تفسیر سوره حمد (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ تفسیر سوره حمد امام خمینی(ره) (کتاب) را به تفسیر سوره حمد (کتاب) منتقل کرد)
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱۱: سطر ۱۱:
 
|زبان= فارسی  
 
|زبان= فارسی  
  
|تعداد جلد= 1
+
|تعداد جلد= ۱
  
 
|عنوان افزوده1=
 
|عنوان افزوده1=
سطر ۲۴: سطر ۲۴:
  
 
}}
 
}}
کتابی است حاوی تالیف و تقریرات امام خمینی پیرامون سوره حمد.
+
'''«تفسیر سوره حمد»''' تألیف مرحوم [[امام خمینی]] (۱۳۶۸-۱۲۸۱ ش)، کتابی است به زبان فارسى، مشتمل بر آثار گفتارى و نوشتارى پراکنده مؤلف در [[تفسیر عرفانی|تفسیر عرفانى]] و اخلاقى «[[سوره حمد]]»؛ از جمله آنچه در کتاب «[[سر الصلوة؛ معراج السالکین و صلوة العارفین (کتاب)|سرّ الصلاة]]»، «آداب الصلاة» و جلسات درس تفسیر ایشان آمده است.
  
==معرفی اجمالی کتاب==
+
==مؤلف==
 +
آی‍ت‌ال‍ل‍ه‌ [[امام خمینی|سید روح الله موسوی خ‍م‍ی‍ن‍ی]] (۱۳۶۸-۱۲۸۱ ش)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، عارف، فقیه، اصولی و یکی از مراجع بزرگ تقلید [[شیعه]] معاصر است. پدر او، «آقا مصطفى» از علما و چهره‌هاى درخشان منطقه خمین بود. از اساتید ایشان می توان [[شیخ عبدالکریم حائری]]، [[سید ابوالحسن رفیعی قزوینی]]، [[میرزا جواد ملکی تبریزی]] و [[محمدعلی شاه‌آبادی]] را نام برد.
  
با توجه به جايگاه و اهميت آثار امام در زمينه [[قرآن]]، در قدم اول مجموعه آثار ايشان در تفسير «[[سوره حمد]]» در اين رساله گردآوری شده است و همچنين به اين دليل كه آنچه تاكنون به عنوان تفسير حمد از حضرت امام انتشار يافته و شهرت گرفته است، فقط دروس تفسير ايشان است كه در سال 58 افاضه فرموده اند و اين دروس فقط بحث «بسم الله الرحمن الرحيم» و الحمد را آن هم نه به كمال دربردارد لذا بسيارى از افراد گمان كرده اند كه تمامى اثر امام در پيرامون «سوره حمد» به همين اندازه است.
+
از ایشان آثار متعددی در [[فقه]]، [[اصول فقه|اصول]]، [[عرفان]] و [[اخلاق]] برجای مانده است، از جمله: [[تحریرالوسیله]]، [[سر الصلوة؛ معراج السالکین و صلوة العارفین (کتاب)|سرّ الصلاة]]، [[انوار الهدایه (کتاب)|انوار الهدایه فی التعلیقه علی الکفایه]]، [[مناهج الوصول الی علم الاصول]]، [[المکاسب المحرمه (کتاب)|مکاسب محرّمه]]، [[تهذیب الاصول]]، شرح حدیث «جنود عقل و جهل».  
  
==بخش های کتاب==
+
امام خمینی از سال ۱۳۴۱ شمسی به دنبال تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی، به مبارزه و مخالفت علنی با رژیم پهلوی اقدام نمود و در سال ۱۳۵۷ به رهبری ایشان، رژیم پهلوی سرکوب و انقلاب اسلامی [[ایران]] به پیروزی رسید. دوره رهبرى ده سال و چهار ماه ایشان رسما از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ تا ۱۴ خرداد ش، ادامه داشت.
  
