ماه جمادی الثانیة: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(وقایع ماه جمادی الثانی)
 
(۱۶ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{جمادی الثانی}}
 
{{جمادی الثانی}}
 +
'''ماه جمادی الثانی''' (یا جمادی الآخر) ماه ششم از [[ماه های قمری|ماه‌های قمری]] است. حوادث تاریخی و مذهبی فراوانی در این ماه روی داده است که مهمترین آن ولادت [[حضرت فاطمه]] سلام الله علیها در روز بیستم جمادی الثانی سال پنجم [[مبعث حضرت محمد صلی الله علیه و آله|بعثت‌]]، و همچنین شهادت آن بانوی مظلومه است که بر اساس روایتی که شهادت ایشان را ۹۵ روز پس از رحلت [[پیامبر اسلام|پیامبر اکرم]] صلی الله علیه وآله دانسته، در روز سوم جمادی الثانی سال ۱۱ قمری رخ داده است.
  
ماه جمادی الثانی (یا جمادی الآخر) ماه هشتم از ماه‌های قمری است. حوادث تاریخی و مذهبی فراوانی در این ماه روی داده است که مهمترین آن ولادت [[حضرت فاطمه]] زهرا سلام الله علیها در روز بیستم جمادی الثانی سال پنجم [[مبعث حضرت محمد صلی الله علیه و آله|بعثت‌]] و روز شریف و مبارکی است که خیرات و صدقات و [[روزه]] گرفتن و [[زيارت|زیارت]] حضرت فاطمه سلام الله علیها در آن [[استحباب|مستحب]] است.
+
==وقایع ماه جمادی الثانی==
 +
'''پیش از اسلام:'''<br>
  
حادثه مهم دیگر این ماه شهادت آن بانوی شهیده مظلومه است که بر اساس روایتی که شهادت او را 95 روز پس از رحلت [[پیامبر اسلام|پیامبر اکرم]] صلی الله علیه و آله و سلم دانسته، در روز سوم جمادی الثانی سال 11 قمری رخ داده است. از دیگر رویدادهای این ماه می‌توان به درگذشت [[ابوبکر]] در سال 13 قمری، درگذشت [[هارون الرشید]] در سال 193 قمری و قتل [[عبدالله بن زبیر]] بدست [[حجاج بن یوسف]] ثقفی در سال 73 قمری اشاره کرد.
+
ازدواج "[[عبدالله بن عبدالمطلب]]" با "[[ آمنه بنت وهب|حضرت آمنه]]" و [[ولادت حضرت فاطمه سلام الله علیها]] از اتفاقاتی است که گفته شده در ماه جمادی الثانی رخ داده است.<br>
  
 +
'''برخی از وقایع مهم تاریخ اسلام که در این ماه به وقوع پیوسته است:'''
 +
*[[شهادت حضرت فاطمه علیهاالسلام]] در [[۳ جمادی الثانی]] سال ۱۱ ق.
 +
* ولادت "[[امام سجاد علیه السلام]]" چهارمین امام شیعیان در [[15 جمادی الثانی|نیمه جمادی الثانی]] سال ۳۸ ق.
 +
*وفات "[[ام ‏البنین]]" همسر "[[امام علی علیه السلام|امام علی علیه‌السلام]]" و مادر "[[حضرت عباس علیه السلام|حضرت عباس علیه‌السلام]]" در [[۱۳ جمادی الثانی]] سال ۶۴ ق.
 +
*ورود "[[امام رضا علیه السلام]]" به [[مرو]] در [[۲۹ جمادی الثانی]] سال ۲۰۰ ق.
 +
* درگذشت "[[محمد بن علی هادی (سید محمد)|محمد بن علی الهادی]]" علیه السلام مشهور به "سید محمد"<ref>اعیان الشیعه، ج ۱۰، ص ۵.</ref>در [[۲۹ جمادی الثانی]] سال ۲۵۲ ق.
 +
*[[شهادت امام هادی علیه السلام|شهادت "امام هادی علیه‌السلام"]] در [[۲۶ جمادی الثانی]] سال ۲۵۴ ق.<br>
  
==اعمال ماه جمادى الثانى==
+
'''بخشی از حوادث مهم تاریخ معاصر، که در این ماه به وقوع پیوسته است:'''
 +
*۱۳۲۰ ق. ولادت "[[امام خمینی|سید روح‌الله موسوی خمینی]]" بنیانگذار [[جمهوری اسلامی ایران]] در خمین (۱ مهر ۱۲۸۱ ش): '''[[۲۰ جمادی الثانی]]'''
 +
* ۱۳۳۹ ق. کودتای "رضاخان" علیه "احمدشاه قاجار" با حمایت انگلستان (۳ اسفند ۱۲۹۹ ش): '''[[۱۳ جمادی الثانی]]'''
 +
* ۱۳۷۵ ق. تیرباران "[[شهید نواب صفوی|سید  مجتبی نواب صفوی]]" بنیان‌گذار [[جمعیت فدائیان اسلام]] (۲۷ دی ۱۳۳۴ ش): '''[[۴ جمادی الثانی]]'''
 +
* ۱۳۹۹ ق. شهادت "[[مرتضی مطهری]]"، فیلسوف، متفکر و نویسنده شیعه (۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ ش): '''[[۳ جمادی الثانی]]'''
 +
* ۱۴۲۱ ق. نخستین تعطیلی رسمی در [[ایران]]، به مناسبت شهادت "[[حضرت فاطمه سلام الله علیها]]"، به پیشنهاد "[[حسین وحید خراسانی]]"، از [[مرجعیت|مراجع]] تقلید [[شیعه]] (۱۱ شهریور ۱۳۷۹ ش): '''[[۳ جمادی الثانی]]'''
 +
'''[[فهرست وقایع ماه جمادی الثانی|مشاهده فهرست وقایع ماه جمادی الثانی]]'''
  
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
  
'''<I>روز اول:</I>'''
+
==منابع==
 
 
خواندن [[دعا|دعايى]] كه مرحوم «[[سيد بن طاووس]]» در «[[اقبال الاعمال|اقبال]]» نقل كرده است.<ref> اقبال، صفحه 621.</ref>
 
 
 
*1. چهار ركعت [[نماز]]: مرحوم سيد نقل كرده است كه در اين ماه - هر وقت كه باشد؛ هر چند روز اول بهتر است - چهار ركعت نماز بخواند (هر دو ركعت به يك سلام) در ركعت اول، پس از [[سوره حمد]] يك مرتبه «[[آية الكرسى]]» و بيست و پنج مرتبه «[[سوره قدر|انّا انزلناه]]»؛ در ركعت دوم «حمد» و يك مرتبه سوره «[[سوره تکاثر|الهيكم التّكاثر]]» و بيست و پنج مرتبه [[سوره اخلاص]]؛ در ركعت سوم «حمد» و يك مرتبه «[[سوره کافرون|قل يا ايّها الكافرون]]» و بيست و پنج مرتبه [[سوره فلق]] و در ركعت چهارم «حمد» و يك مرتبه [[سوره نصر]] و بيست و پنج مرتبه [[سوره ناس]] را بخواند.
 
 
 
پس از پايان نماز، هفتاد مرتبه بگويد: «سُبْحانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ وَ اللّهُ اَكْبَرُ» و هفتاد مرتبه بگويد: «اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد» پس از آن سه مرتبه بگويد: «اَللّهمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤمِنينَ وَالْمُؤمِناتِ» آنگاه سر به [[سجده]] بگذارد و سه مرتبه بگويد: «يا حَىُّ يا قَيُّومُ، يا ذَاالْجَلالِ وَالاْكْرامِ، يا اَللّهُ يا رَحْمنُ يا رَحيمُ، يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ» در پايان هر حاجتى كه دارد از خداوند عزوجل طلب نمايد. (اميد است اجابت گردد)
 
 
 
در اين روايت آمده است: هر كس اين نماز را با اين كيفيت انجام دهد، خداوند خودش و مال و زن و فرزندان او را و همچنين دين و دنياى او را تا سال ديگر حفظ فرمايد و اگر در اين سال بميرد، پاداش شهيدان دارد.<ref> اقبال، صفحه 622.</ref>
 
 
 
'''<I>روز سوم:</I>'''
 
  
در اين روز به مناسبت شهادت [[حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها|حضرت زهرا]] عليهاالسلام [[زيارت]] آن حضرت مطلوب و مناسب است. مرحوم سيد در «اقبال» اين زيارت را براى آن حضرت ذكر كرده است: «اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا سَيِّدَةَ نِسآءِ الْعالَمينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا والِدَةَ الْحُجَجِ عَلَى النّاسِ اَجْمَعينَ، اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَمْنُوعَةُ حَقُّها، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى اَمَتِكَ وَابْنَةِ نَبِيِّكَ، وَزَوْجَةِ وَصِىِّ نَبِيِّكَ، صَلاةً تُزْلِفُها فَوْقَ زُلْفى عِبادِكَ الْمُكَرَّمينَ، مِنْ اَهْلِ السَّمواتِ وَ اَهْلِ الاَْرَضينَ».
+
*هدایة الانام الی وقایع الایام، شیخ عباس قمی، ص ۸۹.
  
سلام بر تو اى بانوى زنان جهانيان سلام بر تو اى مادر حجت‌هاى الهى بر مردم همگى سلام بر تو اى ستم ديده‌اى كه از حق او جلوگيرى كردند خدايا درود فرست بر كنيزت و دختر پيامبر و همسر وصى پيامبرت درودى كه منزلت و مقامى به او دهد. برتر از منزلت بندگان گراميت از اهل آسمان‌ها و اهل زمين.
+
==مطالب مرتبط==
 
 
سپس مرحوم سيد اضافه مى‌كند: «روايت شده است، هر كس با اين عبارات، آن حضرت را زيارت كند و از خدا طلب آمرزش نمايد، خداوند گناهانش را مى‌بخشد و او را داخل [[بهشت]] مى‌كند».<ref> اقبال، صفحه 623.</ref>
 
 
 
'''<I>روز بيستم:</I>'''
 
 
 
در اين روز كه مصادف با ولادت حضرت زهرا عليهاالسلام است چند عمل مناسب است:
 
 
 
*الف) [[روزه]].
 
*ب) خيرات و [[صدقه|صدقات]] بر مؤمنين.
 
*ج) زيارت آن حضرت (كه در بخش زيارات، صفحه 235 ذكر شد.)<ref> همان مدرك.</ref>
 
 
 
==پانویس==
 
<references />
 
 
 
==منابع==
 
  
*[[حاج شیخ عباس قمی|محدث قمی]]، هدایة الانام الی وقایع الایام، ص 89.
+
*[[اعمال ماه جمادی الثانی]]
*[[شیخ عباس قمی]]، [[مفاتیح الجنان]]، ص 538.
 
  
[[رده:ماه های قمری]]
+
[[رده:ماه های قمری]][[رده:ماه جمادی الثانی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۱:۴۱

جمادی الثانی ۱۴۴۶ در تقویم ایران
شنبه ۵ ۱۲ ۱۹ ۲۶
یک‌شنبه ۶ ۱۳ ۲۰ ۲۷
دوشنبه ۷ ۱۴ ۲۱ ۲۸
سه‌شنبه ۱ ۸ ۱۵ ۲۲ ۲۹
چهارشنبه ۲ ۹ ۱۶ ۲۳ ۳۰
پنج‌شنبه ۳ ۱۰ ۱۷ ۲۴
جمعه ۴ ۱۱ ۱۸ ۲۵
دانشنامه تقویم


ماه جمادی الثانی (یا جمادی الآخر) ماه ششم از ماه‌های قمری است. حوادث تاریخی و مذهبی فراوانی در این ماه روی داده است که مهمترین آن ولادت حضرت فاطمه سلام الله علیها در روز بیستم جمادی الثانی سال پنجم بعثت‌، و همچنین شهادت آن بانوی مظلومه است که بر اساس روایتی که شهادت ایشان را ۹۵ روز پس از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله دانسته، در روز سوم جمادی الثانی سال ۱۱ قمری رخ داده است.

وقایع ماه جمادی الثانی

پیش از اسلام:

ازدواج "عبدالله بن عبدالمطلب" با "حضرت آمنه" و ولادت حضرت فاطمه سلام الله علیها از اتفاقاتی است که گفته شده در ماه جمادی الثانی رخ داده است.

برخی از وقایع مهم تاریخ اسلام که در این ماه به وقوع پیوسته است:

بخشی از حوادث مهم تاریخ معاصر، که در این ماه به وقوع پیوسته است:

مشاهده فهرست وقایع ماه جمادی الثانی

پانویس

  1. اعیان الشیعه، ج ۱۰، ص ۵.


منابع

  • هدایة الانام الی وقایع الایام، شیخ عباس قمی، ص ۸۹.

مطالب مرتبط