کنز العرفان فی فقه القرآن (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۵ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۵: سطر ۵:
 
|تصویر= [[پرونده:كنز العرفان في فقه القرآن.jpg|240px|وسط]]
 
|تصویر= [[پرونده:كنز العرفان في فقه القرآن.jpg|240px|وسط]]
  
|نویسنده= جمال‌الدين‌ المقداد بن‌ عبدالله‌ السيوري‌
+
|نویسنده= فاضل مقداد
  
 
|موضوع= تفسیر فقهی
 
|موضوع= تفسیر فقهی
سطر ۱۱: سطر ۱۱:
 
|زبان= عربی  
 
|زبان= عربی  
  
|تعداد جلد= 2
+
|تعداد جلد= ۲
  
 
|عنوان افزوده1= تصحيح
 
|عنوان افزوده1= تصحيح
سطر ۲۱: سطر ۲۱:
 
|افزوده2= محمدباقر شريف‌زاده
 
|افزوده2= محمدباقر شريف‌زاده
  
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39536/كنز-العرفان-في-فقه-القرآن  2. كنزالعرفان فى فقه القرآن]
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39536/ كنزالعرفان فى فقه القرآن]
 
}}
 
}}
 +
کتاب '''«کنزالعرفان فى فقه القرآن»''' نوشته [[فاضل مقداد]] (متوفای ۸۲۶ ق)، یکی از مهمترین کتابهای [[شیعه]] در باب [[تفسیر فقهی]] است. مؤلف همه [[آیات الاحکام]] را مدنظر قرار داده و علاوه بیان آراء و نظرات فقها و مفسران [[شیعه]]، به صورت تطبیقی از آراء و دیدگاه های مفسران [[اهل سنت|سنی]] نیز استفاده می‌کند، که از این نظر کتاب «کنزالعرفان» یک «موسوعه فقهی مقارن» محسوب می شود.
 +
 
==مؤلف==
 
==مؤلف==
  
[[جمال الدین مقداد بن عبداللّه سیوری]]
+
[[جمال الدین مقداد بن عبداللّه سیوری|مقداد بن عبداللّه سیوری]] معروف به «فاضل مقداد» (متوفای ۸۲۶ ق)، [[فقیه]]، متکلّم و مفسّر نامدار [[شیعه]] در قرن نهم هجرى و از شاگردان [[شهید اول]] است. فاضل مقداد با کوشش فراوان در راه تحقیق، پژوهش و طی مراحل اعلای دانش و فضل، جامع علوم عقلی و نقلی شد و به درجه عالی [[اجتهاد]] رسید و متصدی مقام [[مرجعیت]] تقلید گشت. [[ابن فهد حلی|احمد بن محمد بن فهد حلی]] (متوفی: ۸۴۱) از شاگردان اوست.
 +
 
 +
وی جامع علوم عقلی و نقلی بود و در رشته‌های مختلف [[علوم اسلامی]]، مثل: [[کلام]]، [[فقه]]، [[تفسیر]]، [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]]، [[قرآن]]، [[حدیث]] و ادبیات تألیفاتی ارزشمند از خود به یادگار گذاشته که مشهورترین آنها [[کنز العرفان فی فقه القرآن (کتاب)|کنز العرفان فی فقه القرآن]]، [[نضد القواعد فی شرح القواعد|نضد القواعد الفقهیة]]، ارشاد الطالبین الی نهج المسترشدین، اللوامع الالهیه فی المباحث الکلامیه می‌باشد.
  
 
==معرفی کتاب==
 
==معرفی کتاب==
  
یکی از مهمترین کتاب های شیعه در باب تفسیر فقهی، کتاب کنزالعرفان فی فقه القرآن نوشته فاضل مقداد (م826هـ.ق) است که در دو جلد و در 1252 صفحه در سال 1377 شمسی؛ همراه با تحقیق و پاورقی به چاپ رسیده است. این کتاب در دو جلد، مجموعاً 1252 صفحه، به چاپ رسیده است. محقق این کتاب برای تهیه منابع و مآخذ آیات و روایات زحمات زیادی کشیده و در پایان جلد دوم، فهرست کاملی از آیات، روایات، اعلام، مصادر و فهرست مطالب کتاب ارائه داده است.
+
کتاب «کنز العرفان فی فقه القرآن» از مشهورترین کتاب‌های فقهی و قرآنی در طول چهار قرن اخیر است. آیت الله [[سید شهاب الدین مرعشی نجفی|مرعشی نجفی]]، کتاب «کنز العرفان» را در میان ده‌ها کتاب نوشته شده در موضوع [[آیات الاحکام]]، از بهترین کتاب‌های نوشته شده در بین [[شیعه]] و [[سنی]] می‌داند.  
 
 
در این کتاب قریب 450 بار به روایات گوناگون اسلامی استناد شده که البته برخی از آنها تکراری می باشند. نویسنده به تناسب، به یک روایت در چند جای کتاب استناد نموده است همچنین قریب 270 بار به آیات قرآن به عنوان شاهد استناد شده است. این تعداد آیات، غیر از 382 آیه ای است که فاضل مقداد به عنوان «آیات الاحکام» مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.
 
 
 
نیز در مجموع، به 26 بیت شعر و 7 عبارت عربی به عنوان شاهد مثال استناد شده است.
 
 
 
==مزایای کتاب «کنزالعرفان»==
 
 
 
کنزالعرفان فی فقه القرآن، دارای ویژگی ها و امتیازاتی است که آن را از کتاب های پیشین در این زمینه، ممتاز می سازد:
 
 
 
* 1. بررسی فقهی مقارن:
 
 
 
نویسنده کنزالعرفان در نقل قول کلمات مفسّران، تنها به بیان آراء و نظرات فقها و مفسران شیعه اکتفا نمی کند بلکه به صورت تطبیقی از آراء و دیدگاه های مفسران اهل سنت نیز استفاده می کند؛ مانند: کشاف زمخشری، تفسیر کبیر امام فخررازی.
 
 
 
این امر از چند جهت دارای اهمیت است: اول آن که نویسنده کنزالعرفان هیچ گونه تعصب مذهبی از خود نشان نمی دهد بلکه به آرای علمی مخالفان مذهبی نیز توجه دارد. دوم آنکه فاضل مقداد به عنوان فقیه و مفسر به آراء فقها و مفسران هم عصر خویش و نیز دانشمندان سابق نیز توجه داشته و این با نبود امکانات چاپ و ارتباطات، تلاش علمی آنان از اهمیت و ارزش ویژه ای برخوردار است.
 
 
 
به عبارت دیگر، او آراء مذاهب چهارگانه اهل سنت و نیز دیدگاه های فقهای امامیه را ذکر می کند. وی پس از بررسی همه آراء و دیدگاه ها بر اساس حجت و برهان عقلی، یکی از آن دیدگاه ها را انتخاب می کند. بنابراین از این نظر کتاب کنزالعرفان فاضل مقداد یک «موسوعه فقهی مقارن» محسوب می شود.
 
  
* 2. بررسی فقهی همه آیات الاحکام:
+
این کتاب ارزشمند مانند سایر کتاب‌های فقهی فاضل مقداد، از جمله منابع فقهی و روایی و تفسیری کتاب‌های فقه استدلالی مثل «[[ریاض المسائل (کتاب)|ریاض المسائل]]» [[سید علی طباطبایی]] و کتاب‌های روایی، مثل «[[بحارالانوار]]» [[علامه مجلسی]] می‌باشد. کنز العرفان همانند تفسیر «[[مجمع البیان (کتاب)|مجمع البیان]]» [[شیخ طبرسی|طبرسی]]، نزد فقیهان و مفسران شیعی، جایگاه و منزلت خاصی دارد و نزد فقیهان و مفسران سنی، دارای شهرت بسیاری است.  
  
فاضل مقداد همه آیات الاحکام را مدنظر قرار داده است. این امر در مقدمه نویسنده مورد تأکید قرار گرفته است. وی چنین می گوید: آیات قرآن کریم، مرجع و منبع اصلی در فتوای شرعی است که علما تلاش داشته اند از آن بحث نمایند. با این حال در زمینه آیات احکام، کتابی پیدا نکردم که مفید و جامع و خالی از زواید باشد زیرا کتاب هایی که در این باره نگاشته شده اند گاه به دلیل ذکر نظرات و دیدگاه های فراوان، بسیار طولانی می باشند؛ گاه بسیار مختصر و ناکافی.
+
نویسنده «التفسیر والمفسرون» از دانشمندان [[اهل سنت]]، کتاب کنز العرفان را در ردیف کتاب‌هایی که در موضوع آیات الاحکام توسط بزرگان اهل سنت نوشته شده است آورده و آن را معرفی کرده است.
  
از این رو تصمیم گرفتم کتابی تدوین نمایم که شامل فوایدی باشد که بیشتر تفاسیر واجد آن نیستند. علاوه بر آن فروع فقهی را ذکر کردم که یا نصوص آیات قرآن کریم بر آنها دلالت دارند و یا از ظواهر آیات بدست می آیند.<ref>فاضل مقداد، کنزالعرفان فى فقه القرآن، ج؟، ص49.</ref>
+
==محتوای کتاب ==
  
بنابراین، از نظر نویسنده محترم تمامی آیاتی که مربوط به [[احکام]] شرعی می باشند و نیز تمام فروعات فقهی مربوط به آنها از نظر وی دور نیفتاده و آنها را بیان کرده اند.
+
در کنزالعرفان فی فقه القرآن، قریب ۴۵۰ بار به روایات گوناگون اسلامی استناد شده که البته برخی از آنها تکراری می باشند. نویسنده به تناسب، به یک روایت در چند جای کتاب استناد نموده است. همچنین قریب ۲۷۰ بار به آیات [[قرآن]] به عنوان شاهد استناد شده است. این تعداد [[آیه|آیات]]، غیر از ۳۸۲ آیه ای است که فاضل مقداد به عنوان «[[آیات الاحکام]]» مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. نیز در مجموع، به ۲۶ بیت [[شعر]] و ۷ عبارت عربی به عنوان شاهد مثال استناد شده است.
  
* 3. تفسیر قرآن با قرآن:
+
این کتاب، دارای ویژگی ها و امتیازاتی است که آن را از کتاب های پیشین در این زمینه، ممتاز می سازد:
  
نگارنده کنزالعرفان در ذیل بسیاری از آیات قرآن کریم به آیات مشابه و مربوط به آیه مورد نظر نیز توجه دارد. این امر بر غنای مطالعه تفسیری و فقهی نویسنده افزوده است. وی 311 بار به آیات [[قرآن کریم]] به عنوان شاهد استناد می کند. (267 آیه و 44 بار تکرار آنها، مجموعاً 311 بار) با توجه به این که آیات احکام قریب 340 آیه می باشند، استشهاد به 311 آیه قرآن کریم به عنوان شاهد مثال، بُعد «تفسیر قرآن به قرآن» کتاب کنزالعرفان را به خوبی نمایان می سازد.
+
. بررسی فقهی مقارن:
  
* 4. تفسیر قرآن با روایات:
+
نویسنده کنزالعرفان در نقل قول کلمات مفسّران، تنها به بیان آراء و نظرات فقها و مفسران [[شیعه]] اکتفا نمی کند، بلکه به صورت تطبیقی از آراء و دیدگاه های مفسران [[اهل سنت]] نیز استفاده می کند؛ مانند: [[الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل (کتاب)|الکشاف]] زمخشری، [[التفسیر الکبیر (کتاب)|تفسیر کبیر]] امام فخررازی. این امر از چند جهت دارای اهمیت است: اول آن که نویسنده کنزالعرفان هیچ گونه [[تعصب]] مذهبی از خود نشان نمی دهد بلکه به آرای علمی مخالفان مذهبی نیز توجه دارد. دوم آنکه فاضل مقداد به عنوان فقیه و مفسر به آراء فقها و مفسران هم عصر خویش و نیز دانشمندان سابق نیز توجه داشته است. وی پس از بررسی همه آراء و دیدگاه ها بر اساس حجت و برهان عقلی، یکی از آن دیدگاه ها را انتخاب می کند.
  
صاحب کنزالعرفان علاوه بر «تفسیر قرآن به قرآن»، به «تفسیر قرآن به روایات» نیز توجه دارد. ایشان به قریب 500 روایت که ناظر به آیات شریفه می باشند و یا در فهم آنها دخالت دارند، استناد می کند.
+
. بررسی فقهی همه آیات الاحکام:
  
اساساً اولین حلقه های تفسیری بر اساس نقل [[احادیث]] و روایات در ذیل آیات شریفه بوده است. ابن عباس حلقه های تفسیر خویش را برای صحابه و تابعان تشکیل می داد و آراء و اقوال مربوط به آیات را ذکر می کرد. بر اساس همین مشی و عملکرد (تفسیر آیات بر اساس اخبار و روایات) تعدادی کتاب های تفسیری به وجود آمد؛ مانند: تفسیر طبری، تفسیر کوفی، تفسیر قمی و تفسیر عیّاشی.
+
فاضل مقداد همه [[آیات الاحکام]] را مدنظر قرار داده است. این امر در مقدمه نویسنده مورد تأکید قرار گرفته است. وی چنین می گوید: آیات [[قرآن کریم]]، مرجع و منبع اصلی در [[فتوا|فتوای]] شرعی است که علما تلاش داشته اند از آن بحث نمایند. با این حال در زمینه آیات احکام، کتابی پیدا نکردم که مفید و جامع و خالی از زواید باشد زیرا کتاب هایی که در این باره نگاشته شده اند گاه به دلیل ذکر نظرات و دیدگاه های فراوان، بسیار طولانی می باشند؛ گاه بسیار مختصر و ناکافی. از این رو تصمیم گرفتم کتابی تدوین نمایم که شامل فوایدی باشد که بیشتر تفاسیر واجد آن نیستند. علاوه بر آن فروع فقهی را ذکر کردم که یا نصوص آیات قرآن کریم بر آنها دلالت دارند و یا از ظواهر آیات بدست می آیند. بنابراین، از نظر نویسنده محترم تمامی آیاتی که مربوط به [[احکام شرعی]] می باشند و نیز تمام فروعات فقهی مربوط به آنها از نظر وی دور نیفتاده و آنها را بیان کرده است.
  
* 5. رویکرد فقهی در بررسی آیات الاحکام:
+
*۳. تفسیر قرآن با قرآن:
  
فاضل مقداد در کتاب خویش، رویکرد جدیدی را پیش گرفته؛ ابتدا کتاب «الطهارة»، سپس کتاب «الصلاة» و تا آخر عبادات را مطرح ساخته است. به دنبال آن بحث معاملات و در نهایت، کتاب «قضا و شهادات» را مورد بررسی قرار داده است. وی در ذیل هر باب فقهی، آیات مربوط به آن را ذکر کرده است. چنین رویکردی، (تبویت و دسته بندی آیات احکام بر اساس ترتیب ابواب فقهی) اولین بار توسط فاضل مقداد صورت پذیرفت. مطمئناً این روش برای فقیه و پژوهشگر فقه بسیار مناسب تر و مفیدتر است، در حالی که روش پیشینیان و مفسران قبل «تفسیر ترتیبی» بر اساس سوره های قرآنی بوده و مفسّر هرگاه به آیه ای از آیات احکام برخورد می کرد، توضیحات مربوط به آن را ارائه داده است.
+
نگارنده کنزالعرفان در ذیل بسیاری از آیات قرآن کریم به آیات مشابه و مربوط به آیه مورد نظر نیز توجه دارد. این امر بر غنای مطالعه تفسیری و فقهی نویسنده افزوده است. وی ۳۱۱ بار به آیات قرآن کریم به عنوان شاهد استناد می کند (۲۶۷ آیه و ۴۴ بار تکرار آنها، مجموعاً ۳۱۱ بار). با توجه به این که آیات احکام قریب ۳۴۰ آیه می باشند، استشهاد به ۳۱۱ آیه قرآن کریم به عنوان شاهد مثال، بُعد «[[تفسیر قرآن به قرآن]]» کتاب کنزالعرفان را به خوبی نمایان می سازد.
  
این رویکرد جدید توسط عده ای از مفسران فقیه پی روی شده است؛ از جمله محقق اردبیلی (م 993ق) او که قریب 150 سال پس از فاضل مقداد می زیسته، از روش تفسیر فقهی، فاضل مقداد استفاده کرده است.
+
*۴. تفسیر قرآن با روایات:
  
جالب آنکه محقق اردبیلی در کتاب زبدة البیان، ترتیب بررسی آیات را شبیه ترتیب آیات مذکور در کتاب کنزالعرفان قرار داده است.
+
صاحب کنزالعرفان علاوه بر «تفسیر قرآن به قرآن»، به «تفسیر قرآن به روایات» نیز توجه دارد. ایشان به قریب ۵۰۰ روایت که ناظر به آیات شریفه می باشند و یا در فهم آنها دخالت دارند، استناد می کند. اساساً اولین حلقه های تفسیری بر اساس نقل [[احادیث]] و روایات در ذیل آیات شریفه بوده است.  
مقایسه آیات مطرح شده در باب طهارت، در دو کتاب کنزالعرفان و زبدة البیان شاهدی بر این مدعا می باشد. محقق اردبیلی حتی در برخی ویژگی های جزئی نیز از کتاب کنزالعرفان پی روی کرده است؛ مانند «النوع الثانی فی دلائل الصلوات الخمس و اوقاتها» که همین تعبیر پیش تر در کتاب کنزالعرفان آمده است.
 
  
* 6. بحث همه جانبه در ذیل آیات قرآن کریم:
+
*۵. رویکرد فقهی در بررسی آیات الاحکام:
  
فاضل مقداد تنها به مباحث فقهی توجه ندارد بلکه به جوانب غیرفقهی نیز پرداخته است؛ مانند مباحث ادبی (نحو، لغت و مانند آن) و اسباب نزول البته با این توضیح که مباحث غیرفقهی را به صورت خلاصه و مختصر آورده و از تفصیل و اطناب خودداری کرده است. اما در تفاسیر دیگر مانند تفسیر کبیر امام فخر رازی و الجامع لاحکام القرآن قرطبی اختصار و گزیده گویی رعایت نشده است.
+
فاضل مقداد در کتاب خویش، رویکرد جدیدی را پیش گرفته؛ ابتدا کتاب «الطهارة»، سپس کتاب «الصلاة» و تا آخر عبادات را مطرح ساخته است. به دنبال آن بحث معاملات و در نهایت، کتاب «قضا و شهادات» را مورد بررسی قرار داده است. وی در ذیل هر باب فقهی، آیات مربوط به آن را ذکر کرده است. چنین رویکردی، (تبویت و دسته بندی آیات احکام بر اساس ترتیب ابواب فقهی) اولین بار توسط فاضل مقداد صورت پذیرفت. مطمئناً این روش برای فقیه و پژوهشگر فقه بسیار مناسب تر و مفیدتر است، در حالی که روش پیشینیان و مفسران قبل «تفسیر ترتیبی» بر اساس سوره های قرآنی بوده و مفسّر هرگاه به آیه ای از آیات احکام برخورد می کرد، توضیحات مربوط به آن را ارائه داده است. این رویکرد جدید توسط عده ای از مفسران فقیه پی روی شده است؛ از جمله [[مقدس اردبیلی|محقق اردبیلی]] (م، ۹۹۳ ق) او که قریب ۱۵۰ سال پس از فاضل مقداد می زیسته، از روش تفسیر فقهی، فاضل مقداد استفاده کرده است. جالب آنکه محقق اردبیلی در کتاب [[زبدة البیان فی احکام القرآن (کتاب)|زبدة البیان]]، ترتیب بررسی آیات را شبیه ترتیب آیات مذکور در کتاب کنزالعرفان قرار داده است.
  
فاضل مقداد تأکید دارد که پیش از وی کتابی مستقل و جامع مربوط به آیات احکام همراه با اختصار وجود نداشته است. وی می نویسد: «ولکنّی لم اظفر بکتاب فی تنقیحِ تلکَ الآیات یُبرّد الغلیلَ و یُشفی العلیلَ و یحتوی علی جملةِ ما یبغیه الراغبُ و یستطرفُه الطالبُ، بل امّا مُسهب بذکرِ الاقاویلِ والاخبارِ، او مقصّرٌ قد ملّل بالایجازِ والاختصارِ...».<ref>همان، ص49.</ref>
+
*۶. بحث همه جانبه در ذیل آیات قرآن:
  
* 7. بیان معنای لغوی و شرعی هر کتاب:
+
فاضل مقداد تنها به مباحث فقهی توجه ندارد بلکه به جوانب غیرفقهی نیز پرداخته است؛ مانند مباحث ادبی (نحو، لغت و مانند آن) و [[اسباب نزول]]، البته با این توضیح که مباحث غیرفقهی را به صورت خلاصه و مختصر آورده و از تفصیل و اطناب خودداری کرده است. اما در تفاسیر دیگر مانند تفسیر کبیر [[فخر رازى|فخر رازی]] و [[الجامع لاحکام القرآن (کتاب)|الجامع لاحکام القرآن]] قرطبی اختصار و گزیده گویی رعایت نشده است. فاضل مقداد تأکید دارد که پیش از وی کتابی مستقل و جامع مربوط به آیات احکام همراه با اختصار وجود نداشته است. وی می نویسد: «ولکنّی لم اظفر بکتاب فی تنقیحِ تلکَ الآیات یُبرّد الغلیلَ و یُشفی العلیلَ و یحتوی علی جملةِ ما یبغیه الراغبُ و یستطرفُه الطالبُ، بل امّا مُسهب بذکرِ الاقاویلِ والاخبارِ، او مقصّرٌ قد ملّل بالایجازِ والاختصارِ...».
  
فاضل مقداد در ابتدای هر کتاب و پیش از بیان آیات مربوط به آن، ابتدا معنای لغوی و شرعی (حقیقت شرعیه) را بیان می کند. برای مثال، در ابتدای کتاب «طهارت» می نویسد: «فالطهارةُ ـ لغةً ـ النزاهةُ... و شرعاً تطلق حقیقة ـ عند بعضهم ـ علی رفع الحدث، او المبیح للصلاة...».<ref>همان، ص51.</ref>
+
*۷. بیان معنای لغوی و شرعی هر کتاب:
  
وی در ابتدای کتاب «الصلاة» چنین می نگارد: «کتاب الصلاةِ و هو لغةً الدعاءُ، قال اللّه تعالی: (و صلِّ علیهم)، ای اُدع لهم... و شرعاً قیل: هی اذکارٌ معهودةٌ مقترنةٌ بحرکات و سکنات یتقرّبُ بها الی اللّهِ تعالی...».<ref>همان، ص101.</ref>
+
فاضل مقداد در ابتدای هر کتاب و پیش از بیان آیات مربوط به آن، ابتدا معنای لغوی و شرعی (حقیقت شرعیه) را بیان می کند. برای مثال، در ابتدای کتاب «طهارت» می نویسد: «فالطهارةُ ـ لغةً ـ النزاهةُ... و شرعاً تطلق حقیقة ـ عند بعضهم ـ علی رفع الحدث، او المبیح للصلاة...». وی در ابتدای کتاب «الصلاة» چنین می نگارد: «کتاب الصلاةِ و هو لغةً الدعاءُ، قال اللّه تعالی: (و صلِّ علیهم)، ای اُدع لهم... و شرعاً قیل: هی اذکارٌ معهودةٌ مقترنةٌ بحرکات و سکنات یتقرّبُ بها الی اللّهِ تعالی...».
 
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* آیات الاحکام و نگاهی به کتاب «کنزالعرفان فی فقه القرآن»، محمدمهدی کریمی نیا، معرفت، شماره 96، 1384.
 
==متن کتاب كنزالعرفان فى فقه القرآن==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39237/كنز-العرفان-في-فقه-القرآن  1. كنزالعرفان فى فقه القرآن]
 
  
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/39536/كنز-العرفان-في-فقه-القرآن  2. كنزالعرفان فى فقه القرآن]
+
*آیات الاحکام و نگاهی به کتاب «کنزالعرفان فی فقه القرآن»، محمدمهدی کریمی نیا، معرفت، شماره ۹۶، ۱۳۸۴.
 +
*گلشن ابرار، جلد ۳، زندگی نامه "فاضل مقداد" از علی کرجی.
  
 
[[رده:تفاسیر]]
 
[[رده:تفاسیر]]
 
[[رده:تفاسیر فقهی]]
 
[[رده:تفاسیر فقهی]]
 
+
[[رده:منابع فقهی]]
 
{{تفسیر قرآن}}
 
{{تفسیر قرآن}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۹:۴۶

كنز العرفان في فقه القرآن.jpg
نویسنده فاضل مقداد
موضوع تفسیر فقهی
زبان عربی
تعداد جلد ۲
تصحيح محمدباقر بهبودى
حاشیه نویس محمدباقر شريف‌زاده

كنزالعرفان فى فقه القرآن

کتاب «کنزالعرفان فى فقه القرآن» نوشته فاضل مقداد (متوفای ۸۲۶ ق)، یکی از مهمترین کتابهای شیعه در باب تفسیر فقهی است. مؤلف همه آیات الاحکام را مدنظر قرار داده و علاوه بیان آراء و نظرات فقها و مفسران شیعه، به صورت تطبیقی از آراء و دیدگاه های مفسران سنی نیز استفاده می‌کند، که از این نظر کتاب «کنزالعرفان» یک «موسوعه فقهی مقارن» محسوب می شود.

مؤلف

مقداد بن عبداللّه سیوری معروف به «فاضل مقداد» (متوفای ۸۲۶ ق)، فقیه، متکلّم و مفسّر نامدار شیعه در قرن نهم هجرى و از شاگردان شهید اول است. فاضل مقداد با کوشش فراوان در راه تحقیق، پژوهش و طی مراحل اعلای دانش و فضل، جامع علوم عقلی و نقلی شد و به درجه عالی اجتهاد رسید و متصدی مقام مرجعیت تقلید گشت. احمد بن محمد بن فهد حلی (متوفی: ۸۴۱) از شاگردان اوست.

وی جامع علوم عقلی و نقلی بود و در رشته‌های مختلف علوم اسلامی، مثل: کلام، فقه، تفسیر، اصول، قرآن، حدیث و ادبیات تألیفاتی ارزشمند از خود به یادگار گذاشته که مشهورترین آنها کنز العرفان فی فقه القرآن، نضد القواعد الفقهیة، ارشاد الطالبین الی نهج المسترشدین، اللوامع الالهیه فی المباحث الکلامیه می‌باشد.

معرفی کتاب

کتاب «کنز العرفان فی فقه القرآن» از مشهورترین کتاب‌های فقهی و قرآنی در طول چهار قرن اخیر است. آیت الله مرعشی نجفی، کتاب «کنز العرفان» را در میان ده‌ها کتاب نوشته شده در موضوع آیات الاحکام، از بهترین کتاب‌های نوشته شده در بین شیعه و سنی می‌داند.

این کتاب ارزشمند مانند سایر کتاب‌های فقهی فاضل مقداد، از جمله منابع فقهی و روایی و تفسیری کتاب‌های فقه استدلالی مثل «ریاض المسائل» سید علی طباطبایی و کتاب‌های روایی، مثل «بحارالانوار» علامه مجلسی می‌باشد. کنز العرفان همانند تفسیر «مجمع البیان» طبرسی، نزد فقیهان و مفسران شیعی، جایگاه و منزلت خاصی دارد و نزد فقیهان و مفسران سنی، دارای شهرت بسیاری است.

نویسنده «التفسیر والمفسرون» از دانشمندان اهل سنت، کتاب کنز العرفان را در ردیف کتاب‌هایی که در موضوع آیات الاحکام توسط بزرگان اهل سنت نوشته شده است آورده و آن را معرفی کرده است.

محتوای کتاب

در کنزالعرفان فی فقه القرآن، قریب ۴۵۰ بار به روایات گوناگون اسلامی استناد شده که البته برخی از آنها تکراری می باشند. نویسنده به تناسب، به یک روایت در چند جای کتاب استناد نموده است. همچنین قریب ۲۷۰ بار به آیات قرآن به عنوان شاهد استناد شده است. این تعداد آیات، غیر از ۳۸۲ آیه ای است که فاضل مقداد به عنوان «آیات الاحکام» مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. نیز در مجموع، به ۲۶ بیت شعر و ۷ عبارت عربی به عنوان شاهد مثال استناد شده است.

این کتاب، دارای ویژگی ها و امتیازاتی است که آن را از کتاب های پیشین در این زمینه، ممتاز می سازد:

  • ۱. بررسی فقهی مقارن:

نویسنده کنزالعرفان در نقل قول کلمات مفسّران، تنها به بیان آراء و نظرات فقها و مفسران شیعه اکتفا نمی کند، بلکه به صورت تطبیقی از آراء و دیدگاه های مفسران اهل سنت نیز استفاده می کند؛ مانند: الکشاف زمخشری، تفسیر کبیر امام فخررازی. این امر از چند جهت دارای اهمیت است: اول آن که نویسنده کنزالعرفان هیچ گونه تعصب مذهبی از خود نشان نمی دهد بلکه به آرای علمی مخالفان مذهبی نیز توجه دارد. دوم آنکه فاضل مقداد به عنوان فقیه و مفسر به آراء فقها و مفسران هم عصر خویش و نیز دانشمندان سابق نیز توجه داشته است. وی پس از بررسی همه آراء و دیدگاه ها بر اساس حجت و برهان عقلی، یکی از آن دیدگاه ها را انتخاب می کند.

  • ۲. بررسی فقهی همه آیات الاحکام:

فاضل مقداد همه آیات الاحکام را مدنظر قرار داده است. این امر در مقدمه نویسنده مورد تأکید قرار گرفته است. وی چنین می گوید: آیات قرآن کریم، مرجع و منبع اصلی در فتوای شرعی است که علما تلاش داشته اند از آن بحث نمایند. با این حال در زمینه آیات احکام، کتابی پیدا نکردم که مفید و جامع و خالی از زواید باشد زیرا کتاب هایی که در این باره نگاشته شده اند گاه به دلیل ذکر نظرات و دیدگاه های فراوان، بسیار طولانی می باشند؛ گاه بسیار مختصر و ناکافی. از این رو تصمیم گرفتم کتابی تدوین نمایم که شامل فوایدی باشد که بیشتر تفاسیر واجد آن نیستند. علاوه بر آن فروع فقهی را ذکر کردم که یا نصوص آیات قرآن کریم بر آنها دلالت دارند و یا از ظواهر آیات بدست می آیند. بنابراین، از نظر نویسنده محترم تمامی آیاتی که مربوط به احکام شرعی می باشند و نیز تمام فروعات فقهی مربوط به آنها از نظر وی دور نیفتاده و آنها را بیان کرده است.

  • ۳. تفسیر قرآن با قرآن:

نگارنده کنزالعرفان در ذیل بسیاری از آیات قرآن کریم به آیات مشابه و مربوط به آیه مورد نظر نیز توجه دارد. این امر بر غنای مطالعه تفسیری و فقهی نویسنده افزوده است. وی ۳۱۱ بار به آیات قرآن کریم به عنوان شاهد استناد می کند (۲۶۷ آیه و ۴۴ بار تکرار آنها، مجموعاً ۳۱۱ بار). با توجه به این که آیات احکام قریب ۳۴۰ آیه می باشند، استشهاد به ۳۱۱ آیه قرآن کریم به عنوان شاهد مثال، بُعد «تفسیر قرآن به قرآن» کتاب کنزالعرفان را به خوبی نمایان می سازد.

  • ۴. تفسیر قرآن با روایات:

صاحب کنزالعرفان علاوه بر «تفسیر قرآن به قرآن»، به «تفسیر قرآن به روایات» نیز توجه دارد. ایشان به قریب ۵۰۰ روایت که ناظر به آیات شریفه می باشند و یا در فهم آنها دخالت دارند، استناد می کند. اساساً اولین حلقه های تفسیری بر اساس نقل احادیث و روایات در ذیل آیات شریفه بوده است.

  • ۵. رویکرد فقهی در بررسی آیات الاحکام:

فاضل مقداد در کتاب خویش، رویکرد جدیدی را پیش گرفته؛ ابتدا کتاب «الطهارة»، سپس کتاب «الصلاة» و تا آخر عبادات را مطرح ساخته است. به دنبال آن بحث معاملات و در نهایت، کتاب «قضا و شهادات» را مورد بررسی قرار داده است. وی در ذیل هر باب فقهی، آیات مربوط به آن را ذکر کرده است. چنین رویکردی، (تبویت و دسته بندی آیات احکام بر اساس ترتیب ابواب فقهی) اولین بار توسط فاضل مقداد صورت پذیرفت. مطمئناً این روش برای فقیه و پژوهشگر فقه بسیار مناسب تر و مفیدتر است، در حالی که روش پیشینیان و مفسران قبل «تفسیر ترتیبی» بر اساس سوره های قرآنی بوده و مفسّر هرگاه به آیه ای از آیات احکام برخورد می کرد، توضیحات مربوط به آن را ارائه داده است. این رویکرد جدید توسط عده ای از مفسران فقیه پی روی شده است؛ از جمله محقق اردبیلی (م، ۹۹۳ ق) او که قریب ۱۵۰ سال پس از فاضل مقداد می زیسته، از روش تفسیر فقهی، فاضل مقداد استفاده کرده است. جالب آنکه محقق اردبیلی در کتاب زبدة البیان، ترتیب بررسی آیات را شبیه ترتیب آیات مذکور در کتاب کنزالعرفان قرار داده است.

  • ۶. بحث همه جانبه در ذیل آیات قرآن:

فاضل مقداد تنها به مباحث فقهی توجه ندارد بلکه به جوانب غیرفقهی نیز پرداخته است؛ مانند مباحث ادبی (نحو، لغت و مانند آن) و اسباب نزول، البته با این توضیح که مباحث غیرفقهی را به صورت خلاصه و مختصر آورده و از تفصیل و اطناب خودداری کرده است. اما در تفاسیر دیگر مانند تفسیر کبیر فخر رازی و الجامع لاحکام القرآن قرطبی اختصار و گزیده گویی رعایت نشده است. فاضل مقداد تأکید دارد که پیش از وی کتابی مستقل و جامع مربوط به آیات احکام همراه با اختصار وجود نداشته است. وی می نویسد: «ولکنّی لم اظفر بکتاب فی تنقیحِ تلکَ الآیات یُبرّد الغلیلَ و یُشفی العلیلَ و یحتوی علی جملةِ ما یبغیه الراغبُ و یستطرفُه الطالبُ، بل امّا مُسهب بذکرِ الاقاویلِ والاخبارِ، او مقصّرٌ قد ملّل بالایجازِ والاختصارِ...».

  • ۷. بیان معنای لغوی و شرعی هر کتاب:

فاضل مقداد در ابتدای هر کتاب و پیش از بیان آیات مربوط به آن، ابتدا معنای لغوی و شرعی (حقیقت شرعیه) را بیان می کند. برای مثال، در ابتدای کتاب «طهارت» می نویسد: «فالطهارةُ ـ لغةً ـ النزاهةُ... و شرعاً تطلق حقیقة ـ عند بعضهم ـ علی رفع الحدث، او المبیح للصلاة...». وی در ابتدای کتاب «الصلاة» چنین می نگارد: «کتاب الصلاةِ و هو لغةً الدعاءُ، قال اللّه تعالی: (و صلِّ علیهم)، ای اُدع لهم... و شرعاً قیل: هی اذکارٌ معهودةٌ مقترنةٌ بحرکات و سکنات یتقرّبُ بها الی اللّهِ تعالی...».

منابع

  • آیات الاحکام و نگاهی به کتاب «کنزالعرفان فی فقه القرآن»، محمدمهدی کریمی نیا، معرفت، شماره ۹۶، ۱۳۸۴.
  • گلشن ابرار، جلد ۳، زندگی نامه "فاضل مقداد" از علی کرجی.
***
تفسیر قرآن
درباره تفسیر قرآن: تفسیر قرآن -تاریخ تفسیر - روشهای تفسیری قرآن
اصطلاحات: اسباب نزول -اسرائیلیات -سیاق آیات
شاخه های تفسیر قرآن:

تفسیر روایی (تفاسیر روایی) • تفسیر اجتهادی (تفاسیر اجتهادی) • تفسیر فقهی ( تفاسیر فقهی) • تفسیر ادبی ( تفاسیر ادبی) • تفسیر تربیتی ( تفاسیر تربیتی) • تفسیر كلامی ( تفاسیر كلامی) • تفسیر فلسفی ( تفاسیر فلسفی ) • تفسیر عرفانی (تفاسیر عرفانی ) • تفسیر علمی (تفاسیر علمی)

روشهای تفسیری قرآن:
تفاسیر به تفکیک مذهب مولف: