حجره: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی 'پرده یا پرچینی است که در پیش خانه نهند تا از نظر بیگانگان پوشیده مانند. و چون خان...' ایجاد کرد)
 
(افزودن الگوی قرآن)
 
(۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
پرده یا پرچینی است که در پیش خانه نهند تا از نظر بیگانگان پوشیده مانند. و چون خانه‌های پیغمبر صلی الله علیه وآله مشرف بر [[مسجد]] بود. بیرون آن از فاصله اندک پر چینی نهاده بودند تا از بیرون خانه کسی که در مسجد است درون خانه را نبیند، و مردم بیرون آن حجرات یعنی پر چین ها منتظر بیرون آمدن پیغمبر صلی الله علیه و آله می نشستند «ان الذین ینادونک من وراء الحجرات اکثرهم لایعقلون»(سوره حجرات/آیه4) آنها که تو را از پشت حجره ها آواز می دهند بیشتر ایشان [[عقل]] ندارند. در باره گروهی از اعراب است که رعایت آداب نمی کردند.
+
«حُجره» - مفرد کلمه «حُجُرات» از واژگان [[قرآن|قرآنی]] - به معنای پرده یا پرچینی است که در پیش خانه نهند تا از نظر بیگانگان پوشیده مانند. و چون خانه‌های [[پیامبر اسلام|پیغمبر]] صلی الله علیه وآله مشرف بر [[مسجد]] بود، بیرون آن از فاصله اندک پرچینی نهاده بودند تا از بیرون خانه کسی که در مسجد است درون خانه را نبیند، و مردم بیرون آن حجرات یعنی پرچین ها منتظر بیرون آمدن پیغمبر صلی الله علیه و آله می نشستند.  
  
==منبع==
+
خداوند در آیه ۴ [[سوره حجرات]] می فرماید: {{متن قرآن|«انّ الذین یُنادونک مِن وَراء الحُجرات اکثرُهم لایعقلون»}}؛ آنها که تو را از پشت حجره ها آواز می دهند بیشتر ایشان تعقل نمی کنند.
نثر طوبی، علامه شعرانی، انتشارات اسلامیه، ج1، ص159
 
  
 +
[[شأن نزول]] این آیه درباره گروهی از اعراب است که رعایت آداب نمی کردند.
 +
 +
==منابع==
 +
 +
* [[نثر طوبی (کتاب)|نثر طوبی]]، [[علامه شعرانی]]، انتشارات اسلامیه، ج۱، ص۱۵۹.
 +
{{قرآن}}
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:واژگان قرآنی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ مارس ۲۰۲۵، ساعت ۱۱:۰۱

«حُجره» - مفرد کلمه «حُجُرات» از واژگان قرآنی - به معنای پرده یا پرچینی است که در پیش خانه نهند تا از نظر بیگانگان پوشیده مانند. و چون خانه‌های پیغمبر صلی الله علیه وآله مشرف بر مسجد بود، بیرون آن از فاصله اندک پرچینی نهاده بودند تا از بیرون خانه کسی که در مسجد است درون خانه را نبیند، و مردم بیرون آن حجرات یعنی پرچین ها منتظر بیرون آمدن پیغمبر صلی الله علیه و آله می نشستند.

خداوند در آیه ۴ سوره حجرات می فرماید: «انّ الذین یُنادونک مِن وَراء الحُجرات اکثرُهم لایعقلون»؛ آنها که تو را از پشت حجره ها آواز می دهند بیشتر ایشان تعقل نمی کنند.

شأن نزول این آیه درباره گروهی از اعراب است که رعایت آداب نمی کردند.

منابع

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن