مناهج الوصول الی علم الاصول (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱۵: سطر ۱۵:
 
|عنوان افزوده1= تحقيق‌
 
|عنوان افزوده1= تحقيق‌
  
|افزوده1= موسسه‌ تنظيم‌ و نشر آثار الامام‌ الخميني‌
+
|افزوده1= موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی
  
 
|عنوان افزوده2=
 
|عنوان افزوده2=
سطر ۲۴: سطر ۲۴:
  
 
}}
 
}}
اثرى گرانقدر از [[امام خمينى]] رحمة الله‌ عليه (1320-1409 هجرى) در [[اصول فقه]]
 
  
==معرفى كتاب‌==
+
'''«مناهج الوصول الی علم الاصول»''' اثرى گرانقدر از [[امام خمینى]] رحمة الله‌ علیه (م، ۱۳۶۸ ش) در [[اصول فقه]] است. این کتاب قبل از قیام ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ شمسى در زمان تدریس خارج [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] در [[حوزه علمیه قم]] توسط ایشان نگاشته شده است. این کتاب شامل بسیارى از نظریات و دیدگاه‌هاى حضرت امام درباره مسائل اصولى است و براى دستیابى به آراء و نظریات اصولى ایشان از جایگاه ارزشمندى برخوردار است. از دیگر ویژگی هاى این کتاب رشد فهم اصولى و دقت نظر فراوانى است که بعد از تحقیق در مباحث آن براى خواننده حاصل مى‌گردد.
  
اين كتاب كه نوشته امام خمينى رحمة الله ‌عليه مى‌باشد، قبل از قيام 15 خرداد سال 1342 هجرى شمسى در زمان تدريس خارج اصول در [[حوزه علميه]] [[قم]] توسط ايشان نگاشته شده است. كتاب حاضر شامل نكاتى مهم و ارزشمند در علم اصول فقه است. اين كتاب شامل بسيارى از نظريات و ديدگاه‌هاى حضرت امام درباره مسائل اصولى است و براى دستيابى به آراء و نظريات اصولى ايشان از جايگاه ارزشمندى برخوردار است.
+
==معرفی مؤلف==
 +
آی‍ت‌ال‍ل‍ه‌ خ‍م‍ی‍ن‍ی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، [[فقیه]] و اصولی و یکی از [[مرجعیت|مراجع]] بزرگ تقلید [[شیعه]] معاصر، متولد ۱۳۲۰ق مطابق با اول مهر ۱۲۸۱ش در شهر خمین است. پدر او، «آقا مصطفى» از علما و چهره‌هاى درخشان منطقه خمین بود. از اساتید ایشان می توان میرزا رضا نجفى خمینى؛ آیت‌الله پسندیده؛ حاج شیخ محمد گلپایگانى؛ آقا میرزا محمدعلى بروجردى؛ آقا عباس اراکى را نام برد. و از جمله آثار ارزشمند ایشان، [[تحریر الوسیله (کتاب)|تحریر الوسیلة]]، کتاب البیع (موسوعه جلد ۱۲)، شرح حدیث «جنود عقل و جهل» می باشد. دوره رهبرى ده سال و چهار ماه ایشان رسما از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ش، تا ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ش، ادامه داشت. ایشان در سال ۱۳۶۸ ش/۱۴۰۹ ق. رحلت نمودند.
  
==شيوه نگارش‌==
+
==شیوه نگارش‌==
  
حضرت امام خمينى ره در اين كتاب، آنچنان كه روش ايشان در همه تأليفاتشان است، هر مبحث اصولى را به صورت اساسى و ريشه‌اى مورد بحث قرار داده است كه آيا هر مسأله بر اساسى صحيح و قابل قبول مطرح شده يا اين كه طرح آن مسأله در علم اصول اشتباه بوده است.
+
[[امام خمینی|حضرت امام خمینى]] (رحمه الله) در این کتاب، آنچنان که روش ایشان در همه تألیفاتشان است، هر مبحث اصولى را به صورت اساسى و ریشه‌اى مورد بحث قرار داده است که آیا هر مسأله بر اساسى صحیح و قابل قبول مطرح شده یا این که طرح آن مسأله در [[اصول فقه‌‌‌‌|علم اصول]] اشتباه بوده است.
  
حضرت امام با توجه به نكات اصلى هر مسأله، چهره آن را دگرگون ساخته طورى كه در برخى مسائل نوبت به بحث در مباحث فرعى و شاخ و برگهاى آن مسأله نرسيده است.
+
نویسنده با توجه به نکات اصلى هر مسأله، چهره آن را دگرگون ساخته، طورى که در برخى مسائل نوبت به بحث در مباحث فرعى و شاخ و برگهاى آن مسأله نرسیده است.
  
اين كتاب شامل نكات بسيار سودمند و مفيد و مباحثى نو و ابتكارى مى‌باشد. حضرت امام خمينى در اين كتاب به جاى تقليد از ديگر علماى علم اصول، خود به بررسى مسائل اصولى پرداخته و اين خود موجب گشته تا نظريات جديدى را در اين علم مطرح نموده و از بسيارى بحث‌هاى بيهوده پرهيز نمايند.
+
این کتاب شامل نکات بسیار سودمند و مفید و مباحثى نو و ابتکارى مى‌باشد. حضرت امام خمینى در این کتاب به جاى تقلید از دیگر علماى علم اصول، خود به بررسى مسائل اصولى پرداخته و این خود موجب گشته تا نظریات جدیدى را در این علم مطرح نموده و از بسیارى بحث‌هاى بیهوده پرهیز نمایند.
  
از ديگر ويژگي هاى اين كتاب رشد فهم اصولى و دقت نظر فراوانى است كه بعد از تحقيق در مباحث آن براى خواننده حاصل مى‌گردد.
+
==نظریات اصولى‌==
  
==نظريات اصولى‌==
+
حضرت امام خمینى در این کتاب نیز مانند دیگر آثار خویش نظریات ارزشمندى مطرح کرده که برخى از آنها منحصر به فرد بوده و براى اولین بار توسط ایشان مطرح شده که از جمله نظریه‌هاى ایشان است:
  
حضرت امام خمينى ره در اين كتاب نيز مانند ديگر آثار خويش نظريات ارزشمندى مطرح كرده كه برخى از آنها منحصر به فرد بوده و براى اولين بار توسط ايشان مطرح شده كه از جمله نظريه‌هاى ايشان است:
+
*«عدم انحلال خطابات عامه به خطابات کثیره» است که از این جهت با خطابات شخصى متفاوت هستند زیرا در خطابات شخصى علم به عدم قدرت مخاطب موجب قبح خطاب مى‌گردد در حالى که در خطابات عامه چنین نیست و نتیجه آن، صحت امر به ضدین اهم و مهم و صحت تکلیف کفار و عصیان‌گران و عدم اشتراط ابتلاء در شرایط مُنجزیت علم اجمالى است. در حالى که [[شیخ انصارى]] و بسیارى از علماى علم اصول به آن عقیده دارند.
  
* «عدم انحلال خطابات عامه به خطابات كثيره» است كه از اين جهت با خطابات شخصى متفاوت هستند زيرا در خطابات شخصى علم به عدم قدرت مخاطب موجب قبح خطاب مى‌گردد در حالى كه در خطابات عامه چنين نيست و نتيجه آن، صحت امر به ضدين اهم و مهم و صحت تكليف كفار و عصيان‌گران و عدم اشتراط ابتلاء در شرايط مُنجزيت علم اجمالى است. در حالى كه [[شيخ انصارى]] و بسيارى از علماى علم اصول به آن عقيده دارند.
+
*از دیگر نظریات حضرت امام، نظر ایشان درباره تقسیم [[احکام]] به اقتضایى، انشایى، فعلى و تنجیزى است. وى این تقسیمات را نمى‌پذیرد و مى‌فرماید ما دو نوع حکم بیش نداریم: یکی احکام فعلى که به صورت قوانین [[اسلام]] مطرح شده و لازم است به آنها عمل شود. و دیگری احکام انشایى که در زمان ظهور [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|حضرت مهدى]] عجل الله تعالى فرجه الشریف فعلى مى‌شود و مانند دیگر قوانین اسلام، عمل به آنها نیز واجب مى‌گردد.
  
* از ديگر نظريات حضرت امام، نظر ايشان درباره تقسيم احكام به اقتضايى، انشايى، فعلى و تنجيزى است. وى اين تقسيمات را نمى‌پذيرد و مى‌فرمايد ما دو نوع حكم بيش نداريم:
+
*مطلب دیگر که در این کتاب مطرح شده درباره تقسیم اوامر به اوامر واقعى اولى و اوامر ثانوى اضطرارى و اوامر ظاهرى است. حضرت امام این تقسیم بندى را نیز نمى‌پذیرد و مى‌فرماید ما یک امر بیشتر نداریم و دیگر ادله، ناظر به بیان شرطیت و اکتفاء به شرط است. مثلاً در آیه شریفه «أقیموا الصلاة» یک امر بیشتر نیست و آیه [[وضو]] و [[تیمم|تیمم]] ناظر به تبیین متعلق و اشتراط آن به وضو براى واجد آب و تیمم براى فاقد آب است بدون این که دو امر به وجود آید که یکى واقعى و دیگرى ثانوى اضطرارى باشد. همچنان که ادله حجیت بینه و اصول عملیه ناظر به جواز اکتفا به [[طهارت]] ثابت شده با دلیل یا اصل است، بدون آن که بخواهد یک امر جدید ظاهرى به وجود بیاورد.
  
# احكام فعلى كه به صورت قوانين اسلام مطرح شده و لازم است به آنها عمل شود.
+
*نظریه دیگر از حضرت امام در این کتاب نظریه استادشان شیخ آقا رضا اصفهانى در کتاب [[وقایة الأذهان (کتاب)|وقایة الأذهان]] است. وى مى‌فرماید: مجاز استعمال در غیر ما وُضع له نیست؛ بلکه مانند استعمال حقیقى، استعمال در ما وضع له است اما ادعاءً.
# احكام انشايى كه در زمان ظهور [[حضرت مهدى عجل الله تعالى فرجه الشريف]] فعلى مى‌شود و مانند ديگر قوانين اسلام، عمل به آنها نيز واجب مى‌گردد.
 
  
* مطلب ديگر كه در اين كتاب مطرح شده درباره تقسيم اوامر به اوامر واقعى اولى و اوامر ثانوى اضطرارى و اوامر ظاهرى است. حضرت امام اين تقسيم بندى را نيز نمى‌پذيرد و مى‌فرمايد ما يك امر بيشتر نداريم و ديگر ادله، ناظر به بيان شرطيت و اكتفاء به شرط است.
+
==مباحث کتاب‌==
مثلاً در آيه شريفه «أقيموا الصلاة» يك امر بيشتر نيست و آيه [[وضو]] و تيمم ناظر به تبيين متعلق و اشتراط آن به وضو براى واجد آب و تيمم براى فاقد آب است بدون اين كه دو امر به وجود آيد كه يكى واقعى و ديگرى ثانوى اضطرارى باشد. همچنان كه ادله حجيت بينه و اصول عمليه ناظر به جواز اكتفا به طهارت ثابت شده با دليل يا اصل است، بدون آن كه بخواهد يك امر جديد ظاهرى به وجود بياورد.
 
  
* نظريه ديگر از حضرت امام در اين كتاب نظريه استادشان شيخ آقا رضا اصفهانى در كتاب وقاية الأذهان است. وى مى‌فرمايد: مجاز استعمال در غير ما وُضع له نيست؛ بلكه مانند استعمال حقيقى، استعمال در ما وضع له است اما ادعاءً.
+
این کتاب فقط شامل مباحث بخش اول [[اصول فقه‌‌‌‌|علم اصول]] یعنى مباحث الفاظ است و حضرت امام مباحث دیگر علم اصول را در دیگر کتاب‌هاى خود مانند: الرسائل، الاستصحاب و اجتهاد و تقلید آورده است. این کتاب شامل یک مقدمه و پنج مقصد است.  
  
==تاريخچه نگارش‌==
+
#مقدمه: در مقدمه کتاب به این مباحث اشاره شده است:
 +
##موضوع علم‌
 +
##واضع و چگونگى وضع‌
 +
##اقسام وضع‌
 +
##معانى حروف‌
 +
##مجاز
 +
##وضع الفاظ
 +
##هیئت لفظ
 +
##علائم حقیقت و مجاز
 +
##تعارض احوال‌
 +
##حقیقت شرعى‌
 +
##صحیح و اعم‌
 +
##اشتراک‌
 +
##استعمال لفظ در بیشتر از یک معنى‌
 +
##مشتق‌
 +
#مقصد اول: اوامر؛ در بخش اوامر به این مباحث اشاره شده است:
 +
##ماده امر
 +
##صیغه امر
 +
##إجزاء
 +
##مقدمه واجب‌
 +
##اقتضا یا عدم اقتضاى امر به شى‌ء نهى از ضد را
 +
##جواز امر با انتفاى شرط
 +
##متعلق امر
 +
##بقاى جواز بعد از نسخ وجوب‌
 +
##واجب تخییرى‌
 +
##واجب عینى و کفایى‌
 +
##واجب مطلق و موقت‌
 +
#مقصد دوم: نواهى‌؛ بخش نواهى شامل این مباحث است:
 +
##متعلق نهى‌
 +
##اجتماع امر و نهى‌
 +
##دلالت نهى بر فساد
 +
#مقصد سوم: مفاهیم‌؛ بخش مفاهیم شامل این مباحث است:
 +
##دلالت مفهوم‌
 +
##مفهوم وصف‌
 +
##مفهوم غایت‌
 +
##مفهوم استثناء
 +
#مقصد چهارم: عام و خاص‌؛ بخش عام و خاص نیز شامل این مباحث است:
 +
##حجیت عام‌
 +
##تخصیص عام‌
 +
##عمل به عام قبل از فحص‌
 +
##عموم خطابات‌
 +
##تخصیص عام با ضمیر
 +
##تخصیص مفهوم‌
 +
##استثناء بعد از چند جمله‌
 +
#مقصد پنجم: مطلق و مقید؛ در بخش مطلق و مقید نیز به این مباحث اشاره شده است:
 +
##تعریف مطلق و مقید
 +
##اسم جنس و ماهیت‌
 +
##مقدمات حکمت‌
 +
##صور مطلق و مقید
  
حضرت امام در پايان نسخه خطى كتاب تاريخ پايان نگارش آن را روز شنبه 24 [[شوال]] سال 1373 هجرى قمرى ذكر فرموده، يعنى زمانى كه حضرت امام در [[حوزه علميه]] [[قم]] مشغول تدريس خارج اصول بوده‌اند.
+
==تاریخچه نگارش‌==
 +
حضرت امام در پایان نسخه خطى کتاب تاریخ پایان نگارش آن را روز شنبه ۲۴ [[شوال]] سال ۱۳۷۳ هجرى قمرى ذکر فرموده، یعنى زمانى که حضرت امام در [[حوزه علمیه قم]] مشغول تدریس خارج اصول بوده‌اند. این کتاب در زمان حیات حضرت امام به چاپ نرسیده بود و طلاب حوزه‌هاى علمیه براى دستیابى به دیدگاههاى اصولى حضرت امام در مباحث الفاظ به کتاب «[[تهذیب الاصول (کتاب)|تهذیب الأصول]]» نوشته حضرت آیت الله [[جعفر سبحانی|جعفر سبحانى]] که تقریرات درس خارج اصول ایشان بود، مراجعه مى‌کردند.
  
اين كتاب در زمان حيات حضرت امام به چاپ نرسيده بود و طلاب حوزه‌هاى علميه براى دستيابى به ديدگاههاى اصولى حضرت امام در مباحث الفاظ به كتاب «تهذيب الأصول» نوشته حضرت آيت الله جعفر سبحانى كه تقريرات درس خارج اصول ايشان بود، مراجعه مى‌كردند.
+
مؤسّسه تنظیم و نشر آثار امام با نظارت مرحوم حجت الإسلام والمسلمین حاج [[سید احمد خمینی|سید احمد خمینى]]، این کتاب را منتشر نمود و دستیابى به نظریات اصولى حضرت امام با مطالعه این کتاب میسر گشت و با توجه به این که نوشته خود حضرت امام مى‌باشد، از ارزش و اعتبار بیشترى نیز برخوردار است.
  
مؤسّسه تنظيم و نشر آثار امام با نظارت مرحوم حجت الإسلام والمسلمين حاج سيد احمد خمينى، اين كتاب را منتشر نمود و دستيابى به نظريات اصولى حضرت امام با مطالعه اين كتاب ميسر گشت و با توجه به اين كه نوشته خود حضرت امام مى‌باشد، از ارزش و اعتبار بيشترى نيز برخوردار است.
+
==منبع==
  
==مباحث كتاب‌==
+
نرم افزار اصول فقه، مرکز نور.
  
اين كتاب فقط شامل مباحث بخش اول علم اصول يعنى مباحث الفاظ است و حضرت امام مباحث ديگر علم اصول را در ديگر كتاب‌هاى خود مانند: الرسائل، الاستصحاب و اجتهاد و تقليد آورده است.
+
==متن کتاب ==
 
+
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38695/مناهج-الوصول-الي-علم-الاصول '''مناهج الوصول الی علم الاصول''']
اين كتاب شامل يك مقدمه و پنج مقصد است. در مقدمه كتاب به اين مباحث اشاره شده است:
 
 
 
# مقدمه
 
## موضوع علم‌
 
## واضع و چگونگى وضع‌
 
## اقسام وضع‌
 
## معانى حروف‌
 
## مجاز
 
## وضع الفاظ
 
## هيئت لفظ
 
## علائم حقيقت و مجاز
 
## تعارض احوال‌
 
## حقيقت شرعى‌
 
## صحيح و اعم‌
 
## اشتراك‌
 
## استعمال لفظ در بيشتر از يك معنى‌
 
## مشتق‌
 
# مقصد اول: اوامر؛ در بخش اوامر به اين مباحث اشاره شده است:
 
## ماده امر
 
## صيغه امر
 
## إجزاء
 
## مقدمه واجب‌
 
## اقتضايا عدم اقتضاى امر به شى‌ء نهى از ضد را
 
## جواز امر با انتفاى شرط
 
## متعلق امر
 
## بقاى جواز بعد از نسخ وجوب‌
 
## واجب تخييرى‌
 
## واجب عينى و كفايى‌
 
## واجب مطلق و موقت‌
 
# مقصد دوم: نواهى‌؛ بخش نواهى شامل اين مباحث است:
 
## متعلق نهى‌
 
## اجتماع امر و نهى‌
 
## دلالت نهى بر فساد
 
# مقصد سوم: مفاهيم‌؛ بخش مفاهيم شامل اين مباحث است:
 
## دلالت مفهوم‌
 
## مفهوم وصف‌
 
## مفهوم غايت‌
 
## مفهوم استثناء
 
# مقصد چهارم: عام و خاص‌؛ بخش عام و خاص نيز شامل اين مباحث است:
 
## حجيت عام‌
 
## تخصيص عام‌
 
## عمل به عام قبل از فحص‌
 
## عموم خطابات‌
 
## تخصيص عام با ضمير
 
## تخصيص مفهوم‌
 
## استثناء بعد از چند جمله‌
 
# مقصد پنجم: مطلق و مقيد؛ در بخش مطلق و مقيد نيز به اين مباحث اشاره شده است:
 
## تعريف مطلق و مقيد
 
## اسم جنس و ماهيت‌
 
## مقدمات حكمت‌
 
## صور مطلق و مقيد
 
 
 
==منابع==
 
* نرم افزار اصول فقه، مرکز نور.
 
 
 
==متن کتاب مناهج الوصول الی علم الاصول==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38695/مناهج-الوصول-الي-علم-الاصول مناهج الوصول الی علم الاصول]
 
 
[[رده:منابع اصول فقه]]
 
[[رده:منابع اصول فقه]]
 
[[رده:آثار امام خمینی]]
 
[[رده:آثار امام خمینی]]
 
{{منابع اصول فقه}}
 
{{منابع اصول فقه}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۳۰

مناهج الوصول الی علم الاصول.jpg
نویسنده روح الله موسوی خمینی
موضوع اصول فقه شیعه
زبان عربی
تعداد جلد 2
تحقيق‌ موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی

مناهج الوصول الی علم الاصول

«مناهج الوصول الی علم الاصول» اثرى گرانقدر از امام خمینى رحمة الله‌ علیه (م، ۱۳۶۸ ش) در اصول فقه است. این کتاب قبل از قیام ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ شمسى در زمان تدریس خارج اصول در حوزه علمیه قم توسط ایشان نگاشته شده است. این کتاب شامل بسیارى از نظریات و دیدگاه‌هاى حضرت امام درباره مسائل اصولى است و براى دستیابى به آراء و نظریات اصولى ایشان از جایگاه ارزشمندى برخوردار است. از دیگر ویژگی هاى این کتاب رشد فهم اصولى و دقت نظر فراوانى است که بعد از تحقیق در مباحث آن براى خواننده حاصل مى‌گردد.

معرفی مؤلف

آی‍ت‌ال‍ل‍ه‌ خ‍م‍ی‍ن‍ی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، فقیه و اصولی و یکی از مراجع بزرگ تقلید شیعه معاصر، متولد ۱۳۲۰ق مطابق با اول مهر ۱۲۸۱ش در شهر خمین است. پدر او، «آقا مصطفى» از علما و چهره‌هاى درخشان منطقه خمین بود. از اساتید ایشان می توان میرزا رضا نجفى خمینى؛ آیت‌الله پسندیده؛ حاج شیخ محمد گلپایگانى؛ آقا میرزا محمدعلى بروجردى؛ آقا عباس اراکى را نام برد. و از جمله آثار ارزشمند ایشان، تحریر الوسیلة، کتاب البیع (موسوعه جلد ۱۲)، شرح حدیث «جنود عقل و جهل» می باشد. دوره رهبرى ده سال و چهار ماه ایشان رسما از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ش، تا ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ش، ادامه داشت. ایشان در سال ۱۳۶۸ ش/۱۴۰۹ ق. رحلت نمودند.

شیوه نگارش‌

حضرت امام خمینى (رحمه الله) در این کتاب، آنچنان که روش ایشان در همه تألیفاتشان است، هر مبحث اصولى را به صورت اساسى و ریشه‌اى مورد بحث قرار داده است که آیا هر مسأله بر اساسى صحیح و قابل قبول مطرح شده یا این که طرح آن مسأله در علم اصول اشتباه بوده است.

نویسنده با توجه به نکات اصلى هر مسأله، چهره آن را دگرگون ساخته، طورى که در برخى مسائل نوبت به بحث در مباحث فرعى و شاخ و برگهاى آن مسأله نرسیده است.

این کتاب شامل نکات بسیار سودمند و مفید و مباحثى نو و ابتکارى مى‌باشد. حضرت امام خمینى در این کتاب به جاى تقلید از دیگر علماى علم اصول، خود به بررسى مسائل اصولى پرداخته و این خود موجب گشته تا نظریات جدیدى را در این علم مطرح نموده و از بسیارى بحث‌هاى بیهوده پرهیز نمایند.

نظریات اصولى‌

حضرت امام خمینى در این کتاب نیز مانند دیگر آثار خویش نظریات ارزشمندى مطرح کرده که برخى از آنها منحصر به فرد بوده و براى اولین بار توسط ایشان مطرح شده که از جمله نظریه‌هاى ایشان است:

  • «عدم انحلال خطابات عامه به خطابات کثیره» است که از این جهت با خطابات شخصى متفاوت هستند زیرا در خطابات شخصى علم به عدم قدرت مخاطب موجب قبح خطاب مى‌گردد در حالى که در خطابات عامه چنین نیست و نتیجه آن، صحت امر به ضدین اهم و مهم و صحت تکلیف کفار و عصیان‌گران و عدم اشتراط ابتلاء در شرایط مُنجزیت علم اجمالى است. در حالى که شیخ انصارى و بسیارى از علماى علم اصول به آن عقیده دارند.
  • از دیگر نظریات حضرت امام، نظر ایشان درباره تقسیم احکام به اقتضایى، انشایى، فعلى و تنجیزى است. وى این تقسیمات را نمى‌پذیرد و مى‌فرماید ما دو نوع حکم بیش نداریم: یکی احکام فعلى که به صورت قوانین اسلام مطرح شده و لازم است به آنها عمل شود. و دیگری احکام انشایى که در زمان ظهور حضرت مهدى عجل الله تعالى فرجه الشریف فعلى مى‌شود و مانند دیگر قوانین اسلام، عمل به آنها نیز واجب مى‌گردد.
  • مطلب دیگر که در این کتاب مطرح شده درباره تقسیم اوامر به اوامر واقعى اولى و اوامر ثانوى اضطرارى و اوامر ظاهرى است. حضرت امام این تقسیم بندى را نیز نمى‌پذیرد و مى‌فرماید ما یک امر بیشتر نداریم و دیگر ادله، ناظر به بیان شرطیت و اکتفاء به شرط است. مثلاً در آیه شریفه «أقیموا الصلاة» یک امر بیشتر نیست و آیه وضو و تیمم ناظر به تبیین متعلق و اشتراط آن به وضو براى واجد آب و تیمم براى فاقد آب است بدون این که دو امر به وجود آید که یکى واقعى و دیگرى ثانوى اضطرارى باشد. همچنان که ادله حجیت بینه و اصول عملیه ناظر به جواز اکتفا به طهارت ثابت شده با دلیل یا اصل است، بدون آن که بخواهد یک امر جدید ظاهرى به وجود بیاورد.
  • نظریه دیگر از حضرت امام در این کتاب نظریه استادشان شیخ آقا رضا اصفهانى در کتاب وقایة الأذهان است. وى مى‌فرماید: مجاز استعمال در غیر ما وُضع له نیست؛ بلکه مانند استعمال حقیقى، استعمال در ما وضع له است اما ادعاءً.

مباحث کتاب‌

این کتاب فقط شامل مباحث بخش اول علم اصول یعنى مباحث الفاظ است و حضرت امام مباحث دیگر علم اصول را در دیگر کتاب‌هاى خود مانند: الرسائل، الاستصحاب و اجتهاد و تقلید آورده است. این کتاب شامل یک مقدمه و پنج مقصد است.

  1. مقدمه: در مقدمه کتاب به این مباحث اشاره شده است:
    1. موضوع علم‌
    2. واضع و چگونگى وضع‌
    3. اقسام وضع‌
    4. معانى حروف‌
    5. مجاز
    6. وضع الفاظ
    7. هیئت لفظ
    8. علائم حقیقت و مجاز
    9. تعارض احوال‌
    10. حقیقت شرعى‌
    11. صحیح و اعم‌
    12. اشتراک‌
    13. استعمال لفظ در بیشتر از یک معنى‌
    14. مشتق‌
  2. مقصد اول: اوامر؛ در بخش اوامر به این مباحث اشاره شده است:
    1. ماده امر
    2. صیغه امر
    3. إجزاء
    4. مقدمه واجب‌
    5. اقتضا یا عدم اقتضاى امر به شى‌ء نهى از ضد را
    6. جواز امر با انتفاى شرط
    7. متعلق امر
    8. بقاى جواز بعد از نسخ وجوب‌
    9. واجب تخییرى‌
    10. واجب عینى و کفایى‌
    11. واجب مطلق و موقت‌
  3. مقصد دوم: نواهى‌؛ بخش نواهى شامل این مباحث است:
    1. متعلق نهى‌
    2. اجتماع امر و نهى‌
    3. دلالت نهى بر فساد
  4. مقصد سوم: مفاهیم‌؛ بخش مفاهیم شامل این مباحث است:
    1. دلالت مفهوم‌
    2. مفهوم وصف‌
    3. مفهوم غایت‌
    4. مفهوم استثناء
  5. مقصد چهارم: عام و خاص‌؛ بخش عام و خاص نیز شامل این مباحث است:
    1. حجیت عام‌
    2. تخصیص عام‌
    3. عمل به عام قبل از فحص‌
    4. عموم خطابات‌
    5. تخصیص عام با ضمیر
    6. تخصیص مفهوم‌
    7. استثناء بعد از چند جمله‌
  6. مقصد پنجم: مطلق و مقید؛ در بخش مطلق و مقید نیز به این مباحث اشاره شده است:
    1. تعریف مطلق و مقید
    2. اسم جنس و ماهیت‌
    3. مقدمات حکمت‌
    4. صور مطلق و مقید

تاریخچه نگارش‌

حضرت امام در پایان نسخه خطى کتاب تاریخ پایان نگارش آن را روز شنبه ۲۴ شوال سال ۱۳۷۳ هجرى قمرى ذکر فرموده، یعنى زمانى که حضرت امام در حوزه علمیه قم مشغول تدریس خارج اصول بوده‌اند. این کتاب در زمان حیات حضرت امام به چاپ نرسیده بود و طلاب حوزه‌هاى علمیه براى دستیابى به دیدگاههاى اصولى حضرت امام در مباحث الفاظ به کتاب «تهذیب الأصول» نوشته حضرت آیت الله جعفر سبحانى که تقریرات درس خارج اصول ایشان بود، مراجعه مى‌کردند.

مؤسّسه تنظیم و نشر آثار امام با نظارت مرحوم حجت الإسلام والمسلمین حاج سید احمد خمینى، این کتاب را منتشر نمود و دستیابى به نظریات اصولى حضرت امام با مطالعه این کتاب میسر گشت و با توجه به این که نوشته خود حضرت امام مى‌باشد، از ارزش و اعتبار بیشترى نیز برخوردار است.

منبع

نرم افزار اصول فقه، مرکز نور.

متن کتاب

مناهج الوصول الی علم الاصول

منابع اصول فقه
متون به ترتیب تاریخ وفات مولفین
التذکرة بأصول الفقه

شیخ مفید

(م413ق)

الذریعه

سید مرتضی

(436-335)

عدة الاصول

شیخ طوسی

(460-385)

غنیة النزوع

ابن زهره

(585-510)

تهذیب الوصول

علامه حلی

(726-648)

مبادی الوصول

علامه حلی

(726-648)

القواعد و الفوائد

شهید اول

(786-734)

تمهید القواعد

شهید ثانی

(965-911)

معالم الدین

صاحب معالم

(م1011)

زبدة الاصول

شیخ بهائی

(1030-953)

الوافیه فی الاصول

فاضل تونی

(م 1071)

الفوائد الحائریه

وحید بهبهانی

(م1206)

قوانین الاصول

میرزای قمی

(م1231)

فرائد الاصول

شیخ انصاری

(م1281)

کفایة الاصول

آخوند خراسانی

(م1329)

مفاتیح الاصول

سید محمد مجاهد

(م1342)

فوائد الاصول (نائینی)

میرزا محمدحسین نائینی

(1355-1276)

وقایة الأذهان

محمد رضا نجفی اصفهانی

(م 1362)

اصول الفقه

شيخ محمدرضا مظفر

(م 1383)

منتهی الاصول

سید محمد حسن بجنوردی

(1395-1316)

المعالم الجدیده

سید محمد باقر صدر

(1399-1355)

اصول الاستنباط

سید علی نقی حیدری

(1403-1325)

مناهج الوصول

امام خمینی

(1409-1320)

الاصول العامه

سید محمد تقی حکیم

(1346-)

شروح
شروح معالم الدین ← حاشیه معالم، سلطان العلماء (م 1064) - حاشیه معالم، ملا محمد صالح مازندرانی (م 1081) - هدایة المسترشدین، شیخ محمدتقی اصفهانی (م 1248)
شروح فرائد الاصول ← أوثق الوسائل، میرزا موسی بن جعفر بن احمد تبریزی - بحر الفوائد، میرزا محمد حسن آشتیانی - درر الفوائد فی الحاشیه علی الفرائد، آخوند خراسانی - فوائد الرضویه، آقا رضا همدانی
شروح کفایه ← انوار الهدایه، امام خمینی - حاشیة الکفایه، علامه طباطبائی - الحاشیة علی الکفایه، سید حسین بروجردی - حقائق الاصول، سید محسن حکیم - عنایة الاصول، سید مرتضی حسینی یزدی

منتهی الدرایه، سید محمد جعفر جزائری شوشتری - نهایة الدرایة، آیت الله کمپانی - نهایة النهایة، میرزا علی ایروانی