بحوث فی علم الاصول (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{نیازمند ویرایش فنی}} کتابی با موضوع قاعد علم اصول از محمد باقر صدر == معرفی اجم...' ایجاد کرد)
 
 
(۹ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند ویرایش فنی}}
+
{{مشخصات کتاب
  
کتابی با موضوع قاعد علم اصول از محمد باقر صدر
+
|عنوان=
  
== معرفی اجمالی کتاب ==
+
|تصویر=[[پرونده:بحوث في علم الأصول.jpg|240px|وسط]]
  
کتاب حاضر حاصل مجموعۀ درسهاى شهيد آيت الله سيد محمد باقر صدر مى‌باشد.
+
|نویسنده= سيد محمدباقر صدر
اين دروس توسط آيت الله سيد محمود هاشمى حسينى از علماى برجستۀ حوزۀ علميّۀ قم و از شاگردان بزرگ آيت الله شهيد سيد محمد باقر صدر تقرير شده است.
 
كتاب« بحوث فی علم الأصول» يك دورۀ كامل علم اصول است كه به بررسى مسائل اين علم پرداخته است.
 
اين كتاب شامل تقريرات درس خارج اصول آيت الله شهيد سيد محمد باقر صدر مى‌باشد كه توسط يكى از برجسته‌ترين شاگردان ايشان به رشتۀ تحرير در آمده است.
 
  
== تاریخچه ==
+
|موضوع= اصول فقه شیعه
  
از برجسته‌ترين ويژگيهاى قوانين جاودانۀ اسلام، گستردگى افقهاى قانونگذارى آن است. هيچ مسألۀ كوچك و بزرگى در زندگى فردى و اجتماعى انسانها نيست مگر آنكه قوانين اسلام آن را در بر گرفته و حدود و جايگاه آن را مشخص نموده است.
+
|زبان= عربی
اما همۀ احكام اسلام در روشنى و صراحت يكسان نيستند و براى دستيابى به بسيارى از آنها نياز به اجتهاد و استنباط احكام شرعى است.
 
براى اجتهاد نيز يك سرى ضوابط و يك شيوۀ علمى وجود دارد كه آنرا به نظم در آورده و قانونمند نموده است و آن علم اصول فقه است.
 
حضرت امام محمد باقر و امام جعفر صادق عليهما السلام اولين پايه گذاران اين علم هستند. رواياتى كه از آن دو بزرگوار دربارۀ مباحث گوناگون اين علم روايت شده در كتابهايى به نام« أصول آل الرسول» و« الأصول الأصلية» و ديگر مجموعه‌هاى روايى جمع‌آورى شده است.
 
از اصحاب ائمه عليهم السلام نيز، هشام بن حكم( درگذشت 179 هجرى قمرى) كتاب« الالفاظ و مباحثها» را نگاشت و يونس بن عبد الرحمان( درگذشت 208 هجرى قمرى) كتاب« اختلاف الحديث و مسائله» را نگاشت و ابو سهل اسماعيل بن على بن اسحاق نوبختى( درگذشت 260 هجرى قمرى) كتاب« إبطال القياس» و« الخصوص و العموم» و« نقض اجتهاد الرأي على الراوندي» را نگاشت.
 
علماى بزرگ شيعه نيز هر يك تأليفات ارزشمندى در اين علم نگاشتند. بزرگانى مانند شيخ مفيد، سيد مرتضى، شيخ طوسى و علماى فراوان ديگر تا عصر حاضر كه نوبت به شهيد محمد باقر صدر رسيد و مى‌توان گفت اوج شكوفايى اين علم در اين دوران قرار دارد.
 
شهيد صدر با تسلط فراوان بر تمام آراء و نظريات در اين علم، داراى ديدگاهى عميق و گسترده مى‌باشد و نظريات جديد و ابتكارى او افقهاى تازه‌اى را در اين علم گشوده است.
 
كتاب حاضر كه توسط يكى از برجسته‌ترين شاگردان وى- يعنى آيت الله سيد محمود هاشمى- به نگارش در آمده، كتابى ارزشمند براى دستيابى به نظريات اصولى آن شهيد گرانقدر است.
 
آيت الله شهيد سيد محمد باقر صدر نيز در تقريظى كه بر كتاب نگاشته، بر ارزش و اعتبار علمى آن تأكيد كرده و آن را مطابق با نظريات و ديدگاه‌هاى اصولى خود دانسته است.
 
  
== ارزش کتاب ==
+
|تعداد جلد= ۷
  
اين كتاب يك دورۀ كامل علم اصول است و يكى از منابع معتبر مورد استفادۀ طلاب و فضلاى حوزۀ علميّۀ قم در درسهاى خارج اصول آن حوزه است و براى دستيابى به نظريات شهيد آيت الله صدر در مباحث گوناگون اصول بسيار سودمند است.
+
|عنوان افزوده1= تقریر
كتاب حاضر از ارزش علمى و اعتبار بالايى برخوردار است و يكى از منابع مهم درس خارج اصول به شمار مى‌آيد.
 
  
== انگیزه نگارش ==
+
|افزوده1= محمود هاشمی شاهرودی
  
حضرت آيت الله سيد محمود هاشمى در مقدمۀ كتاب در اين باره مى‌فرمايد:
+
|عنوان افزوده2=
« و أمّا ما يأتي من البحوث، فهي مجموعة الدراسات التي ألقاها سيدنا الشهيد الصدر في علم الأصول حسب منهج الدراسات العليا لبحوث هذا العلم خلال ما يقارب إثنى عشر عاماً... و بتوفيق من الله سبحانه و تعالى و تسديده، لتكون رائدة لحركة هذا العلم ينتفع بها العلماء و المحققون الذين سيجدون من خلال هذه الدراسات الكثير من التجديد و الإبداع و التطوير في المعطيات و الطريقة معا...»‌ يعنى:« بحثهايى كه در اين كتاب آمده مجموعۀ درسهايى است كه سيد ما شهيد صدر در علم اصول به شيوۀ درسهاى عالى در درس خارج اصول در مدت حدود 12 سال ايراد فرموده‌اند... و به يارى خداوند متعال و كمك ايشان اميد است كه اين كتاب خدمتى براى پيشرفت اين علم بوده و مورد استفادۀ علما و محققان قرار گيرد، علما و دانشمندانى كه در مباحث اين كتاب مواردى فراوان از نوآورى و ابتكار و تحول در مباحث و شيوه‌هاى علمى آن به دست خواهند آورد...»‌
 
  
== ویژگیهای کتاب ==
+
|افزوده2=
  
از ويژگيهاى مهم اين كتاب گستردگى مباحث آن است كه از شيوۀ آيت الله شهيد صدر گرفته شده، زيرا از نكات بسيار مهم در اعتبار و ارزش علمى نظريات، طرح احتمالات گوناگون هر مسأله مى‌باشد. اين ويژگى از ويژگيهاى اساسى هر ايده و فكرى است كه در زمينه‌هاى گوناگون علمى مطرح مى‌شود و بدون اين ويژگى، آن فكر و ايده ناقص بوده و داراى ايراداتى است كه موجب باطل شدن آن مى‌شود.
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39427/بحوث-في-علم-الأصول بحوث فی علم الاصول]
شهيد سيد محمد باقر صدر در حدّ بالايى از اين ويژگى برخوردار بود. وى متعرض هيچ مسألۀ اصولى نشده، مگر آنكه به بررسى تمام صور و احتمالات آن مسأله پرداخته است به طورى كه عقل از قدرت و توانايى ايشان در اين باره مبهوت مى‌ماند.
 
اين ويژگى حتى در سخنان معمولى وى نيز به چشم مى‌خورد. او هرگاه دربارۀ موضوعى صحبت مى‌كرد، هر قدر آن موضوع ساده و عادى بود، آن را به شكلى علمى طرح كرده و با منطقى روشن و قوى تمام احتمالات گوناگون آن را مطرح كرده و به بررسى آن مى‌پرداخت.
 
