مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

المحاسن (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (6پروژه: رتبه بندی، اولویت بندی ، سنجش کیفی)
 
سطر ۱۳: سطر ۱۳:
 
|زبان= عربی  
 
|زبان= عربی  
  
|تعداد جلد= 1
+
|تعداد جلد=۱
  
 
|عنوان افزوده1= مصحح
 
|عنوان افزوده1= مصحح
  
|افزوده1= جلال الدین محدث
+
|افزوده1= جلال‌الدین محدث ارموی
  
 
|عنوان افزوده2=
 
|عنوان افزوده2=
سطر ۲۶: سطر ۲۶:
  
 
}}
 
}}
این کتاب از بهترین کتاب های روایی شیعه وتألیف احمد بن محمد بن خالد برقی(م در حدود سال 274 هـ.ق)است. برخی اهمیت و اعتبار این کتاب را در ردیف کتب اربعه دانسته اند.  
+
کتاب '''«المحاسن»''' تألیف [[احمد بن محمد بن خالد برقى]] (م، ۲۷۴ ق)، از قدیمترین کتب [[شیعه]]، شامل روایاتی در موضوعات مختلف مانند: وصایاى [[اهل البیت|اهل بیت]] علیهم‌السلام و منزلت آنان، [[ثواب]] و عقاب اعمال خوب و بد، حکمت برخی [[احکام شرعی]] و بعضی [[آداب اسلامی]] است. برخی اهمیت و اعتبار این کتاب را در ردیف [[کتب اربعه]] دانسته‌اند.  
  
 
==مؤلف==
 
==مؤلف==
  
شیخ ابوجعفر احمد بن محمد بن خالد بن عبدالرحمن بن محمد بن علی برقی. (م در حدود سال 274 هـ.ق)
+
[[احمد بن محمد بن خالد برقى]] (حدود ۲۷۴-۲۰۰ ق)، از راویان موثق [[حدیث]] و علمای بزرگ [[شیعه]] در قرن سوم قمری و یکی از اصحاب [[امام جواد علیه السلام|امام جواد]] و [[امام هادی علیه السلام|امام هادی]] (علیهما السلام) است.
  
==زندگینامه و اظهارنظرها==
+
وی از محضر راویان بزرگی چون [[محمد بن ابی عمیر|محمد بن ابى عمیر]]، [[یونس بن عبدالرحمن]] و [[حسین بن سعید اهوازی|حسین بن سعید اهوازى]] نیز بهره برد و محدثانی مانند [[علی بن ابراهیم قمی|على بن ابراهیم قمی]]، [[محمد بن حسن صفار]] و [[عبدالله بن جعفر حمیری|عبدالله بن جعفر حمیرى]]، از او روایت شنیده اند.
  
وی از راویان [[حدیث]] و از فقهای بزرگ [[شیعه]] و از یاران [[ائمه اطهار]] علیهم السلام بشمار می آید. احمد در روستای «برق رود»، از توابع شهر [[قم]]، به دنیا آمد؛ ولی جد بزرگ او، محمد بن علی اهل [[کوفه]] و از یاران زید بن علی بن حسین علیه السلام بود که در برابر حکومت ظلم و ستم [[بنی امیه]] قیام کرد و در زندان یوسف بن عمر به شهادت رسید. احمد دوران جوانی را در محضر پدر بزرگوارش محمد بن خالد برقی، که خود از شخصیت های بزرگ شیعه و از مشایخ روایت و مورد اطمینان و اعتماد [[امام کاظم]] و [[امام رضا]] علیهم السلام بود، به کسب علم پرداخت.
+
احمد برقی در فنون مختلف علمی مثل حدیث، [[رجال]]، [[فقه]]، تاریخ، [[نحو]] و نجوم تبحر داشت و حدود صد کتاب برای او ذکر کرده اند، از جمله: المحاسن، [[رجال برقی (کتاب)|طبقات الرجال]]، اختلاف الحدیث‌، کتاب البلدان، الانساب، اخبار الأمم، التراجم و التعاطف، آداب النفس.
  
احمد از شخصیت های برجسته راویان شیعه در قرن سوم بشمار می آید و بسیاری از [[احادیث]] [[شیخ صدوق]] و [[شیخ کلینی]] به ایشان برمی گردد. محدث نوری می فرماید: «شیخ صدوق و [[نجاشی]]، احمد را توثیق کرده اند و او را مورد اطمینان دانسته اند».
+
==معرفی کتاب==
  
