زلزلة: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{نیازمند ویرایش فنی}} نيک جنبانيدن ، رجفة ، شدت لرزش را گویند. == زلزله در قرآن== ...' ایجاد کرد)
 
 
(۵ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{نیازمند ویرایش فنی}}
+
'''«زلزال»''' یا '''«زلزله»''' از کلمات [[قرآن|قرآنی]] است و به معنای جنبانیدن، رجفة و شدت لرزش می باشد.
نيک جنبانيدن ، رجفة ، شدت لرزش را گویند.
 
  
== زلزله در قرآن==
+
==زلزله در قرآن==
  
[[سوره زلزال]] نود و نهمین سوره از قرآن است و دارای 8 آیه است که مفهوم واژه زلزله در این سوره آمده است.
+
[[سوره زلزال]] نود و نهمین [[سوره]] از [[قرآن|قرآن کریم]] است که دارای ۸ [[آیه]] بوده و مفهوم واژه «زلزله» در این سوره آمده است.
  
« اذا زلزلت الارض زلزالها» ؛ چون زمين هنگام رسدن قيامت لرزش خود را بکند . <ref> زلزلة : 1 </ref>زلزال در اين آيه مفعول مطلق نوعی است يعنی لرزش معهود مقرر خود را.
+
{{متن قرآن|«إِذا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزالَها»}}؛ چون زمین هنگام رسیدن [[قیامت|قیامت]] لرزش خود را بکند.<ref> زلزال، ۱. </ref>
  
== زلزله در حدیث==
+
زلزال در این آیه، مفعول مطلق نوعی است، یعنی لرزش معهود و مقرر خود را.
  
از امام صادق (ع) روايت شده که چون زنا شايع شود زلزله پديد آيد .
+
==زلزله در حدیث==
  
محمد بن سليمان ديلمی گويد : از امام صادق (ع) پرسيدم زلزله چيست ؟ فرمود: آيتی از ايات پروردگار . عرض کردم : سبب آن چيست ؟ فرمود : خداوند ملکی را بر رگهای زمين گماشته که چون بخواهد از زمين را بلزرزاند او را امر کند که فلان رگ را به حرکت در آور، و چون رگ به حرکت در آيد آن قسممت زمين که به آن رگ مربوط است بلرزد .
+
از [[امام صادق علیه السلام|امام صادق]] (ع) روایت شده که چون [[زنا]] شایع شود زلزله پدید آید.
  
نيز از آن حضرت آمده که اين زمين لرزه و امثال آن هشدار و ارعاب است از جانب خداوند که مردم بترسند و از معصيت دست بردارند .
+
محمد بن سلیمان دیلمی گوید: از امام صادق (ع) پرسیدم زلزله چیست؟ فرمود: آیتی از آیات پروردگار. عرض کردم: سبب آن چیست؟ فرمود: خداوند ملکی را بر رگهای زمین گماشته که چون بخواهد زمین را بلرزاند او را امر کند که فلان رگ را به حرکت در آور، و چون رگ به حرکت در آید آن قسمت زمین که به آن رگ مربوط است بلرزد.
  
علی بن مهزيار گويد : به حضرت جواد (ع) نامه ای نوشتم و در آن ازکثرت زلازل در اهواز به خدمتشان شکايت کردم که اگر صلاح بدانيد از آنجا کوچ کنم ؟
+
نیز از آن حضرت آمده که این زمین لرزه و امثال آن هشدار و ارعاب است از جانب خداوند که مردم بترسند و از [[گناه|معصیت]] دست بردارند.
  
حضرت در پاسخ مرقوم داشت : از آنجا کوچ مکنيد و روز چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه را روزه بگيريد و غسل کنيد و لباس پاک بپوشيد و روز جمعه از شهر بيرون رفته خدای را بخوانيد که اين بلا از شما رفع خواهد شد .
+
[[علی بن مهزیار اهوازی|علی بن مهزیار]] گوید: به [[امام جواد علیه السلام|حضرت جواد]] (ع) نامه ای نوشتم و در آن از کثرت زلازل در اهواز به خدمتشان شکایت کردم که اگر صلاح بدانید از آنجا کوچ کنم؟ حضرت در پاسخ مرقوم داشت: از آنجا کوچ مکنید و روز چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه را [[روزه]] بگیرید و [[غسل]] کنید و لباس پاک بپوشید و روز [[جمعه‌‌‌‌|جمعه]] از شهر بیرون رفته خدای را بخوانید که این بلا از شما رفع خواهد شد. علی مهزیار گوید: ما به دستور عمل کردیم، شهر آرام شد و زلزله متوقف گردید.
  
علی گويد : ما به دستور عمل کرديم شهر آرام وز لزله متوقف گرديد .
+
از امام صادق (ع) رسیده که جهت دفع خطر خراب شدن خانه بر اثر زلزله هنگام رفتن به بستر این [[آیه]] را بخواند: {{متن قرآن|«إِنَّ اللَّهَ يُمْسِكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ أَنْ تَزُولَا وَلَئِنْ زَالَتَا إِنْ أَمْسَكَهُمَا مِنْ أَحَدٍ مِنْ بَعْدِهِ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا»}}<ref>[[سوره فاطر|فاطر]]، ۴۱.</ref>.<ref> [[بحارالأنوار|بحارالانوار]]، ۹۱ / ۱۴۷ ـ ۱۵۰. </ref>
  
از امام صادق (ع) رسيده که جهت دفع خطر خراب شدن خانه بر اثر زلزله هنگام رفتن به بستر بخواند : « انّ الله يمسک السماوات و الارض ان تزولا و لان زالتا ان امسکهما من احد من بعده انّه کان حليما غفوراً » . <ref> (بحار : 91 / 147 ـ 150 و 60 / 130 و 50 / 101 و 6 / 197) </ref>
+
==پانویس==
 +
<references />
  
== منبع ==
+
==منابع==
*سید مصطفی حسینی دشتی، فرهنگ معارف و معاریف.  
+
 
 +
*سید مصطفی حسینی دشتی، [[فرهنگ معارف و معاریف (کتاب)|فرهنگ معارف و معاریف]].  
  
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:واژگان قرآنی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۵:۵۴

«زلزال» یا «زلزله» از کلمات قرآنی است و به معنای جنبانیدن، رجفة و شدت لرزش می باشد.

زلزله در قرآن

سوره زلزال نود و نهمین سوره از قرآن کریم است که دارای ۸ آیه بوده و مفهوم واژه «زلزله» در این سوره آمده است.

«إِذا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزالَها»؛ چون زمین هنگام رسیدن قیامت لرزش خود را بکند.[۱]

زلزال در این آیه، مفعول مطلق نوعی است، یعنی لرزش معهود و مقرر خود را.

زلزله در حدیث

از امام صادق (ع) روایت شده که چون زنا شایع شود زلزله پدید آید.

محمد بن سلیمان دیلمی گوید: از امام صادق (ع) پرسیدم زلزله چیست؟ فرمود: آیتی از آیات پروردگار. عرض کردم: سبب آن چیست؟ فرمود: خداوند ملکی را بر رگهای زمین گماشته که چون بخواهد زمین را بلرزاند او را امر کند که فلان رگ را به حرکت در آور، و چون رگ به حرکت در آید آن قسمت زمین که به آن رگ مربوط است بلرزد.

نیز از آن حضرت آمده که این زمین لرزه و امثال آن هشدار و ارعاب است از جانب خداوند که مردم بترسند و از معصیت دست بردارند.

علی بن مهزیار گوید: به حضرت جواد (ع) نامه ای نوشتم و در آن از کثرت زلازل در اهواز به خدمتشان شکایت کردم که اگر صلاح بدانید از آنجا کوچ کنم؟ حضرت در پاسخ مرقوم داشت: از آنجا کوچ مکنید و روز چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه را روزه بگیرید و غسل کنید و لباس پاک بپوشید و روز جمعه از شهر بیرون رفته خدای را بخوانید که این بلا از شما رفع خواهد شد. علی مهزیار گوید: ما به دستور عمل کردیم، شهر آرام شد و زلزله متوقف گردید.

از امام صادق (ع) رسیده که جهت دفع خطر خراب شدن خانه بر اثر زلزله هنگام رفتن به بستر این آیه را بخواند: «إِنَّ اللَّهَ يُمْسِكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ أَنْ تَزُولَا وَلَئِنْ زَالَتَا إِنْ أَمْسَكَهُمَا مِنْ أَحَدٍ مِنْ بَعْدِهِ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا»[۲].[۳]

پانویس

  1. زلزال، ۱.
  2. فاطر، ۴۱.
  3. بحارالانوار، ۹۱ / ۱۴۷ ـ ۱۵۰.

منابع