ملاذ الاخیار (کتاب)
نویسنده | محمدباقر مجلسی |
موضوع | احادیث فقهی شیعه |
زبان | عربی |
تعداد جلد | ۱۶ |
تحقیق | سید مهدی رجایی |
|
کتاب «مَلاذ الأخیار فی فهم تهذیب الأخبار» تألیف علامه محمدباقر مجلسی (م، ۱۱۱۰ ق)، از مهمترین شروح بر کتاب ارزشمند «تهذیب الأحکام» اثر شیخ طوسی است.
مؤلف
علامه محمدباقر مجلسى (۱۰۳۷-۱۱۱۰ ق) فرزند محمدتقی مجلسی، فقیه، محدث و متکلم، شیخ الاسلام اصفهان و از دانشمندان بزرگ شیعه در قرن دوازدهم هجری است.
از جمله اساتید علامه مجلسی، بزرگانی چون ملا صالح مازندرانی، فیض کاشانی و ملا خلیل قزوینی می باشند؛ و از شاگردان ایشان می توان به سید نعمت الله جزایری و میر محمدصالح خاتون آبادی اشاره کرد. او با پشتکار فراوان و حوصله پرتوانش توفیق یافت از راه تألیف و تصنیف کتابها و تدریس علوم و فنون اسلامی و تعلیم و تربیت شاگردان بسیار و اداره امور دینی شیعیان عصر خویش، خدمت سازنده ای به مردم مسلمان و شیعه ایران نمود.
کتاب «بحار الأنوار» علامه مجلسى، گستردهترین کتاب حدیثی شیعه است که در طول چهل سال تدوین شده است. از دیگر آثار ایشان، مِرآة العُقول، حلیة المتقین، حیاة القلوب، جلاءالعیون و زاد المعاد را می توان نام برد.
معرفی کتاب
کتاب «ملاذ الأخیار فی فهم تهذیب الاخبار» یکى از شروح معتبر «تهذیب الأحکام» اثر شیخ طوسى است که علامه مجلسى آن را به درخواست فرزندش محمدصادق تألیف نموده است.
مجلسى حواشى متعددى که در مدتى نسبتاً طولانى بر قسمتهاى مختلف کتاب فقهی «تهذیب الأحکام» شیخ طوسى از طهارت تا دیات نگاشته بوده، در این کتاب جمعآورى نموده، ولذا تاریخ تحریر این حواشى بسیار مختلف است؛ به عنوان مثال کتاب حج در سال ۱۰۹۴ ق. و کتاب صلاة در ۱۱۰۹ ق. به پایان رسیده است.
مؤلف در این کتاب پس از نقل روایت، ابتدا سند آن را مورد بررسى قرار مىدهد و سپس در صورتى که متن روایت نیاز به توضیح داشته باشد، به شرح متن و دلالت حدیث مىپردازد.
منابع
- نرم افزار جامع فقه اهلبیت [لوح فشرده]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.