خُبث: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
−
خبث در لغت به معنای ناپاكى و پليدى و در مقابل طیب است .<ref> فيومى، احمد بن محمد مقرى، المصباح المنير في غريب الشرح الكبير للرافعي، در يك جلد، ج2 ، ص 162، منشورات دار الرضي، قم - ايران، اول، ه‍ ق </ref>  
+
'''«خُبث»''' از واژگاه [[قرآن|قرآنی]]، در لغت به معنای ناپاکى و پلیدى است،<ref> فیومى، المصباح المنیر، ۲/۱۶۲ </ref> و خبیث آن است که ناپاک، پلید و ناپسند باشد، اعمّ از [[انسان]]، کلام، طعام و... و ضدّ آن «طیّب» است که به معنى پاک و دلچسب می‌باشد. 
  
−
== واژه خبث در قرآن ==
+
== واژه‌شناسی ==
 +
[[راغب اصفهانی]] «خبيث» را چیز ناپسندی معنى كرده كه در اثر پليدى است: «اَلْخُبْثُ‌ و اَلْخَبِيثُ‌: ما يكره رداءة و خساسة، محسوسا كان أو معقولا، و أصله الرّديء الدّخلة الجاري مجرى خَبَثِ‌ الحديد، و ذلك يتناول الباطل في الاعتقاد، و الكذب في المقال، و القبيح في الفعال»؛<ref>مفردات ألفاظ القرآن، ج۱، ص۲۷۲.</ref> الخبث و الخَبِيث، چيزى است كه بخاطر زشتى و ناپسندى و مكروه بودنش چنين ناميده شده، خواه كراهت حسّى و ظاهرى داشته باشد يا كراهت معنوى و عقلى، و اصلش آن‌گونه تباهى و زشتى است كه مانند رنگ و جرم آهن ظاهر و پيدا است. واژه خَبَث اعتقاد باطل، سخن دروغ و عمل زشت را در بر مى‌گيرد. 
  
−
{{ متن قرآن |و البلد الطيب يخرج نباته باذن ربه و الذى خبث لا يخرج الاّ نكدا}}؛ سرزمين پاك رستنيش به اذن خداوندگارش برويد، و آن كه پليد و ناپاك است جز اندك نرويد . <ref> [[سوره اعراف]]:58 </ref>
+
«در [[تفسیر مجمع البیان|مجمع البیان]] ذيل [[آیه 267 سوره بقره|آيه ۲۶۷ سوره بقره]] گويد: خبيث بمعنى پليد است و خبث نقره و آهن همان است كه بعد از گداختن از نقره و آهن جدا می شود، اصل آن ردائت (پليدى) است. خبيث آن است كه ناپاك، پليد و تنفّر آور باشد اعمّ‌ از انسان و كلام و قانون و طعام و غيره و ضدّ آن طيّب است كه بمعنى پاک و دلچسب است.»<ref>قاموس قرآن، سید علی‌اکبر قرشی، ج۲، ص۲۱۸.</ref>
  
−
== واژه خبث در روایات ==
+
«... قال الليث: الْخَابِثُ‌ من كلِّ‌ شيء: الرَّدِيءُ، و الْخَبِيثُ‌: نَعْتُ‌ كلِّ‌ شيء فاسِدٍ. يقال: هو خَبِيثُ‌ الطَّعْم، خبيثُ‌ اللَّون، خبيثُ‌ الفعل و الكلام...»؛<ref>تهذیب اللغة، ازهری، ج۷، ص۱۴۷.</ref> خبث به معنی پست است و آن صفت هر چیز فاسد می باشد، مثلا در مورد طعم و رنگ و فعل و قول... . 
  
−
[[اميرالمؤمنين]] (ع) : '''«انّما انتم اخوان على دين الله ، ما فرّق بينكم الاّ خبث السرائر و سوء الضمائر»''' : شما مسلمانان ـ از نظر دين خدا و طبق قانون اسلام ـ برادر يكديگر مى باشيد، چيزى جز ناپاكى درونها و بدى نيتها شما را از يكديگر جدا نساخته است . <ref> حضرت غلی _علیه السلام) نهج البلاغه: خطبه 113 </ref>
+
==واژه خبث در قرآن==
 +
ریشه «خبث» و مشتقات آن، در آیات [[قرآن|قرآن کریم]] معمولا در مقابل «طیب» به کار رفته است، از جمله:
  
−
[[امام سجّاد]] (ع) : '''«الذنوب التى تردّ الدعاء : سوء النيّه و خبث السريرة»''' : گناهانى كه موجب مى شوند دعا مردود گردد و به اجابت نرسد عبارتند از : بدى نيت و ناپاكى درون .<ref>محمد باقر مجلسی، [[بحارالانوار]]:73/376 </ref>
+
*«{{متن قرآن|لِيَمِيزَ اللَّهُ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَ يَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلَىٰ بَعْضٍ...»}}؛<ref>[[آیه 37 سوره انفال|سوره انفال، آیه ۳۷]].</ref> تا خدا ناپاکان را از پاکان جدا کند، وناپاکان را روی یکدیگر گذارد... .
 +
*{{متن قرآن|«وَ آتُوا الْيَتَامَىٰ أَمْوَالَهُمْ وَ لَا تَتَبَدَّلُوا الْخَبِيثَ بِالطَّيِّبِ...»}}.<ref>[[آیه 2 سوره نساء|سوره نساء، آیه ۲]].</ref>؛ اموال یتیمان را به آنان بدهید، و [اموال] پست و بی ارزش [خود] را با [اموالِ] مرغوب و با ارزش [آنان] عوض نکنید... .
 +
*«{{متن قرآن|وَالْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ ۖ وَالَّذِي خَبُثَ لَا يَخْرُجُ إِلَّا نَكِدًا ...}}»؛<ref>[[آیه 58 سوره اعراف|سوره اعراف، آیه ۵۸.]]</ref> سرزمین پاک رستنی اش به اذن خداوندگارش بروید، و آن که پلید و ناپاک است جز اندک نروید... .
 +
*«{{متن قرآن|يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ ۖ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ تُنْفِقُونَ ...}}»؛<ref>[[آیه 267 سوره بقره|سوره بقره، آیه ۲۶۷.]]</ref> ای اهل ایمان، از بهترین آنچه اندوخته‌اید و از آنچه برای شما از زمین می‌رویانیم انفاق کنید، و بدها را برای انفاق در نظر نگیرید... .
 +
*«{{متن قرآن|الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ ۖ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ ...}}»؛<ref>[[آیه 26 سوره نور|سوره نور، آیه ۲۶.]]</ref> زنان ناپاک از آن مردان ناپاکند، و مردان ناپاک نیز به زنان ناپاک تعلّق دارند؛ و زنان پاک از آن مردان پاک، و مردان پاک از آن زنان پاکند... .
 +
*«{{متن قرآن|... وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَائِثَ ...}}»؛<ref>[[آیه 157 سوره اعراف|سوره اعراف، آیه ۱۵۷.]]</ref>... اشیاء پاکیزه را برای آنها حلال می‌شمرد، و ناپاکیها را تحریم می کند... .
 +
*«{{متن قرآن|وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الْأَرْضِ مَا لَهَا مِنْ قَرَارٍ}}»؛<ref>[[آیه 26 سوره ابراهیم|سوره ابراهیم، آیه ۲۶.]]</ref> و مَثَل سخنى ناپاک چون درختى ناپاک است که از روى زمین کنده شده و قرارى ندارد.
  
−
رسول الله (ص) :''' «سيأتى على امتى زمان تخبث فيه سرائرهم و تحسن فيه علانيتهم طمعا فى الدنيا ...»''' : روزگارى بر امت من فرا رسد كه به هدف دستيابى به دنيا درونهاشان پليد و برونهاشان آراسته و زيبا باشد . <ref>همان، بحارالانوار:18/146 </ref>
+
==خبث در روایات==
−
«شوم الدار ضيقها و خبث جيرانها» : نحوست خانه تنگى آن و ناپاكى همسايگانش مى باشد .<ref>محمد تقی مجلسی،  بحارالانوار:64/198 </ref>
 
  
 +
*[[پیامبر اسلام|رسول الله]] (صلى الله عليه و آله): «{{متن حدیث|سَيَأتِي على اُمَّتِي زمانٌ تَخبُثُ فيهِ سَرائرُهُم و تَحسُنُ فيهِ عَلانِيَتُهُم طَمَعا فِي الدنیا ...}}<ref>بحارالانوار، ۱۸/۱۴۶ </ref>؛ روزگارى بر امت من فرا رسد که به هدف دستیابى به دنیا درونهاشان پلید و برونهاشان آراسته و زیبا باشد».
 +
*رسول الله (صلى الله عليه و آله): «{{متن حدیث|... أَمَّا الدَّارُ فَشُؤْمُهَا ضِیقُهَا وَ خُبْثُ جِیرَانِهَا}}؛<ref>همان، ۶۴/۱۹۸ </ref> نحوست خانه تنگى آن و ناپاکى همسایگانش مى باشد».
 +
*[[امام علی علیه السلام|امیرالمؤمنین]] (علیه السلام): «{{متن حدیث|... وَ إِنَّمَا أَنْتُمْ إِخْوَانٌ عَلَى دِينِ اللَّهِ مَا فَرَّقَ بَيْنَكُمْ إِلَّا خُبْثُ السَّرَائِرِ وَ سُوءُ الضَّمَائِرِ ...}}؛<ref>نهج البلاغه، خطبه ۱۱۳.</ref> شما مسلمانان ـ از نظر دین خدا و طبق قانون اسلام ـ برادر یکدیگر مى باشید، چیزى جز ناپاکى درونها و بدى نیتها شما را از یکدیگر جدا نساخته است».
 +
*[[امام سجّاد]] (علیه السلام): «{{متن حدیث|الذنوبُ التى تردّ الدعاء: سوءُ النیة و خبثُ السریرة}}؛<ref>بحارالانوار، ۷۳/۳۷۶ </ref> گناهانى که موجب مى شوند دعا مردود گردد و به اجابت نرسد عبارتند از: بدى نیت و ناپاکى درون».
  
−
==پانویس ==  
+
==پانویس==  
 
<references />
 
<references />
  
−
== منبع ==
+
==منابع==
−
*سید مصطفی حسینی دشتی، فرهنگ معارف و معاریف.
 
  
−
[[رده:واژگان قرآنی]]
+
*[[بحارالانوار]]، محمدباقر مجلسی.
 +
*[[فرهنگ معارف و معاریف (کتاب)|فرهنگ معارف و معاریف]]، سید مصطفی حسینی دشتی.
 +
*[[المفردات فی غریب القرآن (کتاب)|مفردات ألفاظ القرآن]]، راغب اصفهانی، ج۱.
 +
*[[قاموس قرآن (کتاب)|قاموس قرآن]]، سید علی‌اکبر قرشی، ج۲.
 +
*سایت الکتاب.
 +
{{قرآن}}
 +
[[رده:واژگان قرآنی]][[رده:صفات ناپسند]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱ سپتامبر ۲۰۲۶، ساعت ۰۹:۰۷

«خُبث» از واژگاه قرآنی، در لغت به معنای ناپاکى و پلیدى است،[۱] و خبیث آن است که ناپاک، پلید و ناپسند باشد، اعمّ از انسان، کلام، طعام و... و ضدّ آن «طیّب» است که به معنى پاک و دلچسب می‌باشد.

واژه‌شناسی

راغب اصفهانی «خبيث» را چیز ناپسندی معنى كرده كه در اثر پليدى است: «اَلْخُبْثُ‌ و اَلْخَبِيثُ‌: ما يكره رداءة و خساسة، محسوسا كان أو معقولا، و أصله الرّديء الدّخلة الجاري مجرى خَبَثِ‌ الحديد، و ذلك يتناول الباطل في الاعتقاد، و الكذب في المقال، و القبيح في الفعال»؛[۲] الخبث و الخَبِيث، چيزى است كه بخاطر زشتى و ناپسندى و مكروه بودنش چنين ناميده شده، خواه كراهت حسّى و ظاهرى داشته باشد يا كراهت معنوى و عقلى، و اصلش آن‌گونه تباهى و زشتى است كه مانند رنگ و جرم آهن ظاهر و پيدا است. واژه خَبَث اعتقاد باطل، سخن دروغ و عمل زشت را در بر مى‌گيرد.

«در مجمع البیان ذيل آيه ۲۶۷ سوره بقره گويد: خبيث بمعنى پليد است و خبث نقره و آهن همان است كه بعد از گداختن از نقره و آهن جدا می شود، اصل آن ردائت (پليدى) است. خبيث آن است كه ناپاك، پليد و تنفّر آور باشد اعمّ‌ از انسان و كلام و قانون و طعام و غيره و ضدّ آن طيّب است كه بمعنى پاک و دلچسب است.»[۳]

«... قال الليث: الْخَابِثُ‌ من كلِّ‌ شيء: الرَّدِيءُ، و الْخَبِيثُ‌: نَعْتُ‌ كلِّ‌ شيء فاسِدٍ. يقال: هو خَبِيثُ‌ الطَّعْم، خبيثُ‌ اللَّون، خبيثُ‌ الفعل و الكلام...»؛[۴] خبث به معنی پست است و آن صفت هر چیز فاسد می باشد، مثلا در مورد طعم و رنگ و فعل و قول... .

واژه خبث در قرآن

ریشه «خبث» و مشتقات آن، در آیات قرآن کریم معمولا در مقابل «طیب» به کار رفته است، از جمله:

  • «لِيَمِيزَ اللَّهُ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَ يَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلَىٰ بَعْضٍ...»؛[۵] تا خدا ناپاکان را از پاکان جدا کند، وناپاکان را روی یکدیگر گذارد... .
  • «وَ آتُوا الْيَتَامَىٰ أَمْوَالَهُمْ وَ لَا تَتَبَدَّلُوا الْخَبِيثَ بِالطَّيِّبِ...».[۶]؛ اموال یتیمان را به آنان بدهید، و [اموال] پست و بی ارزش [خود] را با [اموالِ] مرغوب و با ارزش [آنان] عوض نکنید... .
  • «وَالْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ ۖ وَالَّذِي خَبُثَ لَا يَخْرُجُ إِلَّا نَكِدًا ...»؛[۷] سرزمین پاک رستنی اش به اذن خداوندگارش بروید، و آن که پلید و ناپاک است جز اندک نروید... .
  • «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ ۖ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ تُنْفِقُونَ ...»؛[۸] ای اهل ایمان، از بهترین آنچه اندوخته‌اید و از آنچه برای شما از زمین می‌رویانیم انفاق کنید، و بدها را برای انفاق در نظر نگیرید... .
  • «الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ ۖ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ ...»؛[۹] زنان ناپاک از آن مردان ناپاکند، و مردان ناپاک نیز به زنان ناپاک تعلّق دارند؛ و زنان پاک از آن مردان پاک، و مردان پاک از آن زنان پاکند... .
  • «... وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَائِثَ ...»؛[۱۰]... اشیاء پاکیزه را برای آنها حلال می‌شمرد، و ناپاکیها را تحریم می کند... .
  • «وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الْأَرْضِ مَا لَهَا مِنْ قَرَارٍ»؛[۱۱] و مَثَل سخنى ناپاک چون درختى ناپاک است که از روى زمین کنده شده و قرارى ندارد.

خبث در روایات

  • رسول الله (صلى الله عليه و آله): «سَيَأتِي على اُمَّتِي زمانٌ تَخبُثُ فيهِ سَرائرُهُم و تَحسُنُ فيهِ عَلانِيَتُهُم طَمَعا فِي الدنیا ...[۱۲]؛ روزگارى بر امت من فرا رسد که به هدف دستیابى به دنیا درونهاشان پلید و برونهاشان آراسته و زیبا باشد».
  • رسول الله (صلى الله عليه و آله): «... أَمَّا الدَّارُ فَشُؤْمُهَا ضِیقُهَا وَ خُبْثُ جِیرَانِهَا؛[۱۳] نحوست خانه تنگى آن و ناپاکى همسایگانش مى باشد».
  • امیرالمؤمنین (علیه السلام): «... وَ إِنَّمَا أَنْتُمْ إِخْوَانٌ عَلَى دِينِ اللَّهِ مَا فَرَّقَ بَيْنَكُمْ إِلَّا خُبْثُ السَّرَائِرِ وَ سُوءُ الضَّمَائِرِ ...؛[۱۴] شما مسلمانان ـ از نظر دین خدا و طبق قانون اسلام ـ برادر یکدیگر مى باشید، چیزى جز ناپاکى درونها و بدى نیتها شما را از یکدیگر جدا نساخته است».
  • امام سجّاد (علیه السلام): «الذنوبُ التى تردّ الدعاء: سوءُ النیة و خبثُ السریرة؛[۱۵] گناهانى که موجب مى شوند دعا مردود گردد و به اجابت نرسد عبارتند از: بدى نیت و ناپاکى درون».

پانویس

  1. ↑ فیومى، المصباح المنیر، ۲/۱۶۲
  2. ↑ مفردات ألفاظ القرآن، ج۱، ص۲۷۲.
  3. ↑ قاموس قرآن، سید علی‌اکبر قرشی، ج۲، ص۲۱۸.
  4. ↑ تهذیب اللغة، ازهری، ج۷، ص۱۴۷.
  5. ↑ سوره انفال، آیه ۳۷.
  6. ↑ سوره نساء، آیه ۲.
  7. ↑ سوره اعراف، آیه ۵۸.
  8. ↑ سوره بقره، آیه ۲۶۷.
  9. ↑ سوره نور، آیه ۲۶.
  10. ↑ سوره اعراف، آیه ۱۵۷.
  11. ↑ سوره ابراهیم، آیه ۲۶.
  12. ↑ بحارالانوار، ۱۸/۱۴۶
  13. ↑ همان، ۶۴/۱۹۸
  14. ↑ نهج البلاغه، خطبه ۱۱۳.
  15. ↑ بحارالانوار، ۷۳/۳۷۶

منابع

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن
مسابقه از خطبه ۸۳ نهج البلاغه