كتاب حاضر در جهت اصلاح چنين برداشتى، در چهار بخش تنظيم يافته است تا مجموعه كاملى از آثار امام در پيرامون حمد در اختيار جويندگان معارف قرآنى قرار گرفته باشد.
+
==محتوای کتاب==
  
بخش اول: تفسير موجزى است از سوره حمد كه در كتاب گرانسنگ «سرالصلاة» به مناسبت بحث قرائت آمده است، اين اثر در سال 1358 هـ.ق (1318) نگاشته شده است.
+
با توجه به جایگاه و اهمیت آثار مرحوم [[امام خمینی]] در زمینه [[قرآن]]، در قدم اول مجموعه آثار ایشان در [[تفسیر قرآن|تفسیر]] «[[سوره حمد]]» در این رساله گردآوری شده است. همچنین به این دلیل که آنچه تاکنون به عنوان تفسیر حمد از حضرت امام انتشار یافته و شهرت گرفته است، فقط دروس تفسیر ایشان است که در سال ۵۸ افاضه فرموده اند و این دروس فقط بحث «بسم الله الرحمن الرحیم» و «الحمد» را آن هم نه به کمال دربردارد، لذا بسیارى از افراد گمان کرده اند که تمامى اثر امام در پیرامون «سوره حمد» به همین اندازه است. کتاب حاضر در جهت اصلاح چنین برداشتى، در چهار بخش تنظیم یافته است تا مجموعه کاملى از آثار امام در پیرامون سوره حمد در اختیار جویندگان معارف قرآنى قرار گرفته باشد.
  
بخش دوم: تفسيرى است كه مى توان آن را تفصيل و تبيين تفسير حمد «كتاب سرالصلاة» دانست كه در سال 1361 هـ.ق (1321 هـ.ش) به مناسبت بحث قرائت در كتاب «آداب الصلاة» نگاشته اند.
+
* بخش اول: تفسیر موجزى است از سوره حمد که در کتاب گرانسنگ «[[سر الصلوة؛ معراج السالکین و صلوة العارفین (کتاب)|سرّ الصلاة]]» به مناسبت بحث قرائت آمده است، این اثر در سال ۱۳۵۸ هـ.ق (۱۳۱۸ ش) نگاشته شده است.
 +
* بخش دوم: تفسیرى است که مى توان آن را تفصیل و تبیین تفسیر حمد کتاب «سرّ الصلاة» دانست که در سال ۱۳۶۱ هـ.ق (۱۳۲۱ ش) به مناسبت بحث قرائت در کتاب «آداب الصلاة» نگاشته اند.
 +
* بخش سوم: مجموعه پنج جلسه درس تفسیر ایشان است که در سال ۱۳۵۸ شمسى از تلویزیون جمهورى اسلامى [[ایران|ایران]] پخش گردید و با بیمارى حضرت امام و مخالفت هاى برخى از مقدسین که مخالف طرح این نوع سخنان بودند براى همیشه تعطیل گردید و طالبان و تشنگان معارف را از آن محروم کرد. این بخش با نهایت، وسواس ویرایش شده تا تغییرى در کلام ایشان بوجود نیاید و به همین دلیل از تغییر لحن گفتارى به نوشتارى نیز استفاده نکرده ایم، فقط در جهت فهم بهتر عبارات ایشان برخى تغییرات و اضافات را انجام داده ایم که از آن گریزى نبود.
 +
* بخش چهارم: فرازهاى پراکنده اى است که در معنى «بسم الله» و دیگر فقرات [[سوره حمد]] در آثار مکتوب و شفاهى ایشان وجود داشته است. لازم است اشاره شود پاره اى از مطالب این قسمت از آثار مکتوب امام به زبان عربى انتخاب شده است که به لحاظ حفظ امانت، عین متن عربى آن با حروف تیره آورده شده و ترجمه فارسى که ذیل آن با حروف نازک آمده توسط تنظیم کنندگان این مجموعه صورت گرفته است. ناگفته نماند برخى از موارد این قسمت جنبه تطبیق و یادآورى و پند و موعظه را دارد و از «[[تفسیر قرآن|تفسیر]]» به معناى مرسوم آن خارج است ولى درج آن، به جامعیت مورد نظر کمک مى نماید.
  
بخش سوم: مجموعه پنج جلسه درس تفسير ايشان است كه در سال 1358 شمسى از تلويزيون جمهورى اسلامى ايران پخش گرديد و با بيمارى حضرت امام و مخالفت هاى برخى از مقدسين كه مخالف طرح اين نوع سخنان بودند براى هميشه تعطيل گرديد و طالبان و تشنگان معارف را از آن محروم كرد. اين بخش با نهايت، وسواس ويرايش شده تا تغييرى در كلام ايشان بوجود نيايد و به همين دليل از تغيير لحن گفتارى به نوشتارى نيز استفاده نكرده ايم، فقط در جهت فهم بهتر عبارات ايشان برخى تغييرات و اضافات را انجام داده ايم كه از آن گريزى نبود.
+
==وضعیت نشر==
  
بخش چهارم: فرازهاى پراكنده اى است كه در معنى «بسم الله» و ديگر فقرات [[سوره حمد]] در آثار مكتوب و شفاهى ايشان وجود داشته است . لازم است اشاره شود پاره اى از مطالب اين قسمت از آثار مكتوب امام به زبان عربى انتخاب شده است كه به لحاظ حفظ امانت، عين متن عربى آن با حروف سياه آورده شده و ترجمه فارسى كه ذيل آن با حروف نازك آمده توسط تنظيم كنندگان اين مجموعه صورت گرفته است.
+
کتاب حاضر در سالهای مختلف و توسط ناشرین مختلف به چاپ رسیده است. چاپ اخیر اثر در سال ۱۳۸۸ ش. توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی بوده است.
 
 
ناگفته نماند برخى از موارد اين قسمت جنبه تطبيق و يادآورى و پند و موعظه را دارد «و از تفسير» به معناى مرسوم آن خارج است ولى درج آن، به جامعيت مورد نظر كمك مى نمايد.
 
 
 
در تنظيم اين اثر نيز مانند ديگر آثار منتشره از سوى مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام كوشيده شده، حواشى حضرت امام (با ستاره مشخص شده)، پاورقى، ترجمه متون عربى و فهارس لازم آورده شود تا محققين و صاحبنظران ارجمند با سهولت بيشترى از اين مجموعه بهره مند شوند. اميد است پرتو انوار فروغ اين هدايتگر «ناس» روشنى بخش دلهاى طالبان اسلام ناب گردد و روح مطهر اين مفسر فرزانه در جوار قرب الهى، آرام و مطمئن، شاهد جلوه هاى روزافزون حضور [[قرآن]] در صحنه حيات پرعزت مسلمين باشد.
 
 
 
==وضعیت نشر==
 
  
کتاب حاضر در سالهای مختلف و توسط ناشرین مختلف به چاپ رسیده است. چاپ اخیر اثر در سال 1388 توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی بوده است.
+
در تنظیم این اثر نیز مانند دیگر آثار منتشره از سوى مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی کوشیده شده، حواشى حضرت امام (با ستاره مشخص شده)، پاورقى، ترجمه متون عربى و فهارس لازم آورده شود تا محققین و صاحبنظران ارجمند با سهولت بیشترى از این مجموعه بهره مند شوند.  
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* خمینی، روح اله. تفسیر [[سوره حمد]]. تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، [بی تا] قابل دسترسی از طریق
+
*سید روح الله خمینی، "تفسیر سوره حمدتهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، در دسترس  [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/35126/%D8%AA%D9%81%D8%B3%D9%8A%D8%B1_%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87_%D8%AD%D9%85%D8%AF/&from=search&&query=%D8%AA%D9%81%D8%B3%D9%8A%D8%B1%20%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D8%AD%D9%85%D8%AF&field=&collectionPID=&lang=&count=20 کتابخانه دیجیتال مؤسسه اهل البیت علیهم‌السلام]، (۸ خرداد ۱۳۹۱).
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/35126/%D8%AA%D9%81%D8%B3%D9%8A%D8%B1_%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87_%D8%AD%D9%85%D8%AF/&from=search&&query=%D8%AA%D9%81%D8%B3%D9%8A%D8%B1%20%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D8%AD%D9%85%D8%AF&field=&collectionPID=&lang=&count=20 پایگاه کتابخانه دیجیتال، موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت علیهم السلام]، (8 خرداد 1391).
 
  
==متن کتاب تفسیر سوره حمد امام خمینی (ره)==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/35126/تفسير سوره حمد]
 
 
[[رده:تفاسیر]]
 
[[رده:تفاسیر]]
 
[[رده:آثار امام خمینی]]
 
[[رده:آثار امام خمینی]]
  
 
{{تفسیر قرآن}}
 
{{تفسیر قرآن}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۴۱

تفسیر سوره حمد .jpg
نویسنده امام خمینی
موضوع تفسیر سوره حمد
زبان فارسی
تعداد جلد ۱

سوره حمد

«تفسیر سوره حمد» تألیف مرحوم امام خمینی (۱۳۶۸-۱۲۸۱ ش)، کتابی است به زبان فارسى، مشتمل بر آثار گفتارى و نوشتارى پراکنده مؤلف در تفسیر عرفانى و اخلاقى «سوره حمد»؛ از جمله آنچه در کتاب «سرّ الصلاة»، «آداب الصلاة» و جلسات درس تفسیر ایشان آمده است.

مؤلف

آی‍ت‌ال‍ل‍ه‌ سید روح الله موسوی خ‍م‍ی‍ن‍ی (۱۳۶۸-۱۲۸۱ ش)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، عارف، فقیه، اصولی و یکی از مراجع بزرگ تقلید شیعه معاصر است. پدر او، «آقا مصطفى» از علما و چهره‌هاى درخشان منطقه خمین بود. از اساتید ایشان می توان شیخ عبدالکریم حائری، سید ابوالحسن رفیعی قزوینی، میرزا جواد ملکی تبریزی و محمدعلی شاه‌آبادی را نام برد.

از ایشان آثار متعددی در فقه، اصول، عرفان و اخلاق برجای مانده است، از جمله: تحریرالوسیله، سرّ الصلاة، انوار الهدایه فی التعلیقه علی الکفایه، مناهج الوصول الی علم الاصول، مکاسب محرّمه، تهذیب الاصول، شرح حدیث «جنود عقل و جهل».

امام خمینی از سال ۱۳۴۱ شمسی به دنبال تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی، به مبارزه و مخالفت علنی با رژیم پهلوی اقدام نمود و در سال ۱۳۵۷ به رهبری ایشان، رژیم پهلوی سرکوب و انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید. دوره رهبرى ده سال و چهار ماه ایشان رسما از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ تا ۱۴ خرداد ش، ادامه داشت.

محتوای کتاب

با توجه به جایگاه و اهمیت آثار مرحوم امام خمینی در زمینه قرآن، در قدم اول مجموعه آثار ایشان در تفسیر «سوره حمد» در این رساله گردآوری شده است. همچنین به این دلیل که آنچه تاکنون به عنوان تفسیر حمد از حضرت امام انتشار یافته و شهرت گرفته است، فقط دروس تفسیر ایشان است که در سال ۵۸ افاضه فرموده اند و این دروس فقط بحث «بسم الله الرحمن الرحیم» و «الحمد» را آن هم نه به کمال دربردارد، لذا بسیارى از افراد گمان کرده اند که تمامى اثر امام در پیرامون «سوره حمد» به همین اندازه است. کتاب حاضر در جهت اصلاح چنین برداشتى، در چهار بخش تنظیم یافته است تا مجموعه کاملى از آثار امام در پیرامون سوره حمد در اختیار جویندگان معارف قرآنى قرار گرفته باشد.

