آیه حِلّ: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
بعضى، آیه 275 [[سوره بقره]]/2 را آیه حِلّ نامیده‌اند.<ref> كتاب البیع، ج‌ 1، ص‌ 90.</ref> در این آیه بر حلّیت بیع و حرمت [[ربا]] تصریح شده است:
+
برخى آیه 275 [[سوره بقره]] را «آیه حِلّ» نامیده‌اند.<ref> كتاب البیع، ج‌ 1، ص‌ 90.</ref> در این [[آیه]] بر [[حلال|حلّیت]] بیع و [[حرام|حرمت]] [[ربا]] تصریح شده است:
  
{{قرآن در قاب|سوره=2|آیه=275|ترجمه=آنان که ربا می خورند، در قیامت چون کسانی از قبر برمی خیزند که به افسون شیطان دیوانه شده باشند و این به کیفر آن است که گفتند: ربا نیز چون معامله است در حالی که خدا معامله را حلال و ربا را حرام کرده است. هر کس که موعظه خدا به او رسید و از رباخواری باز ایستاد، خدا از گناهان پیشین او درگذرد و کارش به خدا واگذار می شود و آنان که بدان کار بازگردند، اهل جهنمند و جاودانه در آن خواهند بود}}
+
{{قرآن در قاب|سوره=2|آیه=275|ترجمه=کسانی که ربا می خورند [در میان مردم و برای امر معیشت و زندگی] به پای نمی خیزند، مگر مانند به پای خاستن کسی که شیطان او را با تماس خود آشفته حال کرده [و تعادل روانی و عقلی اش را مختل ساخته] است، این بدان سبب است که آنان گفتند: خرید و فروش هم مانند رباست. در حالی که خدا خرید و فروش را حلال، و ربا را حرام کرده است. پس هر که از سوی پروردگارش پندی به او رسد و [از کار زشت خود] بازایستد، سودهایی که [پیش از تحریم آن] به دست آورده، مال خود اوست، و کارش [از جهت آثار گناه و کیفر آخرتی] با خداست. و کسانی که [به عمل زشت خود] بازگردند [و نهی خدا را احترام نکنند] پس آنان اهل آتش اند، و در آن جاودانه اند.}}
  
رباخواران مى‌گفتند: میان ربا و بیع چه تفاوتى است؟ هر دو مبادله‌اى است كه با اختیار و اراده صاحب مال انجام مى‌پذیرد و چنان ‌كه در بیع، سود هست در ربا نیز سود وجود دارد. قرآن بدون شرح بیشتر، در تفاوت آن‌ها فرمود: خدا بیع را [[حلال]] و [[ربا]] را [[حرام]] كرده است.
+
رباخواران مى‌گفتند: میان [[ربا]] و بیع چه تفاوتى است؟ هر دو مبادله‌اى است كه با اختیار و اراده صاحب مال انجام مى‌پذیرد و چنانكه در بیع سود هست، در ربا نیز سود وجود دارد. [[قرآن]] بدون شرح بیشتر، در تفاوت آن‌ها فرمود: خدا بیع را [[حلال]] و ربا را [[حرام]] كرده است. برخى به بهانه‌هايى مى‌خواهند ربا را توجيه كنند و به دنبال راه فرار هستند. كلاه شرعى ساختن، نوعى بازى بيش نيست و قرآن از اين گونه بازى‌ها انتقاد كرده است.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
سطر ۹: سطر ۹:
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* علی خراسانی، دائرة‌المعارف قرآن كریم، جلد1، ص381.
+
* [[دائرة المعارف قرآن کریم]]، علی خراسانی، ج1، ص381.
 
+
*[[تفسیر نور]]، محسن قرائتی، ج1، ص439.
 
{{قرآن}}
 
{{قرآن}}
  
 
[[رده:آیه‌های با عناوین خاص]]
 
[[رده:آیه‌های با عناوین خاص]]
 
[[رده:آیات سوره بقره]]
 
[[رده:آیات سوره بقره]]

نسخهٔ ‏۱۱ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۰۳

برخى آیه 275 سوره بقره را «آیه حِلّ» نامیده‌اند.[۱] در این آیه بر حلّیت بیع و حرمت ربا تصریح شده است:

مشاهده آیه در سوره

الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لَا يَقُومُونَ إِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُوا إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَا ۗ وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا ۚ فَمَنْ جَاءَهُ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّهِ فَانْتَهَىٰ فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللَّهِ ۖ وَمَنْ عَادَ فَأُولَٰئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

کسانی که ربا می خورند [در میان مردم و برای امر معیشت و زندگی] به پای نمی خیزند، مگر مانند به پای خاستن کسی که شیطان او را با تماس خود آشفته حال کرده [و تعادل روانی و عقلی اش را مختل ساخته] است، این بدان سبب است که آنان گفتند: خرید و فروش هم مانند رباست. در حالی که خدا خرید و فروش را حلال، و ربا را حرام کرده است. پس هر که از سوی پروردگارش پندی به او رسد و [از کار زشت خود] بازایستد، سودهایی که [پیش از تحریم آن] به دست آورده، مال خود اوست، و کارش [از جهت آثار گناه و کیفر آخرتی] با خداست. و کسانی که [به عمل زشت خود] بازگردند [و نهی خدا را احترام نکنند] پس آنان اهل آتش اند، و در آن جاودانه اند.

مشاهده آیه در سوره


رباخواران مى‌گفتند: میان ربا و بیع چه تفاوتى است؟ هر دو مبادله‌اى است كه با اختیار و اراده صاحب مال انجام مى‌پذیرد و چنانكه در بیع سود هست، در ربا نیز سود وجود دارد. قرآن بدون شرح بیشتر، در تفاوت آن‌ها فرمود: خدا بیع را حلال و ربا را حرام كرده است. برخى به بهانه‌هايى مى‌خواهند ربا را توجيه كنند و به دنبال راه فرار هستند. كلاه شرعى ساختن، نوعى بازى بيش نيست و قرآن از اين گونه بازى‌ها انتقاد كرده است.

پانویس

  1. كتاب البیع، ج‌ 1، ص‌ 90.

منابع

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن