سوره محمد

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ دسامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۴۲ توسط Aghajani (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
<<احقاف محمد فتح>>
شماره: ۴۷
جزء : ۲۶
محل نزول: مدینه
ترتيب نزول : ۹۵
تعداد آیه : ۳۸
متن و ترجمه سوره

فهرست سوره‌های قرآن

سوره محمد چهل و هفتمین سوره از قرآن است و دارای 38 آیه است.

نزول سوره محمد

سوره «محمّد» اين سوره مدنی است، و ابن عباس و قتاده گفته‌ اند تنها يك آيه از اين سوره مکی است و اين آيه هنگامى نازل شده است كه پیامبر صلی الله علیه و آله قصد حركت به سوى مدينه را داشته است و با حالت گريان به خانه كعبه نگاه كرده اندوهناك بوده است كه آيه نازل مى‌شود: «وَ كَأَيِّنْ مِنْ قَرْيَةٍ هِيَ أَشَدُّ قُوَّةً مِنْ قَرْيَتِكَ...».(آیه 13)

این سوره در ترتیب مصحف چهل و هفتمین سوره و در ترتیب نزول نود و پنجمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن سوره حدید و پس از آنسوره رعد نازل شده است.

تعداد آيات سوره محمد

به نظر بصريون چهل آيه، به نظر كوفيون سى و هشت آيه و به نظر بقيه سى و نه آيه است. اختلاف آيات آن در دو آيه است، « أَوْزَارَهَا» آيه است به نظر همه غير از كوفيان، «لِلشَّارِبِينَ» آيه است به نظر بصريين.

فضيلت سوره محمد

ابى بن كعب گويد كه: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: هر كس سوره محمد صلی الله علیه و آله را بخواند بر خداوند لازم است كه از جويبارهاى بهشت به او بنوشاند.

ابوبصير از امام صادق علیه السلام روايت كرده است كه فرمودند: (هر كس سوره «محمد» را بخواند هيچگاه در دينش شك وارد نخواهد شد و هميشه از شرك و كفر محفوظ خواهد بود تا آنگاه كه بميرد و پس از مرگش خداوند هزار فرشته را مأمور مى‌كند كه در قبرش نماز بخوانند و ثواب نمازشان براى او خواهد بود و همراه او هستند تا اين كه او را در پيشگاه خداوند بجايگاه امنى مى‌برند و در امان خدا و پيامبرش محمد صلی الله علیه و آله مى‌باشد.

و نيز حضرت صادق علیه السلام فرموده‌اند: هر كس مى‌خواهد حال ما و حال دشمنان ما را بداند بايد سوره محمد صلی الله علیه و آله را بخواند كه در اين سوره يك آيه در مورد ما و يك آيه در مورد دشمنان ما خواهد يافت.

محتوای سوره محمد

اين سوره كفار را به اوصاف خبيثه و اعمال زشتى كه از خصائص ايشان است توصيف می‌كند، و مؤمنين را با صفات طيب و اعمال نيكى كه دارند می‌ستايد، آن گاه آثار صفات مؤمنين را كه نعمت و كرامت است، و آثار صفات كفار را كه نقمت و خوارى است، بر مى‌شمارد. و خلاصه در اين سوره بين دو طائفه مقايسه شده، هم بين صفات و اعمالى كه در دنيا دارند و هم بين آثارى كه در آخرت مترتب بر اعمال آنان می‌شود. و در اين ميان بعضى از احكام جهاد و قتال را بيان می‌كند [۱]

پانویس

  1. ترجمه الميزان، ج‌18، ص: 338

منابع

  • فضل بن حسن طبرسی، ترجمه مجمع البيان في تفسير القرآن، ج‌23، ص34.
  • محمد حسین طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان،ج‌18، ص: 338، قم 1374
  • ترتیب نزول سوره ها، در همین دانشنامه

پیوست

سوره محمد/متن و ترجمه

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن