سعیر: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
یکی از نامهای [[دوزخ]] در [[قرآن|قرآن کریم]]، «سعیر» است که به معنی آتش فروزان می باشد.
+
'''«سَعیر»''' به معنای آتش فروزان و شعله‌ور، یکی از نام‌های [[دوزخ]] یا وصف آن در [[قرآن|قرآن کریم]] است.
  
==واژه شناسى «سعیر»==
+
==واژه‌شناسى سعیر==
  
این واژه در اصل به معناى افروخته شدن چیزى و بالا آمدن آن است. بدین جهت به آتشى که زبانه مى کشد و بالا مى آید، «سعیر» گفته مى شود. [[ابن فارس]] مى گوید: السین و العین و الراء أصل واحد یدلّ على اشتعال الشىء و اتّقاده و ارتفاعه. من ذلک السعیر سعیر النار.<ref>معجم مقاییس اللغة: ج۳، ص۷۵ (مادّه «سعر»).</ref> «س ع ر»، ریشه اى است که بر شعله کشیدن، آتش زدن و بالا رفتن دلالت دارد. از همین واژه است سعیر النار (شعله آتش).
+
واژه «سَعیر» در اصل به معناى افروخته شدن چیزى و بالا آمدن آن است. بدین جهت به آتشى که زبانه مى کشد و بالا مى آید، «سعیر» گفته مى شود. [[ابن فارس]] مى گوید: «السین و العین و الراء أصل واحد یدلّ على اشتعال الشىء و اتّقاده و ارتفاعه. من ذلک السعیر سعیر النار».<ref>معجم مقاییس اللغة: ج۳، ص۷۵ (مادّه «سعر»).</ref> «س ع ر»، ریشه اى است که بر شعله کشیدن، آتش زدن و بالا رفتن دلالت دارد. از همین واژه است «سعیر النار» (شعله آتش).
  
==«سعیر» در قرآن و حدیث==
+
«سعیر» بر وزن «فعيل» در اينجا به گفته [[راغب اصفهانی]]، به معنى مفعول است و در بعضى [[آیات]] بجاى [[جهنم]] به کار رفته است.<ref>قاموس قرآن، علی‌اکبر قرشی، ج۳، ص۲۶۸.</ref>
  
در [[قرآن]] واژه «سعیر»، شانزده بار<ref>با مشتقات آن، نوزده مرتبه مى شود: سُعُر، دو مرتبه و سُعّرت یک مرتبه و سعیر شانزده مرتبه.</ref> و فعل «سُعِّرتْ» یک بار آمده است. در قرآن، واژه «سعیر» گاهى در توصیف آتش [[دوزخ]] بکار رفته است. مانند [[آیه]]: {{متن قرآن|«مَّأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ کلَّمَا خَبَتْ زِدْنَهُمْ سَعِیرًا»}}؛<ref>[[سوره اسراء]]: آیه ۹۷.</ref> جایگاهشان دوزخ است، هر زمان آتش آن فرونشیند، شعله تازه اى بر آنان مى افزاییم!
+
==سعیر در قرآن و حدیث==
  
و گاهی این واژه در برابر «جنّت ([[بهشت]])» قرار گرفته است، مانند: {{متن قرآن|«فَرِیقٌ فِى الْجَنَّةِ وَ فَرِیقٌ فِى السَّعِیرِ»}}؛<ref>[[سوره شوری]]: آیه۷.</ref> گروهى در بهشت و گروهى در آتش سوزان اند.
+
در [[قرآن]] واژه «سعیر»، شانزده بار<ref>با مشتقات آن، نوزده مرتبه مى شود: «سُعُر»، دو مرتبه و «سُعّرَت» یک مرتبه و «سعیر» شانزده مرتبه.</ref> و فعل «سُعِّرتْ» یک بار آمده است. در قرآن، واژه «سعیر» گاهى در توصیف آتش [[دوزخ]] بکار رفته است، مانند [[آیه]]: {{متن قرآن|«... مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ ۖ كُلَّمَا خَبَتْ زِدْنَاهُمْ سَعِيرًا»}}<ref>[[آیه 97 سوره اسراء|سوره اسراء، آیه ۹۷]].</ref>؛ ... جایگاهشان دوزخ است، هر زمان آتش آن فرونشیند، شعله تازه اى بر آنان مى افزاییم!. و می فرماید: {{متن قرآن|«... وَ أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ»}}.<ref>[[آیه 5 سوره ملک|سوره ملک، آیه ۵]].</ref>
  
و تعبیر {{متن قرآن|«أَصْحَابِ السَّعِیرِ»}}<ref>[[سوره فاطر]]: آیه۶، [[سوره ملک]]: ۱۰ـ۱۱.</ref> در چند آیه دیگر، قرینه است که «سعیر» علاوه بر معناى وصفى، یکى از نامهاى دوزخ نیز هست.  
+
و گاهی این واژه در برابر «جنّت ([[بهشت]])» قرار گرفته است، مانند: «{{متن قرآن|... فَرِيقٌ فِي الْجَنَّةِ وَ فَرِيقٌ فِي السَّعِيرِ»}}<ref>[[آیه 7 سوره شوری|سوره شوری، آیه ۷]].</ref>؛ ... گروهى در بهشت و گروهى در آتش سوزان اند.
  
در [[حدیث|احادیث]] نیز از دوزخ با عنوان «سعیر» یاد شده است، مانند: «حرّ السعیر» و «عذاب السعیر».<ref>ر.ک: ص۲۷. (فصل یکم: نامهاى دوزخ/ سعیر «آتش پرشراره»).</ref>
+
و تعبیر «اصحاب السعير» در آیات متعدد، مانند {{متن قرآن|«... إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ»}}<ref>[[آیه 6 سوره فاطر| سوره فاطر، آیه ۶]].</ref> و {{متن قرآن|«وَقَالُوا لَوْ كُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ مَا كُنَّا فِي أَصْحَابِ السَّعِيرِ»}}<ref>[[آیه 10 سوره ملک|سوره ملک، آیات ۱۰ـ۱۱]].</ref>، قرینه است که «سعیر» علاوه بر معناى وصفى، یکى از نامهاى دوزخ نیز هست.
 +
 
 +
در [[حدیث|احادیث]] نیز از دوزخ با عنوان «سعیر» یاد شده است، مانند: «حرّ السعیر» و «عذاب السعیر».<ref>ر.ک: ص۲۷. (فصل یکم: نامهاى دوزخ/ سعیر «آتش پر شراره»).</ref>
  
 
==پانویس==  
 
==پانویس==  
 
<references />
 
<references />
 
==منابع==
 
==منابع==
*محمد محمدی ری شهری، بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حدیث، ج۲، قم: دارالحدیث، چاپ اول، ۱۳۸۹ش، ص۵۵، در دسترس در [http://lib.qhu.ac.ir/n2021-e25195-p55.html پایگاه اطلاع رسانی حدیث شیعه]، بازیابی: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳.
+
*بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حدیث، محمد محمدی ری‌شهری، قم، دارالحدیث، ۱۳۸۹ش، ج۲، ص۵۵، در دسترس در [http://lib.qhu.ac.ir/n2021-e25195-p55.html پایگاه اطلاع‌رسانی حدیث شیعه]، بازیابی: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳.
 
+
{{قرآن}}
 
[[رده: واژگان قرآنی]]
 
[[رده: واژگان قرآنی]]
 
[[رده:جهنم]]
 
[[رده:جهنم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ مهٔ ۲۰۲۶، ساعت ۱۸:۲۹

«سَعیر» به معنای آتش فروزان و شعله‌ور، یکی از نام‌های دوزخ یا وصف آن در قرآن کریم است.

واژه‌شناسى سعیر

واژه «سَعیر» در اصل به معناى افروخته شدن چیزى و بالا آمدن آن است. بدین جهت به آتشى که زبانه مى کشد و بالا مى آید، «سعیر» گفته مى شود. ابن فارس مى گوید: «السین و العین و الراء أصل واحد یدلّ على اشتعال الشىء و اتّقاده و ارتفاعه. من ذلک السعیر سعیر النار».[۱] «س ع ر»، ریشه اى است که بر شعله کشیدن، آتش زدن و بالا رفتن دلالت دارد. از همین واژه است «سعیر النار» (شعله آتش).

«سعیر» بر وزن «فعيل» در اينجا به گفته راغب اصفهانی، به معنى مفعول است و در بعضى آیات بجاى جهنم به کار رفته است.[۲]

سعیر در قرآن و حدیث

در قرآن واژه «سعیر»، شانزده بار[۳] و فعل «سُعِّرتْ» یک بار آمده است. در قرآن، واژه «سعیر» گاهى در توصیف آتش دوزخ بکار رفته است، مانند آیه: «... مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ ۖ كُلَّمَا خَبَتْ زِدْنَاهُمْ سَعِيرًا»[۴]؛ ... جایگاهشان دوزخ است، هر زمان آتش آن فرونشیند، شعله تازه اى بر آنان مى افزاییم!. و می فرماید: «... وَ أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ».[۵]

و گاهی این واژه در برابر «جنّت (بهشت)» قرار گرفته است، مانند: «... فَرِيقٌ فِي الْجَنَّةِ وَ فَرِيقٌ فِي السَّعِيرِ»[۶]؛ ... گروهى در بهشت و گروهى در آتش سوزان اند.

و تعبیر «اصحاب السعير» در آیات متعدد، مانند «... إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ»[۷] و «وَقَالُوا لَوْ كُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ مَا كُنَّا فِي أَصْحَابِ السَّعِيرِ»[۸]، قرینه است که «سعیر» علاوه بر معناى وصفى، یکى از نامهاى دوزخ نیز هست.

در احادیث نیز از دوزخ با عنوان «سعیر» یاد شده است، مانند: «حرّ السعیر» و «عذاب السعیر».[۹]

پانویس

  1. معجم مقاییس اللغة: ج۳، ص۷۵ (مادّه «سعر»).
  2. قاموس قرآن، علی‌اکبر قرشی، ج۳، ص۲۶۸.
  3. با مشتقات آن، نوزده مرتبه مى شود: «سُعُر»، دو مرتبه و «سُعّرَت» یک مرتبه و «سعیر» شانزده مرتبه.
  4. سوره اسراء، آیه ۹۷.
  5. سوره ملک، آیه ۵.
  6. سوره شوری، آیه ۷.
  7. سوره فاطر، آیه ۶.
  8. سوره ملک، آیات ۱۰ـ۱۱.
  9. ر.ک: ص۲۷. (فصل یکم: نامهاى دوزخ/ سعیر «آتش پر شراره»).

منابع

  • بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حدیث، محمد محمدی ری‌شهری، قم، دارالحدیث، ۱۳۸۹ش، ج۲، ص۵۵، در دسترس در پایگاه اطلاع‌رسانی حدیث شیعه، بازیابی: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳.
قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن
مسابقه از خطبه ۱۹۱ نهج البلاغه