نهایة النهایة (کتاب)
نویسنده | میرزا علی ایروانی |
موضوع | اصول فقه شيعه |
زبان | عربی |
تعداد جلد | ۲ |
|
«نهایة النهایة فی شرح الکفایة» تألیف علامه میرزا على ایروانى نجفى (۱۳۵۴-۱۳۰۱ ق) است. این کتاب در شرح «کفایة الأصول» استادش آخوند خراسانى نوشته شده و مشتمل بر یک دوره کامل علم اصول میباشد. مؤلف در این کتاب علاوه بر شرح و توضیح دیدگاههاى اصولى صاحب «کفایه»، به طرح و ارائه نظریات خود نیز میپردازد.
محتویات
مؤلف
میرزا علی ایروانی (۱۳۵۴-۱۳۰۱ ق)، فقیه اصولی و از محققین بزرگ حوزه علمیه نجف اشرف در قرن ۱۴ قمری بود. وى از شاگردان علمای بزرگی چون آخوند خراسانی، سید محمدکاظم طباطبایی یزدی، میرزا محمدتقی شیرازی بشمار می رفت.
آیت الله ایروانی داراى تألیفات ارزشمندى در در فقه و اصول است، از جمله: نهایة النهایة فی شرح الکفایة، بُشرى المحققین، حاشیة على المکاسب، رسالة فی فروع العلم الإجمالی، رسالة فی اللباس المشکوک.
معرفی کتاب
کتاب «نهایة النهایة فی شرح الکفایة» از بهترین شرحهایى است که بر کتاب «کفایة الأصول» اثر آخوند خراسانى، توسط یکى از برجستهترین شاگردان او -میرزا علی ایروانی- نگاشته شده است.
کتاب حاضر یکى از منابع درسهاى خارج اصول در حوزه علمیه قم و نجف اشرف به شمار مىآید و طلاب و فضلاى حوزه و اساتید درس خارج، براى آگاهى از دیدگاههاى دقیق اصولى مؤلف گرانقدر آن و نظریات ایشان درباره آراء آخوند خراسانى، به این کتاب مراجعه مىکنند.
میرزا علی ایروانی در مقدمه کتاب که به حاشیه ایروانى بر کفایه معروف است، در بیان انگیزه نگارش آن مىفرماید: «این کتاب مجموعه مبانى اصولى است که در هنگام تدریس آن بر ذهن گذر کرده و اندیشه من بر آن دست یافته، بنابر آنچه شیخ ما، استاد اعظم، پناه مجتهدان، ملا محمدکاظم خراسانى قدسسره الشریف فرمودهاند. این کتاب تعلیقهاى بر کتاب «کفایة الأصول» است. کتاب کفایة الأصول امروزه از مهمترین کتابهاى اصولى و محور درسهاى خارج اصول است و کتاب حاضر مجموعه مباحثى است که از مجالس درس اصول صاحب کفایه استفاده نمودهام و به دیدگاههاى خود نیز هنگام طرح مباحث اشاره نمودهام...».
مؤلف در پایان جلد اول کتاب، تاریخ پایان نگارش آن را، اول جمادى الثانى سال ۱۳۴۵ قمرى در نجف اشرف اعلام نموده، اما در پایان جلد دوم تاریخ پایان نگارش آن را نیاورده است.
محتوای کتاب
کتاب «نهایة النهایة» شامل بیشتر مباحث علم اصول بوده و در هشت مقصد زیر تنظیم شده است:
- مقصد اول: اوامر
- مقصد دوم: نواهى
- مقصد سوم: مفاهیم
- مقصد چهارم: عام و خاص
- مقصد پنجم: مطلق و مقید
- مقصد ششم: امارات معتبره، شرعاً و عقلاً
- مقصد هفتم: اصول عملیه
- مقصد هشتم: تعادل و تراجیح
منابع
- نرم افزار اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.