مشکاة الانوار فی غررالاخبار (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (ویرایش Majid kamali (بحث) به آخرین تغییری که مرضیه الله وکیل جزی انجام داده بود واگردا)
 
(۱۱ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
'''مشكاة الانوار فی غررالاخبار'''
+
كتاب '''«مشكاة الانوار فی غررالاخبار»''' از كتاب‌های مهم روایی در زمینه های اخلاقی و تربیتی می‌باشد. کتاب حاضر منبعی مطمئن برای دستیابی به روایات [[اهل بیت]] علیهم‌السلام است. این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است.
  
==مؤلّف==
+
{{مشخصات کتاب
  
علی بن حسن بن فضل طبرسی (م حدود سال 600 هـ.ق).
+
|عنوان=
  
==زندگی‌نامه==
+
|تصویر= [[پرونده:مشكاة الانوار فی غررالاخبار.jpg|240px|وسط]]
  
وی فرزند حسن بن فضل، صاحب كتاب [[مكارم الاخلاق]] و نوه امین الاسلام طبرسی، صاحب مجمع البیان و از بزرگان قرن ششم هجری بوده است.
+
|نویسنده= علی بن حسن طبرسی
  
یكی از خاندان‌های سراسر افتخار دوران اسلامی، خاندان مرحوم طبرسی است به طوری كه وقتی [[علامه مجلسی]] به نام آنان می‌رسد، می‌گوید: «خاندان طبرسی از حیث شهرت و علم آنچنان معروفند كه چون خورشید در وسط آسمان می‌درخشند و نیاز به توصیف ندارند».
+
|موضوع= احادیث اخلاقی
  
علی بن حسن، از حیث علم و دانش سرآمد روزگار خویش بوده و در زهد و [[تقوا]] از مقام والایی برخوردار بوده است كه این امر از كتاب مشكاه الانوار وی كاملاً مشهود می‌باشد. متأسفانه به تاریخ درگذشت دقیق ایشان در هیچ كدام از كتب تراجم و تاریخ اشاره نشده است ولی در حدود سال 600 و قبل از آن زنده بوده و احتمالاً در سال 600 هـ.ق به رحمت ایزدی پیوسته است.
+
|زبان= عربی
  
==تألیفات==
+
|تعداد جلد= ۱
  
نثر اللآلی، كنوز النجاح، مشكاه الانوار.
+
|عنوان افزوده1= تحقیق
  
==معرفی اجمالی كتاب==
+
|افزوده1= مهدی هوشمند
  
موضوع كتاب در اخلاق و آداب آن می‌باشد. مؤلف درباره انگیزه تألیف كتاب می‌گوید: پدرم پس از آن كه «مكارم الاخلاق» را نوشت و مورد توجه و مقبولیت عموم واقع شد، شروع به تصنیف كتابی نمود كه در آن اخلاق و آداب را جمع كند. برای این منظور اخبار فراوانی را جمع كرد ولی قبل از چاپ و نشر آن كتاب از دنیا رفت.
+
|عنوان افزوده2=
  
عده‌ای از مؤمنین از من خواستند این كتاب را مرتب نمایم لذا با قصد قربت الهی آن روایات را جمع و تنظیم نموده و مطالبی نیز به آن‌ها افزوده و آن را مشكاه الانوار فی غرر الاخبار نام نهادم. با عنوان مشكاه الانوار كتاب‌های متعددی به رشته تحریر درآمده است. از این رو مؤلف «فی غررالاخبار» را به عنوان كتاب اضافه كرده است.
+
|افزوده2=
  
كتاب حاضر منبعی مطمئن برای دستیابی به روایات معصومین علیهم‌السلام است و در كتاب‌های دیگران و متأخرین [[احادیث]] آن مكرراً آمده است. از جمله [[علامه مجلسی]] در [[بحارالانوار]] از آن بسیار نقل كرده و گفته است كه مشكاه الانوار كتاب ظریفی است و اخبار غریبی در آن دیده می شود.
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/37182/ کتاب مشكاة‌الأنوار]
 +
}}
  
مؤلف برای طولانی نشدن روایات و تأثیرگذاری هر چه بیشتر آن سلسله اسناد را حذف كرده است و تنها نام آخرین راوی را ذكر كرده است. البته در ابتدای هر دسته از روایات منابع و مآخذ روایت را ذكر كرده است.
+
==زندگی‌نامه مؤلف==
  
مرحوم طبرسی كتاب خود را در 10 باب و هر باب را در فصل‌های متعددی تنظیم كرده است:
+
[[علی بن حسن طبرسی]] (متوفای حدود سال ۶۰۰ ق) فرزند [[حسن بن فضل طبرسی]]، صاحب کتاب [[مکارم الاخلاق]] و نوه [[شیخ طبرسی|امین الاسلام طبرسی]]، صاحب [[مجمع البیان (کتاب)|مجمع البیان]] و از بزرگان قرن ششم هجری بوده است.
  
* باب اول: در [[ایمان]] و [[اسلام]] كه شامل 15 فصل است از جمله [[توحید]]، [[اخلاص]]، [[یقین]] و [[توكل]].
+
یکی از خاندان‌های سراسر افتخار دوران اسلامی، خاندان مرحوم طبرسی است به طوری که وقتی [[علامه مجلسی]] به نام آنان می‌رسد، می‌گوید: «خاندان طبرسی از حیث شهرت و علم آنچنان معروفند که چون خورشید در وسط آسمان می‌درخشند و نیاز به توصیف ندارند».
* باب دوم: صفات [[شیعه]] و احوال و علامات آن‌ها در 9 فصل.
 
* باب سوم: اخلاق و افعال حسنه كه شامل 26 فصل و هر فصل در یك موضوع خاص مانند [[توبه]]، عبادات، زهد، خوف، و محبت می‌باشد.
 
* باب چهارم: آداب معاشرت در 12 فصل.
 
* باب پنجم: در مكارم اخلاق نظیر حسن خلق، تواضع و عفو شامل 7 فصل.
 
* باب ششم: ذكر عیوب نفس و مجاهده نفس در 8 فصل.
 
* باب هفتم: مصیبت و گرفتاری‌ها و ثواب‌های مترتب بر آن‌ها در 9 فصل.
 
* باب هشتم: اخلاق رذیله در 10 فصل مانند: [[غضب]]، [[حسد]]، [[ریا]] و [[عجب]].
 
* باب نهم: مواعظ و پندهای اخلاقی.
 
* باب دهم: روایات متفرقه مانند دعا برای دیگران در غیاب آن‌ها و...
 
  
كتاب مشكاه الانوار از كتاب‌های مهم اخلاقی و تربیتی می‌باشد.
+
علی بن حسن، از حیث علم و دانش سرآمد روزگار خویش بوده و در [[زهد]] و [[تقوا]] از مقام والایی برخوردار بوده است که این امر از کتاب مشکاة الانوار وی کاملاً مشهود می‌باشد. علاوه بر مشکاة الانوار، کتاب «کنوز النجاح» نیز از آثار اوست.
  
==وضعیت نشر==
+
==معرفی اجمالی کتاب==
  
كتاب حاضر در یك جلد به زبان عربی، از طرف كتابخانه حیدریه [[نجف]] در سال 1385 هـ.ق به چاپ رسیده است. این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است.
+
موضوع کتاب در [[اخلاق]] و [[آداب اسلامی|آداب]] آن می‌باشد. مؤلف درباره انگیزه تألیف کتاب می‌گوید: پدرم پس از آن که «[[مکارم الاخلاق (کتاب)|مکارم الاخلاق]]» را نوشت و مورد توجه و مقبولیت عموم واقع شد، شروع به تصنیف کتابی نمود که در آن اخلاق و آداب را جمع کند. برای این منظور اخبار فراوانی را جمع کرد ولی قبل از چاپ و نشر آن کتاب از دنیا رفت. عده‌ای از مؤمنین از من خواستند این کتاب را مرتب نمایم لذا با قصد قربت الهی آن روایات را جمع و تنظیم نموده و مطالبی نیز به آن‌ها افزوده و آن را «مشکاة الانوار فی غرر الاخبار» نام نهادم.
 +
 
 +
با عنوان «مشكاة الانوار» كتاب‌های متعددی به رشته تحریر درآمده است. از این رو مؤلف عبارت «فی غررالاخبار» را به عنوان كتاب اضافه كرده است.
 +
 
 +
کتاب حاضر منبعی مطمئن برای دستیابی به روایات [[معصوم|معصومین]] علیهم‌السلام است و در کتاب‌های دیگران و متأخرین [[احادیث]] آن مکرراً آمده است. از جمله [[علامه مجلسی]] در [[بحارالانوار]] از آن بسیار نقل کرده و گفته است که مشکاة الانوار کتاب ظریفی است و اخبار غریبی در آن دیده می شود.
 +
 
 +
مؤلف برای طولانی نشدن روایات و تأثیرگذاری هر چه بیشتر آن سلسله [[سند حدیث|اسناد]] را حذف کرده است و تنها نام آخرین راوی را ذکر کرده است. البته در ابتدای هر دسته از روایات منابع و مآخذ روایت را ذکر کرده است.
 +
 
 +
مرحوم طبرسی کتاب خود را در ۱۰ باب و هر باب را در فصل‌های متعددی تنظیم کرده است:
 +
 
 +
*باب اول: در [[ایمان]] و [[اسلام]] که شامل ۱۵ فصل است از جمله [[توحید]]، [[اخلاص]]، [[یقین]] و [[توکل]].
 +
*باب دوم: صفات [[شیعه]] و احوال و علامات آن‌ها در ۹ فصل.
 +
*باب سوم: [[اخلاق]] و افعال حسنه که شامل ۲۶ فصل و هر فصل در یک موضوع خاص مانند [[توبه]]، عبادات، [[زهد]]، خوف، و محبت می‌باشد.
 +
*باب چهارم: آداب معاشرت در ۱۲ فصل.
 +
*باب پنجم: در مکارم اخلاق نظیر حسن خلق، [[تواضع]] و عفو شامل ۷ فصل.
 +
*باب ششم: ذکر عیوب نفس و مجاهده نفس در ۸ فصل.
 +
*باب هفتم: مصیبت و گرفتاری‌ها و ثواب‌های مترتب بر آن‌ها در ۹ فصل.
 +
*باب هشتم: اخلاق رذیله در ۱۰ فصل مانند: [[غضب]]، [[حسد]]، [[ریا]] و [[عجب]].
 +
*باب نهم: مواعظ و پندهای اخلاقی.
 +
*باب دهم: روایات متفرقه مانند [[دعا]] برای دیگران در غیاب آن‌ها و... .
  
 
==منابع==
 
==منابع==
حافظ فرزانه/ مرکز مطالعات و پژوهش‌هاي فرهنگي حوزه علميه، سایت اندیشه قم
 
  
'''پیوندها'''
+
* حافظ فرزانه، مرکز مطالعات و پژوهش‌های فرهنگی حوزه علمیه، سایت اندیشه قم.
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=37182&scope=Z-ljg0Zl-MshvXVNv1d9dg09AJPhiSmb&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%85%D8%B4%D9%83%D8%A7%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B1&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب مشكاة‌الأنوار]
 
  
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
[[رده:منابع اخلاق اسلامی]]
+
[[رده:منابع اخلاق اسلامی]][[رده:کتاب‌های اخلاق اسلامی]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۳۰

كتاب «مشكاة الانوار فی غررالاخبار» از كتاب‌های مهم روایی در زمینه های اخلاقی و تربیتی می‌باشد. کتاب حاضر منبعی مطمئن برای دستیابی به روایات اهل بیت علیهم‌السلام است. این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است.

مشكاة الانوار فی غررالاخبار.jpg
نویسنده علی بن حسن طبرسی
موضوع احادیث اخلاقی
زبان عربی
تعداد جلد ۱
تحقیق مهدی هوشمند

کتاب مشكاة‌الأنوار

زندگی‌نامه مؤلف

علی بن حسن طبرسی (متوفای حدود سال ۶۰۰ ق) فرزند حسن بن فضل طبرسی، صاحب کتاب مکارم الاخلاق و نوه امین الاسلام طبرسی، صاحب مجمع البیان و از بزرگان قرن ششم هجری بوده است.

یکی از خاندان‌های سراسر افتخار دوران اسلامی، خاندان مرحوم طبرسی است به طوری که وقتی علامه مجلسی به نام آنان می‌رسد، می‌گوید: «خاندان طبرسی از حیث شهرت و علم آنچنان معروفند که چون خورشید در وسط آسمان می‌درخشند و نیاز به توصیف ندارند».

علی بن حسن، از حیث علم و دانش سرآمد روزگار خویش بوده و در زهد و تقوا از مقام والایی برخوردار بوده است که این امر از کتاب مشکاة الانوار وی کاملاً مشهود می‌باشد. علاوه بر مشکاة الانوار، کتاب «کنوز النجاح» نیز از آثار اوست.

معرفی اجمالی کتاب

موضوع کتاب در اخلاق و آداب آن می‌باشد. مؤلف درباره انگیزه تألیف کتاب می‌گوید: پدرم پس از آن که «مکارم الاخلاق» را نوشت و مورد توجه و مقبولیت عموم واقع شد، شروع به تصنیف کتابی نمود که در آن اخلاق و آداب را جمع کند. برای این منظور اخبار فراوانی را جمع کرد ولی قبل از چاپ و نشر آن کتاب از دنیا رفت. عده‌ای از مؤمنین از من خواستند این کتاب را مرتب نمایم لذا با قصد قربت الهی آن روایات را جمع و تنظیم نموده و مطالبی نیز به آن‌ها افزوده و آن را «مشکاة الانوار فی غرر الاخبار» نام نهادم.

با عنوان «مشكاة الانوار» كتاب‌های متعددی به رشته تحریر درآمده است. از این رو مؤلف عبارت «فی غررالاخبار» را به عنوان كتاب اضافه كرده است.

کتاب حاضر منبعی مطمئن برای دستیابی به روایات معصومین علیهم‌السلام است و در کتاب‌های دیگران و متأخرین احادیث آن مکرراً آمده است. از جمله علامه مجلسی در بحارالانوار از آن بسیار نقل کرده و گفته است که مشکاة الانوار کتاب ظریفی است و اخبار غریبی در آن دیده می شود.

مؤلف برای طولانی نشدن روایات و تأثیرگذاری هر چه بیشتر آن سلسله اسناد را حذف کرده است و تنها نام آخرین راوی را ذکر کرده است. البته در ابتدای هر دسته از روایات منابع و مآخذ روایت را ذکر کرده است.

مرحوم طبرسی کتاب خود را در ۱۰ باب و هر باب را در فصل‌های متعددی تنظیم کرده است:

  • باب اول: در ایمان و اسلام که شامل ۱۵ فصل است از جمله توحید، اخلاص، یقین و توکل.
  • باب دوم: صفات شیعه و احوال و علامات آن‌ها در ۹ فصل.
  • باب سوم: اخلاق و افعال حسنه که شامل ۲۶ فصل و هر فصل در یک موضوع خاص مانند توبه، عبادات، زهد، خوف، و محبت می‌باشد.
  • باب چهارم: آداب معاشرت در ۱۲ فصل.
  • باب پنجم: در مکارم اخلاق نظیر حسن خلق، تواضع و عفو شامل ۷ فصل.
  • باب ششم: ذکر عیوب نفس و مجاهده نفس در ۸ فصل.
  • باب هفتم: مصیبت و گرفتاری‌ها و ثواب‌های مترتب بر آن‌ها در ۹ فصل.
  • باب هشتم: اخلاق رذیله در ۱۰ فصل مانند: غضب، حسد، ریا و عجب.
  • باب نهم: مواعظ و پندهای اخلاقی.
  • باب دهم: روایات متفرقه مانند دعا برای دیگران در غیاب آن‌ها و... .

منابع

  • حافظ فرزانه، مرکز مطالعات و پژوهش‌های فرهنگی حوزه علمیه، سایت اندیشه قم.