النوادر (اشعری) (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۳۱ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
النوادر.jpg
نویسنده احمد بن محمد بن عیسی اشعری
موضوع احادیث احکام شرعی
زبان عربی
تعداد جلد ۱

النوادر

«کتاب النوادر» تألیف احمد بن محمد بن عیسی اشعری قمی، محدث نامدار شیعه در قرن سوم قمری است. این کتاب مشتمل بر احادیثی از ائمه اطهار علیهم السلام در برخی ابواب و احکام فقهی می‌باشد.

مؤلف

«احمد بن محمد بن عیسی اشعری قمی»، فقیه و محدث نامدار شیعه در قرن سوم قمری و از اصحاب امام رضا، امام جواد و امام هادی علیهم‌السلام است. رابطه احمد با ائمه اطهار علیهم السلام رابطه ای خاص بود و حکایت از اعتماد ائمه به او داشت.

احمد اشعری از بزرگان و رهبران شیعیان قم بود و با جریانات انحرافی مانند «واقفیه» و «غلوّ» مخالفت می‌کرد. محمد بن حسن صفار، محمد بن یحیی عطار، سعد بن عبدالله اشعری، علی بن ابراهیم قمی، احمد بن ادریس اشعری، از شاگردان و راویان احمد اشعری قمی هستند.

علاوه بر کتاب «النوادر»، برخی از آثار دیگر او عبارتند از: التوحید، فضل النبی، مسائل الامام الهادی علیه السلام، المتعه، الناسخ و المنسوخ، الأظلة، الملاحم، المکاسب.

اعتبار کتاب

کتاب «النوادر» احمد اشعری یکی از منابع معتبر حدیثی و از معدود جوامع روایی اولیه شیعه است که تا زمان ما برجای مانده است.

علامه مجلسی می‌گوید: «با توجه به برخی از عبارات کتاب، آشکار می‌شود که این کتاب، نوشته‌ احمد بن محمد بن عیسی قمی است و به هر حال این کتاب در نهایت اعتبار است».

شیخ حر عاملی می‌گوید: «دو نسخه‌ صحیح و معتبر از این کتاب به دست من رسیده است که من در آن تحقیق کردم و دیدم اکثر روایات آن در کتب اربعه و کتاب‌های مشهور و متواتر دیگر موجود است و احادیث فراوانی را شیخ طوسی، شهید اول، سید ابن طاووس، حمیری، طبرسی و دیگران از این کتاب در تألیفات خود نقل کرده‌اند، این روایات هم اکنون موجود است و قرائن و شواهد بر اعتبار این کتاب نیز فراوان است».

شیخ آقا بزرگ تهرانی می‌گوید: «کتاب النوادر نوشته‌ احمد بن محمد بن عیسی قمی، شیخ اشعریان قم است که مقید به نقل روایات معتبر بوده‌اند».[۱]

محتوای کتاب

کتاب «النوادر» یک کتاب فقهی در ۳۶ باب است و احادیث موضوعاتی همچون روزه، نذر، کفاره‌ها، ازدواج، مناسک حج، حدود، دیات، جراحات و کسب حلال و حرام را دربرگرفته است.

وضعیت نشر

طبق گزارش شیخ آقا بزرگ تهرانی اولین بار همراه با "فقه الرضا علیه السلام" در ۱۲۷۴ در بمبئی و در سال ۱۳۹۶ ق در ضمن مجموعه "آشنایی با چند نسخه" به چاپ رسیده است.[۲] این کتاب در سال ۱۴۰۸ هـ.ق توسط انتشارات مدرسة الامام المهدی علیه السلام چاپ گردیده است.

پانویس

  1. خلاصه درس جوامع حدیثی شیعه - دانشکده علوم حدیث .
  2. الذریعه الی تصانیف الشیعه، شیخ آقا بزرگ تهرانی، ج ۲۴، ص ۳۲۲.