حجیت ظواهر کتاب: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(تعیین رده)
جز (مهدی موسوی صفحهٔ حجيت ظواهر كتاب را به حجیت ظواهر کتاب منتقل کرد)
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{بخشی از یک کتاب}}
 
{{بخشی از یک کتاب}}
'''منبع:''' كلیات علوم اسلامى، جلد 3، صفحه 34
+
مبحث «[[حجیت ظواهر|حجیت ظواهر]] کتاب» در [[اصول فقه‌‌‌‌|علم اصول]] به این موضوع می پردازد که آیا ظاهر [[قرآن]] قطع نظر از این که به وسیله [[حدیث|حدیثی]] [[تفسیر قرآن|تفسیر]] شده باشد، [[حجت]] است و [[فقیه|فقیه]] مى تواند آن را مستند قرار دهد یا خیر؟ این مبحث را اصولیون [[شیعه]] براى رد شبهات گروه [[اخباریان|اخباریین]] طرح کرده اند.
  
'''نویسنده:''' مرتضی مطهری
+
== حجیت ظواهر در نظر عالمان ==
  
'''مقدمه'''
+
=== نظر اخباریون ===
 +
[[اخباریان]] معتقدند که احدى غیر از [[معصوم|معصومین]] حق رجوع و استفاده و استنباط از آیات [[قرآن]] را ندارد و به عبارت دیگر: همواره استفاده مسلمین از قرآن باید به صورت غیرمستقیم بوده باشد یعنى به وسیله اخبار و [[حدیث|روایات]] وارده از [[اهل بیت]] علیهم‌السلام.
  
در علم [[اصول]] مباحث زيادى كه اختصاص به [[قرآن]] داشته باشد، نداريم. غالب مباحث مربوط به قرآن، مشترك است ميان كتاب و سنت. تنها مبحث اختصاصى قرآن، مبحث «حجيت ظواهر» است يعنى آيا ظاهر قرآن قطع نظر از اين كه وسيله حديثی تفسير شده باشد، حجت است و فقيه مى تواند آن را مستند قرار دهد يا خير؟
+
اخباریون در این مدعا به اخبارى استناد مى کنند که «[[تفسیر به رأى]]» را منع کرده است. آنان مدعى هستند که معنى هر [[آیه|آیه‌]]<nowiki/>اى را از [[حدیث]] باید استفسار کرد، فرضاً ظاهر آیه اى بر مطلبى دلالت کند ولى حدیثى آمده باشد و بر ضد ظاهر آن آیه باشد، ما باید به مقتضاى حدیث عمل کنیم و بگوئیم معنى واقعى آیه را ما نمى دانیم. علی‌هذا اخبار و احادیث «مقیاس» آیات قرآن اند.
  
'''آثار طرح موضوع'''
+
=== نظر اصولیون ===
 +
در مقابل، اصولیون ثابت مى کنند که استفاده مسلمین از قرآن به صورت مستقیم است و معنى تفسیر به رأى که نهى شده این نیست که مردم حق ندارند با فکر و نظر خود معنى قرآن را بفهمند، بلکه مقصود این است که قرآن را بر اساس میل و هواى نفس و مغرضانه نباید تفسیر کرد. اصولیون مى گویند: خود [[قرآن]] تصریح مى کند و فرمان مى دهد که مردم در آن «[[تدبر در قرآن|تدبر]]» کنند و فکر خود را در معانى بلند قرآن به پرواز درآورند، پس مردم حق دارند که مستقیماً معانى آیات قرآنیه را در حدود توانائى بدست آورند و عمل نمایند.
  
اين مبحث را اصوليون [[شيعه]] براى رد [[شبهات]] گروه اخباريين طرح كرده اند. اخباريين معتقدند كه احدى غير از معصومين حق رجوع و استفاده و استنباط از آيات قرآن را ندارد و به عبارت ديگر: همواره استفاده مسلمين از قرآن بايد به صورت غيرمستقيم بوده باشد يعنى به وسيله اخبار و روايات وارده از [[اهل بيت]] علیهم‌السلام.  
+
به علاوه در اخبار [[خبر متواتر|متواتره]] وارد شده که [[پیامبر اسلام|پیغمبر اکرم]] صلی الله علیه و آله و [[ائمه اطهار]] علیهم‌السلام از این که اخبار و [[حدیث جعلی|احادیث مجعوله]] پیدا شده و به نام آن‌ها شهرت یافته، نالیده و رنج برده اند و براى جلوگیرى از آنها مساله «عرضه بر قرآن» را طرح کرده اند؛ فرموده اند که هر حدیثى که از ما روایت شده بر قرآن عرضه کنید، اگر دیدید مخالف قرآن است بدانید که ما نگفته ایم، آن را به دیوار بزنید. پس معلوم مى شود برعکس ادعاى اخباریین؛ احادیث، معیار و مقیاس قرآن نیستند بلکه [[قرآن]] معیار و مقیاس اخبار و روایات و احادیث است.
  
'''نظر اخباریین'''
+
== منابع ==
  
اخباريين در اين مدعا به اخبارى استناد مى كنند كه «تفسير به راى » را منع كرده است. اخباريون مدعى هستند كه معنى هر آيه‌ اى را از [[حديث]] بايد استفسار كرد، فرضاً ظاهر آيه اى بر مطلبى دلالت كند ولى حديثى آمده باشد و بر ضد ظاهر آن آيه باشد، ما بايد به مقتضاى حديث عمل كنيم و بگوئيم معنى واقعى آيه را ما نمى دانيم. علي‌هذا اخبار و [[احاديث]] «مقياس » آيات قرآنيه اند.
+
* کلیات علوم اسلامى، [[مرتضی مطهری]]، جلد ۳، صفحه ۳۴.
  
ولى اصوليون ثابت مى كنند كه استفاده مسلمين از قرآن به صورت مستقيم است، معنى تفسير به راى كه نهى شده اين نيست كه مردم حق ندارند با فكر و نظر خود معنى قرآن را بفهمند، بلكه مقصود اين است كه قرآن را بر اساس ميل و هواى نفس و مغرضانه نبايد تفسير كرد.
+
== مطالب مرتبط ==
  
'''نظر اصولیین'''
+
* [[حجیت ظواهر]]
 
+
{{فقه/اصول فقه}}
اصوليون مى گويند: خود [[قرآن]] تصريح مى كند و فرمان مى دهد كه مردم در آن «تدبر» كنند و فكر خود را در معانى بلند قرآن به پرواز درآورند، پس مردم حق دارند كه مستقيماً معانى آيات قرآنيه را در حدود توانائى بدست آورند و عمل نمايند.
 
 
 
به علاوه در اخبار متواتره وارد شده كه [[پیامبر اسلام|پيغمبر اكرم]] صلی الله علیه و آله و [[ائمه اطهار]] علیهم‌السلام از اين كه اخبار و [[احاديث]] مجعوله پيدا شده و به نام آن‌ها شهرت يافته، ناليده و رنج برده اند و براى جلوگيرى از آنها مساله «عرضه بر قرآن » را طرح كرده اند. فرموده اند كه هر حديثى كه از ما روايت  شده بر قرآن عرضه كنيد، اگر ديديد مخالف قرآن است بدانيد كه ما نگفته ايم، آن را به ديوار بزنيد.
 
 
 
'''نتیجه'''
 
 
 
پس معلوم مى شود برعكس ادعاى اخباريين؛ احاديث، معيار و مقياس قرآن نيستند بلكه [[قرآن]] معيار و مقياس اخبار و روايات و [[احاديث]] است.
 
  
 
[[رده:اصطلاحات اصول فقه]]
 
[[رده:اصطلاحات اصول فقه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۸ نوامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۵۸

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

مبحث «حجیت ظواهر کتاب» در علم اصول به این موضوع می پردازد که آیا ظاهر قرآن قطع نظر از این که به وسیله حدیثی تفسیر شده باشد، حجت است و فقیه مى تواند آن را مستند قرار دهد یا خیر؟ این مبحث را اصولیون شیعه براى رد شبهات گروه اخباریین طرح کرده اند.

حجیت ظواهر در نظر عالمان

نظر اخباریون

اخباریان معتقدند که احدى غیر از معصومین حق رجوع و استفاده و استنباط از آیات قرآن را ندارد و به عبارت دیگر: همواره استفاده مسلمین از قرآن باید به صورت غیرمستقیم بوده باشد یعنى به وسیله اخبار و روایات وارده از اهل بیت علیهم‌السلام.

اخباریون در این مدعا به اخبارى استناد مى کنند که «تفسیر به رأى» را منع کرده است. آنان مدعى هستند که معنى هر آیه‌اى را از حدیث باید استفسار کرد، فرضاً ظاهر آیه اى بر مطلبى دلالت کند ولى حدیثى آمده باشد و بر ضد ظاهر آن آیه باشد، ما باید به مقتضاى حدیث عمل کنیم و بگوئیم معنى واقعى آیه را ما نمى دانیم. علی‌هذا اخبار و احادیث «مقیاس» آیات قرآن اند.

نظر اصولیون

در مقابل، اصولیون ثابت مى کنند که استفاده مسلمین از قرآن به صورت مستقیم است و معنى تفسیر به رأى که نهى شده این نیست که مردم حق ندارند با فکر و نظر خود معنى قرآن را بفهمند، بلکه مقصود این است که قرآن را بر اساس میل و هواى نفس و مغرضانه نباید تفسیر کرد. اصولیون مى گویند: خود قرآن تصریح مى کند و فرمان مى دهد که مردم در آن «تدبر» کنند و فکر خود را در معانى بلند قرآن به پرواز درآورند، پس مردم حق دارند که مستقیماً معانى آیات قرآنیه را در حدود توانائى بدست آورند و عمل نمایند.

به علاوه در اخبار متواتره وارد شده که پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم‌السلام از این که اخبار و احادیث مجعوله پیدا شده و به نام آن‌ها شهرت یافته، نالیده و رنج برده اند و براى جلوگیرى از آنها مساله «عرضه بر قرآن» را طرح کرده اند؛ فرموده اند که هر حدیثى که از ما روایت شده بر قرآن عرضه کنید، اگر دیدید مخالف قرآن است بدانید که ما نگفته ایم، آن را به دیوار بزنید. پس معلوم مى شود برعکس ادعاى اخباریین؛ احادیث، معیار و مقیاس قرآن نیستند بلکه قرآن معیار و مقیاس اخبار و روایات و احادیث است.

منابع

مطالب مرتبط

فقه/اصول فقه
اصول فقه مبحث الفاظ: مشتق، اوامر، نواهی، مفاهیم، عام و خاص ، مطلق و مقید ، مجمل و مبین منابع اصول فقه
ملازمات عقلیه: مستقلات عقلیه و غیر مستقلات عقلیه
مباحث حجت: کتاب، سنت، اجماع، حجیت ظواهر، شهرت، سیره ، قیاس، تعادل و تراجیح
مباحث اصول عملیه :اصل برائت، اصل احتیاط، اصل تخییر، اصل استصحاب
پیوندهای مرتبط: رده:اصول فقه | رده:اصولیون | رده:منابع اصول فقه | رده:اصطلاحات اصول فقه قواعد فقهی | احکام