رعایت ادبیات دانشنامه ای متوسط
شناسه ناقص است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

سید محمدهادی میلانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(پروژه1: سنجش کیفی)
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
سید محمدهادی میلانی (زاده ۱۲۷۳ در نجف و درگذشته ۱۳۵۴ در مشهد) از مراجع تقلید شیعه است.
+
{{شناسنامه عالم
 +
||نام کامل = آیت الله سید محمدهادی میلانی
 +
||تصویر= [[پرونده:Milani.jpg|210px]]
 +
||زادروز =  1373 شمسی
 +
|زادگاه = [[نجف]]
 +
|وفات =  1354 قمری
 +
|مدفن = [[مشهد]]
 +
|اساتید =  [[سید ابوالحسن اصفهانی]]، [[میرزا محمدحسین نائینی|محمدحسین نائینی]]،...
 +
|شاگردان = [[سید علی حسینی خامنه ای|سید علی خامنه‌ای]]، [[حسین وحید خراسانی]]، ...
 +
|آثار = محاضرات فی الفقه الامامیه، قادتنا کیف نعرفهم، ...
 +
}}
  
==ولادت و خاندان آيت الله ميلانی==
+
آیت الله سید محمدهادی میلانی (م ۱۳۵۴ شمسی) از مراجع تقلید [[شیعه]] است. ایشان در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی نیز فعال بود و از انقلاب اسلامی ایران حمایت می‌کرد. دو کتاب «محاضرات فی الفقه الامامیه» و «قادتنا کیف نعرفهم» از آثار ارزشمند اوست.
  
در شامگاه هفتم [[محرم]] سال 1313 ق. در [[نجف]] در خانواده‎ای اهل [[علم]] و معنویت كودكی پا به عرصه هستی نهاد كه او را «محمدهادی» نامیدند. اجداد او همه از [[سادات]] حسینی شهر [[مدینه]] منوره و از فرزندان امام علی بن الحسین علیه السلام<ref> مقدمه محاضرات فی الفقه الامامیه (زكوه)، سید فاضل حسینی، ج 1، ص 6.</ref> بودند كه به جهت شرافت علمی و معنوی از بزرگان مدینه بشمار می‎رفتند. محله قدیمی «[[بنی هاشم]]» محل سكونت این خاندان بود و همواره بزرگانی از قبیله‎های عرب و دانشوران اسلامی بدآنجا رفت و آمد داشته‎اند.
+
==ولادت و خاندان ==
  
هجرت آنان در اواخر قرن یازدهم ق. از مدینه به آذربایجان ایران در پی دعوتی بود كه از جانب شیعیان این دیار انجام گرفت. به دنبال این دعوت سید حسین (جد محمد هادی) و برادرش علی اكبر كه هر دو از جوانان فرزانه مدینه بودند به همراه زایرین خانه خدا وارد آذربایجان شدند و در منطقه «اسكوچای» اقامت گزیدند و سید حسین همچنان در میلان<ref> میلان از آباد بخش اسكو در نزدیك شهرستان تبریز قرار دارد این روستا از پرجمعیت‎ترین و از جمله روستاهای آباد اسكوچای یا دره اسكو می‎باشد.</ref> باقی ماند و از همان جا [[ازدواج]] كرد وی تا آخر عمر در میان دوستداران [[اهل بیت]] پیامبر صلی الله علیه و آله در منطقه آذربایجان به تبلیغ و ترویج [[احكام]] اسلام پرداخت با رحلت سید حسین فرزندان وی و بعدها نوادگانش این رسالت عظیم را در منطقه آذربایجان دنبال كردند.<ref> سید حسین اولاد زیادی داشت كه بزرگترین آن سید اسدالله در سلك علماء بود پس از سید اسدالله، علی‌اكبر فرزندش و پس از علی‌اكبر نیز سید مرتضی فرزند وی و بالاخره سید احمد فرزند سید مرتضی از بزرگان و دانشورانی بودند كه نزدیك 3 قرن زعامت امور دینی را در منطقه آذربایجان عهده‌دار بودند.</ref>
+
در شامگاه هفتم [[محرم]] سال ۱۳۱۳ ق. در [[نجف]] در خانواده‎ای اهل [[علم]] و معنویت کودکی پا به عرصه هستی نهاد که او را «محمدهادی» نامیدند. اجداد او همه از [[سادات]] حسینی شهر [[مدینه]] منوره و از فرزندان [[امام سجاد علیه السلام|امام علی بن الحسین]] علیه السلام<ref> مقدمه محاضرات فی الفقه الامامیه (زکوه)، سید فاضل حسینی، ج ۱، ص ۶.</ref> بودند که به جهت شرافت علمی و معنوی از بزرگان مدینه بشمار می‎رفتند. محله قدیمی «[[بنی هاشم]]» محل سکونت این خاندان بود و همواره بزرگانی از قبیله‎های عرب و دانشوران اسلامی بدآنجا رفت و آمد داشته‎اند.
  
نیای مادری آیت الله میلانی آیت الله شیخ محمدحسین مامقانی<ref> مامقان از توابع شهرستان تبریز در طول تاریخ خاستگاه دانشوران فرزانه‎ای بوده است.</ref> (متوفی به سال 1223 ق.) شاگردان [[شیخ مرتضی انصاری]] و شیخ مهدی آل كاشف الغطاء است كه خود از فقهای بزرگ اوایل قرن چهاردهم ق. بشمار می‎رفت و در دوران زندگی به زهد و پارسایی شهرت داشت.
+
هجرت آنان در اواخر قرن یازدهم ق. از مدینه به آذربایجان [[ایران]] در پی دعوتی بود که از جانب [[شیعه|شیعیان]] این دیار انجام گرفت. به دنبال این دعوت سید حسین (جد محمد هادی) و برادرش علی اکبر که هر دو از جوانان فرزانه مدینه بودند به همراه زایرین خانه خدا وارد آذربایجان شدند و در منطقه «اسکوچای» اقامت گزیدند و سید حسین همچنان در میلان<ref> میلان از آباد بخش اسکو در نزدیک شهرستان تبریز قرار دارد این روستا از پرجمعیت‎ترین و از جمله روستاهای آباد اسکوچای یا دره اسکو می‎باشد.</ref> باقی ماند و از همان جا [[ازدواج]] کرد وی تا آخر عمر در میان دوستداران [[اهل بیت]] پیامبر صلی الله علیه و آله در منطقه آذربایجان به تبلیغ و ترویج [[احکام]] اسلام پرداخت.
  
==دوران تحصیل آيت الله ميلانی==
+
نیای مادری آیت الله میلانی آیت الله شیخ محمدحسین مامقانی<ref> مامقان از توابع شهرستان تبریز در طول تاریخ خاستگاه دانشوران فرزانه‎ای بوده است.</ref> (متوفی به سال ۱۲۲۳ ق.) شاگردان [[شیخ مرتضی انصاری]] و شیخ مهدی آل کاشف الغطاء است که خود از فقهای بزرگ اوایل قرن چهاردهم ق. بشمار می‎رفت و در دوران زندگی به [[زهد]] و پارسایی شهرت داشت.
  
اولین مكتب تربیتی سید محمدهادی دامان مادری از خاندان علم و فضیلت و پدر فرزانه و عالم وی بود. اساتید علوم مقدماتی وی بزرگانی چون آقا میرزا ابراهیم همدانی و آخوند ملا محسن تبریزی، و در دروس سطح نیز استادانی چون آقا شیخ ابراهیم سالیانی و آقا سید جعفر اردبیلی و حاج شیخ میرزا علی ایروانی و آقا شیخ غلامعلی قمی و آقا شیخ ابوالقاسم مامقانی (دائی) او بودند.
+
==تحصیل و استادان==
  
او همچنین از محضر اساتید بزرگی چون آیت الله ابوالحسن اصفهانی، آیت الله نائینی و آیت الله آقا ضیاء الدین عراقی بهره‎های وافر برده و پایه‎های علمی خود را در [[فقه]] و [[اصول]] استحكام بخشیده و در طول 23 سال حضور در دروس و محافل علمی این بزرگان توانسته بود بر آراء و نظرات قوی‎ترین اساتید مسلط گردد. وی در علوم عقلی نیز مهارت فراوان داشت و چندین سال از عمر خود را در محضر اساتید [[فلسفه]] گذرانده و در این خصوص از شاگردان شیخ محمدحسین اصفهانی بشمار می‎رفت.<ref> مكتب تفكیك، ویژه‌نامه بنیاد تاریخ و فرهنگ معاصر، شماره 1، ص 208.</ref>
+
اولین مکتب تربیتی سید محمدهادی دامان مادری از خاندان علم و فضیلت و پدر فرزانه و عالم وی بود. اساتید علوم مقدماتی وی بزرگانی چون آقا میرزا ابراهیم همدانی و آخوند ملا محسن تبریزی، و در دروس سطح نیز استادانی چون آقا شیخ ابراهیم سالیانی و آقا سید جعفر اردبیلی و حاج شیخ میرزا علی ایروانی و آقا شیخ غلامعلی قمی و آقا شیخ ابوالقاسم مامقانی (دائی) او بودند.  
  
آقای میلانی از جمله علومی كه دیگر در آن تبحر یافت و به استادی رسید، دانش تفسیر و علوم قرانی بود كه از ایام تحصیل خود در [[نجف]] این دانش را نزد استاد بزرگ شیخ محمدجواد بلاغی فراگرفته بود و بعدها نیز همواره با اساتید [[تفسیر]] به ویژه با مفسر بزرگ [[علامه طباطبایی]] صاحب [[تفسیر المیزان]] مباحثه و مناظره داشت. وی تفسیر را در كنار فقه و اصول تدریس می‎كرد و محصلین علوم دینی را با [[قرآن]]، این منبع جوشان فیض الهی آشنا می‎ساخت. و این روش را كه نشانه‎ای از عشق ایشان به قرآن بود همواره در زندگیش حفظ كرده بود.
+
او همچنین از محضر اساتید بزرگی چون آیت الله [[سید ابوالحسن اصفهانی]]، آیت الله [[میرزا محمدحسین نائینی|محمدحسین نائینی]] و آیت الله [[سید ضیاء الدین عراقی|آقا ضیاء الدین عراقی]] بهره‎های وافر برده و پایه‎های علمی خود را در [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] استحکام بخشیده و در طول ۲۳ سال حضور در دروس و محافل علمی این بزرگان توانسته بود بر آراء و نظرات قوی‎ترین اساتید مسلط گردد. وی در علوم عقلی نیز مهارت فراوان داشت و چندین سال از عمر خود را در محضر اساتید [[فلسفه]] گذرانده و در این خصوص از شاگردان شیخ محمدحسین اصفهانی بشمار می‎رفت.<ref> مکتب تفکیک، ویژه‌نامه بنیاد تاریخ و فرهنگ معاصر، شماره ۱، ص ۲۰۸.</ref>
  
ایشان هشت سال نیز در علوم [[حدیث]] با آیت الله شیخ علی قمی مباحثه و مذاكره داشت و نسخه كتاب وسایل الشیعه خود را با نسخه‎ای كه به خط [[شیخ حر عاملی]] بود، مقابله كرده است.<ref> حیات آیت الله السید میلانی، خطی، عربی.</ref>
+
آقای میلانی از جمله علومی که دیگر در آن تبحر یافت و به استادی رسید، دانش [[تفسیر قرآن|تفسیر]] و [[علوم قرآنی]] بود که از ایام تحصیل خود در [[نجف]] این دانش را نزد استاد بزرگ [[علامه محمد جواد بلاغی|شیخ محمدجواد بلاغی]] فراگرفته بود و بعدها نیز همواره با اساتید تفسیر به ویژه با مفسر بزرگ [[علامه طباطبایی]] صاحب [[تفسیر المیزان]] مباحثه و مناظره داشت. وی تفسیر را در کنار فقه و اصول تدریس می‎کرد و محصلین علوم دینی را با [[قرآن]]، این منبع جوشان فیض الهی آشنا می‎ساخت. و این روش را که نشانه‎ای از عشق ایشان به قرآن بود همواره در زندگیش حفظ کرده بود.
  
==تدریس==
+
ایشان هشت سال نیز در علوم [[حدیث]] با آیت الله شیخ علی قمی مباحثه و مذاکره داشت و نسخه کتاب [[وسائل الشیعه (کتاب)|وسایل الشیعه]] خود را با نسخه‎ای که به خط [[شیخ حر عاملی]] بود، مقابله کرده است.<ref> حیات آیت الله السید میلانی، خطی، عربی.</ref>
  
رسیدن به مقام [[اجتهاد]]، تحمل رنج های طاقت فرسایی را می‎طلبد. طالبان علوم اسلامی برای دست یافتن بدین منزلت علمی، راههای بسیار سخت و دشواری را طی می‎كنند. رنج سفرهای سخت را به جان می‎خرند. و سالیان دراز از عمر خود را در محضر بزرگان دانش و معارف به تحصیل علوم مختلفی چون: ادبیات عرب (تجزیه و تركیب، معانی و بیان و بدیع) [[منطق]]، [[حدیث شناسی]]، [[رجال]]، [[علوم قرآنی]]، [[اصول]] و [[فقه]] و... صرف می‎كنند. و در این میان پای بندی به معنویات خود عامل در رسیدن به این مقام و منزلت است. چنان چه آیت الله میلانی بارها می‎گفت: «استادم مرحوم نایینی می‎فرمود: [[نماز شب]] شرط [[اجتهاد]] نیست، ولكن بی‎دخالت هم نیست».<ref> مجله حوزه، شماره 13، ص 20.</ref>
+
==تدریس و شاگردان==
  
جلسات درس ایشان در حوزه بزرگ [[نجف]] بسیار باشكوه و به امتیازاتی چون داشتن دقت عقلی و عرفی ایشان در تبیین مسائل، و تسلط به مبانی فقهی و اصولی شهرت داشت. آیت الله میلانی هیجده سال در [[كربلا]] اقامت داشت و در این مدت شاگردان فراوانی را تربیت كرده است. بزرگانی چون آیات و حجج اسلام: حاج شیخ حسین وحید خراسانی، سید ابراهیم علم الهدی سبزواری، سید عباس صدر، حاج سید حسین شمس، حاج شیخ محمدرضا مهدوی دامغانی، شیخ محمدتقی جعفری، مهدی نوقانی، محمود كلباسی، كاظم مدیر شانه چی، سید نورالدین میلانی، سید محمد شیرازی، شیخ محمدتقی عندلیب سبزواری، سید محمدباقر حجت طباطبایی، محمدعلی علمی، سید ابراهیم مهاجریان طبسی از شاگردان برجسته ایشان هستند كه بعضی اجازه روایتی از ایشان نیز داشته‎اند.
+
رسیدن به مقام [[اجتهاد]]، تحمل رنج های طاقت فرسایی را می‎طلبد. طالبان علوم اسلامی برای دست یافتن بدین منزلت علمی، راههای بسیار سخت و دشواری را طی می‎کنند. رنج سفرهای سخت را به جان می‎خرند. و سالیان دراز از عمر خود را در محضر بزرگان دانش و معارف به تحصیل علوم مختلفی چون: ادبیات عرب (تجزیه و ترکیب، معانی و بیان و بدیع) [[منطق]]، حدیث شناسی، [[رجال]]، [[علوم قرآنی]]، [[اصول]] و [[فقه]] و... صرف می‎کنند. و در این میان پای بندی به معنویات خود عامل در رسیدن به این مقام و منزلت است. چنان چه آیت الله میلانی بارها می‎گفت: «استادم مرحوم نایینی می‎فرمود: [[نماز شب]] شرط [[اجتهاد]] نیست، ولکن بی‎دخالت هم نیست».<ref> مجله حوزه، شماره ۱۳، ص ۲۰.</ref>
  
==آثار علمی آيت الله ميلانی==
+
جلسات درس ایشان در حوزه بزرگ [[نجف]] بسیار باشکوه و به امتیازاتی چون داشتن دقت عقلی و عرفی ایشان در تبیین مسائل، و تسلط به مبانی فقهی و اصولی شهرت داشت. آیت الله میلانی هیجده سال در [[کربلا]] اقامت داشت و در این مدت شاگردان فراوانی را تربیت کرده است. بزرگانی چون: آیت الله [[سید علی حسینی خامنه ای|سید علی خامنه ای]]، حاج شیخ [[حسین وحید خراسانی]]، سید ابراهیم علم الهدی سبزواری، سید عباس صدر، حاج سید حسین شمس، حاج شیخ محمدرضا مهدوی دامغانی، [[علامه محمدتقی جعفری|شیخ محمدتقی جعفری]]، مهدی نوقانی، محمود کلباسی، کاظم مدیر شانه چی، سید نورالدین میلانی، سید محمد شیرازی، شیخ محمدتقی عندلیب سبزواری، سید محمدباقر حجت طباطبایی، محمدعلی علمی، سید ابراهیم مهاجریان طبسی از شاگردان برجسته ایشان هستند که بعضی [[اجازه (علم الحدیث)|اجازه]] روایتی از ایشان نیز داشته‎اند.
  
آنچه امروزه از آن ها به عنوان آثار ایشان نام می‎بریم، یادداشت های پراكنده و تقریرات درس های پربار ایشان است كه به همت شاگردان پركار و فرزندان گرامیش جمع آوری شده و پس از تنظیم در عناوین و موضوعات مختلف به چاپ رسیده است و عبارتند از:
+
==آثار علمی ==
  
# محاضرات فی الفقه الامامیه: در ده جلد است كه در موضوعات مختلف فقهی به بحث و بررسی عمیق پرداخته است كه نمایانگر وسعت فكری ایشان در زمینه‎های مختلف فقهی است.
+
آنچه امروزه از آن ها به عنوان آثار ایشان نام می‎بریم، یادداشت های پراکنده و تقریرات درس های پربار ایشان است که به همت شاگردان پرکار و فرزندان گرامیش جمع آوری شده و پس از تنظیم در عناوین و موضوعات مختلف به چاپ رسیده است و عبارتند از:
# قادتنا كیف نعرفهم؟: در 9 مجلد به زندگانی چهارده معصوم علیهم السلام و فضایل آن ها با استفاده از مدارك شیعه و سنی پرداخته است.
 
# تفسیر [[سوره جمعه]] و [[سوره التغابن]].
 
# مختصر الاحكام.
 
# [[مناسك حج]].
 
# حاشیه بر قسمتی از عروه الوثقی.
 
# نخبه المسائل: رساله عملیه ایشان در [[احكام]] اسلامی.
 
# ده پرسش: با پاورقی های آقای سید محمدعلی میلانی، در مباحث مختلف تفسیری.
 
# حاشیه المكاسب.
 
# قواعد فقهیه و اصولیه.
 
# رساله‎ای در بیعه و مسائل بانكی.
 
# كتابی استدلالی در مزارعه و مساقات.
 
# كتابی استدلالی در اجاره.
 
# شرح استدلالی مباحثی از كتاب الصلوه «شرایع».
 
# رساله‎ای در منجزات مریض.
 
  
==شخصیت جهانی آيت الله ميلانی==
+
#محاضرات فی الفقه الامامیه: در ده جلد است که در موضوعات مختلف فقهی به بحث و بررسی عمیق پرداخته است که نمایانگر وسعت فکری ایشان در زمینه‎های مختلف فقهی است.
 +
#قادتنا کیف نعرفهم: در ۹ مجلد به زندگانی [[چهارده معصوم]] علیهم السلام و فضایل آن ها با استفاده از مدارک [[شیعه]] و [[اهل سنت|سنی]] پرداخته است.
 +
#تفسیر [[سوره جمعه]] و [[سوره التغابن]].
 +
#مختصر الاحکام.
 +
#مناسک حج.
 +
#حاشیه بر قسمتی از [[عروة الوثقى (کتاب)|عروة الوثقی]].
 +
#نخبه المسائل: رساله عملیه ایشان در [[احکام]] اسلامی.
 +
#ده پرسش: با پاورقی های آقای سید محمدعلی میلانی، در مباحث مختلف تفسیری.
 +
#حاشیه [[مکاسب (کتاب)|المکاسب]].
 +
#قواعد فقهیه و اصولیه.
 +
#رساله‎ای در بیعه و مسائل بانکی.
 +
#کتابی استدلالی در مزارعه و مساقات.
 +
#کتابی استدلالی در اجاره.
 +
#شرح استدلالی مباحثی از کتاب الصلوه «شرایع».
 +
#رساله‎ای در منجزات مریض.
  
در طول [[مرجعیت]] آیت الله میلانی به ویژه در سال های اقامتش در [[مشهد]] مقدس شخصیت های بزرگ از كشورهای مختلف اسلامی به دیدار ایشان شتافته‎اند. شخصیت جهانی این فقیه بزرگ موجب گردیده بود كه [[علماء شیعه]] و بزرگان اهل تسنن نیز برای گفتگو و مشاوره در مسائل مهم مذهبی رهسپار ایران شده و از نزدیك از نظرات ایشان آگاهی یابند.
+
==شخصیت جهانی آیت الله میلانی==
  
در سال 1380 ق. 1339 ش. بوی از دارالتقریب بین المذاهب الاسلامی در قاهره شیخ محمدتقی از جامع الازهر با آیت الله میلانی دیدار كرد و لوحی نیز كه در آن فتوای علامه شیخ محمود شلتوت در رابطه با جواز عمل به مذهب تشیع نوشته شده بود تقدیم ایشان نمود.<ref> لوح فتوای مشهور علامه شلتوت به آستانه مقدسه رضوی تسلیم گردید.</ref>
+
در طول [[مرجعیت]] آیت الله میلانی به ویژه در سال های اقامتش در [[مشهد]] مقدس شخصیت های بزرگ از کشورهای مختلف اسلامی به دیدار ایشان شتافته‎اند. شخصیت جهانی این [[فقیه]] بزرگ موجب گردیده بود که علماء شیعه و بزرگان اهل تسنن نیز برای گفتگو و مشاوره در مسائل مهم مذهبی رهسپار ایران شده و از نزدیک از نظرات ایشان آگاهی یابند.
  
دكتر شیخ محمد ضحّام با جمعی از اساتید علوم اسلامی جامع الازهر و شیخ خلیل حصیری قاری [[قرآن]] به همراه سفیر وقت [[مصر]] در ایران در سال 1350 ق. از مشهد دیدن كرده و در این سفر به دیدار آیت الله میلانی نیز نایل آمدند. در سال 1382 ق. شیخ علامه شیخ محمدجواد مغنیه ضمن سفر به مشهد با آیت الله میلانی نیز ملاقاتی داشت.
+
در سال ۱۳۸۰ ق. (۱۳۳۹ ش) از دارالتقریب بین المذاهب الاسلامی در قاهره شیخ محمدتقی از جامع الازهر با آیت الله میلانی دیدار کرد و لوحی نیز که در آن فتوای علامه [[شیخ محمود شلتوت]] در رابطه با جواز عمل به مذهب [[تشیع]] نوشته شده بود تقدیم ایشان نمود.<ref> لوح فتوای مشهور علامه شلتوت به آستانه مقدسه رضوی تسلیم گردید.</ref>
  
در سال 1382 كاردار سفارت روسیه (ویكتور اسیولینكوف) به نیابت از آقا ضیاء الدین خان، رئیس اداره دینیه مسلمانان آسیای میانه و قزاقستان با آیت الله میلانی ملاقات كرد و ضمن دعوت از ایشان برای دیدار از كشورهای اسلامی واقع در آسیای میانه، نظر شرع مقدس را در مورد خدمت در ادارات روسیه كه مشروط بر قبول مدام كمونیسم بود خواستار شده است.
+
دکتر شیخ محمد ضحّام با جمعی از اساتید [[علوم اسلامی]] جامع الازهر و شیخ خلیل حصیری قاری [[قرآن]] به همراه سفیر وقت [[مصر]] در ایران در سال ۱۳۵۰ ق. از مشهد دیدن کرده و در این سفر به دیدار آیت الله میلانی نیز نایل آمدند. در سال ۱۳۸۲ ق. شیخ علامه [[شیخ محمد جواد مغنیه|شیخ محمدجواد مغنیه]] ضمن سفر به مشهد با آیت الله میلانی نیز ملاقاتی داشت.
  
علامه شیخ محمدجواد الشری در سال 1381 ق. به زیارت مرقد مطهر امام علی بن موسی الرضا علیه السلام نایل شد و در ضمن با آیت الله میلانی نیز دیدار كرد در این ملاقات علامه الشری از وضعیت شیعیان و مسلمانان كشورهای اسلامی به ویژه شیعیان آمریكا گزارشی تقدیم آیت الله میلانی كرد.
+
در سال ۱۳۸۲ کاردار سفارت روسیه (ویکتور اسیولینکوف) به نیابت از آقا ضیاء الدین خان، رئیس اداره دینیه مسلمانان آسیای میانه و قزاقستان با آیت الله میلانی ملاقات کرد و ضمن دعوت از ایشان برای دیدار از کشورهای اسلامی واقع در آسیای میانه، نظر [[شرع]] مقدس را در مورد خدمت در ادارات روسیه که مشروط بر قبول مدام کمونیسم بود خواستار شده است.
  
==آيت الله ميلانی در نهضت اسلامی ایران==
+
علامه شیخ محمدجواد الشری در سال ۱۳۸۱ ق. به زیارت مرقد مطهر [[امام رضا علیه السلام|امام علی بن موسی الرضا]] علیه السلام نایل شد و در ضمن با آیت الله میلانی نیز دیدار کرد. در این ملاقات علامه الشری از وضعیت شیعیان و مسلمانان کشورهای اسلامی به ویژه شیعیان آمریکا گزارشی تقدیم آیت الله میلانی کرد.
  
انقلاب اسلامی ایران بزرگترین حركتی است كه علی رغم توطئه‎های استكبار و استعمارگران به رهبری امام خمینی شكل گرفت و در بهمن سال 1357 با پایان بخشیدن به حكومت 2500 ساله شاهنشاهی به پیروزی خود رسید، و از آن پس نیز همواره چون آذرخشی بر پیكر استعمار فرود آمد.
+
==آیت الله میلانی در نهضت اسلامی ایران==
  
این انقلاب شكوهمند به آسانی به دست نیامد. بلكه از جرقه اولیه آن در سال 1341 تا به ثمر نشستن در سال 57 ملت ایران عزیزان بسیاری را تقدیم اسلام عزیز نمود و در این میان فرزانگان و بزرگان نیز در مسیر به بار نشستن خون شهدا، آسایش و آرامش را بر خود [[حرام]] كرده و مردانه در مقابل نظام ستم شاهی قامت بستند آیت الله میلانی از جمله این رادمردان خط مقدم مبارزه بود كه در شكل گیری نهضت بزرگ نقش بسیار مؤثر و اساسی داشت. وی كه در آن سال ها از مراجع بزرگ تشیع بود، با پیام ها، نامه‎ها و اعلامیه‎هایی كه خطاب به دولت وقت و ملت ایران صادر می‎كرد، در هدایت و حركت های مردمی علیه رژیم شاه نقش عمده‎ای به عهده داشت در این مختصر به نقش ایشان در شكل گیری انقلاب اسلامی اشاره می‎شود.
+
انقلاب اسلامی ایران بزرگترین حرکتی است که علی رغم توطئه‎های استکبار و استعمارگران به رهبری [[امام خمینی]] شکل گرفت و در بهمن سال ۱۳۵۷ با پایان بخشیدن به حکومت ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی به پیروزی خود رسید، و از آن پس نیز همواره چون آذرخشی بر پیکر استعمار فرود آمد.
  
ایشان در برابر لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی به شدت مقابله كرد، در این خصوص در قسمتی از نامه ایشان آمده است: ...وظیفه خود می‎دانم با استمداد حضرت بقیه الله ارواحنا فداه برای سومین بار صریحاً اعلام بدارم تصویب نامه دولت شما در مورد انجمن‎های ایالتی و ولایتی با عدم رعایت شرط اسلام در انتخاب شوندگان، و تبدیل قسم [[قرآن]] مجید، به قسم به كتاب آسمانی، ملت مسلمان ایران و خاصه علمای اعلام را بی‎نهایت خشمگین ساخته است... تذكر می‎دهم، به حكم موزاین شرعی و احترام به افكار و معتقدات ملت مسلمان ایران لازم است هر چه زودتر تصویب نامه مزبور را لغو و برای اطلاع عموم اعلام نماید.<ref> اسناد انقلاب اسلامی، مركز اسناد انقلاب اسلامی، ص 32.</ref>
+
این انقلاب شکوهمند به آسانی به دست نیامد. بلکه از جرقه اولیه آن در سال ۱۳۴۱ تا به ثمر نشستن در سال ۵۷ ملت ایران عزیزان بسیاری را تقدیم اسلام عزیز نمود و در این میان فرزانگان و بزرگان نیز در مسیر به بار نشستن خون شهدا، آسایش و آرامش را بر خود [[حرام]] کرده و مردانه در مقابل نظام ستم شاهی قامت بستند. آیت الله میلانی از جمله این رادمردان خط مقدم مبارزه بود که در شکل گیری نهضت بزرگ نقش بسیار مؤثر و اساسی داشت. وی که در آن سال ها از مراجع بزرگ تشیع بود، با پیام ها، نامه‎ها و اعلامیه‎هایی که خطاب به دولت وقت و ملت ایران صادر می‎کرد، در هدایت و حرکت های مردمی علیه رژیم شاه نقش عمده‎ای به عهده داشت در این مختصر به نقش ایشان در شکل گیری انقلاب اسلامی اشاره می‎شود.
  
همچنین در قسمتی از نامه دیگر ایشان كه در نوزده سال 41 ش. انتشار یافته می‎خوانیم: هم اكنون جمعی از علما و رجال متدین و استادان و دانشجویان دانشگاه های مملكت در زندان بسر می‎برند. از هر طرف ابتلا و فقر و گرسنگی ملت ما را تهدید می‎كند. بیكاری و فساد و تجاوز عمال حكومت به حقوق انسانی افراد، نقطه‎ای را خالی نگذاشته. تنها چیزی كه مورد توجه نیست حقوق ملت و مصالح آنهاست! معلوم نیست تا كی مهلت پیدا كنند و عاقبت كار به كجا برسید!
+
ایشان در برابر لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی به شدت مقابله کرد، در این خصوص در قسمتی از نامه ایشان آمده است: ...وظیفه خود می‎دانم با استمداد حضرت بقیه الله ارواحنا فداه برای سومین بار صریحاً اعلام بدارم تصویب نامه دولت شما در مورد انجمن‎های ایالتی و ولایتی با عدم رعایت شرط [[اسلام]] در انتخاب شوندگان، و تبدیل قسم [[قرآن]] مجید، به قسم به کتاب آسمانی، ملت مسلمان ایران و خاصه علمای اعلام را بی‎نهایت خشمگین ساخته است... تذکر می‎دهم، به حکم موزاین شرعی و احترام به افکار و معتقدات ملت مسلمان ایران لازم است هر چه زودتر تصویب نامه مزبور را لغو و برای اطلاع عموم اعلام نماید.<ref> اسناد انقلاب اسلامی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص ۳۲.</ref>
  
پس از هجوم وحشیانه مزدوران یهودی به [[مدرسه فیضیه]]، آیت الله میلانی در پیامی پرده از چهره كریه حاكمان وقت ایران برداشت،‌ او در ضمن پیام خود چنین نوشت: ...ما از حمله و یورش چنگیزانه، به ساحت [[حوزه علمیه قم]] گذشتیم! از حبس و زجر رجال دینی و ملی گذشتیم! از حمله به دانشگاه و مراكز علمی ملت و سلب هر نوع آزادی فردی و اجتماعی چشم پوشیدیم! از دزدی و فساد و تباهی و تجاوز به مردمان صالح و تقویت دزدان و خیانتكاران گذشتیم! از برادركشی‎هایی كه در نقاط مملكت ترتیب داده‎اند، صرفنظر كردیم! این ننگ را كجا ببریم كه مملكت اسلامی ما را دارند پایگاه اسرائیل و صهیونیست می‎كنند، و نیز افرادی را كه با آن ها هم دست‎اند، در رأس كارها قرار می‎دهند...<ref> اسناد انقلاب اسلامی، ص 194.</ref>
+
همچنین در قسمتی از نامه دیگر ایشان که در نوزده سال ۴۱ ش. انتشار یافته می‎خوانیم: هم اکنون جمعی از علما و رجال متدین و استادان و دانشجویان دانشگاه های مملکت در زندان بسر می‎برند. از هر طرف ابتلا و فقر و گرسنگی ملت ما را تهدید می‎کند. بیکاری و فساد و تجاوز عمال حکومت به حقوق انسانی افراد، نقطه‎ای را خالی نگذاشته. تنها چیزی که مورد توجه نیست حقوق ملت و مصالح آنهاست! معلوم نیست تا کی مهلت پیدا کنند و عاقبت کار به کجا برسد!
  
آیت الله میلانی در سفری به تهران، ماهیت نهضت علماء و مردم را چنین بیان می‎كند: ...من در این مسافرت به جد خود حضرت [[سیدالشهداء]] علیه السلام تأسی كرده از جوار امن ثامن الحجج علیه السلام به تهران آمدم. تا به دنیا اعلام كنم این قیام و نهضت به هیچ وجه صورت ارتجاعی ندارد بلكه نهضتی است كه ملتی مسلمان برای مقابله حكومت‎های جابرانه، با پیشوایی مقامات عالیه روحانی تعقیب می‎كند. هدف ملت مسلمان ایران این است كه بیش از این به مصالح دنیایی و دینی آنان تجاوز نشود. باید حكومت مردم را به مردم سپرد و حق مردم را باید به خودشان واگذار كرد.
+
پس از هجوم وحشیانه مزدوران یهودی به [[مدرسه فیضیه]]، آیت الله میلانی در پیامی پرده از چهره کریه حاکمان وقت ایران برداشت،‌ او در ضمن پیام خود چنین نوشت: ...ما از حمله و یورش چنگیزانه، به ساحت [[حوزه علمیه قم]] گذشتیم! از حبس و زجر رجال دینی و ملی گذشتیم! از حمله به دانشگاه و مراکز علمی ملت و سلب هر نوع آزادی فردی و اجتماعی چشم پوشیدیم! از دزدی و فساد و تباهی و تجاوز به مردمان صالح و تقویت دزدان و خیانتکاران گذشتیم! از برادرکشی‎هایی که در نقاط مملکت ترتیب داده‎اند، صرفنظر کردیم! این ننگ را کجا ببریم که مملکت اسلامی ما را دارند پایگاه [[اسرائیل]] و [[صهیونیست]] می‎کنند، و نیز افرادی را که با آن ها هم دست‎اند، در رأس کارها قرار می‎دهند...<ref> اسناد انقلاب اسلامی، ص ۱۹۴.</ref>
  
==ارادت آيت الله ميلانی به امام خمینی==
+
آیت الله میلانی در سفری به [[تهران]]، ماهیت نهضت علماء و مردم را چنین بیان می‎کند: ...من در این مسافرت به جد خود حضرت [[سیدالشهداء]] علیه السلام تأسی کرده از جوار امن [[ثامن الحجج]] علیه السلام به تهران آمدم. تا به دنیا اعلام کنم این قیام و نهضت به هیچ وجه صورت ارتجاعی ندارد بلکه نهضتی است که ملتی مسلمان برای مقابله حکومت‎های جابرانه، با پیشوایی مقامات عالیه روحانی تعقیب می‎کند. هدف ملت مسلمان ایران این است که بیش از این به مصالح دنیایی و دینی آنان تجاوز نشود. باید حکومت مردم را به مردم سپرد و حق مردم را باید به خودشان واگذار کرد.
  
[[اخلاص]] و ارادت آیت الله میلانی به [[امام خمینی]] بر كسی پوشیده نبود چنان چه در نامه‎اش خطاب به امام خمینی در دوران تبعید امام در [[تركیه]] می‎گوید: «خوشا به سعادت آن سرزمین كه حضرت عالی در آن تشریف دارید» اما در كنار این آن چه بیشتر جالب توجه است ایشان اخلاص و ارادتش با انگیزه و جهت دار بوده و به جهت مصالح مسلمین از ایشان همواره پشتیبانی كرده است.
+
==ارادت آیت الله میلانی به امام خمینی==
  
در این خصوص به خاطره شهید سعیدی گوش می‎سپاریم: ...روزی آیت الله میلانی هنگامی كه نزدشان نام امام خمینی برده شد فرمودند: سلام الله علیه... پس عده‎ای به آیت الله اعتراض كردند. ایشان فرمودند: ساكت باشید فلانی! این جا مسئله [[تقلید]] در بین نیست كه گفته شود فلانی اعلم است یا من؟ این جا بحث رهبری است و چنین نیست كه هر مجتهدی لیاقت رهبری داشته باشد، لیاقت رهبری را تنها فقیه سیاستمداری داراست كه عالم به زمان خویش باشد و در راه خدا از ملامت ملامتگران هراس نداشته باشد و اكنون این مشخصات در كسی جز آیت الله خمینی نیست...<ref> آیت الله میلانی، مرجع بیدار، سعید عباس زاده، ص 133.</ref>
+
اخلاص و ارادت آیت الله میلانی به [[امام خمینی]] بر کسی پوشیده نبود چنان چه در نامه‎اش خطاب به امام خمینی در دوران تبعید امام در [[ترکیه]] می‎گوید: «خوشا به سعادت آن سرزمین که حضرت عالی در آن تشریف دارید». اما در کنار این آن چه بیشتر جالب توجه است ایشان اخلاص و ارادتش با انگیزه و جهت دار بوده و به جهت مصالح مسلمین از ایشان همواره پشتیبانی کرده است.  
  
==خدمات ماندگار آيت الله ميلانی==
+
در این خصوص به خاطره [[شهید آیت الله سعیدی|شهید سعیدی]] گوش می‎سپاریم: ...روزی آیت الله میلانی هنگامی که نزدشان نام امام خمینی برده شد فرمودند: سلام الله علیه... پس عده‎ای به آیت الله اعتراض کردند. ایشان فرمودند: ساکت باشید فلانی! این جا مسئله [[تقلید]] در بین نیست که گفته شود فلانی اعلم است یا من؟ این جا بحث رهبری است و چنین نیست که هر مجتهدی لیاقت رهبری داشته باشد، لیاقت رهبری را تنها فقیه سیاستمداری داراست که عالم به زمان خویش باشد و در راه خدا از ملامت ملامتگران هراس نداشته باشد و اکنون این مشخصات در کسی جز آیت الله خمینی نیست.<ref> آیت الله میلانی، مرجع بیدار، سعید عباس زاده، ص ۱۳۳.</ref>
  
آیت الله میلانی با همه اشتغالات خود در مسند [[مرجعیت]] و زعامت حوزه هیچ گاه از مشكلات مردم غافل نشده است: به بعضی از تلاش های ایشان تنها اشاره مختصری می‎شود:
+
==خدمات ماندگار آیت الله میلانی==
  
# او پس از زلزله سال 1347 ش. در جنوب خراسان (منطقه كاخك) مردم را برای بازسازی و كمك به آوارگان [[بسیج]] كرد و بارها [[طلاب]] را جهت كمك به مردم به این شهر اعزام داشت. می‎گویند برای مردم بی‎خانمان خانه‎ها ساخت و حتی سند به آن ها نوشت.
+
آیت الله میلانی با همه اشتغالات خود در مسند [[مرجعیت]] و زعامت حوزه هیچ گاه از مشکلات مردم غافل نشده است: به بعضی از تلاش های ایشان تنها اشاره مختصری می‎شود:
# در بازسازی مسجد هامبورگ آلمان نقش بسیار مؤثری را ایفا كرد و در اعزام آیت الله شهید بهشتی به آن جا تلاش زیادی كرد. ایشان علاوه بر كمك به مسجد [[امام علی]] علیه السلام هامبورگ به مسلمانان و اندیشمندان اروپا كمك می‎كرد تا در نشر اسلام جدی باشند.
 
# بازسازی مدارس علمی مشهد و مدرسه حقانی [[قم]] و كمك به ایجاد چندین مدرسه دینی در شهرستان ها و دهها كار خیر برای مسلمانان ایران و سایر كشورهای اسلامی.
 
  
==جراح مسیحی==
+
#او پس از زلزله سال ۱۳۴۷ ش. در جنوب خراسان (منطقه کاخک) مردم را برای بازسازی و کمک به آوارگان بسیج کرد و بارها طلاب را جهت کمک به مردم به این شهر اعزام داشت. می‎گویند برای مردم بی‎خانمان خانه‎ها ساخت و حتی سند به آن ها نوشت.
 +
#در بازسازی مسجد هامبورگ آلمان نقش بسیار مؤثری را ایفا کرد و در اعزام آیت الله [[شهید بهشتی]] به آن جا تلاش زیادی کرد. ایشان علاوه بر کمک به مسجد [[امام علی]] علیه السلام هامبورگ به مسلمانان و اندیشمندان اروپا کمک می‎کرد تا در نشر اسلام جدی باشند.
 +
#بازسازی مدارس علمی مشهد و مدرسه حقانی [[قم]] و کمک به ایجاد چندین مدرسه دینی در شهرستان ها و دهها کار خیر برای مسلمانان ایران و سایر کشورهای اسلامی.
  
در سال 1382 ق، پرفسور «برلون» یکی از جراحان تیم پزشکی آیت اللّه میلانی بوده است. او خاطره هایی از آیت اللّه میلانی نقل کرده و آن را عامل مسلمان شدن خود می داند.
+
==مسلمان شدن جراح مسیحی==
 +
 
 +
در سال ۱۳۸۲ ق، پرفسور «برلون» یکی از جراحان تیم پزشکی آیت اللّه میلانی بوده است. او خاطره ای از آیت اللّه میلانی نقل کرده و آن را عامل مسلمان شدن خود می داند. وی می گوید:
  
 
من پس از عمل جراحی سید، پیش از آن که ایشان از حالت بیهوشی بیرون بیایند، مراقب بودم که وقتی به هوش می آید چه می گوید؛ چرا که این مرحله از نظر پزشکان مرحله حساسی است و شاید بیمار بعضی از اسرار زندگی اش را بگوید.
 
من پس از عمل جراحی سید، پیش از آن که ایشان از حالت بیهوشی بیرون بیایند، مراقب بودم که وقتی به هوش می آید چه می گوید؛ چرا که این مرحله از نظر پزشکان مرحله حساسی است و شاید بیمار بعضی از اسرار زندگی اش را بگوید.
  
ایشان آرام حرکت کرد و در حالی که در آن لحظه نیز خدا خدا می گفت، با پروردگارش راز و نیاز می کرد. من تحت تأثیر این صحنه شگفت، به حقانیت آیین اسلام پی بردم و بدان گرویدم.
+
ایشان آرام حرکت کرد و در حالی که در آن لحظه نیز خدا خدا می گفت، با پروردگارش راز و نیاز می کرد. من تحت تأثیر این صحنه شگفت، به حقانیت آیین [[اسلام]] پی بردم و بدان گرویدم.
  
 
پرفسور «برلون» پس از گرویدن به دین اسلام وصیت کرد که در شهر مقدس [[مشهد]] دفنش کنند.
 
پرفسور «برلون» پس از گرویدن به دین اسلام وصیت کرد که در شهر مقدس [[مشهد]] دفنش کنند.
  
==وفات آيت الله ميلانی==
+
==وفات آیت الله میلانی==
  
جمعه هفدهم مرداد سال 1354 هجری شمسی این اسوه فضیلت و پاكی چشم از جهان فانی فروبست و به خانه بقاء شتافت و [[روح]] بلندش به عالم ملكوت پیوست. و پیكر مطهرش در روز شنبه هیجده مرداد پس از یك تشییع بی‎نظیر و با حضور شخصیت های بزرگ علمی و مذهبی (داخل و خارج) كشور و هزاران مؤمن عزادار در جوار مرقد مطهر امام علی بن موسی الرضا علیه السلام به خاك سپرده شد.
+
جمعه هفدهم مرداد سال ۱۳۵۴ هجری شمسی این اسوه فضیلت و پاکی چشم از جهان فانی فروبست و به خانه بقاء شتافت و روح بلندش به عالم ملکوت پیوست. و پیکر مطهرش در روز شنبه هیجده مرداد پس از یک [[تشییع جنازه|تشییع]] بی‎نظیر و با حضور شخصیت های بزرگ علمی و مذهبی (داخل و خارج) کشور و هزاران مؤمن عزادار در جوار مرقد مطهر [[امام رضا علیه السلام|امام علی بن موسی الرضا]] علیه السلام به خاک سپرده شد.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* سعيد عباس زاده، تلخيص از كتاب گلشن ابرار، جلد 2، صفحه 772.
+
*سعيد عباس زاده، تلخيص از كتاب [[گلشن ابرار (کتاب)|گلشن ابرار]]، جلد 2، صفحه 772.
* الهام صابری، مرجع بیدار (درگذشت آیت اللّه سید محمدهادی میلانی)، مجله گلبرگ، مرداد 1383، شماره 53. در دسترس در [http://www.hawzah.net/fa/Magazine/View/3282/4617/34091 پایگاه اطلاع رسانی حوزه]، بازیابی: 6 اسفند 1392.
+
*الهام صابری، مرجع بیدار (درگذشت آیت اللّه سید محمدهادی میلانی)، مجله گلبرگ، مرداد 1383، شماره 53. در دسترس در [http://www.hawzah.net/fa/Magazine/View/3282/4617/34091 پایگاه اطلاع رسانی حوزه]، بازیابی: 6 اسفند 1392.
 
 
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی
 
|سنجش=شده
 
|سنجش=شده

نسخهٔ ‏۱۱ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۲۵

Milani.jpg
نام کامل آیت الله سید محمدهادی میلانی
زادروز 1373 شمسی
زادگاه نجف
وفات 1354 قمری
مدفن مشهد

Line.png

اساتید

سید ابوالحسن اصفهانی، محمدحسین نائینی،...

شاگردان

سید علی خامنه‌ای، حسین وحید خراسانی، ...

آثار

محاضرات فی الفقه الامامیه، قادتنا کیف نعرفهم، ...


آیت الله سید محمدهادی میلانی (م ۱۳۵۴ شمسی) از مراجع تقلید شیعه است. ایشان در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی نیز فعال بود و از انقلاب اسلامی ایران حمایت می‌کرد. دو کتاب «محاضرات فی الفقه الامامیه» و «قادتنا کیف نعرفهم» از آثار ارزشمند اوست.

ولادت و خاندان

در شامگاه هفتم محرم سال ۱۳۱۳ ق. در نجف در خانواده‎ای اهل علم و معنویت کودکی پا به عرصه هستی نهاد که او را «محمدهادی» نامیدند. اجداد او همه از سادات حسینی شهر مدینه منوره و از فرزندان امام علی بن الحسین علیه السلام[۱] بودند که به جهت شرافت علمی و معنوی از بزرگان مدینه بشمار می‎رفتند. محله قدیمی «بنی هاشم» محل سکونت این خاندان بود و همواره بزرگانی از قبیله‎های عرب و دانشوران اسلامی بدآنجا رفت و آمد داشته‎اند.

هجرت آنان در اواخر قرن یازدهم ق. از مدینه به آذربایجان ایران در پی دعوتی بود که از جانب شیعیان این دیار انجام گرفت. به دنبال این دعوت سید حسین (جد محمد هادی) و برادرش علی اکبر که هر دو از جوانان فرزانه مدینه بودند به همراه زایرین خانه خدا وارد آذربایجان شدند و در منطقه «اسکوچای» اقامت گزیدند و سید حسین همچنان در میلان[۲] باقی ماند و از همان جا ازدواج کرد وی تا آخر عمر در میان دوستداران اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله در منطقه آذربایجان به تبلیغ و ترویج احکام اسلام پرداخت.

نیای مادری آیت الله میلانی آیت الله شیخ محمدحسین مامقانی[۳] (متوفی به سال ۱۲۲۳ ق.) شاگردان شیخ مرتضی انصاری و شیخ مهدی آل کاشف الغطاء است که خود از فقهای بزرگ اوایل قرن چهاردهم ق. بشمار می‎رفت و در دوران زندگی به زهد و پارسایی شهرت داشت.

تحصیل و استادان

اولین مکتب تربیتی سید محمدهادی دامان مادری از خاندان علم و فضیلت و پدر فرزانه و عالم وی بود. اساتید علوم مقدماتی وی بزرگانی چون آقا میرزا ابراهیم همدانی و آخوند ملا محسن تبریزی، و در دروس سطح نیز استادانی چون آقا شیخ ابراهیم سالیانی و آقا سید جعفر اردبیلی و حاج شیخ میرزا علی ایروانی و آقا شیخ غلامعلی قمی و آقا شیخ ابوالقاسم مامقانی (دائی) او بودند.

او همچنین از محضر اساتید بزرگی چون آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی، آیت الله محمدحسین نائینی و آیت الله آقا ضیاء الدین عراقی بهره‎های وافر برده و پایه‎های علمی خود را در فقه و اصول استحکام بخشیده و در طول ۲۳ سال حضور در دروس و محافل علمی این بزرگان توانسته بود بر آراء و نظرات قوی‎ترین اساتید مسلط گردد. وی در علوم عقلی نیز مهارت فراوان داشت و چندین سال از عمر خود را در محضر اساتید فلسفه گذرانده و در این خصوص از شاگردان شیخ محمدحسین اصفهانی بشمار می‎رفت.[۴]

آقای میلانی از جمله علومی که دیگر در آن تبحر یافت و به استادی رسید، دانش تفسیر و علوم قرآنی بود که از ایام تحصیل خود در نجف این دانش را نزد استاد بزرگ شیخ محمدجواد بلاغی فراگرفته بود و بعدها نیز همواره با اساتید تفسیر به ویژه با مفسر بزرگ علامه طباطبایی صاحب تفسیر المیزان مباحثه و مناظره داشت. وی تفسیر را در کنار فقه و اصول تدریس می‎کرد و محصلین علوم دینی را با قرآن، این منبع جوشان فیض الهی آشنا می‎ساخت. و این روش را که نشانه‎ای از عشق ایشان به قرآن بود همواره در زندگیش حفظ کرده بود.

ایشان هشت سال نیز در علوم حدیث با آیت الله شیخ علی قمی مباحثه و مذاکره داشت و نسخه کتاب وسایل الشیعه خود را با نسخه‎ای که به خط شیخ حر عاملی بود، مقابله کرده است.[۵]

تدریس و شاگردان

رسیدن به مقام اجتهاد، تحمل رنج های طاقت فرسایی را می‎طلبد. طالبان علوم اسلامی برای دست یافتن بدین منزلت علمی، راههای بسیار سخت و دشواری را طی می‎کنند. رنج سفرهای سخت را به جان می‎خرند. و سالیان دراز از عمر خود را در محضر بزرگان دانش و معارف به تحصیل علوم مختلفی چون: ادبیات عرب (تجزیه و ترکیب، معانی و بیان و بدیع) منطق، حدیث شناسی، رجال، علوم قرآنی، اصول و فقه و... صرف می‎کنند. و در این میان پای بندی به معنویات خود عامل در رسیدن به این مقام و منزلت است. چنان چه آیت الله میلانی بارها می‎گفت: «استادم مرحوم نایینی می‎فرمود: نماز شب شرط اجتهاد نیست، ولکن بی‎دخالت هم نیست».[۶]

جلسات درس ایشان در حوزه بزرگ نجف بسیار باشکوه و به امتیازاتی چون داشتن دقت عقلی و عرفی ایشان در تبیین مسائل، و تسلط به مبانی فقهی و اصولی شهرت داشت. آیت الله میلانی هیجده سال در کربلا اقامت داشت و در این مدت شاگردان فراوانی را تربیت کرده است. بزرگانی چون: آیت الله سید علی خامنه ای، حاج شیخ حسین وحید خراسانی، سید ابراهیم علم الهدی سبزواری، سید عباس صدر، حاج سید حسین شمس، حاج شیخ محمدرضا مهدوی دامغانی، شیخ محمدتقی جعفری، مهدی نوقانی، محمود کلباسی، کاظم مدیر شانه چی، سید نورالدین میلانی، سید محمد شیرازی، شیخ محمدتقی عندلیب سبزواری، سید محمدباقر حجت طباطبایی، محمدعلی علمی، سید ابراهیم مهاجریان طبسی از شاگردان برجسته ایشان هستند که بعضی اجازه روایتی از ایشان نیز داشته‎اند.

آثار علمی

آنچه امروزه از آن ها به عنوان آثار ایشان نام می‎بریم، یادداشت های پراکنده و تقریرات درس های پربار ایشان است که به همت شاگردان پرکار و فرزندان گرامیش جمع آوری شده و پس از تنظیم در عناوین و موضوعات مختلف به چاپ رسیده است و عبارتند از:

  1. محاضرات فی الفقه الامامیه: در ده جلد است که در موضوعات مختلف فقهی به بحث و بررسی عمیق پرداخته است که نمایانگر وسعت فکری ایشان در زمینه‎های مختلف فقهی است.
  2. قادتنا کیف نعرفهم: در ۹ مجلد به زندگانی چهارده معصوم علیهم السلام و فضایل آن ها با استفاده از مدارک شیعه و سنی پرداخته است.
  3. تفسیر سوره جمعه و سوره التغابن.
  4. مختصر الاحکام.
  5. مناسک حج.
  6. حاشیه بر قسمتی از عروة الوثقی.
  7. نخبه المسائل: رساله عملیه ایشان در احکام اسلامی.
  8. ده پرسش: با پاورقی های آقای سید محمدعلی میلانی، در مباحث مختلف تفسیری.
  9. حاشیه المکاسب.
  10. قواعد فقهیه و اصولیه.
  11. رساله‎ای در بیعه و مسائل بانکی.
  12. کتابی استدلالی در مزارعه و مساقات.
  13. کتابی استدلالی در اجاره.
  14. شرح استدلالی مباحثی از کتاب الصلوه «شرایع».
  15. رساله‎ای در منجزات مریض.

شخصیت جهانی آیت الله میلانی

در طول مرجعیت آیت الله میلانی به ویژه در سال های اقامتش در مشهد مقدس شخصیت های بزرگ از کشورهای مختلف اسلامی به دیدار ایشان شتافته‎اند. شخصیت جهانی این فقیه بزرگ موجب گردیده بود که علماء شیعه و بزرگان اهل تسنن نیز برای گفتگو و مشاوره در مسائل مهم مذهبی رهسپار ایران شده و از نزدیک از نظرات ایشان آگاهی یابند.

در سال ۱۳۸۰ ق. (۱۳۳۹ ش) از دارالتقریب بین المذاهب الاسلامی در قاهره شیخ محمدتقی از جامع الازهر با آیت الله میلانی دیدار کرد و لوحی نیز که در آن فتوای علامه شیخ محمود شلتوت در رابطه با جواز عمل به مذهب تشیع نوشته شده بود تقدیم ایشان نمود.[۷]

دکتر شیخ محمد ضحّام با جمعی از اساتید علوم اسلامی جامع الازهر و شیخ خلیل حصیری قاری قرآن به همراه سفیر وقت مصر در ایران در سال ۱۳۵۰ ق. از مشهد دیدن کرده و در این سفر به دیدار آیت الله میلانی نیز نایل آمدند. در سال ۱۳۸۲ ق. شیخ علامه شیخ محمدجواد مغنیه ضمن سفر به مشهد با آیت الله میلانی نیز ملاقاتی داشت.

در سال ۱۳۸۲ کاردار سفارت روسیه (ویکتور اسیولینکوف) به نیابت از آقا ضیاء الدین خان، رئیس اداره دینیه مسلمانان آسیای میانه و قزاقستان با آیت الله میلانی ملاقات کرد و ضمن دعوت از ایشان برای دیدار از کشورهای اسلامی واقع در آسیای میانه، نظر شرع مقدس را در مورد خدمت در ادارات روسیه که مشروط بر قبول مدام کمونیسم بود خواستار شده است.

علامه شیخ محمدجواد الشری در سال ۱۳۸۱ ق. به زیارت مرقد مطهر امام علی بن موسی الرضا علیه السلام نایل شد و در ضمن با آیت الله میلانی نیز دیدار کرد. در این ملاقات علامه الشری از وضعیت شیعیان و مسلمانان کشورهای اسلامی به ویژه شیعیان آمریکا گزارشی تقدیم آیت الله میلانی کرد.

آیت الله میلانی در نهضت اسلامی ایران

انقلاب اسلامی ایران بزرگترین حرکتی است که علی رغم توطئه‎های استکبار و استعمارگران به رهبری امام خمینی شکل گرفت و در بهمن سال ۱۳۵۷ با پایان بخشیدن به حکومت ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی به پیروزی خود رسید، و از آن پس نیز همواره چون آذرخشی بر پیکر استعمار فرود آمد.

این انقلاب شکوهمند به آسانی به دست نیامد. بلکه از جرقه اولیه آن در سال ۱۳۴۱ تا به ثمر نشستن در سال ۵۷ ملت ایران عزیزان بسیاری را تقدیم اسلام عزیز نمود و در این میان فرزانگان و بزرگان نیز در مسیر به بار نشستن خون شهدا، آسایش و آرامش را بر خود حرام کرده و مردانه در مقابل نظام ستم شاهی قامت بستند. آیت الله میلانی از جمله این رادمردان خط مقدم مبارزه بود که در شکل گیری نهضت بزرگ نقش بسیار مؤثر و اساسی داشت. وی که در آن سال ها از مراجع بزرگ تشیع بود، با پیام ها، نامه‎ها و اعلامیه‎هایی که خطاب به دولت وقت و ملت ایران صادر می‎کرد، در هدایت و حرکت های مردمی علیه رژیم شاه نقش عمده‎ای به عهده داشت در این مختصر به نقش ایشان در شکل گیری انقلاب اسلامی اشاره می‎شود.

ایشان در برابر لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی به شدت مقابله کرد، در این خصوص در قسمتی از نامه ایشان آمده است: ...وظیفه خود می‎دانم با استمداد حضرت بقیه الله ارواحنا فداه برای سومین بار صریحاً اعلام بدارم تصویب نامه دولت شما در مورد انجمن‎های ایالتی و ولایتی با عدم رعایت شرط اسلام در انتخاب شوندگان، و تبدیل قسم قرآن مجید، به قسم به کتاب آسمانی، ملت مسلمان ایران و خاصه علمای اعلام را بی‎نهایت خشمگین ساخته است... تذکر می‎دهم، به حکم موزاین شرعی و احترام به افکار و معتقدات ملت مسلمان ایران لازم است هر چه زودتر تصویب نامه مزبور را لغو و برای اطلاع عموم اعلام نماید.[۸]

همچنین در قسمتی از نامه دیگر ایشان که در نوزده سال ۴۱ ش. انتشار یافته می‎خوانیم: هم اکنون جمعی از علما و رجال متدین و استادان و دانشجویان دانشگاه های مملکت در زندان بسر می‎برند. از هر طرف ابتلا و فقر و گرسنگی ملت ما را تهدید می‎کند. بیکاری و فساد و تجاوز عمال حکومت به حقوق انسانی افراد، نقطه‎ای را خالی نگذاشته. تنها چیزی که مورد توجه نیست حقوق ملت و مصالح آنهاست! معلوم نیست تا کی مهلت پیدا کنند و عاقبت کار به کجا برسد!

پس از هجوم وحشیانه مزدوران یهودی به مدرسه فیضیه، آیت الله میلانی در پیامی پرده از چهره کریه حاکمان وقت ایران برداشت،‌ او در ضمن پیام خود چنین نوشت: ...ما از حمله و یورش چنگیزانه، به ساحت حوزه علمیه قم گذشتیم! از حبس و زجر رجال دینی و ملی گذشتیم! از حمله به دانشگاه و مراکز علمی ملت و سلب هر نوع آزادی فردی و اجتماعی چشم پوشیدیم! از دزدی و فساد و تباهی و تجاوز به مردمان صالح و تقویت دزدان و خیانتکاران گذشتیم! از برادرکشی‎هایی که در نقاط مملکت ترتیب داده‎اند، صرفنظر کردیم! این ننگ را کجا ببریم که مملکت اسلامی ما را دارند پایگاه اسرائیل و صهیونیست می‎کنند، و نیز افرادی را که با آن ها هم دست‎اند، در رأس کارها قرار می‎دهند...[۹]

آیت الله میلانی در سفری به تهران، ماهیت نهضت علماء و مردم را چنین بیان می‎کند: ...من در این مسافرت به جد خود حضرت سیدالشهداء علیه السلام تأسی کرده از جوار امن ثامن الحجج علیه السلام به تهران آمدم. تا به دنیا اعلام کنم این قیام و نهضت به هیچ وجه صورت ارتجاعی ندارد بلکه نهضتی است که ملتی مسلمان برای مقابله حکومت‎های جابرانه، با پیشوایی مقامات عالیه روحانی تعقیب می‎کند. هدف ملت مسلمان ایران این است که بیش از این به مصالح دنیایی و دینی آنان تجاوز نشود. باید حکومت مردم را به مردم سپرد و حق مردم را باید به خودشان واگذار کرد.

ارادت آیت الله میلانی به امام خمینی

اخلاص و ارادت آیت الله میلانی به امام خمینی بر کسی پوشیده نبود چنان چه در نامه‎اش خطاب به امام خمینی در دوران تبعید امام در ترکیه می‎گوید: «خوشا به سعادت آن سرزمین که حضرت عالی در آن تشریف دارید». اما در کنار این آن چه بیشتر جالب توجه است ایشان اخلاص و ارادتش با انگیزه و جهت دار بوده و به جهت مصالح مسلمین از ایشان همواره پشتیبانی کرده است.

در این خصوص به خاطره شهید سعیدی گوش می‎سپاریم: ...روزی آیت الله میلانی هنگامی که نزدشان نام امام خمینی برده شد فرمودند: سلام الله علیه... پس عده‎ای به آیت الله اعتراض کردند. ایشان فرمودند: ساکت باشید فلانی! این جا مسئله تقلید در بین نیست که گفته شود فلانی اعلم است یا من؟ این جا بحث رهبری است و چنین نیست که هر مجتهدی لیاقت رهبری داشته باشد، لیاقت رهبری را تنها فقیه سیاستمداری داراست که عالم به زمان خویش باشد و در راه خدا از ملامت ملامتگران هراس نداشته باشد و اکنون این مشخصات در کسی جز آیت الله خمینی نیست.[۱۰]

خدمات ماندگار آیت الله میلانی

آیت الله میلانی با همه اشتغالات خود در مسند مرجعیت و زعامت حوزه هیچ گاه از مشکلات مردم غافل نشده است: به بعضی از تلاش های ایشان تنها اشاره مختصری می‎شود:

  1. او پس از زلزله سال ۱۳۴۷ ش. در جنوب خراسان (منطقه کاخک) مردم را برای بازسازی و کمک به آوارگان بسیج کرد و بارها طلاب را جهت کمک به مردم به این شهر اعزام داشت. می‎گویند برای مردم بی‎خانمان خانه‎ها ساخت و حتی سند به آن ها نوشت.
  2. در بازسازی مسجد هامبورگ آلمان نقش بسیار مؤثری را ایفا کرد و در اعزام آیت الله شهید بهشتی به آن جا تلاش زیادی کرد. ایشان علاوه بر کمک به مسجد امام علی علیه السلام هامبورگ به مسلمانان و اندیشمندان اروپا کمک می‎کرد تا در نشر اسلام جدی باشند.
  3. بازسازی مدارس علمی مشهد و مدرسه حقانی قم و کمک به ایجاد چندین مدرسه دینی در شهرستان ها و دهها کار خیر برای مسلمانان ایران و سایر کشورهای اسلامی.

مسلمان شدن جراح مسیحی

در سال ۱۳۸۲ ق، پرفسور «برلون» یکی از جراحان تیم پزشکی آیت اللّه میلانی بوده است. او خاطره ای از آیت اللّه میلانی نقل کرده و آن را عامل مسلمان شدن خود می داند. وی می گوید:

من پس از عمل جراحی سید، پیش از آن که ایشان از حالت بیهوشی بیرون بیایند، مراقب بودم که وقتی به هوش می آید چه می گوید؛ چرا که این مرحله از نظر پزشکان مرحله حساسی است و شاید بیمار بعضی از اسرار زندگی اش را بگوید.

ایشان آرام حرکت کرد و در حالی که در آن لحظه نیز خدا خدا می گفت، با پروردگارش راز و نیاز می کرد. من تحت تأثیر این صحنه شگفت، به حقانیت آیین اسلام پی بردم و بدان گرویدم.

پرفسور «برلون» پس از گرویدن به دین اسلام وصیت کرد که در شهر مقدس مشهد دفنش کنند.

وفات آیت الله میلانی

جمعه هفدهم مرداد سال ۱۳۵۴ هجری شمسی این اسوه فضیلت و پاکی چشم از جهان فانی فروبست و به خانه بقاء شتافت و روح بلندش به عالم ملکوت پیوست. و پیکر مطهرش در روز شنبه هیجده مرداد پس از یک تشییع بی‎نظیر و با حضور شخصیت های بزرگ علمی و مذهبی (داخل و خارج) کشور و هزاران مؤمن عزادار در جوار مرقد مطهر امام علی بن موسی الرضا علیه السلام به خاک سپرده شد.

پانویس

  1. مقدمه محاضرات فی الفقه الامامیه (زکوه)، سید فاضل حسینی، ج ۱، ص ۶.
  2. میلان از آباد بخش اسکو در نزدیک شهرستان تبریز قرار دارد این روستا از پرجمعیت‎ترین و از جمله روستاهای آباد اسکوچای یا دره اسکو می‎باشد.
  3. مامقان از توابع شهرستان تبریز در طول تاریخ خاستگاه دانشوران فرزانه‎ای بوده است.
  4. مکتب تفکیک، ویژه‌نامه بنیاد تاریخ و فرهنگ معاصر، شماره ۱، ص ۲۰۸.
  5. حیات آیت الله السید میلانی، خطی، عربی.
  6. مجله حوزه، شماره ۱۳، ص ۲۰.
  7. لوح فتوای مشهور علامه شلتوت به آستانه مقدسه رضوی تسلیم گردید.
  8. اسناد انقلاب اسلامی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص ۳۲.
  9. اسناد انقلاب اسلامی، ص ۱۹۴.
  10. آیت الله میلانی، مرجع بیدار، سعید عباس زاده، ص ۱۳۳.

منابع

  • سعيد عباس زاده، تلخيص از كتاب گلشن ابرار، جلد 2، صفحه 772.
  • الهام صابری، مرجع بیدار (درگذشت آیت اللّه سید محمدهادی میلانی)، مجله گلبرگ، مرداد 1383، شماره 53. در دسترس در پایگاه اطلاع رسانی حوزه، بازیابی: 6 اسفند 1392.