- ديگر ويژگى كتاب حاضر ابتكار و نوآورى در طرح بسيارى از مباحث اصولى است. حركت علوم و معارف بشرى و پيشرفت و تكامل آن بر نوآورى و ابتكار استوار است و علما و دانشمندان و محققان در هر ميدانى از ميدانهاى علم و معرفت اين ويژگى را دارند.اين نكته از ويژگيهاى شهيد آيت الله صدر نيز بود. وى در بسيارى از علوم اسلامى مانند علم اصول فقه افقهاى جديدى را براى دانشمندان و دانش پژوهان اين علم آشكار نمود. او در بسيارى از مباحث اصولى آراء و نظرياتى جديد ارائه كرده و در طرح آنها شيوه‌هاى ابتكارى فراوانى را به كار برده است.
 
  
- از ديگر ويژگيهاى اين كتاب شيوۀ علمى منحصر به فرد آن است. طرح مباحث اصولى در اين كتاب بر ترتيب كتب بسيارى از محققان اين علم برترى دارد.
+
}}
در اين كتاب تمام جهات و جوانب گوناگون كلمات علما به خصوص در مسائل مشكل و پيچيده كه اشتباهات فراوانى براى فهم آن به وجود آمده، با عباراتى واضح و وافى بيان شده، سپس به شرح مسأله و تحليل موضوعى و علمى آن پرداخته شده، كه دانش پژوه نظير آن را در مباحث ديگران نمى‌يابد.
+
کتاب '''«بحوث فی علم الأصول»''' با موضوع قواعد [[اصول فقه‌‌‌‌|علم اصول فقه]]، شامل تقریرات درس خارج اصول آیت‌الله شهید [[شهید سید محمدباقر صدر|سید محمدباقر صدر]] (م، ۱۴۰۰ ق) مى‌باشد که توسط یکى از شاگردان برجسته‌ ایشان یعنی مرحوم [[سید محمود هاشمی شاهرودی|سید محمود هاشمى شاهرودی]] به رشته تحریر درآمده است.
  
سپس طريقۀ استدلال در هر موضوعى مشخص شده، كه آيا در اين مسأله بايد بر برهان و استدلال اعتماد كرد و يا اينكه مسأله يك مسألۀ استقرائى و وجدانى است. براى اثبات وجدانى بودن يك مسأله نيز بر صرف ادعا اكتفا نشده، بلكه با شيوه‌اى خاص به بر انگيختن و احياى اين وجدان در درون دانش پژوهان مى‌پردازد تا خود آنان مسأله را تصديق نمايند و اين نكته با مراجعه به مباحث كتاب بيشتر روشن مى‌شود.
+
==معرفی کتاب==
- از ديگر ويژگيهاى اين كتاب شيوۀ منطقى و استدلالى آن است و موافقت استدلالها با واقعيت و وجدان موجب اطمينان نفس در پذيرش آن مى‌گردد.
 
در اين كتاب سعى شده براى هر فرضيه برهان آورده شود اگر چه اقامۀ برهان در آن مسأله سخت و متعذر باشد، مانند مباحث لغوى، عقلى و يا عرفى. اين ويژگى موجب گشته تا آراء و نظريات كتاب وجهۀ علمى و منطقى به خود گرفته و كمتر نقد و ايرادى را متوجه خود كند.
 
همچنين موجب گشته قدرت فراوانى در نقد و بررسى و ردّ ديگر نظريات داشته باشد و شاگردانى را تربيت نمايد كه اهل استدلال و منطق باشند و از نزاعهاى لفظى و اشتباه در فهم در امان باشند، چرا كه اين نزاعهاى لفظى خطرى است كه اكثر ميدانهاى علمى را مورد تهديد قرار داده است.
 
در عين حال، شيوۀ استدلالى و منطقى اين كتاب موجب نگشته كه فقط بر يك سرى اصطلاحات صورى اكتفا گردد و از واقعيات و اعتماد بر وجدان سالم غفلت شود، به خصوص در مباحثى كه داراى ملاكهاى وجدانى و ذاتى مى‌باشند كه به شيوه‌اى خاص در استدلال و برهان نيازمند است.
 
لذا، اين شيوه پيوسته به نتايج وجدانى منتهى شده و در آن برهان و منطق با وجدان سالم و واقعيت متعارض نمى‌گردد.
 
در اين كتاب، ابتدا مسأله با حس وجدانى درك مى‌شود و سپس براى دفاع از آن، از براهين و استدلالهاى منطقى استفاده مى‌گردد و از اين جهت دانش پژوهان در اين علم با سنگينى براهين و تكلف آنها و مطابق نبودن آن با ذوق سليم و وجدان مواجه نمى‌گردند.
 
  
== وضعیت نشر ==
+
علماى بزرگ [[شیعه]] مانند [[شیخ مفید]]، [[سید مرتضى]]، [[شیخ طوسى]]، هر یک تألیفات ارزشمندى در علم [[اصول فقه]] نگاشتند. و اوج شکوفایى این علم در دوران معاصر قرار دارد. شهید [[شهید سید محمدباقر صدر|سید محمدباقر صدر]] با تسلط فراوان بر تمام آراء و نظریات علمای گذشته در علم اصول، داراى دیدگاهى عمیق و گسترده مى‌باشد و نظریات جدید و ابتکارى او افقهاى تازه‌اى را در این علم گشوده است.
  
کتاب حاضر توسط المجمع العلمی للشهید الصدر در سال 1363 ودائ‍ره‌ م‍ع‍ارف‌ ال‍ف‍ق‍ه‌ الاس‍لام‍ی‌ طب‍ق‍ا ل‍م‍ذه‍ب‌ اه‍ل‌ ال‍ب‍ی‍ت‌(ع‌)، م‍رک‍ز ال‍غ‍دی‍ر ل‍ل‍دراس‍ات‌ الاس‍لام‍ی‍ه‌ در سال 1375 به چاپ رسیده است.
+
کتاب حاضر که توسط یکى از برجسته‌ترین شاگردان وى - یعنى آیت الله [[سید محمود هاشمی شاهرودی|سید محمود هاشمى]] - به نگارش درآمده، کتابى ارزشمند براى دستیابى به نظریات اصولى آن شهید گرانقدر است. آیت الله سید محمدباقر صدر نیز در [[تقریظ|تقریظى]] که بر کتاب نگاشته، بر ارزش و اعتبار علمى آن تأکید کرده و آن را مطابق با نظریات و دیدگاه‌هاى اصولى خود دانسته است.
  
== منابع ==
+
این کتاب یک دوره کامل علم اصول است و یکى از منابع معتبر مورد استفاده طلاب و فضلاى [[حوزه علمیه|حوزه های علمیه]] در درسهاى خارج اصول است و براى دستیابى به نظریات شهید آیت الله صدر در مباحث گوناگون اصول بسیار سودمند می باشد. کتاب حاضر از ارزش علمى و اعتبار بالایى برخوردار بوده و یکى از منابع مهم درس خارج اصول به شمار مى‌آید.
*[http://opac.nlai.ir/opac-prod/bibliographic/521833 سایت سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران](17 خرداد 1391)
+
 
*مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، جامع فقه اهل البیت 2 [لوح فشرده]: بخش کتابشناسی، معرفی  "
+
آیت الله سید محمود هاشمى در مقدمه کتاب مى‌فرماید: «بحث هایى که در این کتاب آمده مجموعه درس هایى است که سید ما شهید صدر در علم اصول به شیوه درس هاى عالى در درس خارج اصول در مدت حدود ۱۲ سال ایراد فرموده‌اند... و به یارى خداوند متعال و کمک ایشان امید است که این کتاب خدمتى براى پیشرفت این علم بوده و مورد استفاده علما و محققان قرار گیرد، علما و دانشمندانى که در مباحث این کتاب مواردى فراوان از نوآورى و ابتکار و تحول در مباحث و شیوه‌هاى علمى آن بدست خواهند آورد...».
بحوث في علم الأصول " .
+
 
[[رده:منابع علم اصول]]
+
==ویژگی‌های کتاب==
 +
 
 +
* از ویژگیهاى مهم این کتاب گستردگى مباحث آن است که از شیوه آیت الله شهید صدر گرفته شده زیرا از نکات بسیار مهم در اعتبار و ارزش علمى نظریات، طرح احتمالات گوناگون هر مسأله مى‌باشد. این ویژگى از ویژگی هاى اساسى هر ایده و فکرى است که در زمینه‌هاى گوناگون علمى مطرح مى‌شود و بدون این ویژگى، آن فکر و ایده ناقص بوده و داراى ایراداتى است که موجب باطل شدن آن مى‌شود. شهید سید محمدباقر صدر در حدّ بالایى از این ویژگى برخوردار بود. وى متعرض هیچ مسأله اصولى نشده، مگر آن که به بررسى تمام صور و احتمالات آن مسأله پرداخته است به طورى که عقل از قدرت و توانایى ایشان در این باره مبهوت مى‌ماند.
 +
* دیگر ویژگى کتاب حاضر، ابتکار و نوآورى در طرح بسیارى از مباحث اصولى است. شهید آیت الله صدر در بسیارى از [[علوم اسلامى]] مانند علم اصول فقه افقهاى جدیدى را براى دانشمندان و دانش پژوهان این علم آشکار نمود. او در بسیارى از مباحث اصولى آراء و نظریاتى جدید ارائه کرده و در طرح آنها شیوه‌هاى ابتکارى فراوانى را به کار برده است.
 +
* از دیگر ویژگیهاى این کتاب، شیوه علمى منحصر به فرد آن است. طرح مباحث اصولى در این کتاب بر ترتیب کتب بسیارى از محققان این علم برترى دارد. در این کتاب تمام جهات و جوانب گوناگون کلمات علما به خصوص در مسائل مشکل و پیچیده که اشتباهات فراوانى براى فهم آن به وجود آمده، با عباراتى واضح و وافى بیان شده، سپس به شرح مسأله و تحلیل موضوعى و علمى آن پرداخته شده که دانش پژوه نظیر آن را در مباحث دیگران نمى‌یابد. سپس طریقه استدلال در هر موضوعى مشخص شده، که آیا در این مسأله باید بر برهان و استدلال اعتماد کرد و یا اینکه مسأله یک مسأله استقرائى و وجدانى است. براى اثبات وجدانى بودن یک مسأله نیز بر صرف ادعا اکتفا نشده بلکه با شیوه‌اى خاص به برانگیختن و احیاى این وجدان در درون دانش پژوهان مى‌پردازد تا خود آنان مسأله را تصدیق نمایند و این نکته با مراجعه به مباحث کتاب بیشتر روشن مى‌شود.
 +
* از دیگر ویژگیهاى این کتاب، شیوه منطقى و استدلالى آن است و موافقت استدلالها با واقعیت و وجدان موجب اطمینان نفس در پذیرش آن مى‌گردد. در این کتاب سعى شده براى هر فرضیه [[برهان]] آورده شود اگر چه اقامه برهان در آن مسأله سخت و متعذر باشد، مانند مباحث لغوى، عقلى و یا عرفى. این ویژگى موجب گشته تا آراء و نظریات کتاب وجهه علمى و منطقى به خود گرفته و کمتر نقد و ایرادى را متوجه خود کند. همچنین موجب گشته قدرت فراوانى در نقد و بررسى و ردّ دیگر نظریات داشته باشد و شاگردانى را تربیت نماید که اهل استدلال و منطق باشند و از نزاع هاى لفظى و اشتباه در فهم در امان باشند، چرا که این نزاع هاى لفظى خطرى است که اکثر میدان هاى علمى را مورد تهدید قرار داده است. در عین حال، شیوه استدلالى و منطقى این کتاب موجب نگشته که فقط بر یک سرى اصطلاحات صورى اکتفا گردد و از واقعیات و اعتماد بر وجدان سالم غفلت شود، به خصوص در مباحثى که داراى ملاک هاى وجدانى و ذاتى مى‌باشند که به شیوه‌اى خاص در استدلال و برهان نیازمند است. لذا، این شیوه پیوسته به نتایج وجدانى منتهى شده و در آن برهان و منطق با وجدان سالم و واقعیت متعارض نمى‌گردد. در این کتاب، ابتدا مسأله با حس وجدانى درک مى‌شود و سپس براى دفاع از آن، از براهین و استدلال هاى منطقى استفاده مى‌گردد و از این جهت دانش پژوهان در این علم با سنگینى براهین و تکلف آنها و مطابق نبودن آن با ذوق سلیم و وجدان مواجه نمى‌گردند.
 +
 
 +
==منابع==
 +
 
 +
*[http://opac.nlai.ir/opac-prod/bibliographic/521833 سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران]، (۱۷ خرداد ۱۳۹۱).
 +
*[[نرم افزار جامع فقه اهلبیت (علیهم السلام) ۲|نرم افزار جامع فقه اهل البیت]] [لوح فشرده]: بخش کتابشناسی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
 +
 
 +
[[رده:منابع اصول فقه]]
 +
{{منابع اصول فقه}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۴۷

بحوث في علم الأصول.jpg
نویسنده سيد محمدباقر صدر
موضوع اصول فقه شیعه
زبان عربی
تعداد جلد ۷
تقریر محمود هاشمی شاهرودی

بحوث فی علم الاصول

کتاب «بحوث فی علم الأصول» با موضوع قواعد علم اصول فقه، شامل تقریرات درس خارج اصول آیت‌الله شهید سید محمدباقر صدر (م، ۱۴۰۰ ق) مى‌باشد که توسط یکى از شاگردان برجسته‌ ایشان یعنی مرحوم سید محمود هاشمى شاهرودی به رشته تحریر درآمده است.

معرفی کتاب

علماى بزرگ شیعه مانند شیخ مفید، سید مرتضى، شیخ طوسى، هر یک تألیفات ارزشمندى در علم اصول فقه نگاشتند. و اوج شکوفایى این علم در دوران معاصر قرار دارد. شهید سید محمدباقر صدر با تسلط فراوان بر تمام آراء و نظریات علمای گذشته در علم اصول، داراى دیدگاهى عمیق و گسترده مى‌باشد و نظریات جدید و ابتکارى او افقهاى تازه‌اى را در این علم گشوده است.

کتاب حاضر که توسط یکى از برجسته‌ترین شاگردان وى - یعنى آیت الله سید محمود هاشمى - به نگارش درآمده، کتابى ارزشمند براى دستیابى به نظریات اصولى آن شهید گرانقدر است. آیت الله سید محمدباقر صدر نیز در تقریظى که بر کتاب نگاشته، بر ارزش و اعتبار علمى آن تأکید کرده و آن را مطابق با نظریات و دیدگاه‌هاى اصولى خود دانسته است.

این کتاب یک دوره کامل علم اصول است و یکى از منابع معتبر مورد استفاده طلاب و فضلاى حوزه های علمیه در درسهاى خارج اصول است و براى دستیابى به نظریات شهید آیت الله صدر در مباحث گوناگون اصول بسیار سودمند می باشد. کتاب حاضر از ارزش علمى و اعتبار بالایى برخوردار بوده و یکى از منابع مهم درس خارج اصول به شمار مى‌آید.

آیت الله سید محمود هاشمى در مقدمه کتاب مى‌فرماید: «بحث هایى که در این کتاب آمده مجموعه درس هایى است که سید ما شهید صدر در علم اصول به شیوه درس هاى عالى در درس خارج اصول در مدت حدود ۱۲ سال ایراد فرموده‌اند... و به یارى خداوند متعال و کمک ایشان امید است که این کتاب خدمتى براى پیشرفت این علم بوده و مورد استفاده علما و محققان قرار گیرد، علما و دانشمندانى که در مباحث این کتاب مواردى فراوان از نوآورى و ابتکار و تحول در مباحث و شیوه‌هاى علمى آن بدست خواهند آورد...».

ویژگی‌های کتاب

  • از ویژگیهاى مهم این کتاب گستردگى مباحث آن است که از شیوه آیت الله شهید صدر گرفته شده زیرا از نکات بسیار مهم در اعتبار و ارزش علمى نظریات، طرح احتمالات گوناگون هر مسأله مى‌باشد. این ویژگى از ویژگی هاى اساسى هر ایده و فکرى است که در زمینه‌هاى گوناگون علمى مطرح مى‌شود و بدون این ویژگى، آن فکر و ایده ناقص بوده و داراى ایراداتى است که موجب باطل شدن آن مى‌شود. شهید سید محمدباقر صدر در حدّ بالایى از این ویژگى برخوردار بود. وى متعرض هیچ مسأله اصولى نشده، مگر آن که به بررسى تمام صور و احتمالات آن مسأله پرداخته است به طورى که عقل از قدرت و توانایى ایشان در این باره مبهوت مى‌ماند.
  • دیگر ویژگى کتاب حاضر، ابتکار و نوآورى در طرح بسیارى از مباحث اصولى است. شهید آیت الله صدر در بسیارى از علوم اسلامى مانند علم اصول فقه افقهاى جدیدى را براى دانشمندان و دانش پژوهان این علم آشکار نمود. او در بسیارى از مباحث اصولى آراء و نظریاتى جدید ارائه کرده و در طرح آنها شیوه‌هاى ابتکارى فراوانى را به کار برده است.
  • از دیگر ویژگیهاى این کتاب، شیوه علمى منحصر به فرد آن است. طرح مباحث اصولى در این کتاب بر ترتیب کتب بسیارى از محققان این علم برترى دارد. در این کتاب تمام جهات و جوانب گوناگون کلمات علما به خصوص در مسائل مشکل و پیچیده که اشتباهات فراوانى براى فهم آن به وجود آمده، با عباراتى واضح و وافى بیان شده، سپس به شرح مسأله و تحلیل موضوعى و علمى آن پرداخته شده که دانش پژوه نظیر آن را در مباحث دیگران نمى‌یابد. سپس طریقه استدلال در هر موضوعى مشخص شده، که آیا در این مسأله باید بر برهان و استدلال اعتماد کرد و یا اینکه مسأله یک مسأله استقرائى و وجدانى است. براى اثبات وجدانى بودن یک مسأله نیز بر صرف ادعا اکتفا نشده بلکه با شیوه‌اى خاص به برانگیختن و احیاى این وجدان در درون دانش پژوهان مى‌پردازد تا خود آنان مسأله را تصدیق نمایند و این نکته با مراجعه به مباحث کتاب بیشتر روشن مى‌شود.
  • از دیگر ویژگیهاى این کتاب، شیوه منطقى و استدلالى آن است و موافقت استدلالها با واقعیت و وجدان موجب اطمینان نفس در پذیرش آن مى‌گردد. در این کتاب سعى شده براى هر فرضیه برهان آورده شود اگر چه اقامه برهان در آن مسأله سخت و متعذر باشد، مانند مباحث لغوى، عقلى و یا عرفى. این ویژگى موجب گشته تا آراء و نظریات کتاب وجهه علمى و منطقى به خود گرفته و کمتر نقد و ایرادى را متوجه خود کند. همچنین موجب گشته قدرت فراوانى در نقد و بررسى و ردّ دیگر نظریات داشته باشد و شاگردانى را تربیت نماید که اهل استدلال و منطق باشند و از نزاع هاى لفظى و اشتباه در فهم در امان باشند، چرا که این نزاع هاى لفظى خطرى است که اکثر میدان هاى علمى را مورد تهدید قرار داده است. در عین حال، شیوه استدلالى و منطقى این کتاب موجب نگشته که فقط بر یک سرى اصطلاحات صورى اکتفا گردد و از واقعیات و اعتماد بر وجدان سالم غفلت شود، به خصوص در مباحثى که داراى ملاک هاى وجدانى و ذاتى مى‌باشند که به شیوه‌اى خاص در استدلال و برهان نیازمند است. لذا، این شیوه پیوسته به نتایج وجدانى منتهى شده و در آن برهان و منطق با وجدان سالم و واقعیت متعارض نمى‌گردد. در این کتاب، ابتدا مسأله با حس وجدانى درک مى‌شود و سپس براى دفاع از آن، از براهین و استدلال هاى منطقى استفاده مى‌گردد و از این جهت دانش پژوهان در این علم با سنگینى براهین و تکلف آنها و مطابق نبودن آن با ذوق سلیم و وجدان مواجه نمى‌گردند.

منابع

منابع اصول فقه
متون به ترتیب تاریخ وفات مولفین
التذکرة بأصول الفقه

شیخ مفید

(م413ق)

الذریعه

سید مرتضی

(436-335)

عدة الاصول

شیخ طوسی

(460-385)

غنیة النزوع

ابن زهره

(585-510)

تهذیب الوصول

علامه حلی

(726-648)

مبادی الوصول

علامه حلی

(726-648)

القواعد و الفوائد

شهید اول

(786-734)

تمهید القواعد

شهید ثانی

(965-911)

معالم الدین

صاحب معالم

(م1011)

زبدة الاصول

شیخ بهائی

(1030-953)

الوافیه فی الاصول

فاضل تونی

(م 1071)

الفوائد الحائریه

وحید بهبهانی

(م1206)

قوانین الاصول

میرزای قمی

(م1231)

فرائد الاصول

شیخ انصاری

(م1281)

کفایة الاصول

آخوند خراسانی

(م1329)

مفاتیح الاصول

سید محمد مجاهد

(م1342)

فوائد الاصول (نائینی)

میرزا محمدحسین نائینی

(1355-1276)

وقایة الأذهان

محمد رضا نجفی اصفهانی

(م 1362)

اصول الفقه

شيخ محمدرضا مظفر

(م 1383)

منتهی الاصول

سید محمد حسن بجنوردی

(1395-1316)

المعالم الجدیده

سید محمد باقر صدر

(1399-1355)

اصول الاستنباط

سید علی نقی حیدری

(1403-1325)

مناهج الوصول

امام خمینی

(1409-1320)

الاصول العامه

سید محمد تقی حکیم

(1346-)

شروح
شروح معالم الدین ← حاشیه معالم، سلطان العلماء (م 1064) - حاشیه معالم، ملا محمد صالح مازندرانی (م 1081) - هدایة المسترشدین، شیخ محمدتقی اصفهانی (م 1248)
شروح فرائد الاصول ← أوثق الوسائل، میرزا موسی بن جعفر بن احمد تبریزی - بحر الفوائد، میرزا محمد حسن آشتیانی - درر الفوائد فی الحاشیه علی الفرائد، آخوند خراسانی - فوائد الرضویه، آقا رضا همدانی
شروح کفایه ← انوار الهدایه، امام خمینی - حاشیة الکفایه، علامه طباطبائی - الحاشیة علی الکفایه، سید حسین بروجردی - حقائق الاصول، سید محسن حکیم - عنایة الاصول، سید مرتضی حسینی یزدی

منتهی الدرایه، سید محمد جعفر جزائری شوشتری - نهایة الدرایة، آیت الله کمپانی - نهایة النهایة، میرزا علی ایروانی