سید احمد بن طاووس: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
'''سيد جمال‌الدين احمد بن موسی بن طاووس حلی''' (م، 673 ق)، مشهور به فقیه اهل بیت و شخصیتی که در علم [[فقه]] و [[رجال]] سرآمد علمای عصر خویش گشت و در [[زهد]] و [[تقوا|تقوی]] و مراتب کمال در جامعه خود بی عدیل بود. وی پس از برادرش [[سید بن طاووس]] (م، 664 ق)، مدتی منصب نقابت [[شیعه|شیعیان]] را بر عهده داشت.  
+
'''سید جمال‌الدین احمد بن موسی بن طاووس حلی''' (م، ۶۷۳ ق)، مشهور به «[[فقیه]]» [[اهل بیت]] و شخصیتی که در علم [[فقه]] و [[رجال]] سرآمد علمای عصر خویش گشت و در [[زهد]] و [[تقوا|تقوی]] و مراتب کمال در جامعه خود بی عدیل بود. وی پس از برادرش [[سید بن طاووس]] (م، ۶۶۴ ق)، مدتی منصب نقابت [[شیعه|شیعیان]] را بر عهده داشت. [[علامه حلى]] از بارزترین شاگردان اوست.  
  
== ولادت و نسب ==
+
==ولادت و نسب==
احمد بن موسى بن طاووس، برادر [[سید‌ بن طاووس|سيد‌‎ علی بن طاووس]]، در شهر [[حله]] عراق متولد شد. جدش داماد [[شیخ طوسی]] و پدرش داماد مرحوم [[ورام بن ابی فراس]] (صاحب [[مجموعه ورام]]) بود و پس از فوت ورام، کتابخانه و آثار آنها به [[سادات]] طاووس منتقل گشت.  
+
احمد بن موسى بن طاووس، برادر [[سید بن طاووس|سید‌‎ علی بن طاووس]]، در شهر «[[حله]]» [[عراق]] متولد شد. جدش داماد [[شیخ طوسی]] و پدرش داماد مرحوم [[ورام بن ابی فراس]] (صاحب [[مجموعه ورام]]) بود و پس از فوت ورام، کتابخانه و آثار آنها به [[سادات]] طاووس منتقل گشت.  
  
لقب آل طاووس بخاطر جد بزرگ آنان ابوعبدالله، محمد بن اسحاق به این خاندان داده شده كه در اثر جمال و حسن صورت به طاووس ملقب شده است. سلسلۀ شريفۀ آل طاووس منتهى به داوود، برادر رضاعى [[امام صادق]] عليه‌السلام مى‌باشد. داوود كسى است كه وقتى در زندان بود، امام صادق عليه‌السلام دعاى معروف «ام داوود»، از اعمال نيمه رجب، را به مادر او آموخت و بدين وسيله فرزندش از زندان نجات يافت.
+
لقب آل طاووس بخاطر جد بزرگ آنان ابوعبدالله، محمد بن اسحاق به این خاندان داده شده که در اثر جمال و حسن صورت به طاووس ملقب شده است. سلسلۀ شریفۀ آل طاووس منتهى به داوود، برادر رضاعى [[امام صادق]] علیه‌السلام مى‌باشد. داوود کسى است که وقتى در زندان بود، امام صادق علیه‌السلام دعاى معروف «ام داوود»، از اعمال نیمه رجب، را به مادر او آموخت و بدین وسیله فرزندش از زندان نجات یافت.
  
خاندان آل طاووس همچون گوهرى در بين مسلمین مى‌درخشد. اسامى بيش از 20 عالم بزرگوار را در یک مقطع كوتاه زمانى در این خاندان مى‌توان مشاهده كرد. از جمله فضائل ارزشمند این خاندان جليل القدر، نقابت طالبيان است. در عصر عباسى نقيب طالبيان رياست تمام سادات عصر خویش را به عهده داشته و مرجع حل اختلافات و دعاوى سادات بوده و امین‌ترين فرد در بين سادات برای این منصب انتخاب مى‌شده است. شرط اساسى ديگر برای این منصب، داشتن علم و [[اجتهاد]] بوده است.
+
خاندان آل طاووس همچون گوهرى در بین مسلمین مى‌درخشد. اسامى بیش از ۲۰ عالم بزرگوار را در یک مقطع کوتاه زمانى در این خاندان مى‌توان مشاهده کرد. از جمله فضائل ارزشمند این خاندان جلیل القدر، نقابت طالبیان است. در عصر [[عباسیان|عباسى]] نقیب طالبیان ریاست تمام سادات عصر خویش را به عهده داشته و مرجع حل اختلافات و دعاوى سادات بوده و امین‌ترین فرد در بین سادات برای این منصب انتخاب مى‌شده است. شرط اساسى دیگر برای این منصب، داشتن علم و [[اجتهاد]] بوده است.
  
== گفتار بزرگان ==
+
==تحصیلات و استادان==
بنا به شهادت تمام بزرگان، سيد‌‎احمد بن طاووس متبحر در علوم مختلف بوده است. او قله‌هاى رفيع علوم مختلف از جمله فقه، اصول فقه، كلام، شعر، ادبيات و... را درنوَرديده است.
 
 
 
== تحصیلات ==
 
 
سید احمد حلی نیز مانند برادران معظم خویش، از حضور پدر بزرگوار خود و سید شمس الدین و نجیب الدین و پدربزرگ خود مرحوم [[ورام بن ابی فراس]] سالها بهره مند بود و خود در [[فقه]] و [[رجال]] و [[حدیث]] و [[تفسیر]] و [[ادبیات عرب]] مهارت یافت.  
 
سید احمد حلی نیز مانند برادران معظم خویش، از حضور پدر بزرگوار خود و سید شمس الدین و نجیب الدین و پدربزرگ خود مرحوم [[ورام بن ابی فراس]] سالها بهره مند بود و خود در [[فقه]] و [[رجال]] و [[حدیث]] و [[تفسیر]] و [[ادبیات عرب]] مهارت یافت.  
  
سید احمد در [[علم رجال]] پس از سالها تحقیق و مطالعه مهارتی کمال یافت و مانند [[نجاشی|شیخ نجاشی]] در [[جرح و تعدیل]] رجال و رواة احادیث اطلاعاتی وسیع داشت.
+
از جمله [[مشایخ]] و استادان سید‌‎جمال‌الدین بن طاووس مى‌توان به افراد ذیل اشاره کرد:
 
 
از جمله [[مشايخ]] سيد‌‎جمال‌الدين بن طاووس مى‌توان به افراد ذيل اشاره كرد:
 
 
 
# شيخ نجيب‌الدين ابن نما حلى
 
# شيخ يحيى بن محمد سوراوى
 
# سيد ‌‎فخار بن معد موسوى
 
# سيد ‌‎احمد بن يوسف علوى
 
 
 
== شاگردان ==
 
بارزترين شاگردان سيد‌‎عبارتند از:
 
 
 
# علامه حلى(ره)
 
# حسن بن داوود حلى، صاحب کتاب رجال ابن داوود
 
# سيد‌‎عبدالكريم بن طاووس، فرزند بزرگوار او
 
 
 
== وفات ==
 
سيد‌‎احمد بن موسى پس از عمرى پر بار، كه تمام آن را در راه تزكيۀ نفس و هدايت مردم و اعتلاى نام مقدس ائمۀ اطهار عليهم‌السلام گذراند، در سال 673 هجرى در شهر حله ديده از جهان فرو بست و به سوى معشوق حقيقى شتافت.
 
 
 
قبر آن بزرگوار، كه منشأ كرامات و ملجأ دردمندان است، در شهر حله معروف است و دوستداران عترت پيامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله و سلم همواره به زيارت آن قبر شريف مى‌روند.
 
 
 
مرقد شريف سيد‌‎احمد ابن طاووس پس از سال‌ها فراموشى دوباره رونق يافته است. این رونق دوباره، بعد از خوابى بود كه شخصى از صالحين در مورد محل مرقد آن بزرگوار ديد و در نتيجه مرقد او دوباره مرمت شد و مورد توجه خاص و عام واقع گشت.
 
 
 
== آثار ==
 
شاگرد برجستۀ سيد‌‎در کتاب رجال خود، تأليفات استاد را 82 جلد شمرده است.
 
 
 
اين کتاب‌ها در علوم مختلف نوشته شده، اما متأسفانه همۀ آنها به دست ما نرسيده است.
 
  
تعدادى از تأليفات سيد‌‎احمد عبارتند از:
+
#[[ابن نما حلی|ابن نما حلى]]
 +
#شیخ یحیى بن محمد سوراوى
 +
#[[سید فخار بن معد موسوی|سید فخار بن معد موسوى]]
 +
#سید ‌‎احمد بن یوسف علوى
  
# بناء المقالة الفاطمیة في نقض الرسالة العثمانية
+
سید احمد در [[علم رجال]] پس از سالها تحقیق و مطالعه مهارتی کمال یافت و مانند [[احمد بن علی نجاشی|شیخ نجاشی]] در [[جرح و تعدیل]] رجال و رواة احادیث اطلاعاتی وسیع داشت. وی اولین کسى است که تقسیم معروف روایات به چهار قسم [[حدیث صحیح|حدیث صحیح]]، [[حدیث موثق|موثق]]، [[حدیث حسن|حسن]] و [[حدیث ضعیف|ضعیف]] را عنوان کرد. این نظریه تا زمان [[علامه مجلسى]] مقبولیت عام داشت؛ لکن علامه مجلسى تقسیم را گسترش داد و چند قسم دیگر به آن افزود و تعداد اقسام حدیث به بیش از ۹ قسم افزایش یافت.
# ملاذ علماء الإمامیة، در فقه
 
# الفوائد العدة، در اصول فقه
 
# الثاقب المسخّر على نقض المشجّر، در اصول دين
 
# الروح، در رد ابن ابى‌الحديد
 
# شواهد القرآن
 
# بشرى المحققين، در فقه
 
  
و...
+
==شاگردان==
 +
بارزترین شاگردان سید ‌‎احمد حلی عبارتند از:
  
سيد‌‎احمد بن طاووس اولین كسى است كه تقسيم معروف روايت به چهار قسم صحيح و موثق و حسن و ضعيف را عنوان كرد.
+
#[[علامه حلى]]
 +
#[[ابن داوود حلی|حسن بن داوود حلى]]، صاحب کتاب [[رجال ابن داوود]]
 +
#سید ‌‎عبدالکریم بن طاووس، فرزند بزرگوارش
  
اين نظريه تا زمان علامه مجلسى مقبولیت عام داشت؛ لكن علامه مجلسى تقسيم را گسترش داد و چند قسم ديگر به آن افزود و تعداد اقسام حديث به بيش از 9 قسم افزايش يافت.
+
==آثار و تألیفات==
 +
[[ابن داوود حلی]] شاگرد برجستۀ سید احمد ‌‎در کتاب رجال خود، تألیفات استاد را ۸۲ جلد شمرده است. این کتاب‌ها در علوم مختلف نوشته شده، اما متأسفانه همۀ آنها به دست ما نرسیده است. تعدادى از تألیفات او عبارتند از:
  
=
+
#[[بناء المقالة الفاطمیة فی نقض الرسالة العثمانیة (کتاب)|بناء المقالة الفاطمیة فی نقض الرسالة العثمانیة]]
 +
#[[عین العبرة فی غبن العترة (کتاب)|عین العبره فی غبن العترة]]، این کتاب در مورد [[آیه|آیات]] نازل‌شده در‌ شأن [[اهل بیت]](ع) و در بطلان مذاهب دیگر است.
 +
#الملاذ علماء الإمامیة (۴ جلد)، در [[فقه]]
 +
#الفوائد العدة، در [[اصول فقه]]
 +
#الثاقب المسخّر على نقض المشجّر، در [[اصول دین]]
 +
#الروح، در رد ابن ابى‌الحدید
 +
#شواهد القرآن
 +
#بشرى المحققین (۶ جلد)، در فقه
 +
#حل الاشکال فی معرفة الرجال
 +
#الازهار فی شرح لامیة مهیار
 +
#المسائل، در اصول دین
  
 +
==در نظر بزرگان==
 +
بنا به شهادت تمام بزرگان، سید‌‎احمد بن طاووس متبحر در علوم مختلف بوده و به [[زهد]] و [[تقوی]] اشتهار داشته و عظمت علمی و معنوی وی، مورد تحسین بوده است.
  
 +
* [[ابن داوود حلی|حسن بن داوود حلّی]]، در مورد استاد خود چنین نگاشته است: «احمد بن موسی ابن طاووس سرور پاک‌سرشت ما، امام معظم، فقیه [[اهل بیت]](ع)، دانشمندی مصنف و مجتهد و پرهیزگارترین فضلای زمان خود بود... او علم رجال و روایت و تفسیر را چنان مورد تحقیق و بررسی قرار داده بود که فردی بر آن متصور نیست. او مرا بزرگ کرد و آموزش داد و نیکی‌ها درباره‌ام عنایت فرمود. بیشتر فوائد این کتاب ([[رجال ابن داود]]) از اشارات و تحقیقات آن بزرگوار است. خدا بهترین پاداش نیکوکاران را به وی عطا فرماید».
 +
* [[شیخ عباس قمی]] درباره وی می‌نویسد: «وبالجمله سید احمد بن طاووس شیخ الفقهاء و [[فقیه]] اهل بیت(ع) فاضل شاعر عالم صالح زاهد عابد با [[ورع]]، فقیه [[محدث]] مدقق، ثقه جلیل القدر، فخرالفقهاء سند الافاضل، جمال الدین ابوالفضائل صاحب تصانیف کثیره است.
 +
* [[شیخ حر عاملی]] در [[امل الآمل]] نوشته است: «احمد بن طاووس عالمی فاضل، صالحی زاهد، عابدی با ورع و فقیهی محدث و ثقه بود. وی در میان علماء از منزلت و ‌شأن والایی برخوردار بود.»
 +
* [[سید محسن امین]] در کتاب [[اعیان الشیعه]] در مورد وی می‌نگارد: «وی مجتهدی واسع العلم بود. او پیشوای فقهی، اصولی، ادبی و رجالی اهل فضل زمانش بود. او با ورع ترین فرد زمانش و اجلّ بر اهل زمانه‌اش بود.»
  
از محضرش فضلایی برخاست و آثاری چون ملاذ و بشری از خویش بجا گذاشت. بشری در شش جلد و ملاذالعلماء در چهار مجلد مجموعاً از کتب فقهی شیعه محسوب است. جناب او شواهدالقرآن، عین البصره، مقاله علویه، حل اشکال و کتاب ازهار را نیز به رشته تحریر برد. از کتب مزبور سایر علما محفوظ و شهید ثانی و فرزندان او کتب رجالی صاحب ترجمه را پس از مطالعه مجدداً تهذیب نمودند و به وارثین خویش تحویل دادند او به سال ششصد و هفتاد و سه در شهر حلّه وفات نمود و قبرش در آنجا چون امامزاده ای واجب التعظیم است. پس از او فرزند بزرگوارش غیاث الدین معروف به سید بن طاووس وارث علوم او گردید.
+
==وفات==
 +
سید ‌‎احمد بن طاووس پس از عمرى پر بار، که تمام آن را در راه [[تزکیه نفس|تزکیه نفس]] و هدایت مردم و اعتلاى نام مقدس [[ائمه اطهار|ائمۀ اطهار]] علیهم‌السلام گذراند، در سال ۶۷۳ هجرى در شهر [[حله]] دیده از جهان فرو بست. مرقد شریف آن بزرگوار، که منشأ کرامات و ملجأ دردمندان است، در شهر حله معروف می باشد.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
* [[جامع الاحادیث|نرم افزار جامع الاحادیث]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
+
*[[نرم افزار جامع الاحادیث ۵ / ۳|نرم افزار جامع الاحادیث]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
* پایگاه شعائر.
+
*ویکی شیعه.
 +
*پایگاه شعائر.
  
 
[[رده:علمای قرن هفتم]]
 
[[رده:علمای قرن هفتم]]

نسخهٔ ‏۲۸ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۴۸

سید جمال‌الدین احمد بن موسی بن طاووس حلی (م، ۶۷۳ ق)، مشهور به «فقیه» اهل بیت و شخصیتی که در علم فقه و رجال سرآمد علمای عصر خویش گشت و در زهد و تقوی و مراتب کمال در جامعه خود بی عدیل بود. وی پس از برادرش سید بن طاووس (م، ۶۶۴ ق)، مدتی منصب نقابت شیعیان را بر عهده داشت. علامه حلى از بارزترین شاگردان اوست.

ولادت و نسب

احمد بن موسى بن طاووس، برادر سید‌‎ علی بن طاووس، در شهر «حله» عراق متولد شد. جدش داماد شیخ طوسی و پدرش داماد مرحوم ورام بن ابی فراس (صاحب مجموعه ورام) بود و پس از فوت ورام، کتابخانه و آثار آنها به سادات طاووس منتقل گشت.

لقب آل طاووس بخاطر جد بزرگ آنان ابوعبدالله، محمد بن اسحاق به این خاندان داده شده که در اثر جمال و حسن صورت به طاووس ملقب شده است. سلسلۀ شریفۀ آل طاووس منتهى به داوود، برادر رضاعى امام صادق علیه‌السلام مى‌باشد. داوود کسى است که وقتى در زندان بود، امام صادق علیه‌السلام دعاى معروف «ام داوود»، از اعمال نیمه رجب، را به مادر او آموخت و بدین وسیله فرزندش از زندان نجات یافت.

خاندان آل طاووس همچون گوهرى در بین مسلمین مى‌درخشد. اسامى بیش از ۲۰ عالم بزرگوار را در یک مقطع کوتاه زمانى در این خاندان مى‌توان مشاهده کرد. از جمله فضائل ارزشمند این خاندان جلیل القدر، نقابت طالبیان است. در عصر عباسى نقیب طالبیان ریاست تمام سادات عصر خویش را به عهده داشته و مرجع حل اختلافات و دعاوى سادات بوده و امین‌ترین فرد در بین سادات برای این منصب انتخاب مى‌شده است. شرط اساسى دیگر برای این منصب، داشتن علم و اجتهاد بوده است.

تحصیلات و استادان

سید احمد حلی نیز مانند برادران معظم خویش، از حضور پدر بزرگوار خود و سید شمس الدین و نجیب الدین و پدربزرگ خود مرحوم ورام بن ابی فراس سالها بهره مند بود و خود در فقه و رجال و حدیث و تفسیر و ادبیات عرب مهارت یافت.

از جمله مشایخ و استادان سید‌‎جمال‌الدین بن طاووس مى‌توان به افراد ذیل اشاره کرد:

  1. ابن نما حلى
  2. شیخ یحیى بن محمد سوراوى
  3. سید فخار بن معد موسوى
  4. سید ‌‎احمد بن یوسف علوى

سید احمد در علم رجال پس از سالها تحقیق و مطالعه مهارتی کمال یافت و مانند شیخ نجاشی در جرح و تعدیل رجال و رواة احادیث اطلاعاتی وسیع داشت. وی اولین کسى است که تقسیم معروف روایات به چهار قسم حدیث صحیح، موثق، حسن و ضعیف را عنوان کرد. این نظریه تا زمان علامه مجلسى مقبولیت عام داشت؛ لکن علامه مجلسى تقسیم را گسترش داد و چند قسم دیگر به آن افزود و تعداد اقسام حدیث به بیش از ۹ قسم افزایش یافت.

شاگردان

بارزترین شاگردان سید ‌‎احمد حلی عبارتند از:

  1. علامه حلى
  2. حسن بن داوود حلى، صاحب کتاب رجال ابن داوود
  3. سید ‌‎عبدالکریم بن طاووس، فرزند بزرگوارش

آثار و تألیفات

ابن داوود حلی شاگرد برجستۀ سید احمد ‌‎در کتاب رجال خود، تألیفات استاد را ۸۲ جلد شمرده است. این کتاب‌ها در علوم مختلف نوشته شده، اما متأسفانه همۀ آنها به دست ما نرسیده است. تعدادى از تألیفات او عبارتند از:

  1. بناء المقالة الفاطمیة فی نقض الرسالة العثمانیة
  2. عین العبره فی غبن العترة، این کتاب در مورد آیات نازل‌شده در‌ شأن اهل بیت(ع) و در بطلان مذاهب دیگر است.
  3. الملاذ علماء الإمامیة (۴ جلد)، در فقه
  4. الفوائد العدة، در اصول فقه
  5. الثاقب المسخّر على نقض المشجّر، در اصول دین
  6. الروح، در رد ابن ابى‌الحدید
  7. شواهد القرآن
  8. بشرى المحققین (۶ جلد)، در فقه
  9. حل الاشکال فی معرفة الرجال
  10. الازهار فی شرح لامیة مهیار
  11. المسائل، در اصول دین

در نظر بزرگان

بنا به شهادت تمام بزرگان، سید‌‎احمد بن طاووس متبحر در علوم مختلف بوده و به زهد و تقوی اشتهار داشته و عظمت علمی و معنوی وی، مورد تحسین بوده است.

  • حسن بن داوود حلّی، در مورد استاد خود چنین نگاشته است: «احمد بن موسی ابن طاووس سرور پاک‌سرشت ما، امام معظم، فقیه اهل بیت(ع)، دانشمندی مصنف و مجتهد و پرهیزگارترین فضلای زمان خود بود... او علم رجال و روایت و تفسیر را چنان مورد تحقیق و بررسی قرار داده بود که فردی بر آن متصور نیست. او مرا بزرگ کرد و آموزش داد و نیکی‌ها درباره‌ام عنایت فرمود. بیشتر فوائد این کتاب (رجال ابن داود) از اشارات و تحقیقات آن بزرگوار است. خدا بهترین پاداش نیکوکاران را به وی عطا فرماید».
  • شیخ عباس قمی درباره وی می‌نویسد: «وبالجمله سید احمد بن طاووس شیخ الفقهاء و فقیه اهل بیت(ع) فاضل شاعر عالم صالح زاهد عابد با ورع، فقیه محدث مدقق، ثقه جلیل القدر، فخرالفقهاء سند الافاضل، جمال الدین ابوالفضائل صاحب تصانیف کثیره است.
  • شیخ حر عاملی در امل الآمل نوشته است: «احمد بن طاووس عالمی فاضل، صالحی زاهد، عابدی با ورع و فقیهی محدث و ثقه بود. وی در میان علماء از منزلت و ‌شأن والایی برخوردار بود.»
  • سید محسن امین در کتاب اعیان الشیعه در مورد وی می‌نگارد: «وی مجتهدی واسع العلم بود. او پیشوای فقهی، اصولی، ادبی و رجالی اهل فضل زمانش بود. او با ورع ترین فرد زمانش و اجلّ بر اهل زمانه‌اش بود.»

وفات

سید ‌‎احمد بن طاووس پس از عمرى پر بار، که تمام آن را در راه تزکیه نفس و هدایت مردم و اعتلاى نام مقدس ائمۀ اطهار علیهم‌السلام گذراند، در سال ۶۷۳ هجرى در شهر حله دیده از جهان فرو بست. مرقد شریف آن بزرگوار، که منشأ کرامات و ملجأ دردمندان است، در شهر حله معروف می باشد.

منابع