اسماء بنت عمیس
«اسماء بنت عُمَیس»، از زنان صحابی و محدثه در صدر اسلام است. پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله او را از زنان بهشتی خوانده است. اسماء در ابتدا با جعفر بن ابىطالب، ازدواج کرد و با او به حبشه و بعدا به مدینه هجرت نمود و از او صاحب سه فرزند شد. پس از شهادت جعفر در جنگ موته، اسماء به همسرى ابوبکر درآمد و محمد بن ابىبکر را به دنیا آورد. او پس از مرگ ابوبکر، مفتخر به ازدواج با امام على علیهالسلام گردید و از او صاحب دو فرزند شد.
محتویات
زندگینامه
نام و نسب
نام پدر اسماء «عُمَیس» است و مادرش «خَوْلَه» یا «هند» نام دارد. نسب اسماء از طرف پدر و مادر به قبایل یمنی میرسد. مادر اسماء را به اعتبار دامادهایش برترین زن جهان میدانستند. زیرا رسول خدا (ص)، امیرالمؤمنین (ع)، جعفر بن ابیطالب (جعفر طیار)، حمزه سیدالشهداء، عباس بن عبدالمطلب، همگی دامادهای او هستند.
ازدواج با جعفر و هجرت به حبشه
اسماء در سالهای نخستین بعثت به ازدواج جعفر بن ابیطالب درآمد و در همان ابتدای دعوت پیامبر(ص) اسلام را پذیرفت و ایمان آورد. او در سال پنجم بعثت به همراه جعفر به حبشه هجرت نمود و در آنجا سه فرزند به نامهای عبدالله، محمد و عَون به دنیا آورد.[۱] عبدالله نخستین فرزند آنان و نخستین مولود مسلمان در حبشه بود. فرزند نجاشی نیز همزمان با فرزند جعفر به دنیا آمد و نجاشی به دلیل دوستیاش با جعفر نام فرزند خود را عبدالله نامید. اسماء علاوه بر فرزند خود، فرزند نجاشی را نیز شیر داد که این مطلب نشان از جایگاه و منزلت اسماء نزد نجاشی و درایت و تلاش اسماء در جهت برقراری رابطه و استحکام آن میان پادشاه حبشه و مهاجران مسلمان دارد.
اسماء در سال هفتم هجری و همزمان با فتح خیبر، همراه با جعفر و دیگر مهاجرانِ حبشه، به مدینه بازگشت.
شهادت همسر
اسماء در سال نهم هجری شوهرش جعفر را از دست داد. در برخی روایات چنین آمده که، رسولخدا (ص) پس از آنکه جعفر در سرزمین مُوتَه (منطقهای در ۱۲۰ کیلومتری جنوب «عمان»، پایتخت «اردن») به شهادت رسید، به خانه اسماء آمد، با فرزندان وی مهربانی کرد و آنها را نوازش نمود. اسماء از این کار متوجه یتیمی فرزندانش شد. رسولخدا (ص) از عقل و تیزهوشی اسماء به شگفت آمد و او را از شهادت جعفر آگاه کرد. اسماء در مرگ شوهرش گریه میکرد و صیحه میزد. حضرت فاطمه (س) نیز بر جعفر میگریست و فریاد «واعمّاه» سر میداد. رسولخدا (ص) فرمود: «گریهکنندگان بایستی بر مثل جعفر گریه کنند». اما در عین حال اسماء را به صبر دعوت کرد و او را از تندگویی و به سینهکوفتن نهی کرد و برای تسلی خاطرش فرمود: «جبرئیل برای جعفر دو بال در بهشت از یاقوت قرار داده است». حضرت فاطمه (س) به فرمان رسولخدا (ص) به مدت سه روز نزد اسماء ماند و برای خانواده عزادار جعفر، غذا فراهم میکرد. از این رو در میان مسلمانان سنت شد که سه روز به خانواده عزادار غذا بدهند.[۲]
ازدواج با ابوبکر
اسماء به هنگام جنگ حُنین، با ابوبکر ازدواج کرد و به گفته ابنابیهلال، رسولخدا (ص) وی را به تزویج ابوبکر درآورد. ابوبکر برای جشن و ولیمه عروسی، مردم را دعوت کرد. نقل شده که خانه ابوبکر مقابل خانه عثمان در کوچه بقیع بود و خانهای دیگر کنار مسجد مدینه داشت[۳] که اسماء بنت عُمیس در آن میزیست.[۴]
اسماء در سال دهم هجری در حجةالوداع شرکت کرد و چهار روز مانده به ابتدای ماه ذیقعده، محمدبن ابیبکر را در «ذیالحُلَیفه» یا «بَیداء» بهدنیا آورد که این فرزند بعدها از دوستان اهل بیت و از یاران نزدیک امام علی (علیه السلام) شد و مدتی والی آن حضرت در مصر بود.
اسماء در عصر خلافت
پس از رسولخدا (ص) ابوبکر با نادیده گرفتن حق امام علی (ع) به خلافت رسید. با این وجود، همسرش اسماء همواره در گفتار و کردارش به اهل بیت(ع) گرایش داشت و ارتباط نزدیکی با خانه امیرالمومنین داشت.
همچنین اسماء خدمتگزار و پرستار حضرت فاطمه (س) بود و شاهد آخرین لحظات زندگانی فاطمه (س) نیز بوده است. وی، امامحسن (ع) و امامحسین (ع) را از شهادت مادرشان با خبر کرد،[۵] و طبق وصیت فاطمه (س)، در غسل ایشان با امام علی (ع) همکاری نمود. حضرت فاطمه با نگرانی به وی گفت: آیا آشکارا روی تختهای حمل خواهم شد؟ اسماء گفت: ای دختر رسولخدا (ص) چیزی مانند آنچه در حبشه دیدهام، برایت میسازم. اسماء با استفاده از چوبهای خرمای تازه و تختهای که در اختیار داشت، تابوتی ساخت. حضرت با دیدن آن لبخندی زد و جز آن روز با لبخند دیده نشد.[۶]
اسماء پس از مرگ ابوبکر، در سال سیزدهم هجری با امام علی (علیه السلام) ازدواج کرد و از ایشان یحیی و عون را به دنیا آورد.[۷]
در روزگار خلیفه دوم که بیت المال بر پایه درجات میان مسلمانان قسمت میشد و به زنان مهاجر و شماری دیگر به اندازه فضل و برتری آنان از ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ درهم میپرداختند، اسماء بیشترین دریافتی را داشت،[۸] که این از فضل و ارجمندی او در نگاه حکومت حکایت دارد.
وفات
درباره زمان درگذشت و مکان دفن اسماء بنت عمیس اختلاف وجود دارد. ذهبی[۹] درگذشت او را پس از شهادت امام علی (ع) در رمضان سال ۴۰ ه.ق و برخی دیگر در سال ۳۸ ه.ق میدانند.[۱۰] امروزه صورت قبری به نام اسماء در قبرستان بابالصغیر دمشق وجود دارد. همچنین آرامگاهی در حومه هاشمیه عراق به او منسوب است و در نزدیکی آن، قبر فرزندش یحیی از نسل امامعلی (ع) وجود دارد. اما به نقل قوی تر، مرقد او در مدینه و در قبرستان بقیع واقع است.
نقل حدیث
اسماء بنت عمیس از زنان محدثه و راویان حدیث پیامبر اکرم با نقل حدود ۶۰ روایت به شمار میرود. به گفته عَجّاج (م، ۹۰ ق)، او در دوره منع تدوین حدیث، برخی احادیث را جمعآوری کرد. بسیارى از افراد مانند: جعفر شوهر او، عبداللّه و محمد فرزندان اسماء، سعید بن مسیب، عبیداللّه بن رفاعه، ابوبردة ابى موسى، فاطمه دختر على (ع)، عبداللّه بن عباس، و افراد دیگرى احادیثى را از زبان او بازگو کرده اند. همچنین دانشمندانى مانند: شیخ صدوق، فیض کاشانى، ابن عبدالبر، ابن حجر عسقلانى و دیگران به مقام ارزشمند روایت حدیث اسماء اعتراف نموده اند.
حدیثهایی که از وی در منزلت حضرت علی(ع) رسیده، نشانگر عشق و دلبستگی فراوان او به خاندان رسول خدا است.[۱۱] حدیث ردّ الشمس، که در شأن علی(ع) است، از طریق وی به تفصیل گزارش شده است.[۱۲] همچنین اسماء از کسانی است که از نزول آیه اکمال :«الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دِینَکمْ»[۱۳] در غدیر خم خبر داده است.
فضایل اسماء
پیامبر خدا (ص) اسماء را از زنان بهشتی خواند و بر صدق ایمان او شهادت داد[۱۴] و از وی و خواهرش با تعبیر خواهرانِ مؤمن یاد کرد.[۱۵]
امام باقر (ع) هم فرموده است: خداوند رحمت کند خواهرانى که اهل بهشت مى باشند و آنها عبارتند از: اسماء دختر عمیس همسر جعفر بن ابى طالب و سلمى دختر عمیس همسر حمزه سیدالشهدا.[۱۶] این دعا نشان میدهد که اسماء تا پایان زندگی بر ایمان خود استوار بود و هیچگاه در لغزشگاههای فکری و سیاسی نلغزید.
سراسر زندگى اسماء دختر عمیس، هجرت و فداکارى و نقل حدیث و خدمات فرهنگى و تربیتى بوده، و آن طور که امام صادق (ع) هم فرموده: محمدبن ابى بکر، فرزند اسماء، نجابت و شخصیت را از مادر خود به ارث برده است.
پانویس
- ↑ طبقات الکبری، ج ۸، ص ۲۱۹.
- ↑ المغنی، ابنقدامه، ج ۱۰، ص ۵۱۱.
- ↑ تاریخ المدینة المنورة، ابن شَبّه، ج ۱، ص ۲۴۲.
- ↑ تاریخ یعقوبی، ابن واضح یعقوبی، ج ۲، ص ۲۷.
- ↑ کشف الغمّه، ج ۲، ص ۱۲۲
- ↑ تاریخ یعقوبی، ج ۲، ص ۱۱۵.۱۲۲
- ↑ طبقات الکبری، ج ۸، ص ۲۲۲.۱۲۲
- ↑ تاریخ یعقوبی، ج۲، ص۱۵۳؛ الطبقات، ج۳، ص۲۳۱.
- ↑ سیر اعلام النبلاء، ج ۲، ص ۲۸۷
- ↑ ر. ک: مکاتیب الرسول، احمدی میانجی، ج ۱، ص ۴۴۱.
- ↑ المناقب، ج۳، ص۲۷۴.
- ↑ البدایة و النهایه، ج۶، ص۷۷؛ امتاع الاسماع، ج۵، ص۲۶.
- ↑ سوره مائده: آیه ۳
- ↑ طرائف، ابن طاووس، ص ۲۴۹
- ↑ طبقات الکبری، ج ۸، ص ۲۰۹.
- ↑ خصال، صدوق، ص ۳۶۳.
منابع
- زنان دانشمند و راوى حدیث، احمد صادقى اردستانی.
- زنان اسوه، حسین حسینیان مقدم.
- دانشنامه حج و حرمین شریفین، مدخل "اسماء بنت عمیس".