مسالک الافهام الی آیات الاحکام (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۶: سطر ۶:
 
|تصویر=[[پرونده:مسالك الأفهام الى آيات الأحكام.jpg|240px|وسط]]
 
|تصویر=[[پرونده:مسالك الأفهام الى آيات الأحكام.jpg|240px|وسط]]
  
|نویسنده= فاضل جواد كاظمي‌
+
|نویسنده= فاضل جواد كاظمی
  
 
|موضوع= تفسیر فقهی
 
|موضوع= تفسیر فقهی
سطر ۲۸: سطر ۲۸:
 
==مؤلف‌==
 
==مؤلف‌==
  
جواد بن سعد بن جواد كاظمى، معروف به فاضل جواد (زنده در 1044 ق)
+
جواد بن سعد بن جواد کاظمى، معروف به فاضل جواد (زنده در ۱۰۴۴ ق).
  
 
==معرفی اجمالی کتاب==
 
==معرفی اجمالی کتاب==
  
اين كتاب تفسير آياتى از [[قرآن كريم]] است كه در آنها [[احكام]] فقهى بيان و بر اساس ترتيب كتب فقهى منظم شده است. از صدر اسلام در كنار سبكهاى مختلف فقهى مثل فقه رساله‌اى، خلافى، استدلالى، سبك ديگرى پديد آمد كه در آن تفسير آيات فقهى [[قرآن كريم]] بر اساس ابواب فقهى مرتب شده كه نام آن را آيات الاحكام گذاشتند.
+
این کتاب [[تفسیر قرآن|تفسیر]] آیاتى از [[قرآن کریم]] است که در آنها [[احکام]] فقهى بیان و بر اساس ترتیب کتب فقهى منظم شده است. از صدر [[اسلام]] در کنار سبکهاى مختلف فقهى مثل فقه رساله‌اى، خلافى، استدلالى، سبک دیگرى پدید آمد که در آن تفسیر آیات [[فقه|فقهى]] قرآن کریم بر اساس ابواب فقهى مرتب شده که نام آن را [[آیات الاحکام|آیات الاحکام]] گذاشتند. این سبک تفسیر آیات فقهى در هر چهار فرقه مذاهب اسلامى دیده مى‌شود.  
  
اين سبك تفسير آيات فقهى در هر چهار فرقه مذاهب اسلامى ديده مى‌شود. در بين تفاسیر فقهی، كتاب ارزشمند مسالك الافهام از جايگاه خاصى برخوردار است و از زمان نگارش آن فقهاى بزرگ امامية به آن توجه داشته و در موسوعه‌هاى فقهى به آن استناد شده و نظريات و اقوال آن مورد نقد و بررسى واقع شده است.
+
در بین تفاسیر فقهی، کتاب ارزشمند مسالک الافهام از جایگاه خاصى برخوردار است و از زمان نگارش آن فقهاى بزرگ [[امامیه|امامیة]] به آن توجه داشته و در موسوعه‌هاى فقهى به آن استناد شده و نظریات و اقوال آن مورد نقد و بررسى واقع شده است.
  
اين كتاب پر از تحقيقات فقهى و دقيق و نكات ادبى است كه بر آگاهان به اين علوم پوشيده نيست. مؤلف تمام اقوال فقهاى قبل از خود را بيان نكرده است بلكه به ذكر نظريات سيد مرتضى (م 436 ق)، [[شيخ طوسى]] (م 460 ق)، [[علامه حلى]] (م 676 ق)، اكتفا نموده است.
+
این کتاب پر از تحقیقات فقهى و دقیق و نکات ادبى است که بر آگاهان به این علوم پوشیده نیست. مؤلف تمام اقوال فقهاى قبل از خود را بیان نکرده است بلکه به ذکر نظریات [[سید مرتضی|سید مرتضى]] ۴۳۶ ق)، [[شیخ طوسى]] (م ۴۶۰ ق)، [[علامه حلى]] (م ۷۲۶ ق)، اکتفا نموده است.
  
اين كتاب مزين به مقدمه ارزشمندى از آيت اللّه عظمى نجفى مرعشى (م 1411 ق)، در معرفى و تاريخچه كتابهاى آيات الاحكام در مذاهب اسلامى همراه با زندگينامه عالمانه و محققانه مؤلف و آثار وى مى‌باشد كه به ارزش علمى اين كتاب مى‌افزايد.
+
این کتاب مزین به مقدمه ارزشمندى از آیت اللّه عظمى [[سید شهاب الدین مرعشی نجفی|نجفى مرعشى]] ۱۴۱۱ ق)، در معرفى و تاریخچه کتابهاى آیات الاحکام در مذاهب اسلامى همراه با زندگینامه عالمانه و محققانه مؤلف و آثار وى مى‌باشد که به ارزش علمى این کتاب مى‌افزاید.
  
==نسخه‌ها==
+
مباحث کتاب در دو مجلد که از ۴ قسمت تشکیل شده است، مطرح شده است:
  
در الذريعة 20/378 به نسخه‌اى در نزد حاج ميرزا محمدحسين شهرستانى در كتابخانه شيخ عبدالحسين آل ياسين بالكاظميّة و در نزد سيد على ايروانى در تبريز و در نزد شيخ محمدرضا مظفر به خط ناصر فضل اللّه مربوط به 1044 ق اشاره شده است.
+
*قسمت اوّل از جلد اوّل شامل کتابهاى طهارت، صلاة، صوم است.
 +
*قسمت دوّم از جلد اوّل دربردارنده کتابهاى زکات، خمس، حج، جهاد، امر به معروف و نهى از منکر است.
 +
*قسمت اوّل از جلد دوّم کتابهاى المکاسب، البیع، دین و توابع آن، بعضى از عقود مثل شرکت، عاریة، غصب، مضاربة و نظائر آن و در آخر کتاب النکاح را دربردارد.
 +
*قسمت دوّم از جلد دوم کتابهاى طلاق، مطاعم و مشارب، مواریث، حدود، جنایات، قضاء و شهادات را شامل مى‌شود.
  
در مقدمه‌اى بر فقه [[شيعه]] صفحه 232 به چندين نسخه منتخب از كتابخانه‌هاى آيت اللّه مرعشى، مجلس شوراى اسلامى، دانشگاه تهران، الهيات، ملك در تهران، روضاتى در اصفهان اشاره شده است. در چاپ كتاب موجود از 4 نسخه خطى استفاده شده كه عبارتند از:
+
==کلمات بزرگان‌ درباره کتاب==
  
# نسخه كتابخانه علامه سيد محمدعلى قاضى طباطبائى تبريزى كه نسخه مورد اعتماد در چاپ بوده است. اين نسخه با رمز (قض) مشخص شده است.
+
[[ریحانة الادب (کتاب)|ریحانة الادب]]، ۴/۲۸۰ج: آیات الاحکام که نام اصلیش مسالک الافهام فى شرح آیات الاحکام مى‌باشد و آن بهترین کتابى است که در این موضوع تألیف شده است.  
# نسخه كتابخانه استاد مرتضى مدرسى (چهاردهى) مربوط به سال 1090 ق، به خط عبداللّه بن شيخ عبدعلى طرفى كه با رمز (چا) مشخص شده است.
 
# نسخه كتابخانه آيت اللّه سيد شهاب الدين مرعشى كه بعضى از حواشى مؤلف در ذيل آن ذكر شده است و با رمز (عش) مشخص شده است.
 
# نسخه به خط محمدطاهر بن محمدكريم، مربوط به سال 1101 ق از كتابخانه عالم فاضل حاج شيخ حسن مصطفوى كه بعد از چاپ كتاب اين نسخه در دسترس ناشرين قرار گرفته است و تفاوتهاى آن در پايان هر قسمت از كتاب ذكر شده است اين نسخه با رمز (سن) مشخص شده است.
 
