قاموس قرآن: أَثْل: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «<keywords content='کلیدواژه:اثل'/> اثل بمعني درخت گز است ==أَثْل== {{متن قرآن|«ذَوٰاتَي...» ایجاد کرد)
 
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
اثل بمعني درخت گز است
+
«أثل» بمعنی درخت گز است. این کلمه یک بار در [[قرآن|قرآن کریم]] آمده است: «فَأَعْرَضُوا فَأَرْسَلْنا عَلَیهِمْ سَیلَ الْعَرِمِ وَ بَدَّلْناهُمْ بِجَنَّتَیهِمْ جَنَّتَینِ ذَواتَی أُکلٍ خَمْطٍ وَ أَثْلٍ وَ شَی‌ءٍ مِنْ سِدْرٍ قَلیلٍ». ([[سوره سبا|سباء]]، ۱۶)
  
==أَثْل==
+
==أَثْل در لغت==
{{متن قرآن|«ذَوٰاتَيْ أُكُلٍ خَمْطٍ وَ أَثْلٍ»}} <ref>سباء: 1</ref>6 اثل بمعني درخت گز است در برهان قاطع ذيل اثل مينويسد: نوعي از درخت گز را گويند و در ذيل گز گويد: گز درختي است كه بيشتر در كناره‌هاي آب و رودخانه رويد و آنرا بعربي طرفاء گويند. در كتب لغت عرب گفته‌اند اثل درخت طرفاء و يا نوعي از آن است. در مجمع البحرين هست: «انّ منبر النبيّ كانَ من أَثلِ الغابة» منبر رسول خدا صلّي اللّٰه عليه و آله و سلّم از درخت گز بيشه بود. در نهايه گفته: آن غيضه‌اي بود در 9 ميلي مدينه. غيضه محلي است كه آبش فرو رفته و در آن درخت روئيده باشد (بيشه) معني آيه در «خمط» ديده شود
+
در «برهان قاطع» ذیل اثل می نویسد: نوعی از درخت گز را گویند و در ذیل گز گوید: گز درختی است که بیشتر در کناره‌های آب و رودخانه روید و آنرا بعربی طرفاء گویند.  
  
==أَثْل در آیات قرآن==
+
در کتب لغت عرب گفته‌اند اثل درخت طرفاء و یا نوعی از آن است. در [[مجمع البحرین (کتاب)|مجمع البحرین]] هست: «انّ منبر النبی کانَ من أَثلِ الغابة»؛ منبر [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] صلّی اللّٰه علیه و آله و سلّم از درخت گز بیشه بود. در [[النهایه فی غریب الحدیث و الاثر (کتاب)|نهایه]] گفته: آن غیضه‌ای بود در ۹ میلی [[مدینه|مدینه]]. غیضه محلی است که آبش فرو رفته و در آن درخت روئیده باشد (بیشه). معنی [[آیه|آیه]] در ذیل واژه «خمط» ([[سوره سبا|سباء]]، ۱۶) دیده شود.
*فَأَعْرَضُوا فَأَرْسَلْنا عَلَيْهِمْ سَيْلَ الْعَرِمِ وَ بَدَّلْناهُمْ بِجَنَّتَيْهِمْ جَنَّتَيْنِ ذَواتَيْ أُكُلٍ خَمْطٍ وَ أَثْلٍ وَ شَيْ‌ءٍ مِنْ سِدْرٍ قَليلٍ <ref>(سبا16)</ref>
 
  
==پانویس==
+
==منابع==
<references/>
 
  
==منابع==
+
*[[قاموس قرآن قرشی (کتاب)|قاموس قرآن]]، قرشی بنابی، علی اکبر، تهران: دارالکتب الاسلامیه، ۱۳۰۷.
*قاموس قرآن، قرشی بنابی، علی اکبر، تهران: دارالکتب الاسلامیه، 1307
 
 
{{قرآن}}
 
{{قرآن}}
  
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:واژگان قرآنی]]

نسخهٔ ‏۲۱ اکتبر ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۱۳

«أثل» بمعنی درخت گز است. این کلمه یک بار در قرآن کریم آمده است: «فَأَعْرَضُوا فَأَرْسَلْنا عَلَیهِمْ سَیلَ الْعَرِمِ وَ بَدَّلْناهُمْ بِجَنَّتَیهِمْ جَنَّتَینِ ذَواتَی أُکلٍ خَمْطٍ وَ أَثْلٍ وَ شَی‌ءٍ مِنْ سِدْرٍ قَلیلٍ». (سباء، ۱۶)

أَثْل در لغت

در «برهان قاطع» ذیل اثل می نویسد: نوعی از درخت گز را گویند و در ذیل گز گوید: گز درختی است که بیشتر در کناره‌های آب و رودخانه روید و آنرا بعربی طرفاء گویند.

در کتب لغت عرب گفته‌اند اثل درخت طرفاء و یا نوعی از آن است. در مجمع البحرین هست: «انّ منبر النبی کانَ من أَثلِ الغابة»؛ منبر رسول خدا صلّی اللّٰه علیه و آله و سلّم از درخت گز بیشه بود. در نهایه گفته: آن غیضه‌ای بود در ۹ میلی مدینه. غیضه محلی است که آبش فرو رفته و در آن درخت روئیده باشد (بیشه). معنی آیه در ذیل واژه «خمط» (سباء، ۱۶) دیده شود.

منابع

  • قاموس قرآن، قرشی بنابی، علی اکبر، تهران: دارالکتب الاسلامیه، ۱۳۰۷.
قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن