ماه ذی القعده: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز
 
(۵ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{ذی القعده}}
 
{{ذی القعده}}
 +
«ماه ذی القعده» ماه یازدهم از [[ماه های قمری|ماه‌های قمری]]، از ماه‌های [[حج]] و نیز از [[ماه های حرام|ماه‌های حرام]] است که در [[جاهلیت|جاهلیت]] مورد احترام بوده و [[اسلام]] نیز آن را گرامی داشته است. این ماه به ماه اجابت [[دعا]] معروف است و [[نماز|نمازها]] و اذکار [[استحباب|مستحبی]] دارد که در کتب ادعیه ذکر شده است. از مهمترین وقایع این ماه می‌توان به میلاد [[امام رضا]] علیه‌السلام در سال ۱۴۸ قمری، [[دحوالارض]] و شهادت [[امام جواد علیه السلام|امام جواد]] علیه‌السلام در سال ۲۲۰ قمری اشاره کرد.
  
 +
== وقایع ماه ذی‌القعده ==
 +
مهمترین وقایع [[تاریخ اسلام]] در ماه ذی‌القعده عبارتند از:
  
 +
* [[ازدواج پیامبر با زینب بنت جحش|ازدواج پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله با زینب بنت جحش]]، ۱ ذی‌القعده سال ۵ ه.ق
 +
* میلاد [[حضرت فاطمه معصومه علیهاالسلام]]، ۱ ذی‌القعده سال ۱۷۳ ه.ق
 +
* [[ولادت امام رضا علیه السلام]]، ۱۱ ذی‌القعده سال ۱۴۸ ه.ق
 +
* [[قیام حسین بن علی بن حسن]]، ۱۳ ذی‌القعده سال ۱۶۹ ه.ق
 +
* وقوع [[غزوه بنی قریظه]]، ۲۳ ذی‌القعده سال ۵ه.ق
 +
* [[شهادت امام رضا علیه السلام]]، بنا به نقلی، ۲۳ ذی‌القعده سال ۲۰۳ ه.ق
 +
* [[حرکت پیامبر از مدینه برای حجةالوداع|حرکت پیامبر اکرم از مدینه برای حجةالوداع]]، ۲۵ ذی‌القعده سال ۱۰ ه.ق
 +
* [[دحو الارض|روز دحو الارض]]، ۲۵ ذی‌القعده
 +
* ولادت [[محمد بن ابی بکر]]، ۲۶ ذی‌القعده سال ۱۰ ه.ق
 +
* [[شهادت امام جواد علیه السلام|شهادت امام جواد علیه السلام]]، ۳۰ ذی‌القعده سال ۲۲۰ ه.ق.
  
 +
==اعمال ماه ذی‌القعده==
  
ماه ذی القعده ماه یازدهم از ماه‌های قمری، از ماه‌های [[حج]] و نیز از ماه‌های حرام است. ذي القعده از ماه‌ هاي حرام است كه در جاهليت مورد احترام بوده و اسلام نيز آن را گرامي داشته است. اين ماه به اجابت [[دعا]] معروف است و ادعیه و نمازها و اذکار مستحبی دارد که در [[مفاتیح الجنان]] ذکر شده است. از مهمترین حوادث و وقایع این ماه می‌توان به ميلاد [[امام رضا]] علیه‌السلام در سال 148 هـ.ق [[دحوالارض]] و شهادت حضرت امام محمدتقی علیه‌السلام در سال 220 قمری اشاره کرد.
+
*''چهار رکعت [[نماز]] در یکشنبه ماه ذی القعده'': روایت شده که [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلی الله علیه و آله در روز یکشنبه در میان مردم حاضر شد و فرمود: «ای مردم! چه کسی می‌‌ خواهد [[توبه]] کند؟ همه پاسخ مثبت دادند. آنگاه فرمود: [[غسل]] کرده و [[وضو]] بگیرید. چهار [[رکعت|رکعت]] نماز در این روز بخوانید. در هر رکعت یک بار [[سوره حمد]]، سه بار [[سوره اخلاص]] و یک بار هم [[سوره فلق]] و [[سوره ناس]] را بخوانید. پس از تمام شدن نماز، هفتاد مرتبه [[استغفار]] کنید و سپس «لاحَوْلَ وَ لاقُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظیمِ» بگویید. بعد از آن، این دعا را بخوانید: «یا عَزیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْلی ذُنُوبی وَ ذُنُوبَ جَمیعِ المُؤمِنینَ وَالْمُؤمِناتِ فَاِنَّهُ لایغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ»! سپس فرمود: کسی که این عمل را به جا آورد، از جانب آسمان به او ندا می‌ رسد: ای بنده خدا! توبه‌ ات پذیرفته شد و گناهانت بخشوده گشت؛ کردارت را از سر بگیر.
 
+
*<I>پانزدهم ماه</I>: اعمال شب پانزدهم: [[عبادت]]. از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است که در ماه ذی القعده، شبی است با [[برکت|برکت]] و آن شب نیمه ماه است که خداوند با نگاه رحمت به بندگان با ایمان می‌ نگرد. کسی که در آن شب به طاعت مشغول باشد، پاداش صد روزه‌دارِ غیر گناهکار را به او می‌ دهند.
 
+
*<I>بیست و سوم ماه</I>: زیارت [[امام رضا علیه السلام|حضرت رضا]] علیه‌السلام در این روز، [[سنت]] است و [[سید بن طاووس]] از بعضی نقل کرده که [[استحباب|مستحب]] است.
== اعمال عبادي در ماه ذي القعده ==
+
*<I>بیست و پنجم ماه (روز [[دحو الارض|دَحْوالارض]])</I>: اعمال روز بیست و پنجم: [[روزه]]، [[غسل]]، دو رکعت [[نماز]] که در هر رکعت، یک بار [[سوره حمد]] و پنج بار [[سوره الشمس]] خوانده می شود. پس از سلام بگوید: «لاحَوْلَ وَ لاقُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظیمِ» آنگاه دعای زیر را بخواند: «یا مُقیلَ العَثَراتِ اَقِلْنی عَثْرَتی یا مُجیبَ الدَّعَواتِ اَجِبْ دَعْوَتی یا سامِعَ الْأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتی وَارْحَمْنی وَ تَجاوَزْ عَنْ سَیئاتی وَ ما عِنْدی یا ذَاالْجَلالِ وَالْأکرامِ».
 
 
 
* چهار ركعت نماز در يكشنبه ذي القعده: روايت شد، پيامبر صلی الله علیه و آله در روز يكشنبه در ميان مردم حاضر شد و فرمود: «اي مردم! چه كسي مي‌‌ خواهد [[توبه]] كند؟ همه پاسخ مثبت دادند. آنگاه فرمود: [[غسل]] كرده و [[وضو]] بگيريد. چهار ركعت نماز در اين روز بخوانيد. در هر ركعت يك بار [[سوره حمد]]، سه بار [[سوره اخلاص]] و يك بار هم [[سوره فلق]] و [[سوره ناس]] را بخوانيد. پس از تمام شدن نماز، هفتاد مرتبه استغفار كنيد و سپس «لاحَوْلَ وَ لاقُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظيمِ» بگوييد. بعد از آن، اين دعا را بخوانيد: يا عَزيزُ يا غَفَّارُ اغْفِرْلي ذُنُوبي وَ ذُنُوبَ جَميعِ المُؤمِنينَ وَالْمُؤمِناتِ فَاِنَّهُ لايَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ!
 
 
 
سپس فرمود: كسي كه اين عمل را به جا آورد، از جانب آسمان به او ندا مي‌ رسد: اي بنده خدا! توبه‌ ات پذيرفته شد و گناهانت بخشوده گشت. كردارت را از سر بگير.
 
 
 
<I>پانزدهم ماه </I>: اعمال شب پانزدهم: [[عبادت]]. از پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله نقل شده است كه در ماه ذي القعده، شبي است با بركت و آن شب نيمه است كه خداوند با نگاه رحمت به بندگان با ايمان مي‌ نگرد. كسي كه در آن شب به طاعت مشغول باشد، پاداش صد [[روزه]]دارِ غير گناهكار را به او مي‌ دهند.  
 
 
 
<I>بيست و سوم ماه</I>: زيارت حضرت رضا علیه‌السلام در اين روز، سنت است و [[سيد بن طاووس]] از بعضي نقل كرده كه مستحب است.
 
 
 
<I>بيست و پنجم ماه </I>: اعمال شب بيست و پنجم ذي‌ القعده: عبادت و بندگي.
 
 
 
<I>اعمال روز بيست و پنجم</I> که روز دَحْوالارض است:
 
 
 
# داشتن روزه.
 
# غسل.
 
# نماز گزاردن. دو ركعت نماز كه در هر ركعت، يك بار [[سوره حمد]] و پنج بار [[سوره الشمس]] خوانده مي شود. پس از سلام بگويد: «لاحَوْلَ وَ لاقُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظيمِ» آنگاه دعاي زير را بخواند: يا مُقيلَ العَثَراتِ اَقِلْني عَثْرَتي يا مُجيبَ الدَّعَواتِ اَجِبْ دَعْوَتي يا سامِعَ الْأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتي وَارْحَمْني وَ تَجاوَزْ عَنْ سَيِّئاتي وَ ما عِنْدي يا ذَاالْجَلالِ وَالْأكْرامِ! اي گذرنده از لغزش ‌ها درگذر از لغزشم، اي اجابت‌كننده دعوت‌ ها! اجابت كن دعايم را، اي شنواي اي آوازها! بشنو آوازم را و بر من رحم كن و بگذر از بد كرداري‌ ام و آنچه نزد من است، اي صاحب جلال و اكرام!».
 
# خواندن دعاهاي وارد شده در مفاتيح الجنان.
 
# خواندن زيارت حضرت رضا علیه‌السلام. بعضي از علما، خواندن زيارت امام رضا علیه‌السلام را در اين روز، مستحب دانسته‌ اند.
 
  
 
==منابع برای مطالعه بیشتر==
 
==منابع برای مطالعه بیشتر==
  
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/31855/%D9%81%D9%8A%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D9%88%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%A7%D9%85/preview/31084/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D8%AF%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A/#!page=40 وقایع الایام شیخ عباس قمی، ماه ذى القعده].
+
*[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/31855/%D9%81%D9%8A%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D9%88%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%A7%D9%85/preview/31084/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D8%AF%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A/#!page=40 وقایع‌الایام، شیخ عباس قمی، ماه ذى‌القعده].
 
 
 
[[رده:ماه های قمری]]
 
[[رده:ماه های قمری]]
 +
[[رده:ماه ذی القعده]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۳:۳۴

ذی القعده ۱۴۴۵ در تقویم ایران
شنبه ۱+ ۲ ۹ ۱۶ ۲۳
یک‌شنبه ۳ ۱۰ ۱۷ ۲۴
دوشنبه ۴ ۱۱ ۱۸ ۲۵
سه‌شنبه ۵ ۱۲ ۱۹ ۲۶
چهارشنبه ۶ ۱۳ ۲۰ ۲۷
پنج‌شنبه ۷ ۱۴ ۲۱ ۲۸
جمعه ۱ ۸ ۱۵ ۲۲ ۲۹
دانشنامه تقویم


«ماه ذی القعده» ماه یازدهم از ماه‌های قمری، از ماه‌های حج و نیز از ماه‌های حرام است که در جاهلیت مورد احترام بوده و اسلام نیز آن را گرامی داشته است. این ماه به ماه اجابت دعا معروف است و نمازها و اذکار مستحبی دارد که در کتب ادعیه ذکر شده است. از مهمترین وقایع این ماه می‌توان به میلاد امام رضا علیه‌السلام در سال ۱۴۸ قمری، دحوالارض و شهادت امام جواد علیه‌السلام در سال ۲۲۰ قمری اشاره کرد.

وقایع ماه ذی‌القعده

مهمترین وقایع تاریخ اسلام در ماه ذی‌القعده عبارتند از:

اعمال ماه ذی‌القعده

  • چهار رکعت نماز در یکشنبه ماه ذی القعده: روایت شده که پیامبر صلی الله علیه و آله در روز یکشنبه در میان مردم حاضر شد و فرمود: «ای مردم! چه کسی می‌‌ خواهد توبه کند؟ همه پاسخ مثبت دادند. آنگاه فرمود: غسل کرده و وضو بگیرید. چهار رکعت نماز در این روز بخوانید. در هر رکعت یک بار سوره حمد، سه بار سوره اخلاص و یک بار هم سوره فلق و سوره ناس را بخوانید. پس از تمام شدن نماز، هفتاد مرتبه استغفار کنید و سپس «لاحَوْلَ وَ لاقُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظیمِ» بگویید. بعد از آن، این دعا را بخوانید: «یا عَزیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْلی ذُنُوبی وَ ذُنُوبَ جَمیعِ المُؤمِنینَ وَالْمُؤمِناتِ فَاِنَّهُ لایغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ»! سپس فرمود: کسی که این عمل را به جا آورد، از جانب آسمان به او ندا می‌ رسد: ای بنده خدا! توبه‌ ات پذیرفته شد و گناهانت بخشوده گشت؛ کردارت را از سر بگیر.
  • پانزدهم ماه: اعمال شب پانزدهم: عبادت. از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است که در ماه ذی القعده، شبی است با برکت و آن شب نیمه ماه است که خداوند با نگاه رحمت به بندگان با ایمان می‌ نگرد. کسی که در آن شب به طاعت مشغول باشد، پاداش صد روزه‌دارِ غیر گناهکار را به او می‌ دهند.
  • بیست و سوم ماه: زیارت حضرت رضا علیه‌السلام در این روز، سنت است و سید بن طاووس از بعضی نقل کرده که مستحب است.
  • بیست و پنجم ماه (روز دَحْوالارض): اعمال روز بیست و پنجم: روزه، غسل، دو رکعت نماز که در هر رکعت، یک بار سوره حمد و پنج بار سوره الشمس خوانده می شود. پس از سلام بگوید: «لاحَوْلَ وَ لاقُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظیمِ» آنگاه دعای زیر را بخواند: «یا مُقیلَ العَثَراتِ اَقِلْنی عَثْرَتی یا مُجیبَ الدَّعَواتِ اَجِبْ دَعْوَتی یا سامِعَ الْأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتی وَارْحَمْنی وَ تَجاوَزْ عَنْ سَیئاتی وَ ما عِنْدی یا ذَاالْجَلالِ وَالْأکرامِ».

منابع برای مطالعه بیشتر