حجة التفاسیر و بلاغ الاکسیر (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ نوامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۲۴ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها) (ویرایش)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حجة التفاسیر و بلاغ الاکسیر.jpg
نویسنده سید عبدالحجت بلاغی
موضوع تفاسیر شیعه
زبان فارسی
تعداد جلد ۱۰

حجة التفاسير و بلاغ الإكسير

تفسیر «حجة التفاسیر و بلاغ الاکسیر» یا «من لایحضره المفسّر و التفسیر» توسط سید عبدالحجت بلاغی از مفسران شیعه در قرن چهاردهم هجرى به زبان فارسى در ۱۰ جلد تألیف شده است. این تفسیر شامل تمام آیات قرآن مى‌باشد و ویژگی مهم آن، بهره گیری از معلومات عمومی در شناخت و مقاسیه ادیان با اسلام است.

مؤلف

سید عبدالحجت حسینى بلاغى (۱۲۷۴-۱۳۵۵ ش)، فرزند سید حسن، از علماى شیعه، مشهور به حجّت علیشاه، صوفی، مفسر و مورخ سلسله نعمت‌اللهیه است.

وی از علمای بزرگی مانند سید محمدتقی خوانساری، محمدحسین کاشف‌الغطاء، آقابزرگ طهرانی و سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی، اجازه روایت داشت.

علاوه بر کتاب «حجةالتفاسیر»، مشکوة الجنان، مقالات الحنفاء، شطرنج العرفاء، تاریخ نجف اشرف و تاریخ نائین، از دیگر آثار او می باشد.

محتوای کتاب

مؤلف در جلد نخستین این کتاب، بحث مبسوط و جداگانه‌اى دربارۀ تاریخ انسان و چگونگى آفرینش و تاریخ انبیاء همراه با نقشه‌هاى جغرافیایى، و در جلد دوم تفصیل برخى وقایع و حوادث از ولادت حضرت عیسى(ع) تا ولادت پیامبر اکرم(ص) و حوادث آستانۀ بعثت و تاریخ شهرهاى مکه و مدینه و وقایعى از سیرۀ پیامبر(ص) و آثار آن مورد بحث قرار داده است. هدف از طرح این مباحث، به دست دادن فضاى کلى نزول قرآن و عواملى است که منتهى به نزول آیات گردیده است. البته در این مقدمۀ طولانى به برخى از مباحث علوم قرآنى و آنچه که به شناخت قرآن مربوط مى‌گردد اشاره دارد. بحثهاى تطبیقى میان کتاب انجیل، تورات و اوستا با قرآن از دیگر مباحث این جلد مى‌باشد. جلد دهم نیز متعلق به تعلیقات و توضیحات تکمیلی است.

مؤلف روش بیانى و تحلیلى با رویکرد تربیتى پیش گرفته و به بیان عقاید ملل و نحل و فرق و مذاهب پرداخته است. از روایات کمتر استفاده مى‌کند و بحث‌هاى تاریخى و اعتقادى فراوان دارد. شأن نزول را بیشتر از اسباب النزول واحدى و مجمع البیان نقل مى‌کند. در آیات احکام به بسط احکام فقهى نمى‌پردازد، بلکه به ذکر اقوال و مذاهب، مقارنۀ بین آنها و ترجیح مذهب امامیه همراه با استدلال جزئى و ذکر اسرار مى‌پردازد. از اسرائیلیات پرهیز مى‌نماید. گاه در نقل اقوال به نقد آنان نیز مى‌پردازد، به‌خصوص در نقل از تورات و انجیل و تطبیق آن با قرآن، از نقد آنها غفلت نمى‌ورزد.

ترجمه آیات در این تفسیر به روش آزاد و تفسیری است. مفسر در بند ارائه ترجمه ای دقیق و فنی از قرآن نبوده است، اگر چه سبک این ترجمه ساده بوده اما واژه گزینی آن متناسب با زمانه نیست و بعضاً به دور از نثر معیار و امروزی است. حجم بسیار زیاد توضیحات تفسیر گاه ممزوج با متن ارائه شده است.

منابع

متن کتاب

حجة التفاسير و بلاغ الإكسير

***
تفسیر قرآن
درباره تفسیر قرآن: تفسیر قرآن -تاریخ تفسیر - روشهای تفسیری قرآن
اصطلاحات: اسباب نزول -اسرائیلیات -سیاق آیات
شاخه های تفسیر قرآن:

تفسیر روایی (تفاسیر روایی) • تفسیر اجتهادی (تفاسیر اجتهادی) • تفسیر فقهی ( تفاسیر فقهی) • تفسیر ادبی ( تفاسیر ادبی) • تفسیر تربیتی ( تفاسیر تربیتی) • تفسیر كلامی ( تفاسیر كلامی) • تفسیر فلسفی ( تفاسیر فلسفی ) • تفسیر عرفانی (تفاسیر عرفانی ) • تفسیر علمی (تفاسیر علمی)

روشهای تفسیری قرآن:
تفاسیر به تفکیک مذهب مولف: