هاویه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(رده:نامهای دوزخ در قرآن)
 
(۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
یکی از نامهای [[جهنم|دوزخ]]، در [[قرآن]] «هاويه» است.
+
'''«هاوِية»''' یکی از نامهای [[جهنم]] در [[قرآن کریم]] است. در نامگذارى جهنّم به «هاويه»، عميق بودن دوزخ و سقوط دوزخيان در آن، مورد توجه بوده است.
  
==واژه شناسى «هاويه»==
+
==واژه‌شناسى ==
  
اين واژه در اصل، از مادّه «هوى» به معناى افتادن به پايين و سقوط كردن از بلندى است. [[ابن فارس]] مى گويد: الهاء و الواو و الياء: أصل صحيح يدلّ على خلوّ و سقوط... و يقال: هوى الشيء يهوى: سقط. و هاوية: جهنّم، لأنّ الكافر يهوى فيها. والهاوية: كلّ مهواة و الهوّة: الوهدة العميقة.<ref>معجم مقاييس اللغة: ج۲، ص۷۸. (ماده «حطم»)</ref>
+
واژه «هاوية» در اصل، از مادّه «هوى» به معناى افتادن به پايين و سقوط كردن از بلندى است. [[ابن فارس]] مى گويد: «الهاء و الواو و الياء: أصل صحيح يدلّ على خلوّ و سقوط... و يقال: هوى الشيء يهوى: سقط. و هاوية: جهنّم، لأنّ الكافر يهوى فيها. والهاوية: كلّ مهواة و الهوّة: الوهدة العميقة».<ref>معجم مقاييس اللغة، ج۲، ص۷۸.</ref> ه-و-ى، ريشه صحيحى است كه بر رهاشدن و فروافتادن دلالت مى كند. گفته مى شود: «هوى الشىء يهوى» يعنى: سقوط كرد. هاويه یعنی [[جهنم|جهنّم]]، براى اين كه كافر در آن سقوط مى كند. هاويه به هر گودالى گفته مى شود و هوّه، گودال عميق است.
  
ه و ى، ريشه صحيحى است كه بر رهاشدن و فروافتادن دلالت مى كند. گفته مى شود: «هوى الشىء يهوى» يعنى: سقوط كرد. هاويه [[جهنم|جهنّم]] براى اين است كه كافر در آن سقوط مى كند. هاويه به هر گودالى گفته مى شود. هوّه، گودال عميق است. بنابر اين ناميده شدن جهنّم به «هاويه»، بِدان جهت است كه تبهكاران در چنين جايگاه عميق و خطرناكى سقوط مى كنند.
+
بنابراين ناميده شدن جهنّم به «هاويه»، بِدان جهت است كه تبهكاران در چنين جايگاه عميق و خطرناكى سقوط مى كنند.
  
==واژه «هاويه» در قرآن و حديث==
+
==هاويه در قرآن و حديث==
  
واژه «هاويه» تنها يك بار در قرآن آمده است: {{متن قرآن|«وَ أَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَ زِينُهُ × فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ × وَ مَآ أَدْرَاكَ مَاهِيَهْ × نَارٌ حَامِيَةُ»}}؛ و اما كسى كه ترازوهايش سبُك است، پناهگاهش «هاويه» است! و تو چه مى دانى «هاويه» چيست؟! آتشى است سوزان!
+
واژه «هاويه» تنها يک بار در [[قرآن]] آمده است: {{متن قرآن|«وَ أَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ * فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ * وَ مَآ أَدْرَاكَ مَاهِيَهْ * نَارٌ حَامِيَةُ»}}؛ ([[سوره قارعه]]، 11-8) و اما كسى كه ترازوهايش سبُك است، پناهگاهش «هاويه» است! و تو چه مى دانى «هاويه» چيست؟! آتشى سوزان است!
  
كلمه «اُمّ» در اين آيه به معناى جايگاه و قرارگاه است.<ref>ر.ك: الصحاح: ج۶، ص۲۵-۳۹.</ref> بنابراين معناى آيه اين است كه جايگاه كسانى كه اعمال نيك آنان وزن و ارزشى ندارد، پرتگاه سوزان و عميق دوزخ است. گفتنى است كه از برخى احاديث نيز استفاده مى شود كه در نامگذارى جهنّم به «هاويه»، عميق بودن دوزخ و سقوط دوزخيان در آن مورد عنايت بوده است.<ref>ر.ك: ص۳۷. (فصل يكم: نامهاى دوزخ/ هاويه «سياه چال»).</ref>
+
محمد بن العباس با دو واسطه از [[امام رضا]] علیه‌السلام و ایشان از اجداد گرامى خود نقل می فرماید که آیات 8 و 9 این [[سوره]] درباره فاسقین نزول یافته است.<ref>البرهان فی تفسیر القرآن، بحرانی.</ref>
 +
 
 +
[[طبرسى]] در وجه نامگذارى [[جهنم]] به «هاويه» گوید: انسان را از بالا به پائين [[عذاب]] ساقط مى‏‌كند و نيز می گوید: «المهواة التی لا يدرك قعرها»؛<ref>تفسير احسن الحديث، سید علی‌اکبر قرشی، ج12، ص332.</ref> گودالی که قعر و عمق آن بی نهایت است.
 +
 
 +
كلمه «اُمّ» در اين [[آيه]] به معناى جايگاه و قرارگاه است.<ref>ر.ك: الصحاح جوهری، ج۶، ص۲۵-۳۹.</ref> بنابراين معناى آيه اين است كه جايگاه كسانى كه اعمال نيك آنان وزن و ارزشى ندارد، پرتگاه سوزان و عميق [[دوزخ]] است.  
 +
 
 +
از برخى [[احاديث]] نيز استفاده مى شود كه در نامگذارى جهنّم به «هاويه»، عميق بودن دوزخ و سقوط دوزخيان در آن، مورد عنايت بوده است.
  
 
==پانویس==  
 
==پانویس==  
سطر ۱۸: سطر ۲۴:
 
==منابع==
 
==منابع==
  
*محمد محمدی ری شهری، بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حديث، ج2، قم: دارالحدیث، چاپ اول، 1389ش، ص63، در دسترس در [http://www.hadith.net/n144-e6371-p63.html پایگاه اطلاع رسانی حدیث شیعه]، بازیابی: 16 اردیبهشت 1393.
+
*بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حديث، محمد محمدی ری‌شهری، قم: دارالحدیث، چاپ اول، 1389ش، ج2، ص63.
  
 
[[رده: واژگان قرآنی]]
 
[[رده: واژگان قرآنی]]
[[رده:نامهای دوزخ در قرآن]]
+
[[رده:جهنم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۱۴

«هاوِية» یکی از نامهای جهنم در قرآن کریم است. در نامگذارى جهنّم به «هاويه»، عميق بودن دوزخ و سقوط دوزخيان در آن، مورد توجه بوده است.

واژه‌شناسى

واژه «هاوية» در اصل، از مادّه «هوى» به معناى افتادن به پايين و سقوط كردن از بلندى است. ابن فارس مى گويد: «الهاء و الواو و الياء: أصل صحيح يدلّ على خلوّ و سقوط... و يقال: هوى الشيء يهوى: سقط. و هاوية: جهنّم، لأنّ الكافر يهوى فيها. والهاوية: كلّ مهواة و الهوّة: الوهدة العميقة».[۱] ه-و-ى، ريشه صحيحى است كه بر رهاشدن و فروافتادن دلالت مى كند. گفته مى شود: «هوى الشىء يهوى» يعنى: سقوط كرد. هاويه یعنی جهنّم، براى اين كه كافر در آن سقوط مى كند. هاويه به هر گودالى گفته مى شود و هوّه، گودال عميق است.

بنابراين ناميده شدن جهنّم به «هاويه»، بِدان جهت است كه تبهكاران در چنين جايگاه عميق و خطرناكى سقوط مى كنند.

هاويه در قرآن و حديث

واژه «هاويه» تنها يک بار در قرآن آمده است: «وَ أَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ * فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ * وَ مَآ أَدْرَاكَ مَاهِيَهْ * نَارٌ حَامِيَةُ»؛ (سوره قارعه، 11-8) و اما كسى كه ترازوهايش سبُك است، پناهگاهش «هاويه» است! و تو چه مى دانى «هاويه» چيست؟! آتشى سوزان است!

محمد بن العباس با دو واسطه از امام رضا علیه‌السلام و ایشان از اجداد گرامى خود نقل می فرماید که آیات 8 و 9 این سوره درباره فاسقین نزول یافته است.[۲]

طبرسى در وجه نامگذارى جهنم به «هاويه» گوید: انسان را از بالا به پائين عذاب ساقط مى‏‌كند و نيز می گوید: «المهواة التی لا يدرك قعرها»؛[۳] گودالی که قعر و عمق آن بی نهایت است.

كلمه «اُمّ» در اين آيه به معناى جايگاه و قرارگاه است.[۴] بنابراين معناى آيه اين است كه جايگاه كسانى كه اعمال نيك آنان وزن و ارزشى ندارد، پرتگاه سوزان و عميق دوزخ است.

از برخى احاديث نيز استفاده مى شود كه در نامگذارى جهنّم به «هاويه»، عميق بودن دوزخ و سقوط دوزخيان در آن، مورد عنايت بوده است.

پانویس

  1. معجم مقاييس اللغة، ج۲، ص۷۸.
  2. البرهان فی تفسیر القرآن، بحرانی.
  3. تفسير احسن الحديث، سید علی‌اکبر قرشی، ج12، ص332.
  4. ر.ك: الصحاح جوهری، ج۶، ص۲۵-۳۹.

منابع

  • بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حديث، محمد محمدی ری‌شهری، قم: دارالحدیث، چاپ اول، 1389ش، ج2، ص63.