  
در مقدمه كتاب در صفحه 18، آيت الله عظمى سيد شهاب الدين مرعشى (مبه نسخه‌اى از ميرزا ابوالهدى نوه علامه كرباسى كه از مشايخ روايت ايشان بوده است و همين طور نسخه‌اى كه در نزد ايشان بوده و دو نسخه از كتابخانه‌هاى عمومى اشاره شده كه اين 4 نسخه در اختيار ناشر و مصحح قرار گرفته تا از آنها استفاده نمايند.
+
[[اعیان الشیعه (کتاب)|اعیان الشیعه]]، ۴/۲۷۱ج: من اکبر ما کتب فى بابه و اتمها فائدة صنفه بامر شیخه المذکور ([[شیخ بهایی|شیخ بهائى]])، رأینا منه نسخه بخط یده فى قریة بهار من توابع همدان.
  
==كلمات بزرگان‌==
+
مؤلف در خطبه کتاب مى‌نویسد: ولعمرى ان من نظر فى کتابى هذا بعین الانصاف، و جانب سبیل البغى والاعتساف، علم انه عدیم النظیر و انّه من تأییدات العلىّ القدیر.
  
ريحانة الادب ج4/280: آيات الاحكام كه نام اصليش مسالك الافهام فى شرح آيات الاحكام مى‌باشد و آن بهترين كتابى است كه در اين موضوع تأليف شده است.  
+
علامه [[شیخ عبدالله مامقانی|مامقانی]] در [[تنقیح المقال فى علم الرجال (کتاب)|تنقیح المقال]] درباره آن مى‌نویسد: من اکبر ما کتب فى شأنه و اتمّها سماه (مسالک الافهام فى شرح آیات الاحکام).
  
اعيان الشيعه 4/271: من اكبر ما كتب فى بابه و اتمها فائدة صنفه بامر شيخه المذكور (شيخ بهائىرأينا منه نسخه بخط يده فى قرية بهار من توابع همدان.
+
[[امل الآمل (کتاب)|امل الآمل]]، ۲/۵۶ج: الشیخ جواد بن سعید، فاضل عالم محقق جلیل القدر، له کتب منها: شرح آیات الاحکام‌.
  
مؤلف در خطبه كتاب مى‌نويسد: ولعمرى ان من نظر فى كتابى هذا بعين الانصاف، و جانب سبيل البغى والاعتساف، علم انه عديم النظير و انّه من تأييدات العلىّ القدير.
+
==علت تألیف کتاب==
  
علامه شيخ حسن بلاغى نجفى در تنقيح المقال درباره آن مى‌نويسد: من اكبر ما كتب فى شأنه و اتمّها سماه (مسالك الافهام فى شرح آيات الاحكام)
+
مؤلف در مورد علت تألیف کتاب در صفحه اوّل آن مى‌نویسد، لما کان من اجل النعم و اوفر القسم استفادة الاحکام الشرعیة من الآیات القرآنیة و قد اعتنى العلماء بالبحث عنها والاستنباط منها... فانهم بینوا جهة الدلالة بما استفادوا من الائمة الاطهار الذین هم مهبط الوحى و التنزیل او بما اشتملت علیه من الظاهر البعید عن التأویل‌.
  
امل الآمل ج2/56: الشيخ جواد بن سعيد، فاضل عالم محقق جليل القدر، له كتب منها: شرح آيات الاحكام‌.
+
سپس در صفحه ۲ در ادامه مى‌نویسد: ثم ان اصحابنا و ان بینوا جهة الدلالة فى تضاعیف کتبهم الاّ انّه لم یتفق منهم بیان جمیع ذلک فى کتاب مفردة بالتدوین لیکون مشتملا على وجوه الدلالة فى الآیات المتعلّقة باحکام الدین فحدانى ذلک على ان اجمع کتابا مشتملا على جمیع ما یتعلّق بکلّ آیة مبنیا فیه وجوه الدلالة.
  
==علت تأليف كتاب==
+
قابل ذکر است که در مقدمه کتاب «[[کنزالعرفان فى فقه القرآن (کتاب)|کنزالعرفان]]» [[فاضل مقداد]] (م ۸۲۶ ق) نیز نبودن کتاب جامعى در آیات الاحکام را دلیل تألیف آن ذکر کرده است و ظاهراً با وجود کتابى مثل کنزالعرفان و نظائر آن این دلیل تألیف صحیح نباشد مگر این که این کتابها در دست مؤلف نبوده است.
  
مؤلف در مورد علت تأليف كتاب در صفحه اوّل آن مى‌نويسد، لما كان من اجل النعم و اوفر القسم استفادة الاحكام الشرعية من الآيات القرآنية و قد اعتنى العلماء بالبحث عنها والاستنباط منها... فانهم بينوا جهة الدلالة بما استفادوا من الائمة الاطهار الذين هم مهبط الوحى و التنزيل او بما اشتملت عليه من الظاهر البعيد عن التأويل‌.
+
==نسخه‌ها==
  
سپس در صفحه 2 در ادامه مى‌نويسد: ثم ان اصحابنا و ان بينوا جهة الدلالة فى تضاعيف كتبهم الاّ انّه لم يتفق منهم بيان جميع ذلك فى كتاب مفردة بالتدوين ليكون مشتملا على وجوه الدلالة فى الآيات المتعلّقة باحكام الدين فحدانى ذلك على ان اجمع كتابا مشتملا على جميع ما يتعلّق بكلّ آية مبنيّا فيه وجوه الدلالة.
+
در [[الذریعه الی تصانیف الشیعه|الذریعة]] ۲۰/۳۷۸ به نسخه‌اى در نزد حاج میرزا محمدحسین شهرستانى در کتابخانه شیخ عبدالحسین آل یاسین بالکاظمیة و در نزد سید على ایروانى در تبریز و در نزد [[شیخ محمدرضا مظفر]] به خط ناصر فضل اللّه مربوط به ۱۰۴۴ ق اشاره شده است.
  
قابل ذكر است كه در مقدمه كتاب كنزالعرفان فاضل مقداد (م 826 ق) نيز نبودن كتاب جامعى در آيات الاحكام را دليل تأليف آن ذكر كرده است و ظاهراً با وجود كتابى مثل كنزالعرفان و نظائر آن اين دليل تأليف صحيح نباشد مگر اين كه اين كتابها در دست مؤلف نبوده است.
+
در مقدمه‌اى بر فقه [[شیعه]] صفحه ۲۳۲ به چندین نسخه منتخب از کتابخانه‌هاى آیت اللّه مرعشى، مجلس شوراى اسلامى، دانشگاه تهران، الهیات، ملک در تهران، روضاتى در اصفهان اشاره شده است. در چاپ کتاب موجود از ۴ نسخه خطى استفاده شده که عبارتند از:
 +
 
 +
#نسخه کتابخانه علامه سید محمدعلى قاضى طباطبائى تبریزى که نسخه مورد اعتماد در چاپ بوده است. این نسخه با رمز (قض) مشخص شده است.
 +
#نسخه کتابخانه استاد مرتضى مدرسى (چهاردهى) مربوط به سال ۱۰۹۰ ق، به خط عبداللّه بن شیخ عبدعلى طرفى که با رمز (چا) مشخص شده است.
 +
#نسخه کتابخانه آیت اللّه سید شهاب الدین مرعشى که بعضى از حواشى مؤلف در ذیل آن ذکر شده است و با رمز (عش) مشخص شده است.
 +
#نسخه به خط محمدطاهر بن محمدکریم، مربوط به سال ۱۱۰۱ ق از کتابخانه عالم فاضل حاج شیخ حسن مصطفوى که بعد از چاپ کتاب این نسخه در دسترس ناشرین قرار گرفته است و تفاوتهاى آن در پایان هر قسمت از کتاب ذکر شده است این نسخه با رمز (سن) مشخص شده است.
 +
 
 +
در مقدمه کتاب در صفحه ۱۸، آیت الله عظمى سید شهاب الدین مرعشى (م)، به نسخه‌اى از میرزا ابوالهدى نوه علامه کرباسى که از مشایخ روایت ایشان بوده است و همین طور نسخه‌اى که در نزد ایشان بوده و دو نسخه از کتابخانه‌هاى عمومى اشاره شده که این ۴ نسخه در اختیار ناشر و مصحح قرار گرفته تا از آنها استفاده نمایند.
  
 
==حواشى و شروح==
 
==حواشى و شروح==
  
در كتب تراجم دو حاشيه و شرح براى كتاب ذكر شده است‌:
+
در کتب تراجم دو حاشیه و شرح براى کتاب ذکر شده است‌:
 
 
# سلوك مسالك المرام مسلك مسالك الافهام، از شيخ عبدالقاهر بن عبد رجب عبادى حويزى (امل الآمل 2/157، ذ/4/243، ذ/12/227، اعيان الشيعة.(8/32)
 
# حاشية بر مسالك الافهام از ميرزا عبداللّه بن عيسى تبريزى اصفهانى (م 1130 ق) ذ/06/199.
 
  
==تقسيم بندى مطالب‌==
+
#سلوک مسالک المرام مسلک مسالک الافهام، از شیخ عبدالقاهر بن عبد رجب عبادى حویزى (امل الآمل ۲/۱۵۷، ذ/۴/۲۴۳، ذ/۱۲/۲۲۷، اعیان الشیعة.(۸/۳۲)
 +
#حاشیة بر مسالک الافهام از میرزا عبداللّه بن عیسى تبریزى اصفهانى (م ۱۱۳۰ ق) ذ/۰۶/۱۹۹.
  
مباحث كتاب در دو مجلد كه از 4 قسمت تشكيل شده است، مطرح شده است:
+
==منبع==
  
* قسمت اوّل از جلد اوّل شامل كتابهاى طهارت، صلاة، صوم است.
+
*نرم افزار [[نرم افزار جامع تفاسیر نور|جامع تفاسیر نور]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.(باتلخیص)
* قسمت دوّم از جلد اوّل دربردارنده كتابهاى زكات، خمس، حج، جهاد، امر به معروف و نهى از منكر است.
 
* قسمت اوّل از جلد دوّم كتابهاى المكاسب، البيع، دين و توابع آن، بعضى از عقود مثل شركت، عارية، غصب، مضاربة و نظائر آن و در آخر كتاب النكاح را دربردارد.
 
* قسمت دوّم از جلد دوم كتابهاى طلاق، مطاعم و مشارب، مواريث، حدود، جنايات، قضاء و شهادات را شامل مى‌شود.
 
  
==منابع==
+
==متن کتاب==
* نرم افزار جامع تفاسیر نور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.(باتلخیص)
+
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39250/مسالك-الأفهام-الي-آيات-الأحكام مسالك الأفهام الى آيات الأحكام]
==متن کتاب مسالك الأفهام الى آيات الأحكام==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39250/مسالك-الأفهام-الي-آيات-الأحكام مسالك الأفهام الى آيات الأحكام]
 
 
[[رده:تفاسیر فقهی]]
 
[[رده:تفاسیر فقهی]]
 
[[رده:تفاسیر]]
 
[[رده:تفاسیر]]
 
{{تفسیر قرآن}}
 
{{تفسیر قرآن}}

نسخهٔ ‏۳ ژوئن ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۱۲

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از نرم افزار های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)
مسالك الأفهام الى آيات الأحكام.jpg
نویسنده فاضل جواد كاظمی
موضوع تفسیر فقهی
زبان عربی
تعداد جلد 4
محقق محمدباقر شريف‌زاده‌
مصحح محمدتقي‌ كشفي

مسالك الأفهام الى آيات الأحكام

مؤلف‌

جواد بن سعد بن جواد کاظمى، معروف به فاضل جواد (زنده در ۱۰۴۴ ق).

معرفی اجمالی کتاب

این کتاب تفسیر آیاتى از قرآن کریم است که در آنها احکام فقهى بیان و بر اساس ترتیب کتب فقهى منظم شده است. از صدر اسلام در کنار سبکهاى مختلف فقهى مثل فقه رساله‌اى، خلافى، استدلالى، سبک دیگرى پدید آمد که در آن تفسیر آیات فقهى قرآن کریم بر اساس ابواب فقهى مرتب شده که نام آن را آیات الاحکام گذاشتند. این سبک تفسیر آیات فقهى در هر چهار فرقه مذاهب اسلامى دیده مى‌شود.

در بین تفاسیر فقهی، کتاب ارزشمند مسالک الافهام از جایگاه خاصى برخوردار است و از زمان نگارش آن فقهاى بزرگ امامیة به آن توجه داشته و در موسوعه‌هاى فقهى به آن استناد شده و نظریات و اقوال آن مورد نقد و بررسى واقع شده است.

این کتاب پر از تحقیقات فقهى و دقیق و نکات ادبى است که بر آگاهان به این علوم پوشیده نیست. مؤلف تمام اقوال فقهاى قبل از خود را بیان نکرده است بلکه به ذکر نظریات سید مرتضى (م ۴۳۶ ق)، شیخ طوسى (م ۴۶۰ ق)، علامه حلى (م ۷۲۶ ق)، اکتفا نموده است.

این کتاب مزین به مقدمه ارزشمندى از آیت اللّه عظمى نجفى مرعشى (م ۱۴۱۱ ق)، در معرفى و تاریخچه کتابهاى آیات الاحکام در مذاهب اسلامى همراه با زندگینامه عالمانه و محققانه مؤلف و آثار وى مى‌باشد که به ارزش علمى این کتاب مى‌افزاید.

مباحث کتاب در دو مجلد که از ۴ قسمت تشکیل شده است، مطرح شده است:

  • قسمت اوّل از جلد اوّل شامل کتابهاى طهارت، صلاة، صوم است.
  • قسمت دوّم از جلد اوّل دربردارنده کتابهاى زکات، خمس، حج، جهاد، امر به معروف و نهى از منکر است.
  • قسمت اوّل از جلد دوّم کتابهاى المکاسب، البیع، دین و توابع آن، بعضى از عقود مثل شرکت، عاریة، غصب، مضاربة و نظائر آن و در آخر کتاب النکاح را دربردارد.
  • قسمت دوّم از جلد دوم کتابهاى طلاق، مطاعم و مشارب، مواریث، حدود، جنایات، قضاء و شهادات را شامل مى‌شود.

کلمات بزرگان‌ درباره کتاب

ریحانة الادب، ۴/۲۸۰ج: آیات الاحکام که نام اصلیش مسالک الافهام فى شرح آیات الاحکام مى‌باشد و آن بهترین کتابى است که در این موضوع تألیف شده است.

اعیان الشیعه، ۴/۲۷۱ج: من اکبر ما کتب فى بابه و اتمها فائدة صنفه بامر شیخه المذکور (شیخ بهائى)، رأینا منه نسخه بخط یده فى قریة بهار من توابع همدان.

مؤلف در خطبه کتاب مى‌نویسد: ولعمرى ان من نظر فى کتابى هذا بعین الانصاف، و جانب سبیل البغى والاعتساف، علم انه عدیم النظیر و انّه من تأییدات العلىّ القدیر.

علامه مامقانی در تنقیح المقال درباره آن مى‌نویسد: من اکبر ما کتب فى شأنه و اتمّها سماه (مسالک الافهام فى شرح آیات الاحکام).

امل الآمل، ۲/۵۶ج: الشیخ جواد بن سعید، فاضل عالم محقق جلیل القدر، له کتب منها: شرح آیات الاحکام‌.

علت تألیف کتاب

مؤلف در مورد علت تألیف کتاب در صفحه اوّل آن مى‌نویسد، لما کان من اجل النعم و اوفر القسم استفادة الاحکام الشرعیة من الآیات القرآنیة و قد اعتنى العلماء بالبحث عنها والاستنباط منها... فانهم بینوا جهة الدلالة بما استفادوا من الائمة الاطهار الذین هم مهبط الوحى و التنزیل او بما اشتملت علیه من الظاهر البعید عن التأویل‌.

سپس در صفحه ۲ در ادامه مى‌نویسد: ثم ان اصحابنا و ان بینوا جهة الدلالة فى تضاعیف کتبهم الاّ انّه لم یتفق منهم بیان جمیع ذلک فى کتاب مفردة بالتدوین لیکون مشتملا على وجوه الدلالة فى الآیات المتعلّقة باحکام الدین فحدانى ذلک على ان اجمع کتابا مشتملا على جمیع ما یتعلّق بکلّ آیة مبنیا فیه وجوه الدلالة.

قابل ذکر است که در مقدمه کتاب «کنزالعرفان» فاضل مقداد (م ۸۲۶ ق) نیز نبودن کتاب جامعى در آیات الاحکام را دلیل تألیف آن ذکر کرده است و ظاهراً با وجود کتابى مثل کنزالعرفان و نظائر آن این دلیل تألیف صحیح نباشد مگر این که این کتابها در دست مؤلف نبوده است.

نسخه‌ها

در الذریعة ۲۰/۳۷۸ به نسخه‌اى در نزد حاج میرزا محمدحسین شهرستانى در کتابخانه شیخ عبدالحسین آل یاسین بالکاظمیة و در نزد سید على ایروانى در تبریز و در نزد شیخ محمدرضا مظفر به خط ناصر فضل اللّه مربوط به ۱۰۴۴ ق اشاره شده است.

در مقدمه‌اى بر فقه شیعه صفحه ۲۳۲ به چندین نسخه منتخب از کتابخانه‌هاى آیت اللّه مرعشى، مجلس شوراى اسلامى، دانشگاه تهران، الهیات، ملک در تهران، روضاتى در اصفهان اشاره شده است. در چاپ کتاب موجود از ۴ نسخه خطى استفاده شده که عبارتند از:

  1. نسخه کتابخانه علامه سید محمدعلى قاضى طباطبائى تبریزى که نسخه مورد اعتماد در چاپ بوده است. این نسخه با رمز (قض) مشخص شده است.
  2. نسخه کتابخانه استاد مرتضى مدرسى (چهاردهى) مربوط به سال ۱۰۹۰ ق، به خط عبداللّه بن شیخ عبدعلى طرفى که با رمز (چا) مشخص شده است.
  3. نسخه کتابخانه آیت اللّه سید شهاب الدین مرعشى که بعضى از حواشى مؤلف در ذیل آن ذکر شده است و با رمز (عش) مشخص شده است.
  4. نسخه به خط محمدطاهر بن محمدکریم، مربوط به سال ۱۱۰۱ ق از کتابخانه عالم فاضل حاج شیخ حسن مصطفوى که بعد از چاپ کتاب این نسخه در دسترس ناشرین قرار گرفته است و تفاوتهاى آن در پایان هر قسمت از کتاب ذکر شده است این نسخه با رمز (سن) مشخص شده است.

در مقدمه کتاب در صفحه ۱۸، آیت الله عظمى سید شهاب الدین مرعشى (م)، به نسخه‌اى از میرزا ابوالهدى نوه علامه کرباسى که از مشایخ روایت ایشان بوده است و همین طور نسخه‌اى که در نزد ایشان بوده و دو نسخه از کتابخانه‌هاى عمومى اشاره شده که این ۴ نسخه در اختیار ناشر و مصحح قرار گرفته تا از آنها استفاده نمایند.

حواشى و شروح

در کتب تراجم دو حاشیه و شرح براى کتاب ذکر شده است‌:

  1. سلوک مسالک المرام مسلک مسالک الافهام، از شیخ عبدالقاهر بن عبد رجب عبادى حویزى (امل الآمل ۲/۱۵۷، ذ/۴/۲۴۳، ذ/۱۲/۲۲۷، اعیان الشیعة.(۸/۳۲)
  2. حاشیة بر مسالک الافهام از میرزا عبداللّه بن عیسى تبریزى اصفهانى (م ۱۱۳۰ ق) ذ/۰۶/۱۹۹.

منبع

متن کتاب

مسالك الأفهام الى آيات الأحكام

***
تفسیر قرآن
درباره تفسیر قرآن: تفسیر قرآن -تاریخ تفسیر - روشهای تفسیری قرآن
اصطلاحات: اسباب نزول -اسرائیلیات -سیاق آیات
شاخه های تفسیر قرآن:

تفسیر روایی (تفاسیر روایی) • تفسیر اجتهادی (تفاسیر اجتهادی) • تفسیر فقهی ( تفاسیر فقهی) • تفسیر ادبی ( تفاسیر ادبی) • تفسیر تربیتی ( تفاسیر تربیتی) • تفسیر كلامی ( تفاسیر كلامی) • تفسیر فلسفی ( تفاسیر فلسفی ) • تفسیر عرفانی (تفاسیر عرفانی ) • تفسیر علمی (تفاسیر علمی)

روشهای تفسیری قرآن:
تفاسیر به تفکیک مذهب مولف: