جامعیت مقاله متوسط
سیر منطقی به صورت کامل رعایت نشده
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

یوشع بن نون: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ يوشع بن نون را به یوشع بن نون که تغییرمسیر بود منتقل کرد)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
یوشع بن نون جانشین [[حضرت موسی]] علیه السلام است که پس از موسی (ع) مدت سی سال پیامبر قوم [[بنی اسرائیل]] بود. در زمان او بنی اسرائیل به رهبری او به جنگ [[عمالقه]] رفتند و شهر [[اریحا]] و سرزمین [[فلسطین]] را فتح کردند.
+
'''«یوشع بن نون»''' علیه‌السلام، وصیّ و جانشین [[حضرت موسی]] علیه‌السلام است که پس از آن حضرت، مدت سی سال پیامبر قوم [[بنی اسرائیل|بنی‌اسرائیل]] بود. در زمان یوشع و به رهبری او، بنی‌اسرائیل به جنگ عمالقه رفتند و شهر اریحا و سرزمین [[فلسطین]] را فتح کردند.
  
 
==نسب یوشع بن نون==
 
==نسب یوشع بن نون==
نسب یوشع علیه السلام مطابق با آنچه در منتهی الارب آمده است "یوشع ابن نون بن افراهم بن یوسف بن [[حضرت یعقوب علیه السلام|یعقوب]]" است.<ref>نقل از لغت نامه دهخدا</ref> بنابراین او نوه افراهم (یا افرائیم) فرزند [[حضرت يوسف علیه السلام|یوسف]] علیه السلام است.
+
نسب یوشع بن نون علیه السلام مطابق با آنچه در «[[منتهی الارب (کتاب)|منتهی الارب]]» آمده چنین است: "یوشع ابن نون بن افراهم بن یوسف بن [[حضرت یعقوب علیه السلام|یعقوب]] علیه السلام".<ref>نقل از لغت نامه دهخدا</ref> بنابراین او نوه افراهم (یا افرائیم) فرزند [[حضرت يوسف علیه السلام|حضرت یوسف]] علیه السلام است.
  
==یوشع علیه السلام در زمان حضرت موسی (ع)==
+
==یوشع در زمان حضرت موسی==
یوشع (علیه السلام) از جمله بزرگان، علما و افراد باایمان قوم بنی اسرائیل به شمار می‌آید. مطابق با روایتی در [[تفسیر عیاشی]] از [[امام باقر علیه السلام|امام باقر]] علیه السلام او  یکی از دو نفری بوده است که در آیه 23 سوره مائده مورد اشاره قرار گرفته است<ref>تفسير العياشى، ج‏1، ص 303</ref>:
+
یوشع بن نون علیه السلام از جمله بزرگان، علما و افراد با [[ایمان]] قوم [[بنی اسرائیل]] به شمار می‌آید.
  
:{{متن قرآن|{{آیه|5|23}}}}
+
خداوند از [[حضرت موسی]] علیه السلام و قوم او خواست تا به [[ارض مقدس]] رفته و با "[[عمالقه]]" نبرد کنند. اما قوم بنی اسرائیل به حضرت موسی اعتنا نکرده و گفتند تو تنها به جنگ "عمالقه" برو؛ پس خداوند آنها را در آن بیابان سرگردان نمود. تنها "یوشع" علیه السلام و افراد قلیلی بودند که حاضر به یاری و تبعیت از حضرت موسی علیه السلام شدند.  
:دو نفر از مردانى که از خدا مى ترسیدند و خدایشان به آنها نعمت [عقل و ایمان] داده بود، گفتند: از آن دروازه بر آنها وارد شوید که اگر از آنجا وارد شدید، قطعا پیروز خواهید شد و بر خدا توکل کنید اگر ایمان دارید.
 
  
از باب اول سفر تثنیه [[تورات]] کنونى نیز استفاده مى شود که نام این دو نفر "یوشع" و "کالیب" بوده است.  
+
مطابق با روایتی از [[امام باقر علیه السلام|امام باقر]] علیه السلام، او یکی از دو نفری بوده که در آیه 23 [[سوره مائده]] مورد اشاره قرار گرفته است و آنان مردم را به مبارزه با عمالقه تشویق می کردند:<ref>تفسير العياشى، ج‏1، ص 303</ref> {{متن قرآن|«{{آیه|5|23}}»}}؛ دو نفر از مردانى که از خدا مى ترسیدند و خدایشان به آنها نعمت [عقل و ایمان] داده بود، گفتند: از آن دروازه بر آنها وارد شوید که اگر از آنجا وارد شدید، قطعا پیروز خواهید شد و بر خدا توکل کنید اگر ایمان دارید.
  
همچنین مفسران در تفسیر آیه 60 [[سوره کهف]] در داستان موسی و [[حضرت خضر علیه السلام|خضر]]، یوشع بن نون را یکی از دو مصاحب موسی علیه السلام دانسته اند. خداوند در این آیه می فرماید:
+
از باب اول سِفر تثنیه [[تورات]] کنونى نیز استفاده مى شود که نام این دو نفر "یوشع بن نون" و "کالیب بن‌ یوفنا" بوده است.  
  
:{{متن قرآن|{{آیه|18|60}}}}
+
همچنین مفسران در [[تفسیر]] آیه 60 [[سوره کهف]] در داستان [[حضرت موسی]] و [[حضرت خضر علیه السلام|خضر]] علیهما السلام، یوشع بن نون را یکی از دو مصاحب حضرت موسی دانسته اند. خداوند در این [[آیه]] می فرماید: {{متن قرآن|«{{آیه|18|60}}»}}؛ و هنگامى که موسى به جوان [همراه] خود گفت: همچنان خواهم رفت تا به محل تلاقى دو دریا برسم، هرچند مدتى طولانى به راه خود ادامه دهم.
:و هنگامى که موسى به جوان [همراه] خود گفت: همچنان خواهم رفت تا به محل تلاقى دو دریا برسم، هر چند مدتى طولانى به راه خود ادامه دهم.
 
  
[[علامه طباطبایی]] می فرماید: درباره آن جوانى که همراه موسى علیه السلام بوده بعضى گفته اند وصى او یوشع بن نون بوده و این معنا را روایات هم تایید مى کند.<ref>الميزان في تفسير القرآن، ج‏13، ص 338</ref>
+
[[علامه طباطبایی]] می فرماید: درباره آن جوانى که همراه موسى علیه السلام بوده، بعضى گفته اند وصى او یوشع بن نون بوده و این معنا را روایات هم تایید مى کند.<ref>الميزان فی تفسير القرآن، ج‏13، ص338</ref>
  
==یوشع بن نون پس از حضرت موسی علیه السلام==
+
همچنین در روایتی از [[امام علی علیه السلام|امام علی]] علیه السلام آمده است که منظور از [[حضرت ذوالکفل علیه السلام|ذو الکفل]] در آیه {{متن قرآن|«وَاذْكُرْ إِسْمَاعِيلَ وَالْيَسَعَ وَذَا الْكِفْلِ ۖ وَكُلٌّ مِنَ الْأَخْيَارِ»}}([[سوره ص]]، 48) یوشع بن نون است.<ref>عيون اخبار الرضا، شیخ صدوق، ج1، ص245 </ref>
  
مطابق با روایات حضرت موسی (علیه السلام) پیش از وفات خویش حضرت یوشع را وصی خویش قرار داد.<ref>تفسير العياشى، ج‏2، ص: 330</ref> و [[الواح موسی|الواح مقدسی]] که بر او نازل شده بود به همراه زره اش و علامت های نبوت در صندوقی که مادرش او را در آن گذاشته در دریا رها کرده بود، قرار داده آنها را بدو سپرد.<ref>مجلسی، بحار الانوار، بیروت،  دار إحياء التراث العربي‏، ۱۴۰۳ق، ج۱۳، ص۴۳۹</ref> یوشع پس از موسی علیه السلام مدت سی سال زنده بود، کار بنی اسرائیل را سامان بخشید و به پیشوایی او بنی اسرائیل به جنگ عمالقه رفتند و شهر اریحا و سرزمین فلسطین را فتح کردند.<ref>[http://www.tahoor.com/fa/Article/View/113345 یوشع بن نون، دائرة المعارف طهور]، بازیابی: 2 مرداد 1397</ref>
+
==یوشع پس از حضرت موسی==
  
مطابق با روایتی، از جمله کسانى که بر ضد او قیام کردند، صفورا همسر موسى بود که جمعى از بنى اسرائیل را با خود همراه کرد و به جنگ یوشع آمد ولى شکست خورد و اسیر گردید، اما یوشع با کمال بزرگوارى با او رفتار کرد و او را به خانه خود بازگرداند، نظیر آنچه در [[جنگ جمل]] اتفاق افتاد.<ref>تاریخ انبیاء، سید هاشم رسولی محلاتی [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/34841/%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%8A%D8%AE-%D8%A7%D9%86%D8%A8%D9%8A%D8%A7%D8%A1/preview/1872/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D9%83%D8%AA%D8%A7%D8%A8/&sa=false&#!page=198]</ref>
+
مطابق با روایات، [[حضرت موسی]] علیه السلام پیش از وفات، یوشع بن نون را وصیّ خویش قرار داد.<ref>تفسير العياشى، ج‏2، ص330</ref> و [[الواح موسی|الواح مقدسی]] که بر او نازل شده بود به همراه زره خود و علامت های [[نبوت]] در صندوقی که مادرش او را در آن گذاشته و در دریا رها کرده بود، قرار داده آنها را به یوشع سپرد.<ref>بحارالانوار، مجلسی، ج13، ص439</ref>  
  
در روایتی از [[امام علی علیه السلام|امام علی]] علیه السلام آمده است که [[ذا الکفل|ذو الکفل]] در آیه {{متن قرآن|«وَاذْكُرْ إِسْمَاعِيلَ وَالْيَسَعَ وَذَا الْكِفْلِ ۖ وَكُلٌّ مِنَ الْأَخْيَارِ»}}(سوره ص/ آیه 48) یوشع بن نون است <ref>عيون اخبار الرضاعليه السلام، شیخ صدوق، ج 1، ص 245. </ref>
+
حضرت یوشع پس از موسی علیه السلام مدت سی سال زنده بود، و کار [[بنی اسرائیل]] را سامان بخشید و به پیشوایی او بنی اسرائیل به جنگ عمالقه رفتند و شهر اریحا و سرزمین [[فلسطین]] را فتح کردند و یوشع آن را میان [[اسباط]] بنی‌اسرائیل تقسیم کرد.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
 +
==منابع==
 +
*[http://www.tahoor.com/fa/Article/View/113345 "یوشع بن نون"، دائرةالمعارف طهور]، بازیابی: 2 مرداد 1397.
 +
*[http://www.porsemanequran.com/content/%DB%8C%D9%88%D8%B4%D8%B9-%D8%A8%D9%86-%D9%86%D9%88%D9%86 "یوشع بن نون"، سایت پرسمان قرآنی].
 +
*[http://www.maarefquran.org/index.php/page,viewArticle/LinkID,4773 "ارض مقدس"، دانشنامه موضوعی قرآن]، علی معموری، تاریخ بازیابی: ۷ مهر ۱۳۹۲.
 +
 
{{پیامبران}}
 
{{پیامبران}}
 
{{قرآن}}
 
{{قرآن}}
سطر ۳۵: سطر ۳۸:
 
[[رده:قصه‌های قرآنی]]
 
[[رده:قصه‌های قرآنی]]
 
[[رده:پیامبران]]
 
[[رده:پیامبران]]
 
 
[[رده: مقاله های مرتبط به دانشنامه]]
 
[[رده: مقاله های مرتبط به دانشنامه]]
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی

نسخهٔ ‏۹ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۰۶

«یوشع بن نون» علیه‌السلام، وصیّ و جانشین حضرت موسی علیه‌السلام است که پس از آن حضرت، مدت سی سال پیامبر قوم بنی‌اسرائیل بود. در زمان یوشع و به رهبری او، بنی‌اسرائیل به جنگ عمالقه رفتند و شهر اریحا و سرزمین فلسطین را فتح کردند.

نسب یوشع بن نون

نسب یوشع بن نون علیه السلام مطابق با آنچه در «منتهی الارب» آمده چنین است: "یوشع ابن نون بن افراهم بن یوسف بن یعقوب علیه السلام".[۱] بنابراین او نوه افراهم (یا افرائیم) فرزند حضرت یوسف علیه السلام است.

یوشع در زمان حضرت موسی

یوشع بن نون علیه السلام از جمله بزرگان، علما و افراد با ایمان قوم بنی اسرائیل به شمار می‌آید.

خداوند از حضرت موسی علیه السلام و قوم او خواست تا به ارض مقدس رفته و با "عمالقه" نبرد کنند. اما قوم بنی اسرائیل به حضرت موسی اعتنا نکرده و گفتند تو تنها به جنگ "عمالقه" برو؛ پس خداوند آنها را در آن بیابان سرگردان نمود. تنها "یوشع" علیه السلام و افراد قلیلی بودند که حاضر به یاری و تبعیت از حضرت موسی علیه السلام شدند.

مطابق با روایتی از امام باقر علیه السلام، او یکی از دو نفری بوده که در آیه 23 سوره مائده مورد اشاره قرار گرفته است و آنان مردم را به مبارزه با عمالقه تشویق می کردند:[۲] «قَالَ رَجُلَانِ مِنَ الَّذِينَ يَخَافُونَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمَا ادْخُلُوا عَلَيْهِمُ الْبَابَ فَإِذَا دَخَلْتُمُوهُ فَإِنَّكُمْ غَالِبُونَ ۚ وَعَلَى اللَّهِ فَتَوَكَّلُوا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ»؛ دو نفر از مردانى که از خدا مى ترسیدند و خدایشان به آنها نعمت [عقل و ایمان] داده بود، گفتند: از آن دروازه بر آنها وارد شوید که اگر از آنجا وارد شدید، قطعا پیروز خواهید شد و بر خدا توکل کنید اگر ایمان دارید.

از باب اول سِفر تثنیه تورات کنونى نیز استفاده مى شود که نام این دو نفر "یوشع بن نون" و "کالیب بن‌ یوفنا" بوده است.

همچنین مفسران در تفسیر آیه 60 سوره کهف در داستان حضرت موسی و خضر علیهما السلام، یوشع بن نون را یکی از دو مصاحب حضرت موسی دانسته اند. خداوند در این آیه می فرماید: «وَإِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِفَتَاهُ لَا أَبْرَحُ حَتَّىٰ أَبْلُغَ مَجْمَعَ الْبَحْرَيْنِ أَوْ أَمْضِيَ حُقُبًا»؛ و هنگامى که موسى به جوان [همراه] خود گفت: همچنان خواهم رفت تا به محل تلاقى دو دریا برسم، هرچند مدتى طولانى به راه خود ادامه دهم.

علامه طباطبایی می فرماید: درباره آن جوانى که همراه موسى علیه السلام بوده، بعضى گفته اند وصى او یوشع بن نون بوده و این معنا را روایات هم تایید مى کند.[۳]

همچنین در روایتی از امام علی علیه السلام آمده است که منظور از ذو الکفل در آیه «وَاذْكُرْ إِسْمَاعِيلَ وَالْيَسَعَ وَذَا الْكِفْلِ ۖ وَكُلٌّ مِنَ الْأَخْيَارِ»(سوره ص، 48) یوشع بن نون است.[۴]

یوشع پس از حضرت موسی

مطابق با روایات، حضرت موسی علیه السلام پیش از وفات، یوشع بن نون را وصیّ خویش قرار داد.[۵] و الواح مقدسی که بر او نازل شده بود به همراه زره خود و علامت های نبوت در صندوقی که مادرش او را در آن گذاشته و در دریا رها کرده بود، قرار داده آنها را به یوشع سپرد.[۶]

حضرت یوشع پس از موسی علیه السلام مدت سی سال زنده بود، و کار بنی اسرائیل را سامان بخشید و به پیشوایی او بنی اسرائیل به جنگ عمالقه رفتند و شهر اریحا و سرزمین فلسطین را فتح کردند و یوشع آن را میان اسباط بنی‌اسرائیل تقسیم کرد.

پانویس

  1. نقل از لغت نامه دهخدا
  2. تفسير العياشى، ج‏1، ص 303
  3. الميزان فی تفسير القرآن، ج‏13، ص338
  4. عيون اخبار الرضا، شیخ صدوق، ج1، ص245
  5. تفسير العياشى، ج‏2، ص330
  6. بحارالانوار، مجلسی، ج13، ص439

منابع

پیامبران
پیامبران اولوالعزم
محمد (ص) * عیسی * موسی * نوح * ابراهیم
سایر پیامبران
آدم * ادریس * یعقوب * یوسف * یونس * اسحاق * اسماعیل * الیاس * ایوب * خضر * داوود * سلیمان * ذوالکفل * زکریا * شعیب * صالح * لوط * هارون * هود * یحیی * یسع * شعیا * اِرميا * جرجیس * حبقوق * يوشع بن نون


قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن