان مع رسول الله صلی الله علیه و آله و هو مع الائمه و هو من الملکوت».[۹] یعنی: این روح، خلقی است از مخلوقات خدا بزرگتر از جبرئیل و میکائیل که به همراه رسول خدا صلی الله علیه و آله بوده و همراه امامان نیز هست و او از عالم ملکوت (و مجردات و فرشتگان) است.

و در روایتی که صفار در کتاب بصائر الدرجات روایت کرده این گونه است که امام صادق علیه السلام فرمود: «ان الروح خلق اعظم من جبرئیل و میکائیل، کان مع رسول الله صلی الله علیه و آله یسدده و یرشده و هو مع الاوصیاء من بعده»: و بلکه در پاره ای از روایات آمده که «روح القدس» که نامش در قرآن کریم و در روایات آمده نام همین فرشته بود نه نام جبرئیل و نام جبرئیل «روح الامین» است که در قرآن کریم نیز آمده است.

روایت مربوط به عبادت پیامبر قبل از بعثت

  • در روایتی آمده است پیامبر اسلام در سن چهار سالگی و در حالی که همراه با عمویشان، ابوطالب، در منطقه‌ی بصری حضور داشتند، نماز خواندند. بصری منطقه‌ای بود که قریش برای تجارت به آن سفر می‌کردند.[۱۰]

پانویس

  1. روضة الواعظين، ص52
  2. بحار الانوار، ج18، 248
  3. الاصول من الکافی، باب طبقات الانبیاء والرسل والائمة، ج ۲.
  4. الاصول من الکافی، باب الفرق بین الرسول والنبی والمحدث، ج ۱.
  5. بحارالانوار، ج ۱۸، ص ۲۷۸.
  6. بحارالانوار، ج ۱۶، ص ۳۴۱.
  7. سوره شوری، آیه ۵۲.
  8. سوره اسراء، آیه ۸۵.
  9. بحارالانوار، ج ۱۸، ص ۲۵۶.
  10. بحار الانوار، ج15، ص361

منابع

  • هاشم رسولی محلاتی، درس هایی از تاریخ تحلیلی اسلام، جلد ۲.
  • مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بیروت)، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ ق.
  • آیین پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم قبل از بعثت، سایت ثقلین [۱]
حضرت محمد (صلی الله علیه و آله)
رحمة للعالمین.jpg
رویدادهای مهم زندگی
حمله اصحاب فیل به مکهسفر پیامبر اکرم به شامازدواج با حضرت خدیجه کبری (س) • گذاشتن سنگ حجرالاسود در جای خویش • مبعثمعراجولادت حضرت فاطمه سلام الله علیهارفتن به شعب ابی طالبعام الحزنسفر به طائفهجرت به مدینهازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س)غزوه بدرغزوه احدغزوه احزابصلح حدیبیهغزوه خیبرسریه ذات السلاسل فتح مکهغزوه حنینغزوه تبوکغدیر خم
بستگان
امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع) •عبدالله بن عبدالمطلب(س) • عبدالمطلبابوطالب(ع) • حمزه بن عبدالمطلب(ع) • عباس بن عبدالمطلبابولهبجعفر طیارآمنه(س) • فاطمه بنت اسد(س) • خدیجه کبری(س) • حضرت زهرا(س) • امام حسن(ع) • امام حسین(ع) • حضرت زینب(س)
اصحاب
سلمان فارسیعمار بن یاسرابوذرمقدادابوسلمه مخزومیزيد بن حارثهعثمان بن مظعونمصعب بن عمیرابوبکرطلحهزبیرعثمان بن عفانعمر بن خطابسعد بن ابی وقاصعبدالله بن مسعوداسعد بن زرارهسعد بن معاذسعد بن عبادهعثمان بن حنیفسهل بن حنیفابو ایوب انصاری حذیفة بن یمانخالد بن سعيدخزیمة بن ثابتعبدالله بن رواحهاویس قرنیعبدالله بن مسعود بلال حبشی
مکان های مرتبط
مکهمدینهغار حراکعبهشعب ابوطالبغدیر خمفدکبقیعغار ثورمسجد قبامسجد النبیمسجد الحرام
مسابقه از خطبه ۱۱۱ نهج البلاغه