فرصت شیرازی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۴: سطر ۴:
  
 
* ملیت: ایرانی
 
* ملیت: ایرانی
* قرن: 13
+
* قرن: ۱۳ (۱۳۳۹-۱۲۷۱ ق<span dir="LTR"></span><span dir="LTR"></span><span dir="LTR"></span><span dir="LTR"></span>)
  
(1339-1271 ق)، نویسنده، نقاش و شاعر [[تخلص|متخلص]] به فرصت. ملقب به میرزا آقا و فرصت ‌الدوله. در [[شیراز]] به دنیا آمد. در همان شهر علوم مداوله از جمله [[علم صرف]] و[[علم نحو]]، [[علم معانى]] و [[علم بیان]] و منطق و [[حكمت]] را تحصیل كرد و از [[شیخ مفید]] بیش از دیگر اساتیدش دانش آموخت.
+
نویسنده، نقاش و شاعر [[تخلص|متخلص]] به فرصت. ملقب به میرزا آقا و فرصت ‌الدوله. در [[شیراز]] به دنیا آمد. در همان شهر علوم مداوله از جمله علم [[صرف]] و [[علم نحو]]، [[علم معانی|علم معانى]] و [[علم بیان]] و [[منطق]] و [[حكمت|حکمت]] را تحصیل کرد و از شیخ مفید بیش از دیگر اساتیدش دانش آموخت.
  
او در شعر و شاعرى نیز مشهور بود. وى به زبان انگلیسى و فرانسه و پهلوى آشنایى و در فن نقاشى و موسیقى شهرتى بسزا داشت. مدتى از عمر خود را در هندوستان و [[عراق]] به سیر و سیاحت گذراند و هنگام بازگشت به شیراز به اتفاق شعاع السلطنه، حاكم فارس به تهران آمد و نزد مظفرالدین شاه رفت و لقب فرصت ‌الدوله یافت.
+
او در [[شعر]] و شاعرى نیز مشهور بود. وى به زبان انگلیسى و فرانسه و پهلوى آشنایى و در فن نقاشى و موسیقى شهرتى بسزا داشت. مدتى از عمر خود را در هندوستان و [[عراق]] به سیر و سیاحت گذراند و هنگام بازگشت به شیراز به اتفاق شعاع السلطنه، حاکم فارس به [[تهران]] آمد و نزد مظفرالدین شاه رفت و لقب فرصت ‌الدوله یافت. در اوان [[مشروطیت]] به سمت نخستین رییس معارف و اوقاف فارس مصنوب گردید.  
  
در اوان مشروطیت به سمت نخستین رییس معارف و اوقاف فارس مصنوب گریدد وى تا پایان عمر مجرد زیست. مدفن او در حافظیه شیراز است. از آثار وى: «آثار عجم» یا «شیرازنامه»؛ «اشكال المیزان» در علم منطق؛ «بحور الالحان» در علم موسیقى و عروض؛ «جغرافیاى هندوستان»؛ «صرف و نحو خط آریا»؛ «دبستان الفرصه»؛ «دیوان» شعر؛ «منشآت» فرصت؛ «مقالات علمى و سیاسى»؛ «دریاى كبیر»؛ «شطرنجیه».
+
وى تا پایان عمر مجرد زیست. مدفن او در حافظیه شیراز است.  
 +
 
 +
از آثار وى: «آثار عجم» یا «شیرازنامه»؛ «اشکال المیزان» در علم منطق؛ «بحور الالحان» در علم موسیقى و عروض؛ «جغرافیاى هندوستان»؛ «صرف و نحو خط آریا»؛ «دبستان الفرصه»؛ «دیوان» شعر؛ «منشآت» فرصت؛ «مقالات علمى و سیاسى»؛ «دریاى کبیر»؛ «شطرنجیه».
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج4، ص282.
+
 
 +
*[[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج4، ص282.
  
 
{{شعر فارسی}}
 
{{شعر فارسی}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۲ دسامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۱۴

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


فرصت شیرازی، محمد نصیر

  • ملیت: ایرانی
  • قرن: ۱۳ (۱۳۳۹-۱۲۷۱ ق)

نویسنده، نقاش و شاعر متخلص به فرصت. ملقب به میرزا آقا و فرصت ‌الدوله. در شیراز به دنیا آمد. در همان شهر علوم مداوله از جمله علم صرف و علم نحو، علم معانى و علم بیان و منطق و حکمت را تحصیل کرد و از شیخ مفید بیش از دیگر اساتیدش دانش آموخت.

او در شعر و شاعرى نیز مشهور بود. وى به زبان انگلیسى و فرانسه و پهلوى آشنایى و در فن نقاشى و موسیقى شهرتى بسزا داشت. مدتى از عمر خود را در هندوستان و عراق به سیر و سیاحت گذراند و هنگام بازگشت به شیراز به اتفاق شعاع السلطنه، حاکم فارس به تهران آمد و نزد مظفرالدین شاه رفت و لقب فرصت ‌الدوله یافت. در اوان مشروطیت به سمت نخستین رییس معارف و اوقاف فارس مصنوب گردید.

وى تا پایان عمر مجرد زیست. مدفن او در حافظیه شیراز است.

از آثار وى: «آثار عجم» یا «شیرازنامه»؛ «اشکال المیزان» در علم منطق؛ «بحور الالحان» در علم موسیقى و عروض؛ «جغرافیاى هندوستان»؛ «صرف و نحو خط آریا»؛ «دبستان الفرصه»؛ «دیوان» شعر؛ «منشآت» فرصت؛ «مقالات علمى و سیاسى»؛ «دریاى کبیر»؛ «شطرنجیه».

منابع

شعر فارسی
Poetry1.jpg
شعرشناسی * شعر * علم عروض * قافیه * تخلص * دیوان * مصراع * بیت * مقفا * قالب * مطلع * تغزل * بحور شعری
قالب‌های شعر *مثنوی * قصیده * غزل * مسمط * مستزاد * ترجیع‌بند * ترکیب‌بند * قطعه * رباعی
سبک‌های شعر فارسی * سبک خراسانی * سبک عراقی * سبک هندی * سبک بازگشت ادبی * شعر نو
شاعران پارسی گو: همه*قرن 4 * قرن 5 * قرن 6 * قرن 7 * قرن 8 * قرن 9 * قرن 10 * قرن 11 * قرن 12 * قرن 13 * قرن 14