آیه نور
آیه 35 سوره نور معروف به «آیه نور» است که نام سوره نیز از همین آیه گرفته شده است. در آغاز این آیه، خداوند، «نور» آسمانها و زمین معرفى شده و در ادامه آیه، در قالب تمثیلی، چگونگی نور آسمان و زمین بودن خدا تشریح شده است:
اگر بخواهیم برای ذات پاک خدا تشبیه و تمثیلی از موجودات حسی این جهان انتخاب کنیم - گرچه مقام با عظمت او از هر شبیه و نظیر برتر است - آیا جز از واژه «نور» میتوان استفاده کرد؟ همان خدایی که پدید آورنده تمام جهان هستی است، روشنی بخش عالم آفرینش است، همه موجودات زنده به برکت فرمان او زندهاند، و همه مخلوقات بر سر خوان نعمت او هستند که اگر لحظهای لطف خود را از آنها باز گیرد همگی در ظلمت فنا و نیستی فرو میروند. بنابراین: «اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ».
بلکه اگر «نور» را به معنی وسیع کلمه به کار بریم یعنی «هر چیزی که ذاتش ظاهر و آشکار باشد و خود ظاهر کننده غیر باشد» در این صورت به کار بردن کلمه «نور» در ذات پاک او جنبه تشبیه هم نخواهد داشت، چرا که چیزی در عالم خلقت از او آشکارتر نیست، و تمام آنچه غیر اوست از برکت وجود او آشکار است. و به این ترتیب همه انوار هستی از نور او مایه میگیرد، و به نور ذات پاک او منتهی میشود.
منابع
- دائرة المعارف قرآن کریم، علی خراسانی، ج1، ص406.
- برگزیده تفسیر نمونه، احمدعلى بابایى، ج3، ص296.