منابع و پی نوشتهای متوسط
جامعیت مقاله متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

الغدیر (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ الغدير (کتاب) را به الغدیر (کتاب) منتقل کرد)
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
'''اَلْغَدیر فِی الْکِتابِ وَ السُّنّة وَ الْاَدَب'''، کتابی است با موضوع اثبات [[امامت]] و خلافت بلافصل [[امام علی علیه السلام]] در [[واقعه غدیر]] که [[علامه امینی]] آن را تالیف نموده است
+
'''«الغدیر فی الکتاب و السنّة و الأدب»'''، اثر مشهور [[علامه امینی]] (م، ۱۳۹۰ ق)، کتابی است با موضوع اثبات [[امامت]] و [[خلافت]] بلافصل [[امام علی علیه السلام|امام علی]] (علیه السلام) در [[واقعه غدیر]]. اگرچه هدف اصلى و اولیه مؤلف، اثبات [[حدیث غدیر|حديث غدير]] و [[خبر متواتر|تواتر]] آن بوده، ولى در عين حال هر آن چه را كه براى امت اسلامى حائز اهميت مى‌دانسته، در اين كتاب جمع‌آورى نموده است.
 
{{مشخصات کتاب
 
{{مشخصات کتاب
  
سطر ۷: سطر ۷:
 
|تصویر= [[پرونده:الغدير في الكتاب و السنة و الادب.jpg|250px|وسط]]
 
|تصویر= [[پرونده:الغدير في الكتاب و السنة و الادب.jpg|250px|وسط]]
  
|نویسنده= [[علامه امینی|عبدالحسین امینی نجفی]]
+
|نویسنده= علامه امینی
  
 
|موضوع= غدیر خم
 
|موضوع= غدیر خم
سطر ۱۳: سطر ۱۳:
 
|زبان= عربی  
 
|زبان= عربی  
  
|تعداد جلد= 11
+
|تعداد جلد= ۱۱
  
 
|عنوان افزوده1=
 
|عنوان افزوده1=
سطر ۲۳: سطر ۲۳:
 
|افزوده2=
 
|افزوده2=
  
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38543/ الغدير في الكتاب و السنة و الادب]
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38543/ الغدير فی الكتاب و السنة و الادب]
  
 
}}
 
}}
سطر ۲۹: سطر ۲۹:
  
 
==مؤلف==
 
==مؤلف==
عبدالحسین امینی در سال ۱۳۲۰ق در [[تبریز]] زاده شد و در مدارس آن شهر مقدمات علوم را آموخت. سپس به [[نجف]] رفت و در درس عالمان مختلف حاضر شد و از مراجع بزرگی مانند [[سید ابوالحسن اصفهانی]] (د. ۱۳۶۴ق) و [[میرزا محمدحسین نائینی|میرزا محمدحسین نایینی]] (د. ۱۳۵۵ق) و شیخ [[عبدالکریم حائری یزدی]] (د. ۱۳۶۱ق) اجازه [[اجتهاد]] دریافت کرد. او همچنین از علمای دیگری [[اجازه روایت]] دریافت کرد. عالمان مختلف در اجازات خود، مقامات علمی، دینی و اجتماعی عبدالحسین امینی را یادآور شده و ستوده‌اند.<ref>حکیمی، «علامه امینی»، ص۱۹.</ref>
+
[[علامه امینی|علامه عبدالحسین امینی]] در سال ۱۳۲۰ قمری در [[تبریز]] زاده شد و در مدارس آن شهر مقدمات علوم را آموخت. سپس به [[نجف]] رفت و در درس عالمان مختلف حاضر شد و از مراجع بزرگی مانند [[سید ابوالحسن اصفهانی]] (م. ۱۳۶۴ق) و [[میرزا محمدحسین نائینی|میرزا محمدحسین نایینی]] (م. ۱۳۵۵ق) اجازه [[اجتهاد]] دریافت کرد. او همچنین از [[محمدحسین غروی اصفهانی|شیخ محمدحسین کمپانى اصفهانی]] و [[شیخ آقا بزرگ تهرانی]]، دارای [[اجازه (علم الحدیث)|اجازه]] روایت است. عالمان مختلف در اجازات خود، مقامات علمی، دینی و اجتماعی عبدالحسین امینی را یادآور شده و ستوده‌اند.<ref>حکیمی، «علامه امینی»، ص۱۹.</ref>
  
علامه امینی در جریان جمع‌آوری [[احادیث]] و اسناد مرتبط با نگارش کتاب الغدیر، از کتابخانه‌های مختلف جهان اسلام دیدار کرد. بزرگ‌ترین کتابخانه [[نجف]] در زمان او، تنها چهار هزار جلد کتاب داشت و همین نقص او را بر آن داشت تا کتابخانه‌ای عظیم در نجف برپا کند.<ref>لطفی، علامه امینی جرعه‌نوش غدیر، ۱۳۷۹ش، ص۶۳.</ref>  
+
علامه امینی در جریان جمع‌آوری [[احادیث]] و اسناد مرتبط با نگارش کتاب «الغدیر»، از کتابخانه‌های مختلف جهان اسلام دیدار کرد. بزرگ‌ترین کتابخانه نجف در زمان او، تنها چهار هزار جلد کتاب داشت و همین نقص او را بر آن داشت تا کتابخانه‌ای عظیم در نجف برپا کند.<ref>لطفی، علامه امینی جرعه‌نوش غدیر، ۱۳۷۹ش، ص۶۳.</ref>  
  
علامه امینی ظهر جمعه ۱۲ تیر ماه ۱۳۴۹ش (۲۸ ربیع‌الثانی ۱۳۹۰ق) درگذشت.
+
علامه امینی ظهر جمعه ۲۸ ربیع‌الثانی ۱۳۹۰ قمری (۱۳۴۹ ش) درگذشت و در کتابخانه‌ خود در نجف به خاک سپرده شد.
  
==چگونگی نگارش کتاب الغدیر==
+
==چگونگی نگارش کتاب ==
  
[[علامه امینی]] برای تألیف این اثر بدیع همه منابع مورد نیاز موجود در کتابخانه های عمومی و خصوصی [[نجف]] اشرف را بررسی کرده، سپس برای تکمیل گستره کار خود به [[ایران]]، [[سوریه]]، هند و [[ترکیه]] مسافرت می کند و مصادر مربوط به این موضوع را با کوششی بی وقفه و حیرت انگیز مطالعه و بررسی می نماید<br>
+
[[علامه امینی]] برای تألیف این اثر بدیع، همه منابع مورد نیاز موجود در کتابخانه های عمومی و خصوصی [[نجف]] اشرف را بررسی کرده، سپس برای تکمیل گستره کار خود به [[ایران]]، [[سوریه]]، هند و [[ترکیه]] مسافرت می کند و مصادر مربوط به این موضوع را با کوششی بی وقفه و حیرت انگیز مطالعه و بررسی می نماید.
علامه امینی خود در این باره می گوید: «من برای نوشتن الغدیر ده هزار کتاب را از بای بِسمِ الله تا تای تَمَّت خوانده ام و به صد هزار کتاب مراجعه مکرر داشته ام».
+
او خود در این باره می گوید: «من برای نوشتن الغدیر ده هزار کتاب را خوانده ام و به صد هزار کتاب مراجعه مکرر داشته ام».
  
==منابع و مصادر الغدیر==
+
==منابع و مصادر کتاب==
منابع و مصادر مورد استناد الغدیر به جهت رعایت قواعد منطقی [[جدل]]، احتجاج و مناظره همه از منابع عالمان [[اهل سنت]] است. این ویژگی کتاب همراه با اجتناب مؤلف از [[تعصب]] و یکسونگری، موجب شهرت جهانی الغدیر شده است.
+
منابع و مصادر مورد استناد الغدیر به جهت رعایت قواعد منطقی [[جدل]]، احتجاج و مناظره، همه از منابع عالمان [[اهل سنت]] است. این ویژگی کتاب همراه با اجتناب مؤلف از [[تعصب]] و یکسونگری، موجب شهرت جهانی الغدیر شده است.
  
==محتوای کتاب الغدیر==
+
==محتوای کتاب ==
الغدیر با ذکر [[واقعه غدیر|حادثه غدیر]] آغاز می شود و به شماره راویان دست اول آن ـ که به ۱۱۰ نفر می رسند ـ می پردازد. پس آثاری که اسناد حدیث در آن آمده، راویان بعدی، علما، مؤلفان و... مرتبط به واقعه غدیر معرفی می شوند.
+
«الغدیر» با ذکر [[واقعه غدیر|حادثه غدیر]] آغاز می شود و به شماره راویان دست اول آن ـ که به ۱۱۰ نفر می رسند ـ می پردازد. سپس آثاری که [[سند حدیث|اسناد]] حدیث در آن آمده، راویان بعدی، علما، مؤلفان و... مرتبط به واقعه غدیر معرفی می شوند.
  
علاوه بر بررسی عالمانه صحت [[حدیث غدیر]]، بحث مفصّلی در مفاد حدیث، تحقیق واژگان، شواهد لفظی و معنوی منطبق بر مدعای [[شیعه]] و نیز برخی از مباحث مورد اختلاف شیعه و دیگران ـ مانند ایمان [[ابوطالب]]، مسأله [[زیارت]]، علم امام، جعل حدیث و... ـ از مباحث طرح شده در الغدیر است.
+
علاوه بر بررسی عالمانه صحت [[حدیث غدیر]]، بحث مفصّلی در مفاد این حدیث، تحقیق واژگان، شواهد لفظی و معنوی منطبق بر مدعای [[شیعه]] و نیز برخی از مباحث مورد اختلاف شیعه و دیگران ـ مانند ایمان [[ابوطالب]]، مسأله [[زیارت]]، علم امام، جعل حدیث و... ـ از مباحث طرح شده در الغدیر است.
 +
 
 +
علامه بزرگوار در اين كتاب سعى بلغ در دفاع از حريم تشيع و دفع اتهامات وارده پيرامون اين مكتب و پيروان آن دارد، به طورى كه همواره و در موارد متعدد به نقد كتبى كه خواسته و يا ناخواسته عقائد حقه شیعه را مورد هجمه خود قرار داده و بهتان‌هاى ناروا بر آن وارد ساخته‌اند، مى‌پردازد و با استدلال‌هاى محكم آن را رد مى‌سازد.
  
 
==وضعیت نشر==
 
==وضعیت نشر==
  
اصل کتاب «الغدیر» بیست جلد بوده که تاکنون یازده مجلد آن به چاپ رسیده است. ترجمه فارسی الغدیر در ۲۲ جلد توسط بنیاد بعثت منتشر شده است. چاپ جدید الغدیر همراه با تحقیق و تصحیح و تعلیقات استاد [[سید عبدالعزیز طباطبایی]] منتشر شده است.
+
کتاب «الغدیر» اکنون در یازده مجلد به چاپ رسیده است. ترجمه فارسی الغدیر در ۲۲ جلد توسط بنیاد بعثت منتشر شده است. چاپ جدید الغدیر همراه با تحقیق و تصحیح و تعلیقات استاد [[سید عبدالعزیز طباطبایی]] منتشر شده است.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
 
==منابع==
 
==منابع==
[http://www.andisheqom.com/Files/hadith.php?idVeiw=29735&level=4&subid=29735 سایت اندیشه قم] تاریخ بازیابی: 2 بهمن 1391.
+
* [http://www.andisheqom.com/Files/hadith.php?idVeiw=29735&level=4&subid=29735 سایت اندیشه قم] تاریخ بازیابی: ۲ بهمن ۱۳۹۱.
 
+
* ویکی نور.
==متن کتاب الغدير==
 
 
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38543/الغدير-في-الكتاب-و-السنة-و-الادب  1. الغدير في الكتاب و السنة و الادب]
 
  
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/45919/ترجمه-الغدير  2.ترجمه الغدیر]
+
==متن کتاب ==
  
 +
* [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38543/الغدير-في-الكتاب-و-السنة-و-الادب '''الغدير فی الكتاب و السنة و الادب''']
 +
* [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/45919/ترجمه-الغدير '''ترجمه الغدیر''']
 
{{شناختنامه امام علی (ع)}}
 
{{شناختنامه امام علی (ع)}}
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی

نسخهٔ ‏۱۱ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۱۱:۴۳

«الغدیر فی الکتاب و السنّة و الأدب»، اثر مشهور علامه امینی (م، ۱۳۹۰ ق)، کتابی است با موضوع اثبات امامت و خلافت بلافصل امام علی (علیه السلام) در واقعه غدیر. اگرچه هدف اصلى و اولیه مؤلف، اثبات حديث غدير و تواتر آن بوده، ولى در عين حال هر آن چه را كه براى امت اسلامى حائز اهميت مى‌دانسته، در اين كتاب جمع‌آورى نموده است.

الغدير في الكتاب و السنة و الادب.jpg
نویسنده علامه امینی
موضوع غدیر خم
زبان عربی
تعداد جلد ۱۱

الغدير فی الكتاب و السنة و الادب


مؤلف

علامه عبدالحسین امینی در سال ۱۳۲۰ قمری در تبریز زاده شد و در مدارس آن شهر مقدمات علوم را آموخت. سپس به نجف رفت و در درس عالمان مختلف حاضر شد و از مراجع بزرگی مانند سید ابوالحسن اصفهانی (م. ۱۳۶۴ق) و میرزا محمدحسین نایینی (م. ۱۳۵۵ق) اجازه اجتهاد دریافت کرد. او همچنین از شیخ محمدحسین کمپانى اصفهانی و شیخ آقا بزرگ تهرانی، دارای اجازه روایت است. عالمان مختلف در اجازات خود، مقامات علمی، دینی و اجتماعی عبدالحسین امینی را یادآور شده و ستوده‌اند.[۱]

علامه امینی در جریان جمع‌آوری احادیث و اسناد مرتبط با نگارش کتاب «الغدیر»، از کتابخانه‌های مختلف جهان اسلام دیدار کرد. بزرگ‌ترین کتابخانه نجف در زمان او، تنها چهار هزار جلد کتاب داشت و همین نقص او را بر آن داشت تا کتابخانه‌ای عظیم در نجف برپا کند.[۲]

علامه امینی ظهر جمعه ۲۸ ربیع‌الثانی ۱۳۹۰ قمری (۱۳۴۹ ش) درگذشت و در کتابخانه‌ خود در نجف به خاک سپرده شد.

چگونگی نگارش کتاب

علامه امینی برای تألیف این اثر بدیع، همه منابع مورد نیاز موجود در کتابخانه های عمومی و خصوصی نجف اشرف را بررسی کرده، سپس برای تکمیل گستره کار خود به ایران، سوریه، هند و ترکیه مسافرت می کند و مصادر مربوط به این موضوع را با کوششی بی وقفه و حیرت انگیز مطالعه و بررسی می نماید. او خود در این باره می گوید: «من برای نوشتن الغدیر ده هزار کتاب را خوانده ام و به صد هزار کتاب مراجعه مکرر داشته ام».

منابع و مصادر کتاب

منابع و مصادر مورد استناد الغدیر به جهت رعایت قواعد منطقی جدل، احتجاج و مناظره، همه از منابع عالمان اهل سنت است. این ویژگی کتاب همراه با اجتناب مؤلف از تعصب و یکسونگری، موجب شهرت جهانی الغدیر شده است.

محتوای کتاب

«الغدیر» با ذکر حادثه غدیر آغاز می شود و به شماره راویان دست اول آن ـ که به ۱۱۰ نفر می رسند ـ می پردازد. سپس آثاری که اسناد حدیث در آن آمده، راویان بعدی، علما، مؤلفان و... مرتبط به واقعه غدیر معرفی می شوند.

علاوه بر بررسی عالمانه صحت حدیث غدیر، بحث مفصّلی در مفاد این حدیث، تحقیق واژگان، شواهد لفظی و معنوی منطبق بر مدعای شیعه و نیز برخی از مباحث مورد اختلاف شیعه و دیگران ـ مانند ایمان ابوطالب، مسأله زیارت، علم امام، جعل حدیث و... ـ از مباحث طرح شده در الغدیر است.

علامه بزرگوار در اين كتاب سعى بلغ در دفاع از حريم تشيع و دفع اتهامات وارده پيرامون اين مكتب و پيروان آن دارد، به طورى كه همواره و در موارد متعدد به نقد كتبى كه خواسته و يا ناخواسته عقائد حقه شیعه را مورد هجمه خود قرار داده و بهتان‌هاى ناروا بر آن وارد ساخته‌اند، مى‌پردازد و با استدلال‌هاى محكم آن را رد مى‌سازد.

وضعیت نشر

کتاب «الغدیر» اکنون در یازده مجلد به چاپ رسیده است. ترجمه فارسی الغدیر در ۲۲ جلد توسط بنیاد بعثت منتشر شده است. چاپ جدید الغدیر همراه با تحقیق و تصحیح و تعلیقات استاد سید عبدالعزیز طباطبایی منتشر شده است.

پانویس

  1. حکیمی، «علامه امینی»، ص۱۹.
  2. لطفی، علامه امینی جرعه‌نوش غدیر، ۱۳۷۹ش، ص۶۳.

منابع

متن کتاب