ماه ذی الحجه

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ذی الحجه ۱۴۴۵ در تقویم ایران
شنبه ۱ ۸ ۱۵ ۲۲ ۲۹
یک‌شنبه ۲ ۹ ۱۶ ۲۳ ۱+
دوشنبه ۳ ۱۰ ۱۷ ۲۴
سه‌شنبه ۴ ۱۱ ۱۸ ۲۵
چهارشنبه ۵ ۱۲ ۱۹ ۲۶
پنج‌شنبه ۶ ۱۳ ۲۰ ۲۷
جمعه ۷ ۱۴ ۲۱ ۲۸
دانشنامه تقویم


ماه «ذی‌الحجه» دوازدهمین و آخرین ماه از ماه‌های قمری و همچنین از ماه‌های حرام و ماه‌‌های حج است. این ماه از ماه‌های بسیار شریف است، دهه اول آن فضیلت بسیاری دارد و از ایام معلومات است که در قرآن به آن اشاره شده است. روزه گرفتن در ۹ روز اول آن بسیار ثواب دارد و پاداشش برابر پاداش یک عمر روزه است. محدث قمی اعمال و اذکار و ادعیه و نمازهای مستحبی این ماه را در مفاتیح الجنان برشمرده است.

وقایع مهم ذی‌الحجه

پیش از اسلام:

نخستین حج "حضرت ابراهیم" و "حضرت اسماعیل" (علیهماالسلام)، استقرار یافتن کشتی "حضرت نوح علیه السلام" پس از فروکش کردن طوفان بر "کوه جودی"[۱]، گلستان شدن آتش "نمرود" بر "حضرت ابراهیم علیه السلام"[۲]، غلبه یافتن "حضرت موسی علیه السلام" بر ساحران "فرعون"[۳] و انتخاب جانشین برای حضرات موسی، سلیمان و عیسی علیهم السلام، از اتفاقاتی است که گفته شده در ماه ذی الحجه رخ داده است.

برخی از وقایع مهم تاریخ اسلام که در این ماه به وقوع پیوسته است:

بخشی از حوادث مهم تاریخ معاصر، که در این ماه به وقوع پیوسته است:

مشاهده فهرست وقایع ماه ذی الحجه

اعمال ماه ذی‌الحجه

بدان که این ماه از ماه‌هاى شریفه است و وقتى که این ماه مى‌آمد صلحاى صحابه و تابعین اهتمام عظیم در عبادت مى‌کردند و دهه اول آن ایامش، ایام معلومات و در نهایت فضیلت و برکت است و از رسول خدا صلى الله علیه و آله مرویست که عمل خیر و عبادت در هیچ ایامى نزد حق تعالى محبوب‌تر از این دهه نیست و از براى دهه چند عمل است:

  1. روزه گرفتن نه روز از اول این دهه که ثواب روزه تمام عمر دارد.
  2. خواندن دو رکعت نماز در بین نماز مغرب و عشاء در تمام شب‌هاى این دهه، به این صورت که در هر رکعت بعد از حمد یک مرتبه توحید و سپس آیه «و واعدنا موسى...» (سوره اعراف، ۱۴۲) را بخواند تا با ثواب حاجیان شریک شود.
  3. از روز اول تا روز عرفه بعد از نماز صبح پیش از مغرب این دعاى امام صادق علیه‌السلام را بخواند: «اللهم هذه الایام التى فضلتها...»
  4. در هر روز از دهه بخواند پنج دعایى را که جبرئیل براى حضرت عیسى علیه‌السلام هدیه آورده است.
  5. نیم ساعت قبل از زوال خورشید دو رکعت نماز، در هر رکعت بعد از حمد و توحید، ده بار سوره قدر خوانده شود.
  6. بخواند تهلیلات علویه را و اگر روز ده مرتبه بخواند بهتر است: "لا اله الا الله عدد اللیالى والدهور لا اله الا الله عدد امواج البحور لا اله الا الله و رحمته خیر مما یجمعون لا اله الا الله عدد الشوک والشجر لا اله الا الله عدد الشعر والوبر لا اله الا الله عدد الحجر والمدر لا اله الا الله عدد لمح العیون لا اله الا الله فى اللیل اذا عسعس والصبح اذا تنفس لا اله الا الله عدد الریاح فى البرارى والصخور لا اله الا الله من الآن الى یوم ینفخ فى الصور."

پیوندها

منابع برای مطالعه بیشتر

  • بحارالأنوار، علامه مجلسی، ج ۴۵، ص ۲۰۲.
  • ترجمه التنبیه و الاشراف، ص 192.
  • وقایع الایام، شیخ عباس قمی، ۱۸ ذی‌الحجه
  • سوره اسراء، آیه 26.
  • سوره آل عمران، آیه 61.
  • سوره احزاب، آیه 33.
  • سوره مائده، آیه 67.
  • سوره مائده، آیه 3.
  • نشریه الکترونیکی گذرستان، شماره 56.
  • این روز بنا بر تقویم عربستان سعودی ۶ ذی‌الحجه بوده است.