او از ارزشمندترین راویان شیعه بشمار می آید و بسیاری از علما و فقهای بزرگ شیعه، که مجموعه های روایتی نگاشته اند، از او نقل روایت کرده اند. احمد بن محمد بن عیسی اشعری، رئیس شهر قم و از راویان بزرگ شیعه، احمد بن محمد بن خالد برقی را از شهر قم بیرون کرد؛ زیرا او روایات مرسل و ضعیف را هم نقل می کرد؛ اما پس از مدتی پشیمان شد و برقی را به شهر بازگرداند و از او معذرت خواهی کرد. بعد از وفات او نیز در تشییع جنازه اش با سر و پای برهنه شرکت کرد تا اهانتی را که به او کرده بود جبران نماید.
+
کتاب «المحاسن» از بهترین کتاب های روایی [[شیعه]] بشمار می آید و برخی اهمیت و اعتبار این کتاب را در ردیف [[کتب اربعه]] دانسته اند. این کتاب یکی از منابع مهم کتاب «[[الکافی]]»، نوشته [[شیخ کلینی|ثقه الاسلام کلینی]] است، که بسیار به این کتاب استناد نموده و از آن روایت نقل کرده است.  
  
==استادان==
+
[[شیخ صدوق|شیخ صدوق]] در آغاز کتاب «[[من لایحضره الفقیه (کتاب)|من لا یحضره الفقیه]]» -که به گفته خود روایات آن را از منابعى مطمئن گرفته‌ است- مى‌گوید: «کتاب "المحاسن" نوشته احمد بن ابى عبداللّه برقى، از [[اصول اربعمائه‌‌‌|اصول]] اولیه شیعه و از کتاب‌هایى است که [[سند حدیث|سند]] من به آنها معروف است. این کتاب در فهرست کتاب‌هایى است که از [[مشایخ]] بزرگ شیعه روایت مى‌کنم».
  
معاویه بن وهب، حماد بن عیسی، محمد بن ابی عمیر، هارون بن جهم، محمد بن سنان، یونس بن عبدالرحمن، حسن بن محبوب، علی بن حکم، حسین بن سعید اهوازی.
+
همچنین [[ابن ادریس حلی|ابن ادریس حلی]] در آخر کتاب «[[السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی (کتاب)|السرائر]]» در بخش [[مستطرفات السرائر (کتاب)|مستطرفات]]، «المحاسن» را یکى از اصول روایى مورد اعتماد شیعه دانسته است. و [[قاضی نورالله شوشتری|قاضى نوراللّه شوشترى]] از این کتاب به عنوان پنجمین کتاب معتبر شیعه و در ردیف کتب اربعه نام برده است.  
  
==شاگردان==
+
[[محمدتقی مجلسی|مولى محمدتقى مجلسى]] در «[[روضة المتقین (کتاب)|روضة المتقین]]» مى‌گوید: «کتاب محاسن نزد ما هست و چنانکه مشایخ نقل کرده‌اند، مؤلف آن بسیار بزرگ و ثقه و معتمد بوده است. آنچه هم اکنون از کتاب موجود است شاید ثلث آن باشد».
  
ابراهیم بن هاشم، علی بن ابراهیم بن هاشم، محمد بن حسن صفار، محمد بن یحیی عطار، سعد بن عبدالله، محمد بن علی بن محبوب، محمد بن حسن بن ولید، عبدالله بن جعفر حمیدی، سهل بن زیاد آدمی رازی.
+
==محتوای کتاب‌==
 +
کتاب م«المحاسن» از عناوین و کتابهاى متعددى تشکیل شده است، مانند:
  
==تألیفات==
+
*کتاب الأشکال و القرائن، شامل روایاتى که در آنها اعداد ۳ تا ۱۰ بکار رفته و همچنین وصایاى [[اهل البیت|اهل بیت]] علیهم السلام است.
 
+
*کتاب ثواب الأعمال، شامل روایاتى درباره [[ثواب]] و پاداش انواع اعمال خیر مى‌باشد.
المحاسن، [[العویض]]، [[التبصره]]، [[الرجال]]، [[البلدان]]، [[اختلاف الحدیث]] و دهها کتاب دیگر.
+
*کتاب عقاب الأعمال، روایاتى پیرامون [[گناه]] و مجازات انواع اعمال ناپسند در آن آمده است.
 
+
*کتاب الصفوة و النور و الرحمة، شامل روایاتی درباره مقام و منزلت اهل بیت علیهم السلام و [[شیعه|شیعیان]] آنان است.
==معرفی اجمالی کتاب==
+
*کتاب مصابیح الظُلَم، در بر دارنده مباحث شناخت و معرفت [[حق]] است.
 
+
*کتاب العلل، شامل علل [[احکام شرعی]] است.
این کتاب از بهترین کتاب های روایی شیعه بشمار می آید و برخی اهمیت و اعتبار این کتاب را در ردیف [[کتب اربعه]] دانسته اند. کتاب محاسن یکی از منابع مهم کتاب کافی، نوشته ثقه الاسلام کلینی است، شیخ کلینی بسیار به این کتاب استناد از آن روایت نقل کرده است.
+
*کتاب السفر، شامل احکام و روایاتى درباره سفر.
 
+
*کتاب المآکل، پیرامون احکام خوردنى‌ها و آشامیدنى‌ها.
== عناوين كتاب‌ ==
+
*کتاب الماء، شامل احکام آبها است.
كتاب محاسن از كتابهاى متعددى تشكيل شده است  مانند:
+
*کتاب المنافع، شامل احکام [[استخاره]] و مشورت.
 
+
*کتاب المرافق، شامل احکام منزل و نظافت و وسایل رفت و آمد است.
*كتاب الأشكال و القرائن، شامل رواياتى كه در آنها اعداد 3 تا 10 بكار رفته و همچنين وصاياى پيامبر و اهل بيت آن حضرت صلوات الله عليهم اجمعين است.
 
*كتاب ثواب الأعمال، شامل رواياتى درباره اجر و پاداش انواع اعمال خير مى‌باشد.
 
*كتاب عقاب الأعمال، رواياتى پيرامون گناه و مجازات انواع اعمال ناپسند در آن آمده است.
 
*كتاب الصفوة و النور و الرحمة، شامل يك سرى روايات درباره مقام و منزلت رسول خدا و اهل بيت آن حضرت عليهم السلام و شيعيان آنان است.
 
*كتاب مصابيح الظُلَم، در بر دارنده مباحث شناخت و معرفت حق است.
 
*كتاب العلل، شامل علل احكام شرعى است.
 
*كتاب السفر، شامل احكام و رواياتى درباره سفر.
 
*كتاب المآكل، پيرامون احكام خوردنى‌ها و آشاميدنى‌ها.
 
*كتاب الماء، شامل احكام آبها است.
 
*كتاب المنافع، شامل احكام استخاره و مشورت.
 
*كتاب المرافق، شامل احكام منزل و نظافت و وسايل رفت و آمد.
 
 
 
 
 
== سخنان بزرگان‌ ==
 
 
 
شيخ صدوق در آغاز كتاب« من لا يحضره الفقيه» مى‌فرمايد:
 
 
 
« من احاديث اين كتاب را از منابعى مطمئن كه در ميان فقهاى شيعه مشهور است و بر آن استناد كرده و به آن مراجعه مى‌كنند گرفته‌ام مانند كتاب المحاسن نوشته احمد بن ابى عبد اللّه برقى، اين كتاب از اصول اوليه شيعه و از كتاب‌هايى است كه سند من به آنها معروف است. اين كتاب در فهرست كتاب‌هايى است كه از مشايخ بزرگ شيعه روايت مى‌كنم.» ابن ادريس در آخر كتاب سرائر در بخش مستطرفات، محاسن را يكى از اصول روايى مورد اعتماد شيعه دانسته.
 
 
 
قاضى نور اللّه شوشترى از اين كتاب به عنوان پنجمين كتاب معتبر شيعه و در رديف كتب اربعه نام برده است.
 
 
 
مولى محمد تقى مجلسى در شرح فارسى بر كتاب« من لا يحضره الفقيه» مى‌فرمايد:« كتاب محاسن نزد ما هست و چنانكه مشايخ نقل كرده‌اند مؤلف آن بسيار بزرگ و ثقه و معتمد عليه بوده است. آنچه هم اكنون از كتاب موجود است شايد ثلث آن باشد.
 
 
 
برقى به غير از اين كتاب، نود و سه كتاب ديگر در علوم مختلف تصنيف نموده كه اسامى اين كتاب‌ها و ساير كتاب‌هاى علماى ما در فهرست‌هاى صاحبان رجال موجود است.»
 
 
 
==وضعیت نشر==
 
 
 
این کتاب، در دو جلد به زبان عربی به وسیله دارالکتب الاسلامیه قم، در سال 1371 ش چاپ و منتشر شده است. و بار دیگر توسط مجمع جهانی اهل ­بیت تحقیق و در دو جلد به چاپ رسیده است.
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
*محمدرضا ضميري، کتاب شناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، صفحه 368-369.
 
*مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، نرم افزار جامع الحادیث 3 [لوح فشرده]، بخش کتابشناسی.
 
  
==متن کتاب المحاسن==
+
*کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، محمدرضا ضمیری، صفحه ۳۶۸-۳۶۹.
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38504/ المحاسن]
+
*[[نرم افزار جامع الاحادیث ۵ / ۳|نرم افزار جامع الاحادیث]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی
 
|سنجش=شده
 
|سنجش=شده
سطر ۱۰۷: سطر ۷۸:
 
|رده= دارد
 
|رده= دارد
 
}}
 
}}
 
 
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
[[رده: مقاله های مهم]]
+
[[رده: کتاب‌های اخلاق اسلامی]]
 
 
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۴ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۳۱


المحاسن.jpg
نویسنده احمد بن محمد بن خالد برقی
موضوع احاديث شيعه
زبان عربی
تعداد جلد ۱
مصحح جلال‌الدین محدث ارموی

المحاسن

کتاب «المحاسن» تألیف احمد بن محمد بن خالد برقى (م، ۲۷۴ ق)، از قدیمترین کتب شیعه، شامل روایاتی در موضوعات مختلف مانند: وصایاى اهل بیت علیهم‌السلام و منزلت آنان، ثواب و عقاب اعمال خوب و بد، حکمت برخی احکام شرعی و بعضی آداب اسلامی است. برخی اهمیت و اعتبار این کتاب را در ردیف کتب اربعه دانسته‌اند.

مؤلف

احمد بن محمد بن خالد برقى (حدود ۲۷۴-۲۰۰ ق)، از راویان موثق حدیث و علمای بزرگ شیعه در قرن سوم قمری و یکی از اصحاب امام جواد و امام هادی (علیهما السلام) است.

وی از محضر راویان بزرگی چون محمد بن ابى عمیر، یونس بن عبدالرحمن و حسین بن سعید اهوازى نیز بهره برد و محدثانی مانند على بن ابراهیم قمی، محمد بن حسن صفار و عبدالله بن جعفر حمیرى، از او روایت شنیده اند.

احمد برقی در فنون مختلف علمی مثل حدیث، رجال، فقه، تاریخ، نحو و نجوم تبحر داشت و حدود صد کتاب برای او ذکر کرده اند، از جمله: المحاسن، طبقات الرجال، اختلاف الحدیث‌، کتاب البلدان، الانساب، اخبار الأمم، التراجم و التعاطف، آداب النفس.

معرفی کتاب

کتاب «المحاسن» از بهترین کتاب های روایی شیعه بشمار می آید و برخی اهمیت و اعتبار این کتاب را در ردیف کتب اربعه دانسته اند. این کتاب یکی از منابع مهم کتاب «الکافی»، نوشته ثقه الاسلام کلینی است، که بسیار به این کتاب استناد نموده و از آن روایت نقل کرده است.

شیخ صدوق در آغاز کتاب «من لا یحضره الفقیه» -که به گفته خود روایات آن را از منابعى مطمئن گرفته‌ است- مى‌گوید: «کتاب "المحاسن" نوشته احمد بن ابى عبداللّه برقى، از اصول اولیه شیعه و از کتاب‌هایى است که سند من به آنها معروف است. این کتاب در فهرست کتاب‌هایى است که از مشایخ بزرگ شیعه روایت مى‌کنم».

همچنین ابن ادریس حلی در آخر کتاب «السرائر» در بخش مستطرفات، «المحاسن» را یکى از اصول روایى مورد اعتماد شیعه دانسته است. و قاضى نوراللّه شوشترى از این کتاب به عنوان پنجمین کتاب معتبر شیعه و در ردیف کتب اربعه نام برده است.

مولى محمدتقى مجلسى در «روضة المتقین» مى‌گوید: «کتاب محاسن نزد ما هست و چنانکه مشایخ نقل کرده‌اند، مؤلف آن بسیار بزرگ و ثقه و معتمد بوده است. آنچه هم اکنون از کتاب موجود است شاید ثلث آن باشد».

محتوای کتاب‌

کتاب م«المحاسن» از عناوین و کتابهاى متعددى تشکیل شده است، مانند:

  • کتاب الأشکال و القرائن، شامل روایاتى که در آنها اعداد ۳ تا ۱۰ بکار رفته و همچنین وصایاى اهل بیت علیهم السلام است.
  • کتاب ثواب الأعمال، شامل روایاتى درباره ثواب و پاداش انواع اعمال خیر مى‌باشد.
  • کتاب عقاب الأعمال، روایاتى پیرامون گناه و مجازات انواع اعمال ناپسند در آن آمده است.
  • کتاب الصفوة و النور و الرحمة، شامل روایاتی درباره مقام و منزلت اهل بیت علیهم السلام و شیعیان آنان است.
  • کتاب مصابیح الظُلَم، در بر دارنده مباحث شناخت و معرفت حق است.
  • کتاب العلل، شامل علل احکام شرعی است.
  • کتاب السفر، شامل احکام و روایاتى درباره سفر.
  • کتاب المآکل، پیرامون احکام خوردنى‌ها و آشامیدنى‌ها.
  • کتاب الماء، شامل احکام آبها است.
  • کتاب المنافع، شامل احکام استخاره و مشورت.
  • کتاب المرافق، شامل احکام منزل و نظافت و وسایل رفت و آمد است.

منابع

  • کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی، محمدرضا ضمیری، صفحه ۳۶۸-۳۶۹.
  • نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.