تقریب القرآن الی الاذهان (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۵: سطر ۵:
 
|تصویر= [[پرونده:تقريب القرآن الى الاذهان.jpg|240px|وسط]]
 
|تصویر= [[پرونده:تقريب القرآن الى الاذهان.jpg|240px|وسط]]
  
|نویسنده= محمد الحسيني الشيرازي.
+
|نویسنده=سید محمد حسینى شیرازى
  
 
|موضوع= تفاسیر شیعه
 
|موضوع= تفاسیر شیعه
سطر ۱۱: سطر ۱۱:
 
|زبان= عربی
 
|زبان= عربی
  
|تعداد جلد= 5
+
|تعداد جلد= ۵
  
 
|عنوان افزوده1=
 
|عنوان افزوده1=
سطر ۲۴: سطر ۲۴:
  
 
}}
 
}}
این کتاب اثر سید محمد حسینى شیرازى(م 1380 ش) و تفسیر کل قرآن است
+
کتاب '''«تقریب القرآن الى الأذهان»''' اثر آیت الله سید محمد حسینى شیرازى (م، ۱۳۸۰ ش) شامل [[تفسیر]] جمیع آیات [[قرآن|قرآن کریم]] بوده، و با [[تفسیر اجتهادی|روش اجتهادى]] در صدد توضیح و تبیین مختصر و قابل فهم عموم مردم، از قرآن مى‌باشد. مفسر سعى نموده است بین قرآن و زندگى انسان در بخشهاى مختلف سیاسى، اجتماعى و... ارتباط برقرار نماید و به دفاع از مبانى اسلامى و رد شبهات و ادعاهاى باطل بپردازد.
 
   
 
   
 
==مؤلف==
 
==مؤلف==
آیت الله سید محمد حسینى شیرازى(م 1380 ش) از علما و مراجع معاصر، داراى تألیفات بسیار گوناگون فقهى، اصولى، علوم قرآنى و تفسیرى و اجتماعى است. وى از دانشمندان بسیار پركار و متنوع نویس است. گسترده ترین اثر علمى وى مؤسعه فقهى نام دارد كه 120 جلد است.
+
آیت الله سید محمد حسینى شیرازى (م، ۱۳۸۰ ش) از علما و مراجع معاصر، داراى تألیفات بسیار گوناگون فقهى، اصولى، علوم قرآنى و تفسیرى و اجتماعى است. وى از دانشمندان بسیار پرکار و متنوع نویس است. گسترده ترین اثر علمى وى موسوعه فقهى نام دارد که ۱۲۰ جلد است.
  
== معرفى تفسير و روش آن‌ ==
+
==معرفى تفسیر و روش آن==
  
نام كامل تفسير« تقريب القرآن الى الاذهان» مى‌باشد. بدين جهت نام تأليف خود را تفسير نگذاشته‌اند كه معتقدند عقول بشرى و تدبر انسانها از درك عمق معانى قرآنى ناتوان است و آنچه بيان مى‌شود، وجوه و معانى محتمل در آيات و حكمات قرآنى است، بزرگى و عظمت قرآن، توان دسترسى به عمق معانى مراد را از انسان مى‌گيرد. و بدينوسيله خضوع و ناتوانى خود را در برابر قرآن ابراز داشته است.
+
مؤلف بدین جهت نام تألیف خود را [[تفسیر]] نگذاشته‌اند که معتقدند عقول بشرى و تدبر انسانها از درک عمق معانى [[قرآن]] ناتوان است و آنچه بیان مى‌شود، وجوه و معانى محتمل در آیات و حکمات قرآنى است، بزرگى و عظمت قرآن، توان دسترسى به عمق معانى مراد را از انسان مى‌گیرد. و بدینوسیله خضوع و ناتوانى خود را در برابر قرآن ابراز داشته است.
  
اين تفسير شامل جميع آيات قرآن بوده، و به زبان عربى در 5 مجلد( اين چاپ) ارائه شده است و در صدد توضيح و تبيين مختصر و قابل فهم عموم، از آيات قرآن مى‌باشد.
+
این تفسیر شامل جمیع آیات قرآن بوده، و به زبان عربى در ۵ مجلد ارائه شده است و در صدد توضیح و تبیین مختصر و قابل فهم عموم، از آیات قرآن مى‌باشد.
روش آن، تدبرى، اجتهادى و از جهتى نيز روايى مى‌باشد، كه در توضيح و تبيين آيات بر معانى لغوى، تكيه كرده است. بدليل اختصار، از اطناب و تعقيد و پيچيدگى در عبارات و مفاهيم و تفصيل‌هاى معمول برخى تفاسير، بدور است. از ذكر مصادر خود نيز در لابلاى تفسير دورى جسته است. بين لغت در مقام توضيح معناى آيه و قصص و تاريخ جمع نموده، توانسته است از قصص اسرائيلية، و مطالب تاريخى كه ارتباط مستقيمى به تفسير ندارد، اجتناب نمايد.
 
با تكيه بر شيوه اهل بيت« عليهم السلام» در تفسير، از اخبار و روايات منقول از آنها كه در صدد تفسير آيه باشد استفاده نموده است. و به جز آن، روايات اسباب النزول را مطرح نموده و در تبيين آيه از آنها بهره مى‌برد.
 
  
در مسائل فقهى، احكام را با تعليل و توضيح بيشترى، به شكل وسيع‌تر بيان مى‌كند و طبق معمول مفسرين شيعه، عقايد فقهاى اماميه را بيان مى‌دارد. مانند آيه مائده سوره 6 در بحث وضو و آيه 90 مائده در ج 2 ص 11.
+
روش آن، [[تفسیر اجتهادی|اجتهادى]] و از جهتى نیز [[تفسیر مأثور|روایى]] مى‌باشد، و در توضیح و تبیین آیات بر معانى لغوى نیز تکیه کرده است. بدلیل اختصار، از اطناب و تعقید و پیچیدگى در عبارات و مفاهیم و تفصیل‌هاى معمول برخى تفاسیر، بدور است. از ذکر مصادر خود نیز در لابلاى تفسیر دورى جسته است. بین لغت در مقام توضیح معناى آیه و قصص و تاریخ جمع نموده، توانسته است از قصص [[اسرائیلیات|اسرائیلیة]]، و مطالب تاریخى که ارتباط مستقیمى به تفسیر ندارد، اجتناب نماید.
برخى مطالب را به شكل سؤال و پاسخ مطرح مى‌نمايد و در اين قالب، هم به توضيح آيه مى‌پردازد و هم شبهه‌اى از شبهات مختلف نسبت به مسائل قرآنى و اسلامى را، پاسخگويى مى‌نمايد، مانند ج 2 ص 25 ذيل آيه 102 سوره مائده.
 
مسائل اعتقادى و كلامى را به تناسب آيه بدون بسط و تعرض به ساير اقوال( امّا با اشاره به آنها) مطرح مى‌نمايد مانند مسئله رؤية اللّه سوره انعام آيه 107، و نيز ج 2 ص 45 ذيل آيه 4 سوره انعام.
 
  
دفاع از مبانى اسلامى و رد شبهات و ادعاهاى باطل را وظيفه خود مى‌داند و در لابلاى تفسير آيات به آن مى‌پردازد، از جمله ذيل آيه 28 سوره توبه بحث نجاست كفار و حكمت آن، و رد شبهاتى درباره اهل بيت« عليهم السلام».
+
با تکیه بر شیوه [[اهل بیت]] علیهم السلام در تفسیر، از اخبار و روایات منقول از آنها که در صدد تفسیر آیه باشد استفاده نموده است. و به جز آن، روایات [[اسباب نزول|اسباب النزول]] را مطرح نموده و در تبیین آیه از آنها بهره مى‌برد.
  
مفسر سعى نموده است بين قرآن و زندگى انسان در بخشهاى مختلف سياسى، اجتماعى- اقتصادى اخلاقى، تربيتى، خانوادگى و... ارتباط برقرار نمايد و بدينوسيله قرآن را كتاب زندگى معرفى نموده، و تلاش كرده تأثيرات آن را در زندگى انسان ملموس‌تر نمايد.
+
در مسائل فقهى، [[احکام شرعی|احکام]] را با تعلیل و توضیح بیشترى، به شکل وسیع‌تر بیان مى‌کند و طبق معمول مفسرین [[شیعه]]، عقاید فقهاى [[امامیه|امامیه]] را بیان مى‌دارد.
  
ايشان در اين تفسير با توجه به آگاهى بر مسائل روز و افكار دنياى معاصر، و تسلط بر آراء و اقوال مفسرين قديم و احساس درد از مسائل و مشكلات مسلمانان و جوامع اسلامى، توانسته‌اند، جمع بين قديم و جديد و نظر به آينده، نمايند.
+
برخى مطالب را به شکل سؤال و پاسخ مطرح مى‌نماید و در این قالب، هم به توضیح آیه مى‌پردازد و هم شبهه‌اى از شبهات مختلف نسبت به مسائل قرآنى و اسلامى را، پاسخ مى‌دهد.
 +
مسائل اعتقادى و کلامى را به تناسب آیه بدون بسط و تعرض به سایر اقوال (امّا با اشاره به آنها) مطرح مى‌نماید.
  
== روش ورود و خروج تفسير در مباحث  ==
+
دفاع از مبانى اسلامى و رد شبهات و ادعاهاى باطل را وظیفه خود مى‌داند و در لابلاى تفسیر آیات به آن مى‌پردازد، از جمله مبحث [[نجس|نجاست]] کفار و حکمت آن، و رد شبهاتى درباره اهل بیت علیهم السلام.
   
 
ايشان ابتداى هر سوره، بعد از بيان نام سوره، مكى، يا مدنى بودن آن، تعداد آيات، جملگى يا به تناوب نازل شدن و وجه تسميه آن، آغاز به تفسير و شرح آيات سوره مى‌نمايند.
 
  
مفسر عنايت خاصى به ذكر ارتباط بين سور دارد و سعى نموده انتهاى سوره قبل را با ابتداى سوره بعد از جهت موضوع مرتبط نمايد، مانند ج 2 ص 43 در تفسير آيات، معمولا( در صورت وجود سبب نزول) ابتدا به نقل شأن نزول و سپس به بيان مفردات مشكل آيه و تفسير دقيق آيات به شكل مزجى و مختصر و با بيانى برگرفته از تدبر در آنها، مى‌پردازد. و در مواردى از توضيح و تفسير فراتر رفته، مخاطبان آيه را نام برده و كلماتى افزون بر توضيح آيه مطرح كرده است كه اين مسائل گاه جنبه اعتقادى و هدايتى داشته و گاه جنبه تاريخى. هر از چند گاهى نيز به مسائل ادبى و اعرابى اشاره دارد، مانند ج 2 ص 29 آيه 107 مائده.
+
مفسر سعى نموده است بین قرآن و زندگى انسان در بخشهاى مختلف سیاسى، اجتماعى، اقتصادى، اخلاقى، تربیتى، خانوادگى و... ارتباط برقرار نماید و بدینوسیله قرآن را کتاب زندگى معرفى نموده، و تلاش کرده تأثیرات آن را در زندگى انسان ملموس‌تر نماید.
  
وى سعى دارد قرآن را به صورت يك مجموعه بهم پيوسته نشان دهد، بهمين جهت علاوه بر ربط موضوعى بين سور، به ربط بين معانى آيات نيز مى‌پردازد، براى نمونه، آيات 205 تا 254 سوره بقره كه مسائل مختلفى از قبيل، حج، جاهلين و تعصب آنها، منافقين، مجاهدين، حركت انبياء، وعده‌هاى خداوند به مؤمنين، مشركين و سؤالهاى آنها، احكام خانواده، بانوان، ولادت، بحث انفاق، موت، قتال و جهاد و... در آنها مطرح است را، در سياق واحدى به هم ربط مى‌دهند.
+
ایشان در این تفسیر با توجه به آگاهى بر مسائل روز و افکار دنیاى معاصر، و تسلط بر آراء و اقوال مفسرین قدیم و احساس درد از مسائل و مشکلات مسلمانان و جوامع اسلامى، توانسته‌اند جمع بین قدیم و جدید و نظر به آینده نمایند.
به طور معمول، بيانى در جو عام سوره و محور كلى آن، دارند مانند ج 2 ص 67 ذيل آيه 39 سوره انعام.
 
در توضيح آيات از سياق ذكر آنها نيز استفاده مى‌نمايد، مانند ج 2 ص 8 ذيل آيه 88 سوره مائده.
 
  
با توجه به جايگاه« بسم اللّه» در هر سوره، حدود 120 معنا براى آن به تناسب سور بيان كرده‌اند و در هر سوره مطلبى اضافه بر معناى معمول ابراز داشته‌اند.
+
==محتوای تفسیر==
 +
   
 +
این کتاب داراى دو مقدمه طولانى مى‌باشد، مقدمه اوّل به حدود ۷۰ صفحه از محقق محترم فاضل الصفار در باب [[اعجاز قرآن]] و کیفیت اعجاز آن سخن به میان آمده است. و مقدمه دوم بعنوان «المدخل» به بحثهایى از قبیل، قرآن کتاب هر عصر و سرزمین، جامعیت قرآن، جاودانگى، قابل تطبیق بودن دستورات قرآن در هر عصر و زمان، لزوم تطبیق فکر و عمل با قرآن و توضیحى در باب عظمت و والایى قرآن، پرداخته است. این مقدمه از کتاب دیگر مفسر، بنام «حول القرآن الکریم» برگرفته شده است.
  
در حروف مقطعه معتقدند برخى از اسرار آن را در آينده، علما، كشف خواهند نمود، همچنانكه برخى اسرار و علل طبيعت و قوانين حاكم بر آن، رفته رفته كشف شد. در ذيل آيه 2 سوره احقاف مى‌فرمايند: هذا رمز بين اللّه و رسوله و الراسخين فى العلم. و در هر سوره‌اى بيان خاصى از اين حروف داشته‌اند. در بحثهاى اجتماعى ايشان نقش اساسى براى شورا قائلند، و آن را در مقاطع مختلف زندگى اجتماعى از خانواده، محله، روستا، شهر، استان و تا اداره كل جامعه، جارى مى‌دانند و حتى در سطح فقهاء نيز قائل به شوراى فقهاء مى‌باشند. به همين جهت ذيل آيه 39 سوره شورى به اين بحث( تا حدودى) مى‌پردازند و ضمن آن نقدى هم بر شيوه دمكراسى حاكم بر غرب مطرح مى‌كنند.
+
ایشان ابتداى هر [[سوره]]، بعد از بیان نام سوره، [[سوره های مکی و مدنی|مکى یا مدنى]] بودن آن، تعداد آیات، جملگى یا به تناوب نازل شدن و وجه تسمیه آن، آغاز به تفسیر و شرح آیات سوره مى‌نمایند.
  
== مقدمات تفسير ==
+
مفسر عنایت خاصى به ذکر ارتباط بین سور دارد و سعى نموده انتهاى سوره قبل را با ابتداى سوره بعد از جهت موضوع مرتبط نماید. در تفسیر آیات، معمولا ابتدا به نقل [[شأن نزول]] و سپس به بیان مفردات مشکل آیه و تفسیر دقیق آیات به شکل مزجى و مختصر و با بیانى برگرفته از تدبر در آنها، مى‌پردازد. و در مواردى از توضیح و تفسیر فراتر رفته، مخاطبان آیه را نام برده و کلماتى افزون بر توضیح آیه مطرح کرده است که این مسائل گاه جنبه اعتقادى و هدایتى داشته و گاه جنبه تاریخى. هر از چند گاهى نیز به مسائل ادبى و اعرابى اشاره دارد، مانند ذیل [[آیه 107 سوره مائده|آیه ۱۰۷ مائده]].
 
 
اين كتاب داراى دو مقدمه طولانى مى‌باشد، مقدمه اوّل به حدود 70 صفحه از محقق محترم فاضل الصفار به سال 1423 ه. مى‌باشد، در اين مقدمه در باب اعجاز قرآن و كيفيت اعجاز آن سخن به ميان آمده است. در اين مقاله معتقد است قرآن، موسوعه‌اى از اعجازهاست. اعجاز در بحثهاى اجتماعى، اعجاز در بحثهاى سياست، در بحثهاى اخلاقى، در بحثهاى نظامى، در بحثهاى اقتصادى، در بحثهاى تربيتى، در بحثهاى ادبى، اعجاز در بخش تلاوت، در بحثهاى معنوى و بركاتى كه براى نفوس انسانها دارد، اعجاز در بيان اخبار گذشتگان و آيندگان، اعجاز در اخبار از ضمائر انسانهاى منافق، كافر و مشرك، اعجاز از جهت اشتمال آن بر احسن الآداب، اعجاز از جهت سعه مضامين و كثرت آيات و سوره‌ها، اعجاز از جهت فصاحت و بلاغت، اعجاز از جهت اسلوب نه شعر و نه نثر و... بلكه قرآن به تناسب اولويتهاى هر انسان و به عدد افراد بشر اعجاز خاص خود را دارد، همانگونه كه طرق الهى براى قرب به پروردگار به عدد انفاس خلايق است. پس از آن به بحثهايى مانند، اهتمام شيعه به قرآن، قرآن و اهل بيت( ع)، اشاره‌اى به علوم قرآن، مفسرين شيعه، علم تفسير، انواع تفسير، روشهاى جديد در تفسير، و بحث القرآن يفسره الزمان، مى‌پردازد. بعد از آن روش و ويژگيهاى تفسير« تقريب الاذهان» و مفسر آن را بيان مى‌دارد.
 
  
مقدمه دوم بعنوان« المدخل» به بحثهايى از قبيل، قرآن كتاب هر عصر و سرزمين، جامعيت قرآن جاودانگى، قابل تطبيق بودن دستورات قرآن در هر عصر و زمان، لزوم تطبيق فكر و عمل با قرآن و توضيحى در باب عظمت و والايى قرآن، پرداخته است. اين مقدمه از كتاب ديگر مفسر، بنام« حول القرآن الكريم» برگرفته شده است.
+
وى سعى دارد قرآن را به صورت یک مجموعه بهم پیوسته نشان دهد، بهمین جهت علاوه بر ربط موضوعى بین سور، به ربط بین معانى آیات نیز مى‌پردازد، براى نمونه، آیات ۲۰۵ تا ۲۵۴ [[سوره بقره]] که مسائل مختلفى از قبیل، [[حج]]، جاهلین و [[تعصب]] آنها، منافقین، مجاهدین، حرکت انبیاء، وعده‌هاى خداوند به مؤمنین، مشرکین و سؤالهاى آنها، احکام خانواده، بانوان، ولادت، بحث [[انفاق]]، موت، قتال و [[جهاد]] و... در آنها مطرح است را، در [[سیاق آیات|سیاق]] واحدى به هم ربط مى‌دهد.
  
مفسر خود مقدمه‌اى كوتاه در نيم صفحه به تاريخ 1383 هجرى بر تفسير خود، نگاشته‌اند. و اتمام نگارش تفسير نيز در همين تاريخ در شهر مقدس كربلا مى‌باشد.
+
مفسر به طور معمول، بیانى در جو عام سوره و محور کلى آن دارند، مانند ذیل [[آیه 39 سوره انعام|آیه ۳۹ سوره انعام]].
 +
در توضیح آیات از سیاق ذکر آنها نیز استفاده مى‌نماید، مانند ذیل [[آیه 88 سوره مائده|آیه ۸۸ سوره مائده]].
  
== نسخه شناسى  ==
+
با توجه به جایگاه «[[بسم الله الرحمن الرحیم|بسم اللّه]]» در هر سوره، حدود ۱۲۰ معنا براى آن به تناسب سور بیان کرده‌اند و در هر سوره مطلبى اضافه بر معناى معمول ابراز داشته‌اند.
   
 
اين تفسير به تعداد اجزاء قرآن، در 30 جزء تهيه شده است، امّا در عرضه در چاپهاى اوليه در 10 مجلد در بيروت توسط دار الوفاء به سال 1400 ق 1980 م به قطع وزيرى چاپ و منتشر گرديد و قبل از آن توسط مطبعة الآداب در شهر نجف اشرف به سال 1966 م. انتشار يافته بود.
 
نسخه فعلى همان 30 جزء را در 5 مجلد عرضه داشته است، كه چاپ اول آن توسط دار العلوم للتحقيق و الطباعة و النشر و التوزيع در بيروت لبنان به سال 1424 ه. مطابق با 2003 ميلادى، چاپ و توزيع گرديده است.
 
  
در اين نسخه آيات قرآن در بالاى صفحه، با خطى درشت، تنظيم شده و تفسير آن در قسمت دوم صفحه قرار دارد، در پاورقى نيز آدرس آيات و مصادر اقوال و روايات بيان شده است.
+
در [[حروف مقطعه]] معتقدند برخى از اسرار آن را در آینده، علما، کشف خواهند نمود، همچنانکه برخى اسرار و علل طبیعت و قوانین حاکم بر آن، رفته رفته کشف شد. در ذیل [[آیه 2 سوره احقاف|آیه ۲ سوره احقاف]] مى‌فرمایند: «هذا رمز بین اللّه و رسوله و الراسخین فى العلم». و در هر سوره‌اى بیان خاصى از این حروف داشته‌اند.  
پايان هر جلد، فهرستى بر اساس سوره‌هاى مطرح شده در آن، ارائه گرديده است. و نيز در پايان جلد پنجم، فهرست مفصلى از مصادر، منابع و مراجع تفسير، عرضه شده است.
 
  
تفسير آيات با شماره مخصوص هر كدام از آنها از آيه قبل جدا مى‌گردد و به شكل مزجى ترتيب داده شده است، به همين جهت اين تفسير از عنوانهاى بحثها خالى است، از اين رو، فهرستى، به عنوان، فهرست مطالب ندارد، كه اين خود استفاده موضوعى از آن را مشكل مى‌سازد.
+
در بحثهاى اجتماعى ایشان نقش اساسى براى شورا قائلند، و آن را در مقاطع مختلف زندگى اجتماعى از خانواده، محله، روستا، شهر، استان و تا اداره کل جامعه، جارى مى‌دانند و حتى در سطح فقهاء نیز قائل به شوراى فقهاء مى‌باشند. به همین جهت ذیل [[آیه 39 سوره شوری|آیه ۳۹ سوره شورى]] به این بحث مى‌پردازند و ضمن آن نقدى هم بر شیوه دموکراسى حاکم بر غرب مطرح مى‌کنند.
برخى مجلدات اين تفسير به ترجمه آقاى عبد الحسين عليزاده در قم به نام« راهى به سوى قرآن» توسط انتشارات ايمان( بى‌تا) منتشر شده است.
 
  
== منابع مقاله‌ ==
+
==نسخه‌شناسى==
 +
   
 +
اتمام نگارش تفسیر «تقریب القرآن» در تاریخ ۱۳۸۳ هجرى در شهر مقدس [[کربلا|کربلا]] مى‌باشد. این تفسیر به تعداد اجزاء قرآن، در ۳۰ جزء تهیه شده است، امّا در عرضه در چاپهاى اولیه در ۱۰ مجلد در بیروت توسط دار الوفاء به سال ۱۴۰۰ ق. به قطع وزیرى چاپ و منتشر گردید و قبل از آن توسط مطبعة الآداب در شهر نجف اشرف به سال ۱۹۶۶ م. انتشار یافته بود.
 +
نسخه فعلى همان ۳۰ جزء را در ۵ مجلد عرضه داشته است، که چاپ اول آن توسط دار العلوم للتحقیق و الطباعة و النشر و التوزیع در بیروت لبنان به سال ۱۴۲۴ ه، چاپ و توزیع گردیده است.
  
1- مقدمه تفسير در ج 1 و ساير مجلدات آن‌
+
در این نسخه آیات قرآن در بالاى صفحه، با خطى درشت، تنظیم شده و تفسیر آن در قسمت دوم صفحه قرار دارد، در پاورقى نیز آدرس آیات و مصادر اقوال و روایات بیان شده است.
 +
پایان هر جلد، فهرستى بر اساس سوره‌هاى مطرح شده در آن، ارائه گردیده است. و نیز در پایان جلد پنجم، فهرست مفصلى از مصادر، منابع و مراجع تفسیر، عرضه شده است.
  
2- المفسرون حياتهم و منهجهم سيد محمد على ايازى ص 373
+
برخى مجلدات این تفسیر به ترجمه آقاى عبدالحسین علیزاده در قم به نام «راهى به سوى قرآن» توسط انتشارات ایمان منتشر شده است.
  
3- دانشنامه قرآن و قرآن پژوهى جلد 1 ص 688 و ج 2 ص 1349 به كوشش بهاء الدين خرمشاهى‌
+
==منابع==
 
 
4- طبقات مفسران شيعه ج 5 ص 35، دكتر عقيقى بخشايشى‌
 
 
 
5- سايت مفسر محترم مرحوم آيت ا... سيد محمد شيرازى‌
 
  
==منابع==
 
 
*محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی.
 
*محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی.
*مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع التفاسیر [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی
+
*[[نرم افزار جامع تفاسیر نور|نرم افزار جامع التفاسیر نور]]، بخش کتابشناسی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
==متن کتاب تقريب القرآن الى الاذهان==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39203/تقريب-القرآن-إلي-الأذهان  تقريب القرآن الى الاذهان]
 
 
{{تفسیر قرآن}}
 
{{تفسیر قرآن}}
  
 
[[رده:تفاسیر]]
 
[[رده:تفاسیر]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۹:۰۰

تقريب القرآن الى الاذهان.jpg
نویسنده سید محمد حسینى شیرازى
موضوع تفاسیر شیعه
زبان عربی
تعداد جلد ۵

تقريب القرآن الى الاذهان

کتاب «تقریب القرآن الى الأذهان» اثر آیت الله سید محمد حسینى شیرازى (م، ۱۳۸۰ ش) شامل تفسیر جمیع آیات قرآن کریم بوده، و با روش اجتهادى در صدد توضیح و تبیین مختصر و قابل فهم عموم مردم، از قرآن مى‌باشد. مفسر سعى نموده است بین قرآن و زندگى انسان در بخشهاى مختلف سیاسى، اجتماعى و... ارتباط برقرار نماید و به دفاع از مبانى اسلامى و رد شبهات و ادعاهاى باطل بپردازد.

مؤلف

آیت الله سید محمد حسینى شیرازى (م، ۱۳۸۰ ش) از علما و مراجع معاصر، داراى تألیفات بسیار گوناگون فقهى، اصولى، علوم قرآنى و تفسیرى و اجتماعى است. وى از دانشمندان بسیار پرکار و متنوع نویس است. گسترده ترین اثر علمى وى موسوعه فقهى نام دارد که ۱۲۰ جلد است.

معرفى تفسیر و روش آن

مؤلف بدین جهت نام تألیف خود را تفسیر نگذاشته‌اند که معتقدند عقول بشرى و تدبر انسانها از درک عمق معانى قرآن ناتوان است و آنچه بیان مى‌شود، وجوه و معانى محتمل در آیات و حکمات قرآنى است، بزرگى و عظمت قرآن، توان دسترسى به عمق معانى مراد را از انسان مى‌گیرد. و بدینوسیله خضوع و ناتوانى خود را در برابر قرآن ابراز داشته است.

این تفسیر شامل جمیع آیات قرآن بوده، و به زبان عربى در ۵ مجلد ارائه شده است و در صدد توضیح و تبیین مختصر و قابل فهم عموم، از آیات قرآن مى‌باشد.

روش آن، اجتهادى و از جهتى نیز روایى مى‌باشد، و در توضیح و تبیین آیات بر معانى لغوى نیز تکیه کرده است. بدلیل اختصار، از اطناب و تعقید و پیچیدگى در عبارات و مفاهیم و تفصیل‌هاى معمول برخى تفاسیر، بدور است. از ذکر مصادر خود نیز در لابلاى تفسیر دورى جسته است. بین لغت در مقام توضیح معناى آیه و قصص و تاریخ جمع نموده، توانسته است از قصص اسرائیلیة، و مطالب تاریخى که ارتباط مستقیمى به تفسیر ندارد، اجتناب نماید.

با تکیه بر شیوه اهل بیت علیهم السلام در تفسیر، از اخبار و روایات منقول از آنها که در صدد تفسیر آیه باشد استفاده نموده است. و به جز آن، روایات اسباب النزول را مطرح نموده و در تبیین آیه از آنها بهره مى‌برد.

در مسائل فقهى، احکام را با تعلیل و توضیح بیشترى، به شکل وسیع‌تر بیان مى‌کند و طبق معمول مفسرین شیعه، عقاید فقهاى امامیه را بیان مى‌دارد.

برخى مطالب را به شکل سؤال و پاسخ مطرح مى‌نماید و در این قالب، هم به توضیح آیه مى‌پردازد و هم شبهه‌اى از شبهات مختلف نسبت به مسائل قرآنى و اسلامى را، پاسخ مى‌دهد. مسائل اعتقادى و کلامى را به تناسب آیه بدون بسط و تعرض به سایر اقوال (امّا با اشاره به آنها) مطرح مى‌نماید.

دفاع از مبانى اسلامى و رد شبهات و ادعاهاى باطل را وظیفه خود مى‌داند و در لابلاى تفسیر آیات به آن مى‌پردازد، از جمله مبحث نجاست کفار و حکمت آن، و رد شبهاتى درباره اهل بیت علیهم السلام.

مفسر سعى نموده است بین قرآن و زندگى انسان در بخشهاى مختلف سیاسى، اجتماعى، اقتصادى، اخلاقى، تربیتى، خانوادگى و... ارتباط برقرار نماید و بدینوسیله قرآن را کتاب زندگى معرفى نموده، و تلاش کرده تأثیرات آن را در زندگى انسان ملموس‌تر نماید.

ایشان در این تفسیر با توجه به آگاهى بر مسائل روز و افکار دنیاى معاصر، و تسلط بر آراء و اقوال مفسرین قدیم و احساس درد از مسائل و مشکلات مسلمانان و جوامع اسلامى، توانسته‌اند جمع بین قدیم و جدید و نظر به آینده نمایند.

محتوای تفسیر

این کتاب داراى دو مقدمه طولانى مى‌باشد، مقدمه اوّل به حدود ۷۰ صفحه از محقق محترم فاضل الصفار در باب اعجاز قرآن و کیفیت اعجاز آن سخن به میان آمده است. و مقدمه دوم بعنوان «المدخل» به بحثهایى از قبیل، قرآن کتاب هر عصر و سرزمین، جامعیت قرآن، جاودانگى، قابل تطبیق بودن دستورات قرآن در هر عصر و زمان، لزوم تطبیق فکر و عمل با قرآن و توضیحى در باب عظمت و والایى قرآن، پرداخته است. این مقدمه از کتاب دیگر مفسر، بنام «حول القرآن الکریم» برگرفته شده است.

ایشان ابتداى هر سوره، بعد از بیان نام سوره، مکى یا مدنى بودن آن، تعداد آیات، جملگى یا به تناوب نازل شدن و وجه تسمیه آن، آغاز به تفسیر و شرح آیات سوره مى‌نمایند.

مفسر عنایت خاصى به ذکر ارتباط بین سور دارد و سعى نموده انتهاى سوره قبل را با ابتداى سوره بعد از جهت موضوع مرتبط نماید. در تفسیر آیات، معمولا ابتدا به نقل شأن نزول و سپس به بیان مفردات مشکل آیه و تفسیر دقیق آیات به شکل مزجى و مختصر و با بیانى برگرفته از تدبر در آنها، مى‌پردازد. و در مواردى از توضیح و تفسیر فراتر رفته، مخاطبان آیه را نام برده و کلماتى افزون بر توضیح آیه مطرح کرده است که این مسائل گاه جنبه اعتقادى و هدایتى داشته و گاه جنبه تاریخى. هر از چند گاهى نیز به مسائل ادبى و اعرابى اشاره دارد، مانند ذیل آیه ۱۰۷ مائده.

وى سعى دارد قرآن را به صورت یک مجموعه بهم پیوسته نشان دهد، بهمین جهت علاوه بر ربط موضوعى بین سور، به ربط بین معانى آیات نیز مى‌پردازد، براى نمونه، آیات ۲۰۵ تا ۲۵۴ سوره بقره که مسائل مختلفى از قبیل، حج، جاهلین و تعصب آنها، منافقین، مجاهدین، حرکت انبیاء، وعده‌هاى خداوند به مؤمنین، مشرکین و سؤالهاى آنها، احکام خانواده، بانوان، ولادت، بحث انفاق، موت، قتال و جهاد و... در آنها مطرح است را، در سیاق واحدى به هم ربط مى‌دهد.

مفسر به طور معمول، بیانى در جو عام سوره و محور کلى آن دارند، مانند ذیل آیه ۳۹ سوره انعام. در توضیح آیات از سیاق ذکر آنها نیز استفاده مى‌نماید، مانند ذیل آیه ۸۸ سوره مائده.

با توجه به جایگاه «بسم اللّه» در هر سوره، حدود ۱۲۰ معنا براى آن به تناسب سور بیان کرده‌اند و در هر سوره مطلبى اضافه بر معناى معمول ابراز داشته‌اند.

در حروف مقطعه معتقدند برخى از اسرار آن را در آینده، علما، کشف خواهند نمود، همچنانکه برخى اسرار و علل طبیعت و قوانین حاکم بر آن، رفته رفته کشف شد. در ذیل آیه ۲ سوره احقاف مى‌فرمایند: «هذا رمز بین اللّه و رسوله و الراسخین فى العلم». و در هر سوره‌اى بیان خاصى از این حروف داشته‌اند.

در بحثهاى اجتماعى ایشان نقش اساسى براى شورا قائلند، و آن را در مقاطع مختلف زندگى اجتماعى از خانواده، محله، روستا، شهر، استان و تا اداره کل جامعه، جارى مى‌دانند و حتى در سطح فقهاء نیز قائل به شوراى فقهاء مى‌باشند. به همین جهت ذیل آیه ۳۹ سوره شورى به این بحث مى‌پردازند و ضمن آن نقدى هم بر شیوه دموکراسى حاکم بر غرب مطرح مى‌کنند.

نسخه‌شناسى

اتمام نگارش تفسیر «تقریب القرآن» در تاریخ ۱۳۸۳ هجرى در شهر مقدس کربلا مى‌باشد. این تفسیر به تعداد اجزاء قرآن، در ۳۰ جزء تهیه شده است، امّا در عرضه در چاپهاى اولیه در ۱۰ مجلد در بیروت توسط دار الوفاء به سال ۱۴۰۰ ق. به قطع وزیرى چاپ و منتشر گردید و قبل از آن توسط مطبعة الآداب در شهر نجف اشرف به سال ۱۹۶۶ م. انتشار یافته بود. نسخه فعلى همان ۳۰ جزء را در ۵ مجلد عرضه داشته است، که چاپ اول آن توسط دار العلوم للتحقیق و الطباعة و النشر و التوزیع در بیروت لبنان به سال ۱۴۲۴ ه، چاپ و توزیع گردیده است.

در این نسخه آیات قرآن در بالاى صفحه، با خطى درشت، تنظیم شده و تفسیر آن در قسمت دوم صفحه قرار دارد، در پاورقى نیز آدرس آیات و مصادر اقوال و روایات بیان شده است. پایان هر جلد، فهرستى بر اساس سوره‌هاى مطرح شده در آن، ارائه گردیده است. و نیز در پایان جلد پنجم، فهرست مفصلى از مصادر، منابع و مراجع تفسیر، عرضه شده است.

برخى مجلدات این تفسیر به ترجمه آقاى عبدالحسین علیزاده در قم به نام «راهى به سوى قرآن» توسط انتشارات ایمان منتشر شده است.

منابع

***
تفسیر قرآن
درباره تفسیر قرآن: تفسیر قرآن -تاریخ تفسیر - روشهای تفسیری قرآن
اصطلاحات: اسباب نزول -اسرائیلیات -سیاق آیات
شاخه های تفسیر قرآن:

تفسیر روایی (تفاسیر روایی) • تفسیر اجتهادی (تفاسیر اجتهادی) • تفسیر فقهی ( تفاسیر فقهی) • تفسیر ادبی ( تفاسیر ادبی) • تفسیر تربیتی ( تفاسیر تربیتی) • تفسیر كلامی ( تفاسیر كلامی) • تفسیر فلسفی ( تفاسیر فلسفی ) • تفسیر عرفانی (تفاسیر عرفانی ) • تفسیر علمی (تفاسیر علمی)

روشهای تفسیری قرآن:
تفاسیر به تفکیک مذهب مولف: