خصائص الائمه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(منابع)
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۶ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{الگو:بخشی از یک کتاب}}
+
{{مشخصات کتاب
  
==مؤلف==
+
|عنوان=
+
 
ابوالحسن محمد بن حسین بن موسی موسوی بغدادی مشهور به سید رضی (م 406 هـ.ق)
+
|تصویر=[[پرونده:خصائص الائمه.jpg|240px|وسط]]
 +
 
 +
|نویسنده=سید رضی
 +
 
 +
|موضوع=زندگی‌نامه اهل بیت
 +
 
 +
|زبان=عربی
 +
 
 +
|تعداد جلد=۱
 +
 
 +
|عنوان افزوده1=تحقيق‌ و تعليق‌
  
==زندگی نامه==
+
|افزوده1=محمدهادی امينی
  
وی در شهر [[بغداد]] و در خانواده ای شریف و اصیل و از نسل امامان معصوم علیهم السلام به دنیا آمد. نسب او از پدر به ابراهیم مجاب فرزند امام موسی کاظم علیه السلام و از طرف مادر به [[امام زین العابدین]] علیه السلام می رسد. پدرش، ابواحمد حسین از شخصیت های برجسته و مورد توجه حکومت، بزرگ سادات، مسئول رسیدگی به شکایات مردم و امیر [[حج]] بود. مادرش فاطمه، دختر ابومحمد حسین بن احمد بن محمد کبیر، زنی دانشمند و باتقوا بود و [[شیخ مفید]] کتاب احکام النسا را به درخواست ایشان به نگارش درآورد.
+
|عنوان افزوده2=
  
شبی [[شیخ مفید]]، [[حضرت فاطمه]] زهرا علیهاالسلام را در خواب دید که دست [[امام حسن]] و [[امام حسین]] علیهماالسلام را در حالی که دو کودک خردسال هستند، گرفته و نزد او آورده و می فرماید: ای شیخ! به این دو کودک من علم [[فقه]] بیاموز.
+
|افزوده2=
  
شیخ مفید پس از بیدارشدن، از این خواب خود شگفت زده می شود. صبح همان روز مادر سیدرضی و سیدمرتضی، این دو کودک را نزد او می آورد و می گوید: ای شیخ! به این دو کودک من علم فقه را بیاموز. شیخ مفید از این حادثه منقلب و گریان گشت و خواب خود را برای آنان تعریف کرد و مسئولیت تربیت و تعلیم این دو سید بزرگوار را عهده دار گردید.
+
|لینک=[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/64963/ خصائص الائمه]
  
سید رضی شخصیتی اندیشمند و دارای قدرت هوش و درکی بالا بود. او مدرسه ای در شهر [[بغداد]] تأسیس کرد و به تربیت شاگردانی در علوم اسلامی پرداخت و کتابخانه بزرگی نیز برای استفاده شاگردان خود در آن مدرسه برپا نمود.
+
}}
 +
کتاب '''«خصائص الأئمه»''' از تألیفات [[سید رضی]] (م، ۴۰۶ ق) است که بر خلاف عنوانش، فقط زندگانى و سخنان [[امام علی علیه السلام|امام على]](علیه السلام) را در بر دارد. این کتاب شامل شرح حال و سخنان [[امیرالمومنین|امیرالمؤمنین]] (علیه السلام) و دلایل و نصوص بر [[امامت]] ایشان است. کتاب یاد شده افزون بر ارزش حدیثى و نقل سخنان و کلمات [[امام على]] علیه السلام، یک منبع ارزشمند تاریخى در تاریخ زندگى آن امام است. این کتاب، از مصادر کتاب هاى [[حدیث|حدیثى]]، [[علم کلام|کلامى]] و تاریخى است.<ref>بحارالأنوار، ج۱، ص۱۱؛ وسائل الشیعة، ج۳، ص۷۱۹؛ مستدرک الوسائل، ج۲، ص۲۲۷؛ الدمعة الساکبة (به نقل از: الذریعة، ج۷، ص۱۶۴).</ref>
 +
==مؤلف==
  
==استادان==
+
ابوالحسن محمد بن حسین موسوی، مشهور به در شهر [[بغداد]] و در خانواده ای شریف و اصیل و از نسل امامان معصوم علیهم السلام به دنیا آمد. نسب او از پدر به [[ابراهیم مجاب]] فرزند [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام موسی کاظم]] علیه السلام و از طرف مادر به [[امام زین العابدین]] علیه السلام می رسد.
  
شیخ مفید، ابوبکر محمد بن موسی خوارزمی، ابوالحسن علی بن عیسی ربعی، ابوالفتح عثمان بن جنی موصلی، ابوسعید حسن بن عبدالله سیرافی.  
+
سید رضی از شاگردان [[شیخ مفید]]، شخصیتی اندیشمند و دارای قدرت هوش و درکی بالا بود. او مدرسه ای در شهر بغداد تأسیس کرد و به تربیت شاگردانی در [[علوم اسلامی]] پرداخت و کتابخانه بزرگی نیز برای استفاده شاگردان خود در آن مدرسه برپا نمود.
  
==تألیفات==
+
[[نهج البلاغة|نهج البلاغه]]، [[تلخیص البیان فی مجازات القرآن (کتاب)|تلخیص البیان عن مجازات القرآن]]، [[المجازات النبویه (کتاب)|المجازات النبویه]] و [[حقایق التأویل فی متشابه التنزیل (کتاب)|حقائق التأویل فی متشابه التنزیل]]، از دیگر آثار ارزشمند سید رضى است.
  
نهج البلاغه، خصائص ائمه، تلخیص البیان عن مجازالقرآن، المجازات النبویه، حقائق التأویل فی متشابه التنزیل.  
+
==انگیزه نگارش==
 +
[[سید رضی]]، در مقدمه کتاب بیان کرده که در راه زیارت [[کاظمین|کاظمین]]، شخصى از او پرسیده است چگونه [[سادات]] موسوى - که باید [[واقفیه|واقفى]] باشند - به [[دوازده امام]] معتقدند؟ این موضوع، سید را بر این داشته است که براى اظهار هویت [[شیعه|شیعى]] خود در برابر برخى سخنان تحقیرآلود و توهین آمیز، در سال ۳۸۳ قمری درباره زندگانى دوازده امام، کتابى تألیف کند.
  
==معرفی اجمالی كتاب==
+
از این سخن و همچنین نام کتاب پیداست که وى در نظر داشته زندگى همه [[ائمه اطهار|امامان]] (علیه السلام) را تدوین کند، لیکن پس از ذکر کلمات و سخنان کوتاه [[امام على]] علیه السلام ـ که قسمت پایانى کتاب به آنها اختصاص یافته ـ، با تقاضاى عده اى از دوستان خود مبنى بر گردآورى دیگر سخنان و خطبه هاى امیرالمؤمنین مواجه شد، ولذا دیگر تألیف «خصائص الائمه» را ادامه نداد و نخست به گردآورى کتاب شریف [[نهج البلاغة|نهج البلاغه]] پرداخت؛<ref>نهج البلاغة، عبده، ج ۱، ص۲؛ خصائص الأئمّة علیهم السلام، ص۱۴.</ref> ولى گویا پس از تألیف نهج البلاغه، اجل به وى مهلت نداد تا کتاب «خصائص الأئمّة» را کامل سازد.
  
موضوع كتاب اعتقادی و تاریخی درباره حضرت علی علیه السلام می باشد. وی روایات مربوط به حضرت را جمع آوری و تاریخ كامل و گویایی را در مورد آن حضرت تشكیل داده است.
+
==محتوای کتاب==
  
كتاب حاضر برای تحقیق در زندگی حضرت، ارزشمند و قابل توجه بوده و از زمان نگارش مورد توجه و استفاده علماء قرار گرفته است. این كتاب از اولین كتابهای معتبری است كه به وسیله یكی از فقهای نامدار [[شیعه]] درباره زندگانی حضرت علی علیه السلام نگاشته شده است. در بسیاری از كتابهای معتبر به این كتاب اشاره شده و از مطالب آن بهره گرفته شده است.
+
موضوع کتابِ اعتقادی و تاریخی «خصائص الائمه» درباره زندگی و سخنان [[امام علی علیه السلام|حضرت علی]] علیه السلام می باشد. وی روایات مربوط به آن حضرت را جمع آوری کرده و تاریخ کامل و گویایی را در مورد آن حضرت تشکیل داده است. روایات کتاب با [[سند حدیث|اسناد]] ناقص است.
  
بعد از نگارش این كتاب سید رضی تصمیم به جمع آوری نهج البلاغه گرفته است. چنانكه از اسم كتاب مشخص است، سید رضی تصمیم داشته در این كتاب زندگانی تمام ائمه علیهم السلام بیاورد ولی به جهت نامشخصی فقط به زندگانی حضرت علی علیه السلام اكتفا كرده است.
+
کتاب حاضر از اولین کتب معتبری است که به وسیله یکی از فقهای نامدار [[شیعه]] درباره زندگانی امام علی علیه السلام نگاشته شده و در بسیاری از کتابهای معتبر به این کتاب اشاره شده و از مطالب آن بهره گرفته شده است.
  
این كتاب شامل مباحث زیر می باشد:  
+
برخی از مباحث کتاب خصائص عبارتند از:
  
# خصائص امیرالمومنین علی علیه السلام
+
#خصائص امیرالمومنین علی علیه السلام
# معجزات آن حضرت
+
#[[معجزه|معجزات]] آن حضرت
# علم آن حضرت به تنزیل قرآن
+
#علم آن حضرت به تنزیل [[قرآن]]
# جنگ آن حضرت با خوارج
+
#جنگ آن حضرت با [[خوارج]]
# سخنان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم درباره حضرت علی علیه السلام
+
#سخنان [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلی الله علیه و آله درباره حضرت علی علیه السلام
# سخنان عمر درباره آن حضرت
+
#پاره اى شواهد و دلایل بر [[امامت]] على علیه السلام توسط پیامبر
# سوالاتی كه از حضرت پرسیده شده و جواب حضرت
+
#سخنان [[عمر بن خطاب|عمر]] درباره آن حضرت
# وصیت حضرت به كمیل
+
#اشعار برخى از شعرا درباره [[حدیث غدیر|حدیث غدیر]] مانند: [[حسان بن ثابت]]
# كلام حضرت درباره دنیا
+
#سوالاتی که از حضرت پرسیده شده و جواب حضرت
 +
#وصیت ایشان به [[امام حسن]] علیه السلام
 +
#وصیت حضرت به [[کمیل بن زیاد نخعی|کمیل بن زیاد نخعى]]
 +
#کلمات کوتاه در فنون [[بلاغت]] و مواعظ و [[زهد]] و امثال
  
==وضعیت نشر==
+
==نسخه‌ها و چاپ کتاب==
  
این كتاب در یك جلد به زبان عربی با تحقیق استاد محمدهادی امینی توسط انتشارات آستان قدس رضوی مشهد، به چاپ رسیده است.
+
چند [[نسخه خطی|نسخه خطى]] از کتاب «خصائص الأئمّة»، در [[ایران|ایران]] و [[عراق]] و هند وجود دارد. محقق کتاب بر نسخه اى بسیار کهن اعتماد کرده است. اصل این نسخه که در سده ششم کتابت شده، در یکى از کتاب خانه هاى هند نگهدارى مى شود و میکروفیلم آن در کتاب خانه [[سید عبدالعزیز طباطبایی|سید عبدالعزیز طباطبائى]] در [[قم]] است.
  
 +
این نسخه به گواهى مطالب صفحه اول و آخر آن در سال ۵۵۵ ق، توسّط [[سید فضل الله راوندى|سید فضل اللّه راوندى کاشانى]] (۵۷۰ ق) تصحیح شده است و در آن، زیاداتى نیز وجود دارد.<ref>خصائص الأئمّة علیهم السلام، ص۱۴-۱۶، مقدّمه محقق.</ref> این کتاب بار نخست در [[نجف]] در سال ۱۳۶۸ق، چاپ شده است.
 +
 +
این کتاب در یک جلد به زبان عربی با تحقیق استاد محمدهادی امینی توسط انتشارات مجمع البحوث الإسلامیة [[آستان قدس رضوی]] [[مشهد]] به چاپ رسیده است. نسخه چاپى این کتاب شامل مقدمه محقق، مقدمه مؤلّف و اصل کتاب است. در مقدمه محقق به معرفى نسخه خطى کهن، جایگاه کتاب و اهمیت موضوع آن پرداخته شده و شرح حالى کوتاهى از [[سید رضی|سید رضى]] و سید فضل اللّه راوندى (کاتب نسخه) نیز نوشته شده است.
 +
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
 
==منابع==
 
==منابع==
حافظ فرزانه ـ مرکز مطالعات و پژوهش هاي فرهنگي حوزه علميه
 
  
[[رده:منابع کلامی]]
+
*حافظ فرزانه، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه.
 +
*محمدکاظم رحمتی، تاریخ حدیث شیعه در سده های چهارم تا هفتم هجری، سازمان چاپ و نشر دارالحدیث، قم، چاپ اول، ۱۳۸۹، [http://www.hadith.net/n695-e6702-p298.html پایگاه حدیث شیعه، حدیث نت]، بازیابی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۲.
 +
*"خصائص الائمة"، ویکی نور.
 +
 
 +
[[رده:کتابهای کلامی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
[[رده:منابع تاریخ زندگی امام علی(ع)]]
+
[[رده:منابع تاریخ زندگی ائمه (ع)]]
 +
[[رده:آثار سید رضی]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۳۸

خصائص الائمه.jpg
نویسنده سید رضی
موضوع زندگی‌نامه اهل بیت
زبان عربی
تعداد جلد ۱
تحقيق‌ و تعليق‌ محمدهادی امينی

خصائص الائمه

کتاب «خصائص الأئمه» از تألیفات سید رضی (م، ۴۰۶ ق) است که بر خلاف عنوانش، فقط زندگانى و سخنان امام على(علیه السلام) را در بر دارد. این کتاب شامل شرح حال و سخنان امیرالمؤمنین (علیه السلام) و دلایل و نصوص بر امامت ایشان است. کتاب یاد شده افزون بر ارزش حدیثى و نقل سخنان و کلمات امام على علیه السلام، یک منبع ارزشمند تاریخى در تاریخ زندگى آن امام است. این کتاب، از مصادر کتاب هاى حدیثى، کلامى و تاریخى است.[۱]

مؤلف

ابوالحسن محمد بن حسین موسوی، مشهور به در شهر بغداد و در خانواده ای شریف و اصیل و از نسل امامان معصوم علیهم السلام به دنیا آمد. نسب او از پدر به ابراهیم مجاب فرزند امام موسی کاظم علیه السلام و از طرف مادر به امام زین العابدین علیه السلام می رسد.

سید رضی از شاگردان شیخ مفید، شخصیتی اندیشمند و دارای قدرت هوش و درکی بالا بود. او مدرسه ای در شهر بغداد تأسیس کرد و به تربیت شاگردانی در علوم اسلامی پرداخت و کتابخانه بزرگی نیز برای استفاده شاگردان خود در آن مدرسه برپا نمود.

نهج البلاغه، تلخیص البیان عن مجازات القرآن، المجازات النبویه و حقائق التأویل فی متشابه التنزیل، از دیگر آثار ارزشمند سید رضى است.

انگیزه نگارش

سید رضی، در مقدمه کتاب بیان کرده که در راه زیارت کاظمین، شخصى از او پرسیده است چگونه سادات موسوى - که باید واقفى باشند - به دوازده امام معتقدند؟ این موضوع، سید را بر این داشته است که براى اظهار هویت شیعى خود در برابر برخى سخنان تحقیرآلود و توهین آمیز، در سال ۳۸۳ قمری درباره زندگانى دوازده امام، کتابى تألیف کند.

از این سخن و همچنین نام کتاب پیداست که وى در نظر داشته زندگى همه امامان (علیه السلام) را تدوین کند، لیکن پس از ذکر کلمات و سخنان کوتاه امام على علیه السلام ـ که قسمت پایانى کتاب به آنها اختصاص یافته ـ، با تقاضاى عده اى از دوستان خود مبنى بر گردآورى دیگر سخنان و خطبه هاى امیرالمؤمنین مواجه شد، ولذا دیگر تألیف «خصائص الائمه» را ادامه نداد و نخست به گردآورى کتاب شریف نهج البلاغه پرداخت؛[۲] ولى گویا پس از تألیف نهج البلاغه، اجل به وى مهلت نداد تا کتاب «خصائص الأئمّة» را کامل سازد.

محتوای کتاب

موضوع کتابِ اعتقادی و تاریخی «خصائص الائمه» درباره زندگی و سخنان حضرت علی علیه السلام می باشد. وی روایات مربوط به آن حضرت را جمع آوری کرده و تاریخ کامل و گویایی را در مورد آن حضرت تشکیل داده است. روایات کتاب با اسناد ناقص است.

کتاب حاضر از اولین کتب معتبری است که به وسیله یکی از فقهای نامدار شیعه درباره زندگانی امام علی علیه السلام نگاشته شده و در بسیاری از کتابهای معتبر به این کتاب اشاره شده و از مطالب آن بهره گرفته شده است.

برخی از مباحث کتاب خصائص عبارتند از:

  1. خصائص امیرالمومنین علی علیه السلام
  2. معجزات آن حضرت
  3. علم آن حضرت به تنزیل قرآن
  4. جنگ آن حضرت با خوارج
  5. سخنان پیامبر صلی الله علیه و آله درباره حضرت علی علیه السلام
  6. پاره اى شواهد و دلایل بر امامت على علیه السلام توسط پیامبر
  7. سخنان عمر درباره آن حضرت
  8. اشعار برخى از شعرا درباره حدیث غدیر مانند: حسان بن ثابت
  9. سوالاتی که از حضرت پرسیده شده و جواب حضرت
  10. وصیت ایشان به امام حسن علیه السلام
  11. وصیت حضرت به کمیل بن زیاد نخعى
  12. کلمات کوتاه در فنون بلاغت و مواعظ و زهد و امثال

نسخه‌ها و چاپ کتاب

چند نسخه خطى از کتاب «خصائص الأئمّة»، در ایران و عراق و هند وجود دارد. محقق کتاب بر نسخه اى بسیار کهن اعتماد کرده است. اصل این نسخه که در سده ششم کتابت شده، در یکى از کتاب خانه هاى هند نگهدارى مى شود و میکروفیلم آن در کتاب خانه سید عبدالعزیز طباطبائى در قم است.

این نسخه به گواهى مطالب صفحه اول و آخر آن در سال ۵۵۵ ق، توسّط سید فضل اللّه راوندى کاشانى (۵۷۰ ق) تصحیح شده است و در آن، زیاداتى نیز وجود دارد.[۳] این کتاب بار نخست در نجف در سال ۱۳۶۸ق، چاپ شده است.

این کتاب در یک جلد به زبان عربی با تحقیق استاد محمدهادی امینی توسط انتشارات مجمع البحوث الإسلامیة آستان قدس رضوی مشهد به چاپ رسیده است. نسخه چاپى این کتاب شامل مقدمه محقق، مقدمه مؤلّف و اصل کتاب است. در مقدمه محقق به معرفى نسخه خطى کهن، جایگاه کتاب و اهمیت موضوع آن پرداخته شده و شرح حالى کوتاهى از سید رضى و سید فضل اللّه راوندى (کاتب نسخه) نیز نوشته شده است.

پانویس

  1. بحارالأنوار، ج۱، ص۱۱؛ وسائل الشیعة، ج۳، ص۷۱۹؛ مستدرک الوسائل، ج۲، ص۲۲۷؛ الدمعة الساکبة (به نقل از: الذریعة، ج۷، ص۱۶۴).
  2. نهج البلاغة، عبده، ج ۱، ص۲؛ خصائص الأئمّة علیهم السلام، ص۱۴.
  3. خصائص الأئمّة علیهم السلام، ص۱۴-۱۶، مقدّمه محقق.

منابع

  • حافظ فرزانه، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه.
  • محمدکاظم رحمتی، تاریخ حدیث شیعه در سده های چهارم تا هفتم هجری، سازمان چاپ و نشر دارالحدیث، قم، چاپ اول، ۱۳۸۹، پایگاه حدیث شیعه، حدیث نت، بازیابی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۲.
  • "خصائص الائمة"، ویکی نور.