  • بخش اول: تفسیر موجزى است از سوره حمد که در کتاب گرانسنگ «سرّ الصلاة» به مناسبت بحث قرائت آمده است، این اثر در سال ۱۳۵۸ هـ.ق (۱۳۱۸ ش) نگاشته شده است.
  • بخش دوم: تفسیرى است که مى توان آن را تفصیل و تبیین تفسیر حمد کتاب «سرّ الصلاة» دانست که در سال ۱۳۶۱ هـ.ق (۱۳۲۱ ش) به مناسبت بحث قرائت در کتاب «آداب الصلاة» نگاشته اند.
  • بخش سوم: مجموعه پنج جلسه درس تفسیر ایشان است که در سال ۱۳۵۸ شمسى از تلویزیون جمهورى اسلامى ایران پخش گردید و با بیمارى حضرت امام و مخالفت هاى برخى از مقدسین که مخالف طرح این نوع سخنان بودند براى همیشه تعطیل گردید و طالبان و تشنگان معارف را از آن محروم کرد. این بخش با نهایت، وسواس ویرایش شده تا تغییرى در کلام ایشان بوجود نیاید و به همین دلیل از تغییر لحن گفتارى به نوشتارى نیز استفاده نکرده ایم، فقط در جهت فهم بهتر عبارات ایشان برخى تغییرات و اضافات را انجام داده ایم که از آن گریزى نبود.
  • بخش چهارم: فرازهاى پراکنده اى است که در معنى «بسم الله» و دیگر فقرات سوره حمد در آثار مکتوب و شفاهى ایشان وجود داشته است. لازم است اشاره شود پاره اى از مطالب این قسمت از آثار مکتوب امام به زبان عربى انتخاب شده است که به لحاظ حفظ امانت، عین متن عربى آن با حروف تیره آورده شده و ترجمه فارسى که ذیل آن با حروف نازک آمده توسط تنظیم کنندگان این مجموعه صورت گرفته است. ناگفته نماند برخى از موارد این قسمت جنبه تطبیق و یادآورى و پند و موعظه را دارد و از «تفسیر» به معناى مرسوم آن خارج است ولى درج آن، به جامعیت مورد نظر کمک مى نماید.

وضعیت نشر

کتاب حاضر در سالهای مختلف و توسط ناشرین مختلف به چاپ رسیده است. چاپ اخیر اثر در سال ۱۳۸۸ ش. توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی بوده است.

در تنظیم این اثر نیز مانند دیگر آثار منتشره از سوى مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی کوشیده شده، حواشى حضرت امام (با ستاره مشخص شده)، پاورقى، ترجمه متون عربى و فهارس لازم آورده شود تا محققین و صاحبنظران ارجمند با سهولت بیشترى از این مجموعه بهره مند شوند.

منابع

***
تفسیر قرآن
درباره تفسیر قرآن: تفسیر قرآن -تاریخ تفسیر - روشهای تفسیری قرآن
اصطلاحات: اسباب نزول -اسرائیلیات -سیاق آیات
شاخه های تفسیر قرآن:

تفسیر روایی (تفاسیر روایی) • تفسیر اجتهادی (تفاسیر اجتهادی) • تفسیر فقهی ( تفاسیر فقهی) • تفسیر ادبی ( تفاسیر ادبی) • تفسیر تربیتی ( تفاسیر تربیتی) • تفسیر كلامی ( تفاسیر كلامی) • تفسیر فلسفی ( تفاسیر فلسفی ) • تفسیر عرفانی (تفاسیر عرفانی ) • تفسیر علمی (تفاسیر علمی)

روشهای تفسیری قرآن:
تفاسیر به تفکیک مذهب مولف: