آیه کنز: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
بعضى آیه 34 [[سوره توبه]]/9 را «آیه كنز» گفته‌اند.<ref>المیزان، ج‌9، ص‌259.</ref> در این آیه، كسانى كه طلا و نقره را نگهدارى كرده، در راه خدا [[انفاق]] نمى‌كنند به عذاب دردناك بشارت داده شده‌اند:
+
بعضى آیه 34 [[سوره توبه]] را «آیه كنز» گفته‌اند.<ref>تفسیر المیزان، ج‌9، ص‌259.</ref> در این [[آیه]]، كسانى كه طلا و نقره را نگهدارى كرده و در راه خدا [[انفاق]] نمى‌كنند، به [[عذاب]] دردناک وعده داده شده‌اند:
  
{{متن قرآن|«وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلاَ يُنفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللّهِ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ...»}}
+
{{قرآن در قاب|«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ كَثِيرًا مِنَ الْأَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَيَأْكُلُونَ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَيَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ ۗ وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ»|سوره=9|آیه=34|ترجمه=ای اهل ایمان! یقیناً بسیاری از عالمان یهود و راهبان، اموال مردم را به باطل [و به صورتی نامشروع] می خورند و همواره [مردم را] از راه خدا بازمی دارند؛ و کسانی را که طلا و نقره می اندوزند و آن را در راه خدا هزینه نمی کنند، به عذاب دردناکی مژده ده.}}
  
 +
[[شیخ طوسى]] از قول جبائى و دیگران گوید: این قسمت از آیه {{متن قرآن|«وَالَّذِینَ یکنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ»}} درباره آن عده از [[نماز]] گزارانى که [[زکات]] نمى دهند، نازل گردیده است. عده اى نیز گویند: درباره مشرکین نازل شده است؛ اما بهتر آن است که حمل بر عموم نموده و بگوئیم براى هر دو طایفه مزبور نازل شده است.
 +
 +
شیخ طوسی همچنین در کتاب [[الأمالی شیخ طوسی (کتاب)|امالی]] خود از ابوالمفضل نقل نماید که گفت: وقتى که این آیه نازل شد، [[پیامبر]] صلى الله عليه وآله فرمود: «هر کس که زکات خویش را بدهد اموال او کنز نخواهد بود، اگرچه در زیر هفت طبقه زمین پنهان باشد و هر کس که زکات مال خود را نپردازد اموال او کنز و گنج محسوب خواهد گردید، اگرچه در زیرزمین پنهان نشده و در روى زمین باشد».
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
<references/>
 
<references/>
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* علی خراسانی، دائرة‌المعارف قرآن كریم، جلد1، ص397.
+
*[[دائرة المعارف قرآن کریم]]، علی خراسانی، ج1، ص397.
 
+
*[[نمونه بينات در شأن نزول آيات]]، محمدباقر محقق،‌ ص410.
 
{{قرآن}}
 
{{قرآن}}
  
 
[[رده:آیه‌های با عناوین خاص]]
 
[[رده:آیه‌های با عناوین خاص]]
 
[[رده:آیات سوره توبه]]
 
[[رده:آیات سوره توبه]]

نسخهٔ ‏۳۱ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۵۸

بعضى آیه 34 سوره توبه را «آیه كنز» گفته‌اند.[۱] در این آیه، كسانى كه طلا و نقره را نگهدارى كرده و در راه خدا انفاق نمى‌كنند، به عذاب دردناک وعده داده شده‌اند:

مشاهده آیه در سوره

«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ كَثِيرًا مِنَ الْأَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَيَأْكُلُونَ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَيَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ ۗ وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ»

ای اهل ایمان! یقیناً بسیاری از عالمان یهود و راهبان، اموال مردم را به باطل [و به صورتی نامشروع] می خورند و همواره [مردم را] از راه خدا بازمی دارند؛ و کسانی را که طلا و نقره می اندوزند و آن را در راه خدا هزینه نمی کنند، به عذاب دردناکی مژده ده.

مشاهده آیه در سوره


شیخ طوسى از قول جبائى و دیگران گوید: این قسمت از آیه «وَالَّذِینَ یکنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ» درباره آن عده از نماز گزارانى که زکات نمى دهند، نازل گردیده است. عده اى نیز گویند: درباره مشرکین نازل شده است؛ اما بهتر آن است که حمل بر عموم نموده و بگوئیم براى هر دو طایفه مزبور نازل شده است.

شیخ طوسی همچنین در کتاب امالی خود از ابوالمفضل نقل نماید که گفت: وقتى که این آیه نازل شد، پیامبر صلى الله عليه وآله فرمود: «هر کس که زکات خویش را بدهد اموال او کنز نخواهد بود، اگرچه در زیر هفت طبقه زمین پنهان باشد و هر کس که زکات مال خود را نپردازد اموال او کنز و گنج محسوب خواهد گردید، اگرچه در زیرزمین پنهان نشده و در روى زمین باشد».

پانویس

  1. تفسیر المیزان، ج‌9، ص‌259.

منابع

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن