وسائل الشیعه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
کتاب «تفصیل وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه» اثر شیخ محمد حسن حرّ عاملی (م 1104 ق) معروف به [[شیخ حر عاملی]] است که در بردارنده مجموع احادیث کتب روایی [[شیعه]] قبل از خود، در مباحث [[فقه]]ی می باشد.  
+
کتاب '''«تفصیل وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه»''' معروف به «وسائل الشیعه» اثر [[شیخ حر عاملی]] (م، 1104 ق) است، که در بردارنده مجموع [[احادیث]] کتب روایی [[شیعه]] قبل از خود، در مباحث [[فقه|فقهی]] می‌باشد.  
==شرح حال مؤلف==
+
  {{مشخصات کتاب
   
 
وی محدث بزرگ و فقیه دانشمند و صاحب تألیفات ارزشمند و گرانبها است. شیخ حرّ در شب جمعه هشت رجب سال 1033 ق، در روستای مشغره، در منطقه جبل عامل [[لبنان]] دیده به جهان گشود. وی که از نوادگان [[حر بن یزید ریاحی|حرّ بن یزید ریاحی]] است، در خاندان اهل معرفت بزرگ شد. خاندان آل حرّ خاندانی بزرگ، اصیل و ریشه دار بودند و فقها و دانشمندان بزرگی در این خاندان پرورش یافته بود. شیخ حر عاملی از برجسته ترین علمای شیعه در قرن یازدهم به شمار می آید.
 
  
او تألیفات ارزنده ­ای داشته و از شخصیتی مورد احترام نزد علمای شیعه برخوردار بوده است. او از چهره های بزرگی است که مذهب شیعه را با روایات [[اهل البیت|اهل بیت]] عصمت و طهارت بیش از پیش غنی ساخت و آثاری را بعد از خود بر جای نهاد که سزاوار ستایش و تقدیر است. وی یکی از حلقه های محکم و ارزشمند شیعه برای اتصال به روایات [[ائمه اطهار|امامان]] معصوم و [[پیامبر اسلام]]- صلی الله علیه و آله- است.<ref> محمدرضا ضميري، کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 352.</ref>
+
|عنوان=
==معرفی اجمالی وسائل الشیعه==
 
  
نام کامل این کتاب (تفصیل وسائل الشیعة الی تحصیل مسائل الشریعة) است. کتاب وسائل الشیعه از بهترین جوامع روایی [[شیعه]] بشمار می آید که در آن روایات پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و [[ائمه اطهار]] علیهم السلام را جمع کرده است.
+
|تصویر=[[پرونده:وسائل الشیعه.jpg|240px|وسط]]
  
شيخ حر عاملی دو سوم اين كار بزرگ را در زادگاهش «مشغر» به رشته تحرير درآورد و در سال 1088 در [[مشهد]] مقدس آن را به اتمام رساند. اين سال براى شيخ سال پركار و پربركتى محسوب مى شد. چرا كه در اين سال «فهرست وسائل الشيعه» را نيز تدوين نمود.
+
|نویسنده=محمد بن حسن حرّ عاملی
  
اين موضوع كه شيخ سه بار اين كتاب را از نظر گذرانده و به نگارش درآورده است از نكته هايى است كه سزاوار است هر محقق و نويسنده آن را فرا روى خويش قرار دهد. در بيان جايگاه اين كتاب همين بس كه از روزى كه اين سرچشمه به نگارش درآمده منبع و ماخذ تمام مجتهدان و كتاب مرجع عالمانى است كه آخرين مرحله رسيدن به قله [[اجتهاد]] را طى مى كنند.
+
|موضوع=فقه شيعه/احاديث شيعه
  
بر اين كتاب از سوى بزرگان تعليقه هاى بسيارى نگاشته شده كه شايد شيخ حر خود نخستين كسى است كه براي ابهام زدايي پيرامون برخي از مطالب آن پيشقدم شده است و «تحرير وسائل الشيعه و تحجر مسائل الشريعه» نامي است كه شيخ حُر عاملي بر شرح وسائل الشيعه نهاده است.
+
|زبان=عربی
  
در عظمت اين كتاب تنها به يك بيت از شعر [[علامه امينى]] درباره كتاب اكتفا مى كنيم.
+
|تعداد جلد=20
  
هذا صراط الهدى ما ضل سالكه × الى المقاصد بل تسويه الرتب
+
|عنوان افزوده1= مصحح
  
اين كتاب راه هدايت است كه رهروش گمراه نمى شود × به هدف مى رسد و بلكه به مقامى عالى تر دست مى يابد.<ref> حر عاملي، محمد بن حسن، (حسن ابراهيم زاده)، [http://www.ahlolbait.ir/web/c/dlibrary/books کتابخانه دیجیتالی موسسه اهل البیت علیهم السلام].</ref>
+
|افزوده1=محمد رازی
==موضوع وسائل الشیعه==
 
  
این کتاب شامل حدود 36 هزار [[روایت]] درباره [[احکام]] شرعی، [[واجب|واجبات]]، [[حرام|محرمات]]، [[استحباب|مستحبات]] و [[آداب و سنن اسلامی|آداب]] است و روایات آن گرفته شده از مجموعه های روایی معتبر شیعه و [[اصول اربعمائه‌‌‌|اصول]] اولیه قدمای اصحاب است.
+
|عنوان افزوده2=
==وسائل الشیعه از منظر علماء==
 
  
این کتاب از زمان نگارش، پیوسته مورد توجه علما و فقهای شیعه قرار گرفته است و در این زمان از ارکان اصلی استنباط احکام [[شریعت|شرعی]] و اجتهاد در [[حوزه علميه|حوزه های علمیه]] شیعه بشمار می آید و در تمام درس های خارج [[فقه]] روایات آن نقل و مورد استناد قرار می گیرد.
+
|افزوده2=
==مشخصات وسائل الشیعه==
 
  
مؤلف در این کتاب روایات را به ترتیب [[طهارت]] تا [[دیات]]، به صورت باب های جداگانه آورده است. وی سعی داشته تا برای هر مسئله شرعی، بابی مستقل اختصاص دهد و این خود موجب گشته تا دسترسی به روایات کتاب بسیار آسان گردد و مراجعه کننده به راحتی بتواند روایات مورد نظر را بیابد.  
+
|لینک=[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/66302/وسائل‌-الشيعه‌-الي‌-تحصيل‌-مسائل‌-الشريعة وسائل‌ الشيعه‌]
  
علاوه بر آن، مسائل جدیدی را نیز با توجه به مضمون روایات با ترتیبی آشنا و چینشی مطلوب و نظمی زیبا مطرح نموده است. شیخ حر این کتاب را در مدت بیست سال نگاشته و خدمتی گرانبها در جهت حفظ روایات شیعه و سخنان [[اهل بیت]] عصمت و طهارت نموده است.<ref> محمدرضا ضميري، کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 352.</ref>
+
}}
==ويژگي هاى وسائل الشیعه==
+
==مؤلف==
 +
[[شیخ حر عاملی|شیخ محمد بن حسن عاملی]] معروف به «شیخ حرّ عاملی» (۱۰۳۳-۱۱۰۴ ق)، از فقها و محدثان نامدار [[شیعه]] در قرن ۱۱ هجری است. زادگاه ایشان، «مشغره» از توابع "جبع" جنوب "[[لبنان]]" است.  
  
#تمامى [[احادیث]] با [[سند حدیث|سند]] نقل شده و اسناد متعدد احاديث نيز نقل شده است.
+
شیخ حرّ از اساتید بزرگی همچون [[فیض کاشانی]]، [[آقا حسین خوانساری]]، [[علامه مجلسی]] و [[سید هاشم بحرانی]] بهره برده و روایت نقل کرده است. او در [[فقه]] مسلک [[اخباریان]] را داشت، ولی اخباری معتدل بود.
#توضيحات مولف در ذيل احاديث، به ويژه در جمع روايات متعارض، بسيار سودمند و ارزنده است.
 
#مولف استنباط خود را از روايات، عنوان ابواب قرار داده و آن جا كه مولف به استنباطى روشن دست نيافته، عنوان باب به صورت [[فتوا]] و بيان حكم شرعى نيست.
 
#احاديث مفصل كه متضمن چند حكم است، [[تقطیع حدیث|تقطيع]] و هر قطعه در جاى مناسب خود قرار گرفته است. اين عمل گرچه در كم كردن حجم كتاب و سرعت تاليف مفيد بوده، اما به عقيده برخى اشكالاتى را در فهم [[حدیث]] فراهم مى سازد.
 
#در ذيل هر باب ارجاع به ابواب مناسب آن دارد. اين ارجاعات در چاپ هاى جديد توسط مصصحان و محققان با رقم و عدد در پاورقى ها مشخص شده است.
 
#نويسنده به طور معمول هر باب را با روايات [[حدیث صحیح|صحيح]] و معتبر آغاز مى كند. و روايات [[مرسل]] يا [[ضعیف|ضعيف]] را در پايان مى آورد.
 
#فوائد نه گانه در پايان كتاب كه به معرفى مصادر و برخى مباحث [[علوم حدیث|علوم حديث]] و [[علم رجال|رجال]] پرداخته، يكى ديگر از امتيازهاى اين مجموعه مى باشد.<ref> آشنايي با متون [[حدیث]] و [[نهج البلاغه]] (مهدی مهریزی) ناشر:مركز جهانی علوم اسلامی.</ref>
 
  
==انتشارات پيرامون وسائل الشيعه==
+
وی صاحب کتاب «[[وسائل الشیعه]]»، یکی از ارزشمندترین کتب مرجع حدیثی شیعه می‌باشد که همچنان مرجع استنباط علما و مجتهدان است. از دیگر آثار او، [[جواهر السنیّه]]، [[الفصول المهمة]]، [[امل الآمل]] و [[صحیفه ثانیه]] می باشد.
  
كارهايى كه پيرامون وسائل الشيعه منتشر شده اعم از ترجمه، معجم و... عبارتند از:
+
شیخ حرعاملی سرانجام در ۲۱ ماه [[رمضان]] ۱۱۰۴ ق. چشم از جهان فروبست و در جوار [[حرم امام رضا علیه السلام|حرم امام رضا]] علیه السلام در [[مشهد]] به خاک سپرده شد.  
  
#المعجم المفهرس لالفاظ وسائل الشيعه 10 ج، سيد حسن طبيبى "منشورات الاعلمى، تهران".
+
==معرفی کتاب==
#المعجم المفهرس لالفاظ احاديث وسائل الشيعه، 7 ج، اشراف: على رضا برازش "نشر الهادى، قم، 1374".
 
#مفتاح الوسائل، سيد جواد مصطفوى "شركت سهامى طبع كتاب، تهران، 1390 ق - 1349" يك جلد آن به طبع رسيده و در بردارنده ى حرف الف مى باشد.
 
#تلخيص وسائل الشيعه، ميرزا مهدى صادقى تبريزى. شش جلد از اين مجموعه تاكنون به طبع رسيده.
 
#ترجمه جهاد النفس وسائل الشيعه، على صحت "دفتر نشر فرهنگ اهل بيت، قم" اين ترجمه به همراه متن روايات مى باشد.
 
  
==وضعیت نشر==
+
نام کامل این کتاب «تفصیل وسائل الشیعة الی تحصیل مسائل الشریعة» است. کتاب «وسائل الشیعه» از بهترین [[جوامع روایی متأخر شیعه]] بشمار می آید که در آن روایات [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه وآله و [[ائمه اطهار]] علیهم السلام را جمع کرده است.
  
این کتاب نخستین بار با تصحیح آیت الله شهید [[شیخ فضل الله نوری]] در 6 جلد رحلی چاپ شد و سپس با تعلیقات مرحوم [[شیخ عبدالرحیم ربانی]] شیرازی در 20 جلد به چاپ رسید.  
+
[[شيخ حر عاملی]] دو سوم اين كار بزرگ را در زادگاهش «مشغر» به رشته تحرير درآورد و در سال 1088 ق. در [[مشهد]] مقدس آن را به اتمام رساند. اين سال براى شيخ سال پركار و پربركتى محسوب مى شد. چرا كه در اين سال «فهرست وسائل الشيعه» را نيز تدوين نمود.  
  
استاد سید احمد اشکوری در دلیل المحظوطات، با مقاله ای در کتابشناسی وسائل نوشته است. چاپ جدید این کتاب به وسیله انتشارات آل البیت لإحیاء التراث قم، به قطع وزیری، در سال 1409 ق در 30 جلد چاپ و منتشر شده است.<ref> محمدرضا ضميري، کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 353.</ref>
+
اين موضوع كه شيخ حر سه بار اين كتاب را از نظر گذرانده و به نگارش درآورده است، از نكته هايى است كه سزاوار است هر محقق و نويسنده آن را فرا روى خويش قرار دهد. شیخ این کتاب را در مدت بیست سال نگاشته و خدمتی گرانبها در جهت حفظ روایات شیعه و سخنان [[اهل بیت]] عصمت و طهارت نموده است.<ref> محمدرضا ضميري، کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 352.</ref>
 +
 
 +
«وسائل الشیعه» از زمان نگارش، پیوسته مورد توجه علما و فقهای شیعه قرار گرفته است و در این زمان از ارکان اصلی استنباط [[احکام شرعی]] و [[اجتهاد]] در [[حوزه علميه|حوزه های علمیه]] شیعه بشمار می آید و روایات آن در تمام درس های خارج [[فقه]] نقل و مورد استناد قرار می گیرد.
 +
 
 +
==محتوای کتاب==
 +
 
 +
کتاب «وسائل الشیعه» شامل حدود 36 هزار [[حدیث]] درباره [[احکام شرعی]]، [[واجب|واجبات]]، [[حرام|محرمات]]، [[استحباب|مستحبات]] و [[آداب و سنن اسلامی|آداب]] می باشد و روایات آن گرفته شده از مجموعه های روایی معتبر [[شیعه]] و [[اصول اربعمائه‌‌‌|اصول]] اولیه قدمای اصحاب است.
 +
 
 +
مؤلف در این کتاب، روایات را به ترتیب [[طهارت]] تا [[دیات]]، به صورت باب های جداگانه آورده است. وی سعی داشته تا برای هر مسئله شرعی، بابی مستقل اختصاص دهد و این خود موجب گشته تا دسترسی به روایات کتاب بسیار آسان گردد و مراجعه کننده به راحتی بتواند روایات مورد نظر را بیابد.
 +
 
 +
علاوه بر آن، مسائل جدیدی را نیز با توجه به مضمون روایات با ترتیبی آشنا و چینشی مطلوب و نظمی زیبا مطرح نموده است.
 +
 
 +
==ويژگی‌هاى کتاب==
 +
 
 +
*تمامى [[احادیث]] «وسائل‌الشیعه» با [[سند حدیث|سند]] نقل شده و اسناد متعدد احاديث نيز نقل گردیده است.
 +
*توضيحات مولف در ذيل احاديث، به ويژه در جمع روايات متعارض، بسيار سودمند و ارزنده است.
 +
*مولف استنباط خود را از روايات، عنوان ابواب قرار داده و آنجا كه مولف به استنباطى روشن دست نيافته، عنوان باب به صورت [[فتوا]] و بيان حكم شرعى نيست.
 +
*احاديث مفصل كه متضمن چند حكم است، [[تقطیع حدیث|تقطيع]] شده و هر قطعه در جاى مناسب خود قرار گرفته است. اين عمل گرچه در كم كردن حجم كتاب و سرعت تاليف مفيد بوده، اما به عقيده برخى اشكالاتى را در فهم [[حدیث]] فراهم مى سازد.
 +
*در ذيل هر باب ارجاع به ابواب مناسب آن دارد. اين ارجاعات در چاپ هاى جديد توسط مصصحان و محققان با رقم و عدد در پاورقى ها مشخص شده است.
 +
*نويسنده به طور معمول هر باب را با روايات [[حدیث صحیح|صحيح]] و معتبر آغاز مى كند. و روايات [[حدیث مرسل|مرسل]] يا [[حدیث ضعیف|ضعيف]] را در پايان مى آورد.
 +
*فوائد نه‌گانه در پايان كتاب كه به معرفى مصادر و برخى مباحث [[علوم حدیث|علوم حديث]] و [[علم رجال|رجال]] پرداخته، يكى ديگر از امتيازهاى اين مجموعه مى باشد.<ref> آشنايی با متون حدیث و نهج البلاغه (مهدی مهریزی)، مركز جهانی علوم اسلامی.</ref>
 +
 
 +
==تألیفات پيرامون کتاب==
 +
بر كتاب «وسائل‌الشیعه» از سوى بزرگان [[شیعه]]، تعليقه هاى بسيارى نگاشته شده كه شايد شيخ حر خود نخستين كسى است كه براي ابهام زدايي پيرامون برخي از مطالب آن پيشقدم شده است و «تحرير وسائل الشيعه و تحبیر مسائل الشريعه» نامي است كه شيخ حُر عاملي بر شرح «وسائل الشيعه» خود نهاده است.
 +
 
 +
كارهای دیگرى كه پيرامون وسائل الشيعه منتشر شده اعم از ترجمه، معجم و... عبارتند از:
 +
 
 +
*المعجم المفهرس لالفاظ وسائل الشيعه، اثر سيد حسن طبيبى، در ده جلد.
 +
*المعجم المفهرس لالفاظ احاديث وسائل الشيعه، اثر علیرضا برازش، در هفت جلد.
 +
*مفتاح الوسائل، اثر سيد جواد مصطفوى. یک جلد آن به طبع رسيده و در بردارنده حرف الف مى باشد.
 +
*تلخيص وسائل الشيعه، اثر ميرزا مهدى صادقى تبريزى. شش جلد از اين مجموعه تاكنون به طبع رسيده است.
 +
*ترجمه "جهاد النفس" وسائل الشيعه، اثر على صحت. اين ترجمه به همراه متن روايات مى باشد.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
----
 
==متن کتاب وسائل‌ الشيعه‌==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/66302/وسائل‌-الشيعه‌-الي‌-تحصيل‌-مسائل‌-الشريعة وسائل‌ الشيعه‌]
 
 
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
[[رده:منابع فقه روایی]]
+
[[رده:منابع فقه روایی]][[رده:آثار شیخ حر عاملی]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۱۵

کتاب «تفصیل وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه» معروف به «وسائل الشیعه» اثر شیخ حر عاملی (م، 1104 ق) است، که در بردارنده مجموع احادیث کتب روایی شیعه قبل از خود، در مباحث فقهی می‌باشد.

وسائل الشیعه.jpg
نویسنده محمد بن حسن حرّ عاملی
موضوع فقه شيعه/احاديث شيعه
زبان عربی
تعداد جلد 20
مصحح محمد رازی

وسائل‌ الشيعه‌

مؤلف

شیخ محمد بن حسن عاملی معروف به «شیخ حرّ عاملی» (۱۰۳۳-۱۱۰۴ ق)، از فقها و محدثان نامدار شیعه در قرن ۱۱ هجری است. زادگاه ایشان، «مشغره» از توابع "جبع" جنوب "لبنان" است.

شیخ حرّ از اساتید بزرگی همچون فیض کاشانی، آقا حسین خوانساری، علامه مجلسی و سید هاشم بحرانی بهره برده و روایت نقل کرده است. او در فقه مسلک اخباریان را داشت، ولی اخباری معتدل بود.

وی صاحب کتاب «وسائل الشیعه»، یکی از ارزشمندترین کتب مرجع حدیثی شیعه می‌باشد که همچنان مرجع استنباط علما و مجتهدان است. از دیگر آثار او، جواهر السنیّه، الفصول المهمة، امل الآمل و صحیفه ثانیه می باشد.

شیخ حرعاملی سرانجام در ۲۱ ماه رمضان ۱۱۰۴ ق. چشم از جهان فروبست و در جوار حرم امام رضا علیه السلام در مشهد به خاک سپرده شد.

معرفی کتاب

نام کامل این کتاب «تفصیل وسائل الشیعة الی تحصیل مسائل الشریعة» است. کتاب «وسائل الشیعه» از بهترین جوامع روایی متأخر شیعه بشمار می آید که در آن روایات پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله و ائمه اطهار علیهم السلام را جمع کرده است.

شيخ حر عاملی دو سوم اين كار بزرگ را در زادگاهش «مشغر» به رشته تحرير درآورد و در سال 1088 ق. در مشهد مقدس آن را به اتمام رساند. اين سال براى شيخ سال پركار و پربركتى محسوب مى شد. چرا كه در اين سال «فهرست وسائل الشيعه» را نيز تدوين نمود.

اين موضوع كه شيخ حر سه بار اين كتاب را از نظر گذرانده و به نگارش درآورده است، از نكته هايى است كه سزاوار است هر محقق و نويسنده آن را فرا روى خويش قرار دهد. شیخ این کتاب را در مدت بیست سال نگاشته و خدمتی گرانبها در جهت حفظ روایات شیعه و سخنان اهل بیت عصمت و طهارت نموده است.[۱]

«وسائل الشیعه» از زمان نگارش، پیوسته مورد توجه علما و فقهای شیعه قرار گرفته است و در این زمان از ارکان اصلی استنباط احکام شرعی و اجتهاد در حوزه های علمیه شیعه بشمار می آید و روایات آن در تمام درس های خارج فقه نقل و مورد استناد قرار می گیرد.

محتوای کتاب

کتاب «وسائل الشیعه» شامل حدود 36 هزار حدیث درباره احکام شرعی، واجبات، محرمات، مستحبات و آداب می باشد و روایات آن گرفته شده از مجموعه های روایی معتبر شیعه و اصول اولیه قدمای اصحاب است.

مؤلف در این کتاب، روایات را به ترتیب طهارت تا دیات، به صورت باب های جداگانه آورده است. وی سعی داشته تا برای هر مسئله شرعی، بابی مستقل اختصاص دهد و این خود موجب گشته تا دسترسی به روایات کتاب بسیار آسان گردد و مراجعه کننده به راحتی بتواند روایات مورد نظر را بیابد.

علاوه بر آن، مسائل جدیدی را نیز با توجه به مضمون روایات با ترتیبی آشنا و چینشی مطلوب و نظمی زیبا مطرح نموده است.

ويژگی‌هاى کتاب

  • تمامى احادیث «وسائل‌الشیعه» با سند نقل شده و اسناد متعدد احاديث نيز نقل گردیده است.
  • توضيحات مولف در ذيل احاديث، به ويژه در جمع روايات متعارض، بسيار سودمند و ارزنده است.
  • مولف استنباط خود را از روايات، عنوان ابواب قرار داده و آنجا كه مولف به استنباطى روشن دست نيافته، عنوان باب به صورت فتوا و بيان حكم شرعى نيست.
  • احاديث مفصل كه متضمن چند حكم است، تقطيع شده و هر قطعه در جاى مناسب خود قرار گرفته است. اين عمل گرچه در كم كردن حجم كتاب و سرعت تاليف مفيد بوده، اما به عقيده برخى اشكالاتى را در فهم حدیث فراهم مى سازد.
  • در ذيل هر باب ارجاع به ابواب مناسب آن دارد. اين ارجاعات در چاپ هاى جديد توسط مصصحان و محققان با رقم و عدد در پاورقى ها مشخص شده است.
  • نويسنده به طور معمول هر باب را با روايات صحيح و معتبر آغاز مى كند. و روايات مرسل يا ضعيف را در پايان مى آورد.
  • فوائد نه‌گانه در پايان كتاب كه به معرفى مصادر و برخى مباحث علوم حديث و رجال پرداخته، يكى ديگر از امتيازهاى اين مجموعه مى باشد.[۲]

تألیفات پيرامون کتاب

بر كتاب «وسائل‌الشیعه» از سوى بزرگان شیعه، تعليقه هاى بسيارى نگاشته شده كه شايد شيخ حر خود نخستين كسى است كه براي ابهام زدايي پيرامون برخي از مطالب آن پيشقدم شده است و «تحرير وسائل الشيعه و تحبیر مسائل الشريعه» نامي است كه شيخ حُر عاملي بر شرح «وسائل الشيعه» خود نهاده است.

كارهای دیگرى كه پيرامون وسائل الشيعه منتشر شده اعم از ترجمه، معجم و... عبارتند از:

  • المعجم المفهرس لالفاظ وسائل الشيعه، اثر سيد حسن طبيبى، در ده جلد.
  • المعجم المفهرس لالفاظ احاديث وسائل الشيعه، اثر علیرضا برازش، در هفت جلد.
  • مفتاح الوسائل، اثر سيد جواد مصطفوى. یک جلد آن به طبع رسيده و در بردارنده حرف الف مى باشد.
  • تلخيص وسائل الشيعه، اثر ميرزا مهدى صادقى تبريزى. شش جلد از اين مجموعه تاكنون به طبع رسيده است.
  • ترجمه "جهاد النفس" وسائل الشيعه، اثر على صحت. اين ترجمه به همراه متن روايات مى باشد.

پانویس

  1. محمدرضا ضميري، کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 352.
  2. آشنايی با متون حدیث و نهج البلاغه (مهدی مهریزی)، مركز جهانی علوم اسلامی.