پر خوری: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
 
{{الگو:منبع الکترونیکی پایگاه معتبر}}
 
{{الگو:منبع الکترونیکی پایگاه معتبر}}
__toc__
 
 
   
 
   
بدن برای سلامتی و نشاط خود به غذا نیاز دارد، اما پرخوري و شكم‌بارگي، ضد آن را نتيجه مي دهد. پرخوري چه از نظر پزشکی و چه از نظر تعاليم اسلامي مضرّ و ناپسند است، و يكي از مهمترين عواملي است كه مانع رشد فكري و ارتقاء روحي مي گردد.  
+
بدن برای سلامتی و نشاط خود به غذا نیاز دارد، اما پرخوری و شکم‌بارگی، ضد آن را نتیجه می دهد. پرخوری چه از نظر پزشکی و چه از نظر تعالیم اسلامی مضرّ و ناپسند است، و یکی از مهمترین عواملی است که مانع رشد فکری و ارتقاء روحی انسان می گردد.  
 
==معیار غذا خوردن==
 
==معیار غذا خوردن==
  
بر اساس فرمايشات معصومين و افراد اهل فن بايد قبل از غالب شدن اشتها و قبل از سيري دست از غذا كشيد. بر اساس اين مبنا كسي كه از اين محدوده تجاوز كند، مرتكب پرخوري شده است و محدوده آن چنين است كه معده را سه قسمت کنید: قسمتی برای غذا، ثلثی برای نوشیدن و ثلثی دیگر را برای نفس کشیدن.<ref>کلینی، کافی، تصحیح و تحقیق علی اکبر غفاری، مؤسسه دارالکتب الإسلامیه، 1377 ق، ج6، ص269، حدیث 4.</ref> [[رسول خدا]] صلی الله علیه و آله فرمود: «لیس لابن آدم بدّ من أکله یقیم بها صلبه، فإذا أکل أحدکم طعاماً، فلیجعل ثلث بطنه للطعام، و ثلث بطنه للشراب و ثلثه للنفس...»؛ انسان ناچار بايد غذا بخورد تا سرپا باشد، پس هنگامى كه شخصى غذا مى خورد يك سوم شكم را براى غذا در نظر بگيرد ويك سوم آنرا براى آشاميدنيها نگهدارد و يك سوم آنرا هم براى نفس كشيدن خالى بگذارد.
+
بر اساس فرمایشات معصومین و افراد اهل فن، باید قبل از سیری دست از غذا کشید. بر اساس این مبنا کسی که از این محدوده تجاوز کند، مرتکب پرخوری شده است و محدوده آن چنین است که معده را سه قسمت کنید: قسمتی برای غذا، ثلثی برای نوشیدن و ثلثی دیگر را برای نفس کشیدن.<ref>کلینی، کافی، تصحیح و تحقیق علی اکبر غفاری، مؤسسه دارالکتب الإسلامیه، ۱۳۷۷ ق، ج۶، ص۲۶۹، حدیث ۴.</ref> [[رسول خدا]] صلی الله علیه و آله فرمود: «لیس لابن آدم بدّ من أکلة یقیم بها صلبه، فإذا أکل أحدکم طعاماً، فلیجعل ثلث بطنه للطعام، و ثلث بطنه للشراب و ثلثه للنفس...»؛ انسان ناچار باید غذا بخورد تا سرپا باشد، پس هنگامى که شخصى غذا مى خورد یک سوم شکم را براى غذا در نظر بگیرد ویک سوم آنرا براى آشامیدنیها نگهدارد و یک سوم آنرا هم براى نفس کشیدن خالى بگذارد.
  
در كتاب [[مصباح الشریعة (کتاب)|مصباح الشريعة]] از [[امام صادق]] عليه السلام روايت شده است: «خوردن تنها به چهار صورت پسنديده است. ضرورت، عُدّه، فتوح و قوت. خوردن به صورت ضرورت مخصوص برگزيدگان و عُدّه شيوه پرهيزكارانى است كه امور مردم را به عهده دارند و فتوح روش متوكّلين و قوت براى مؤمنين است».<ref>منسوب به امام صادق علیه السلام؛ مصباح الشریعه، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، 1400ق باب آداب خوردن، ص78.</ref>
+
در کتاب [[مصباح الشریعة (کتاب)|مصباح الشریعة]] از [[امام صادق]] علیه السلام روایت شده است: «خوردن تنها به چهار صورت پسندیده است. ضرورت، عُدّه، فتوح و قوت. خوردن به صورت ضرورت مخصوص برگزیدگان و عُدّه شیوه پرهیزکارانى است که امور مردم را به عهده دارند و فتوح روش متوکلین و قوت براى مؤمنین است».<ref>منسوب به امام صادق علیه السلام؛ مصباح الشریعه، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، ۱۴۰۰ق، ص۷۸.</ref>
  
مرحوم [[علامه مجلسى]] در شرح اين [[حديث]] مى‌فرمايد: ممكن است منظور از ضرورت آن باشد كه در مواد غذايى جز به هنگام ناچارى تصرف نكند و اين طريقه برگزيدگان است؛ و مراد از عدّه اين است كه غذا را براى فقراء و ضعفاء ذخيره كند و اين شأن گردانندگان امور خلق است كه [[تقوى]] پيشه گرفته اند، زيرا آنان خيانت نمى‌كنند و آن را در موارد خود مصرف مى‌كنند؛ و فتوح آن است كه چيزى را ذخيره نكند و منتظر باشد تا خدا چه مى‌رساند آنگاه كم يا زياد آن را مصرف كند و اين رسم متوكلين است؛ و منظور از قوت آن است كه به اندازه مصرف يكسالش ذخيره كند؛ زيرا اين مقدار ذخيره براى مؤمن جايز است.<ref>جباران، سید محمدرضا؛ ترجمه اخلاق، انتشارت هجرت، چاپ چهارم، 1378 ش، ج1، ص217.</ref>
+
مرحوم [[علامه مجلسى]] در شرح [[حدیث]] فوق مى‌فرماید: ممکن است منظور از ضرورت آن باشد که در مواد غذایى جز به هنگام ناچارى تصرف نکند و این طریقه برگزیدگان است؛ و مراد از عدّه این است که غذا را براى فقراء و ضعفاء ذخیره کند و این شأن گردانندگان امور خلق است که [[تقوى]] پیشه گرفته اند، زیرا آنان خیانت نمى‌کنند و آن را در موارد خود مصرف مى‌کنند؛ و فتوح آن است که چیزى را ذخیره نکند و منتظر باشد تا خدا چه مى‌رساند آنگاه کم یا زیاد آن را مصرف کند و این رسم متوکلین است؛ و منظور از قوت آن است که به اندازه مصرف یکسالش ذخیره کند؛ زیرا این مقدار ذخیره براى مؤمن جایز است.<ref>سید محمدرضا جباران، ترجمه اخلاق، انتشارت هجرت، چاپ چهارم، ۱۳۷۸ ش، ج۱، ص۲۱۷.</ref>
  
 
==آثار پرخوری==
 
==آثار پرخوری==
  
=== آثار ظاهری و جسمی ===
+
===آثار ظاهری و جسمی===
 
طبع [[انسان]] همیشه خواهان سیری کامل است. از این رو [[شرع]] مقدس در مدح [[گرسنگی]] و کم خوری بسیار مبالغه کرده است تا میل پرخوری طبع انسان و منع شرعی با هم تلاقی کرده و از برخورد آنها اعتدال حاصل شود.
 
طبع [[انسان]] همیشه خواهان سیری کامل است. از این رو [[شرع]] مقدس در مدح [[گرسنگی]] و کم خوری بسیار مبالغه کرده است تا میل پرخوری طبع انسان و منع شرعی با هم تلاقی کرده و از برخورد آنها اعتدال حاصل شود.
  
می توان گفت که سبب تمام امراض غیر از تب،<ref>امام صادق علیه السلام: «هر دردی از تخمه و پرخوری پدید می آید مگر تب که ناگهان می رسد». علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، مؤسسه الوفاء، بیروت، ج66، ص337، ح33.</ref> پرخوری و ایجاد زائده هایی از اخلاط است که در اثر پرخوری در معده و رگها پیدا می شود. و سيري است كه بيماري ها را زياد كرده<ref>امام علي علیه السلام مي فرمايد: «الشبع يكثر الأدواء» عبدالواحد آمدي؛ غررالحكم و دررالكلم، ترجمه محمدعلي انصاري، تصحيح مهدي انصاري قمي، نشر مؤسسه انتشاراتي امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، 1384 ش، ح 945.</ref> انسان را بدبو مي كند.<ref>قال علي علیه السلام: «كثرة الأكل تذفر»، همان، ح7035.</ref> و معلوم است که مرض انسان را به انواع درمان چون رگ زدن و حجامت و دکتر و دارو و صرف هزینه هایی در این راه محتاج می کند.
+
می توان گفت که سبب تمام امراض غیر از تب،<ref>امام صادق علیه السلام: «هر دردی از تخمه و پرخوری پدید می آید مگر تب که ناگهان می رسد». علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، مؤسسه الوفاء، بیروت، ج۶۶، ص۳۳۷، ح۳۳.</ref> پرخوری و ایجاد زائده هایی از اخلاط است که در اثر پرخوری در معده و رگها پیدا می شود. و سیری است که بیماری ها را زیاد کرده<ref>امام علی علیه السلام می فرماید: «الشبع یکثر الأدواء» عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ ش، ح ۹۴۵.</ref> انسان را بدبو می کند.<ref>قال علی علیه السلام: «کثرة الأکل تذفر»، همان، ح۷۰۳۵.</ref> و معلوم است که مرض انسان را به انواع درمان چون رگ زدن و حجامت و دکتر و دارو و صرف هزینه هایی در این راه محتاج می کند.
  
همانطور که دكتر ليندمر می گويد: يك سوم آنچه را مي خوريد به شما سود مي رساند دو سوم ديگر معاش و خرجي پزشك را تأمين مي كند.<ref>خليلي، محمدعلي؛ طب الصادق، نصيرالدين امير صادقي، انتشارات عطائي، 1370 ش، چاپ 12، ص142.</ref> پس از بهبودی هم برای جبران آنها غالبا دچار خستگی می شود.<ref>جباران، سید محمدرضا؛ ترجمه اخلاق، انتشارت هجرت، چاپ چهارم، 1378 ش، جلد ص 214.</ref>
+
همانطور که دکتر لیندمر می گوید: یک سوم آنچه را می خورید به شما سود می رساند دو سوم دیگر معاش و خرجی پزشک را تأمین می کند.<ref>محمدعلی خلیلی، طب الصادق، نصیرالدین امیر صادقی، انتشارات عطائی، ۱۳۷۰ ش، چاپ ۱۲، ص۱۴۲.</ref> پس از بهبودی هم برای جبران آنها غالبا دچار خستگی می شود.<ref>سید محمدرضا جباران، ترجمه اخلاق، انتشارت هجرت، چاپ چهارم، ۱۳۷۸ ش، جلد ۱، ص ۲۱۴.</ref>
  
به علت محدود بودن شيره هاضمه از لحاظ كميت و كيفيت و قدرت اثر، پرخوري نه تنها موجب اختلال در عمل هضم و يا ناقص ماندن آن مي شود، بلكه منجر به عدم هضم كامل و باقيماندن مقاديري از مواد غذائي اضافي در روده ها مي گردد كه اين مواد غذايي نيمه هضم شده و يا هضم نشده مسير تخميرات ميكروبي روده اي را تغيير داده و در اثر تخمير غيرطبيعي، تجزيه شده و به مواد سمي تبديل مي گردد.
+
به علت محدود بودن شیره هاضمه از لحاظ کمیت و کیفیت و قدرت اثر، پرخوری نه تنها موجب اختلال در عمل هضم و یا ناقص ماندن آن می شود، بلکه منجر به عدم هضم کامل و باقیماندن مقادیری از مواد غذائی اضافی در روده ها می گردد که این مواد غذایی نیمه هضم شده و یا هضم نشده مسیر تخمیرات میکروبی روده ای را تغییر داده و در اثر تخمیر غیرطبیعی، تجزیه شده و به مواد سمی تبدیل می گردد.
  
همچنين پرخوري يكي از علل عمده يبوست (كه مي توان آن را مادر امراض دانست) معرفي شده است. به طور كلي در نتيجه پرخوري به علت اين كه همواره مقادير زيادي از مواد غذائي در معده و روده انباشته مي شود، لذا براي هضم آنها كار معده و روده سنگين تر و طولاني تر است و طبعاً مدت هاي طولاني جريان خون متوجه ناحيه شكم شده، به همان نسبت در ساير اعضاء نيز به علت كم خوني عارضي، فعاليت عضو رو به كاهش مي رود كه مغز و مراكز مغزي از مهمترين و حساسترين اعضاء بدن در مقابل اين تغييرات بوده و طبعاً بيشتر و جلوتر از تمام اعضاء از اين كم خوني متأثر مي شوند و در نتيجه از فعاليت مغزي كاسته شده و تفكر و تعقل قهراً رو به نقصان رفته و حتي در آن وقفه ايجاد مي شود.<ref>صبور اردوبادي، احمد؛ راههاي مبارزه با سموم ميكروبي روده ها (در غرب و اسلام)، دانشگاه آذر آبادگان، چاپ اول،1354ش، صص214 ـ218.</ref> حال به روشني فرمايش اميرالمؤمنين واضح و آشكار مي شود كه پرخوري را پرده و حجاب تيزهوشي مي شمارند.
+
همچنین پرخوری یکی از علل عمده یبوست (که می توان آن را مادر امراض دانست) معرفی شده است. به طور کلی در نتیجه پرخوری به علت این که همواره مقادیر زیادی از مواد غذائی در معده و روده انباشته می شود، لذا برای هضم آنها کار معده و روده سنگین تر و طولانی تر است و طبعاً مدت های طولانی جریان خون متوجه ناحیه شکم شده، به همان نسبت در سایر اعضاء نیز به علت کم خونی عارضی، فعالیت عضو رو به کاهش می رود که مغز و مراکز مغزی از مهمترین و حساسترین اعضاء بدن در مقابل این تغییرات بوده و طبعاً بیشتر و جلوتر از تمام اعضاء از این کم خونی متأثر می شوند و در نتیجه از فعالیت مغزی کاسته شده و تفکر و تعقل قهراً رو به نقصان رفته و حتی در آن وقفه ایجاد می شود.<ref>احمد صبور اردوبادی، راههای مبارزه با سموم میکروبی روده ها (در غرب و اسلام)، دانشگاه آذر آبادگان، چاپ اول،۱۳۵۴ش، صص۲۱۴ ـ۲۱۸.</ref> حال به روشنی فرمایش امیرالمؤمنین واضح و آشکار می شود که پرخوری را پرده و حجاب تیزهوشی می شمارند.
  
 
===آثار باطنی و معنوی===
 
===آثار باطنی و معنوی===
  
در روايات [[اهل البیت|معصومين]] علیهم السلام آثار زيادي بر پرخوري مترتب دانسته اند كه فهرست وار به تعدادي از آنها اشاره مي كنيم:
+
در روایات [[اهل البیت|معصومین]] علیهم السلام آثار زیادی بر پرخوری مترتب دانسته اند که فهرست وار به تعدادی از آنها اشاره می کنیم:
  
*تباهي پاكدامني: [[امام علی]] علیه السلام مي فرمايد: پرخوري بد همدمي براي پاكدامني است.<ref>عبدالواحد آمدي؛ غررالحكم و دررالكلم، ترجمه محمدعلي انصاري، تصحيح مهدي انصاري قمي، نشر مؤسسه انتشاراتي امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، 1384 ش، ح4397.</ref>
+
*تباهی پاکدامنی: [[امام علی]] علیه السلام می فرماید: پرخوری بد همدمی برای پاکدامنی است.<ref>عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ ش، ح۴۳۹۷.</ref>
*طغيان و سركشي در بارگاه الهي: روايتي از [[امام باقر]] علیه السلام هست كه مي فرمايد: شكم چون پر شود طغيان و سركشي مي كند.<ref>علامه مجلسی، محمدباقر؛ بحارالأنوار، المکتبه الإسلامیه، 1389ق، ج66، ص336، ح23.</ref>
+
*طغیان و سرکشی در بارگاه الهی: روایتی از [[امام باقر]] علیه السلام هست که می فرماید: شکم چون پر شود طغیان و سرکشی می کند.<ref>علامه مجلسی، بحارالأنوار، المکتبه الإسلامیه، ۱۳۸۹ق، ج۶۶، ص۳۳۶، ح۲۳.</ref>
*مبغوض ترين حالات مؤمن هنگام پرخوري است.<ref>همان، ج66، ص333، ح14.</ref>
+
*مبغوض ترین حالات مؤمن هنگام پرخوری است.<ref>همان، ج۶۶، ص۳۳۳، ح۱۴.</ref>
*ميراندن قلب: چرا كه قلوب مانند كشتزار هستند كه با فراواني خوراك و آشاميدن مي ميرند.<ref>قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «لاتميتوا القلوب بكثرة الطعام والشراب، فإن القلوب تموت كالزرع إذا كثر عليها». همان، ج 66، ص331، ح7.</ref>
+
*میراندن قلب: چرا که قلوب مانند کشتزار هستند که با فراوانی خوراک و آشامیدن می میرند.<ref>قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «لاتمیتوا القلوب بکثرة الطعام والشراب، فإن القلوب تموت کالزرع إذا کثر علیها». همان، ج ۶۶، ص۳۳۱، ح۷.</ref>
*كند و تنبل شدن بدن در فرمانبرداري از خدا.<ref>همان، ج77، ص182، ح10 و ج103، ص27، ح40: قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «ياكم و فضول الكلام، فإنه يسم القلب بالقسوة، و يبطئ بالجوارح عن الطاعة، و  يصم الهمم عن سماع الموعظة».</ref> [[لقمان]] حکیم نيز در ضمن وصاياي خود به پسر خويش چنین وصیت می کند: «اى فرزند چون معده پر شود قوه فكر مى‌خوابد و حكمت و دانائى گنگ مى‌شود و اعضاء و جوارح از [[عبادت]] باز مى‌ايستد».<ref>فیض کاشانی، ملا محسن؛ المحجه البیضاء، تصحیح و تعلیق علی اکبر غفاری، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ چهارم، 1417ق، ج5، ص151.</ref>
+
*کند و تنبل شدن بدن در فرمانبرداری از خدا.<ref>همان، ج۷۷، ص۱۸۲، ح۱۰ و ج۱۰۳، ص۲۷، ح۴۰: قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «ایاکم و فضول المطعم، فإنه یسم القلب بالقسوة، و یبطئ بالجوارح عن الطاعة، و  یصم الهمم عن سماع الموعظة».</ref> [[لقمان]] حکیم نیز در ضمن وصایای خود به پسر خویش چنین وصیت می کند: «اى فرزند چون معده پر شود قوه فکر مى‌خوابد و حکمت و دانائى گنگ مى‌شود و اعضاء و جوارح از [[عبادت]] باز مى‌ایستد».<ref>فیض کاشانی، ملا محسن؛ المحجه البیضاء، تصحیح و تعلیق علی اکبر غفاری، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ چهارم، ۱۴۱۷ق، ج۵، ص۱۵۱.</ref>
*اراده ها را از شنيدن اندرز ناشنوا ساخته، ديگر نصيحت و خيرخواهي در آنها اثر نمي كند.<ref>علامه مجلسی، محمدباقر؛ بحارالانوار، المکتبه الإسلامیه، 1389ق، ج77، ص182، ح10.</ref>
+
*اراده ها را از شنیدن اندرز ناشنوا ساخته، دیگر نصیحت و خیرخواهی در آنها اثر نمی کند.<ref>علامه مجلسی، بحارالانوار، المکتبه الإسلامیه، ۱۳۸۹ق، ج۷۷، ص۱۸۲، ح۱۰.</ref>
*تباهي [[نفس]] و جلب ضرر و زيان.<ref>قال علي علیه السلام: «كثرة الأكل والنوم تفسدان النفس، و تجلبان الضرة». ـ عبدالواحد آمدي؛ غررالحكم و دررالكلم، ترجمه محمدعلي انصاري، تصحيح مهدي انصاري قمي، نشر مؤسسه انتشاراتي امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، 1384ش، ح7034.</ref>
+
*تباهی [[نفس]] و جلب ضرر و زیان.<ref>قال علی علیه السلام: «کثرة الأکل والنوم تفسدان النفس، و تجلبان الضرة». ـ عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ش، ح۷۰۳۴.</ref>
*سرپوش گذاشتن بر روي تيزهوشي كه ناداني را به همراه دارد: [[امام علی]] علیه السلام مي فرمايد: پرخوري حجاب و پرده تيزهوشي است.<ref>همان، ح695.</ref>
+
*سرپوش گذاشتن بر روی تیزهوشی که نادانی را به همراه دارد: [[امام علی]] علیه السلام می فرماید: پرخوری حجاب و پرده تیزهوشی است.<ref>همان، ح۶۹۵.</ref>
*آشفتگي در خواب: كه بنا به فرمايش امام علی علیه السلام: هر كسي همدم پرخوري شود خوابهايش آشفته مي شود.<ref>همان، ح2638.</ref> چرا كه به تجربه رسيده است كه وقتي شكم پر از غذا شد فكر كار نمي كند و خواب بر او مسلط مي شود، دل و مغز ميدان خيالات و اوهام مي گردد و در نتيجه خوابهاي وحشتناك و آشفته مي بينند.<ref>خليلي، محمدعلي؛ طب الصادق، نصيرالدين امير صادقي، انتشارات عطائي، 1370ش، چاپ 12، ص142.</ref>
+
*آشفتگی در خواب: که بنا به فرمایش امام علی علیه السلام: هر کسی همدم پرخوری شود خوابهایش آشفته می شود.<ref>همان، ح۲۶۳۸.</ref> چرا که به تجربه رسیده است که وقتی شکم پر از غذا شد فکر کار نمی کند و خواب بر او مسلط می شود، دل و مغز میدان خیالات و اوهام می گردد و در نتیجه خوابهای وحشتناک و آشفته می بینند.<ref>محمدعلی خلیلی، طب الصادق، نصیرالدین امیر صادقی، انتشارات عطائی، ۱۳۷۰ش، چاپ ۱۲، ص۱۴۲.</ref>
*ظلمت دل: كه اگر شكم (حتی) از مباح پر شود دل از يافتن راه درست كور مي گردد.<ref>عبدالواحد آمدي؛ غررالحكم و دررالكلم، ترجمه محمدعلي انصاري، تصحيح مهدي انصاري قمي، نشر مؤسسه انتشاراتي امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، 1384 ش، ح4128.</ref> اهمیت مسأله تا به آن اندازه است که در [[تورات]] آمده: «خدا عالِم فربه را دشمن دارد».<ref>فیض کاشانی، ملا محسن؛ المحجه البیضاء، تصحیح و تعلیق علی اکبر غفاری، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ چهارم، 1417ق، ج5، ص148.</ref> زيرا چاقی معمولاً دلالت بر [[غفلت]] و پرخورى مى‌كند.
+
*ظلمت دل: که اگر شکم (حتی) از مباح پر شود دل از یافتن راه درست کور می گردد.<ref>عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ ش، ح۴۱۲۸.</ref> اهمیت مسأله تا به آن اندازه است که در [[تورات]] آمده: «خدا عالِم فربه را دشمن دارد».<ref>فیض کاشانی، المحجه البیضاء، تصحیح و تعلیق علی اکبر غفاری، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ چهارم، ۱۴۱۷ق، ج۵، ص۱۴۸.</ref> زیرا چاقی معمولاً دلالت بر [[غفلت]] و پرخورى مى‌کند.
  
===آثار اجتماعی ===
+
===آثار اجتماعی===
  
پرخوردي باعث دو چيز مى‌شود: يكى [[قساوت قلب]] و ديگرى هيجان [[شهوت رانی|شهوت]].<ref>منسوب به امام صادق علیه السلام؛ مصباح الشریعه، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، 1400ق، ص 77، باب 34؛ ملکی تبریزی، میرزا جوادآقا؛ اسرارالصلاه، مترجم رضا رجب زاده، انتشارات پیام آزادی، چاپ هشتم، 1378 ش، ص228.</ref> زيرا به دنبال آن شهوت جنسی به هيجان آمده باعث روى آوردن به آميزش هاى بسيار مى‌گردد و اين دو شهوت (شهوت شکم و شهوت جنسی) ميل و رغبت به [[جاه طلبی|جاه طلبى]] و مال جوئى را افزون مى‌كند تا به خوراك و آميزش بيشتر دست يابد و در پی آن انواع بيماري هاى روانى در اجتماع از [[حسد]] و هم چشمى و [[ریا]] و تفاخر و [[عجب]] و [[كبر]] پديد مى‌آيد، كه اينان نيز به نوبه خود آبستن [[کینه|كينه]] و دشمنى در جامعه هستند و اين همه، آدمى را به انجام [[گناهان]] و ستم و تجاوز و منكرات و فحشاء مى‌كشاند كه ادامه آن جامعه را به سراشيبي سقوط و انحلال سوق داده، اجتماعي را پايه ريزي مي كند كه قانون جنگل در آن حكمفرما مي باشد.<ref>مجتبوی، سید جلال الدین؛ علم اخلاق اسلامی (جامع السعادات)، انتشارات حکمت، چاپ چهارم، 1377ش، ج3، ص13؛ نراقی، ملااحمد؛معراج السعاده، انتشارات هجرت، چاپ پنجم، 1377ش، ص313.</ref>
+
پرخوردی باعث دو چیز مى‌شود: یکى [[قساوت قلب]] و دیگرى هیجان [[شهوت رانی|شهوت]].<ref>منسوب به امام صادق علیه السلام؛ مصباح الشریعه، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، ۱۴۰۰ق، ص ۷۷، باب ۳۴؛ ملکی تبریزی، میرزا جوادآقا؛ اسرارالصلاه، مترجم رضا رجب زاده، انتشارات پیام آزادی، چاپ هشتم، ۱۳۷۸ ش، ص۲۲۸.</ref> زیرا به دنبال آن شهوت جنسی به هیجان آمده باعث روى آوردن به آمیزش هاى بسیار مى‌گردد و این دو شهوت (شهوت شکم و شهوت جنسی) میل و رغبت به [[جاه طلبی|جاه طلبى]] و مال جوئى را افزون مى‌کند تا به خوراک و آمیزش بیشتر دست یابد و در پی آن انواع بیماری هاى روانى در اجتماع از [[حسد]] و هم چشمى و [[ریا]] و تفاخر و [[عجب]] و [[کبر]] پدید مى‌آید، که اینان نیز به نوبه خود آبستن [[کینه|کینه]] و دشمنى در جامعه هستند و این همه، آدمى را به انجام [[گناهان]] و ستم و تجاوز و منکرات و فحشاء مى‌کشاند که ادامه آن جامعه را به سراشیبی سقوط و انحلال سوق داده، اجتماعی را پایه ریزی می کند که قانون جنگل در آن حکمفرما می باشد.<ref>سید جلال الدین مجتبوی، علم اخلاق اسلامی (جامع السعادات)، انتشارات حکمت، چاپ چهارم، ۱۳۷۷ش، ج۳، ص۱۳؛ نراقی، ملااحمد؛معراج السعاده، انتشارات هجرت، چاپ پنجم، ۱۳۷۷ش، ص۳۱۳.</ref>
  
 
==درمان پرخوری==
 
==درمان پرخوری==
  
با توجه به معايبي كه براي اين خصلت ناروا بيان شد، پس بر شكم پرستان لازم است كه درصدد علاج خود برآيند و [[آیه|آيات]] و رواياتي كه در مذمت پرخورى و فوايد [[گرسنگی|گرسنگى]] رسيده ملاحظه كنند. باید سيره و روش زندگاني انبياء مرسلين و [[ائمه]] دين و علماء و دانشمندان بزرگ و عرفای ره يافته را مطالعه و جستجو كنند و ببينند هر كس كه به جائي و مقامي معنوي رسيده و مرتبه‌اى يافته، بدون گرسنگى نبوده است و در مقام مقايسه باشند كه آيا خود را شبيه [[ملائكه]] آسمانها كردن بهتر است يا همخواني و همنوائي كردن با حيوانات؟ زیرا ملائكه بي نياز از غذا هستند در حالي كه پرخوري روش چهار پايان است كه به غير از شكم، چيزى نمي دانند. باید ببينند چه فضيلت است در اين كه هر لحظه شكم را پر كنند و در مستراح تردد نموده آن را خالى نمايند و باز پر سازند و شب و روز خود را كه مايه تحصيل سعادت ابدي است به آن صرف كنند.
+
با توجه به معایبی که برای این خصلت ناروا بیان شد، پس بر شکم پرستان لازم است که درصدد علاج خود برآیند و [[آیه|آیات]] و روایاتی که در مذمت پرخورى و فواید [[گرسنگی|گرسنگى]] رسیده ملاحظه کنند. باید سیره و روش زندگانی انبیاء مرسلین و [[ائمه]] دین و علماء و دانشمندان بزرگ و عرفای ره یافته را مطالعه و جستجو کنند و ببینند هر کس که به جائی و مقامی معنوی رسیده و مرتبه‌اى یافته، بدون گرسنگى نبوده است و در مقام مقایسه باشند که آیا خود را شبیه [[ملائکه]] آسمانها کردن بهتر است یا همخوانی و همنوائی کردن با حیوانات؟ زیرا ملائکه بی نیاز از غذا هستند در حالی که پرخوری روش چهار پایان است که به غیر از شکم، چیزى نمی دانند. باید ببینند چه فضیلت است در این که هر لحظه شکم را پر کنند و در مستراح تردد نموده آن را خالى نمایند و باز پر سازند و شب و روز خود را که مایه تحصیل سعادت ابدی است به آن صرف کنند.
  
همچنين [[دعا]] خواندن قبل از غذا و با حالت آرامش غذا خوردن سهم بسزايي در كاهش غذا دارد؛ زيرا در حالت عصبانيت و ناهماهنگي روحي، شخص براي تسلي و آرامش خاطر خود و خالي كردن عقده و بدون اين كه متوجه باشد به پرخوري مبتلا مي شود. علاوه بر اين كه موجب سوء هاضمه و اختلالات گوارشي مي شود.
+
همچنین [[دعا]] خواندن قبل از غذا و با حالت آرامش غذا خوردن سهم بسزایی در کاهش غذا دارد؛ زیرا در حالت عصبانیت و ناهماهنگی روحی، شخص برای تسلی و آرامش خاطر خود و خالی کردن عقده و بدون این که متوجه باشد به پرخوری مبتلا می شود. علاوه بر این که موجب سوء هاضمه و اختلالات گوارشی می شود.
  
مشخص كردن ميزاني از غذا قبل از شروع آن و كاهش مقدار آن در طول دوره نسبتاً دراز و به آرامي، از جمله راهكارهاي ديگري است كه مي تواند در كاهش مقدار غذا سهيم باشد. علاوه بر اينها خوب جويدن غذا، هم موجب سير شدن شخص مي شود و هم كار گوارش بدن را آسان و سريع مي كند.
+
مشخص کردن میزانی از غذا قبل از شروع آن و کاهش مقدار آن در طول دوره نسبتاً دراز و به آرامی، از جمله راهکارهای دیگری است که می تواند در کاهش مقدار غذا سهیم باشد. علاوه بر اینها خوب جویدن غذا، هم موجب سیر شدن شخص می شود و هم کار گوارش بدن را آسان و سریع می کند.
  
در ضمنِ طي اين مراحل نيز، خويشتن را از زياده روي در خوردن نگاه دارد مخصوصا قبل از سير شدن دست از غذا بکشد تا اعتدال و ميانه‌روى در او عادت و نهادينه شود.<ref>نراقی، ملااحمد؛ معراج السعاده، انتشارات هجرت، چاپ پنجم، 1377ش، ص314.</ref>
+
در ضمنِ طی این مراحل نیز، خویشتن را از زیاده روی در خوردن نگاه دارد مخصوصا قبل از سیر شدن دست از غذا بکشد تا اعتدال و میانه‌روى در او عادت و نهادینه شود.<ref>ملااحمد نراقی، معراج السعاده، انتشارات هجرت، چاپ پنجم، ۱۳۷۷ش، ص۳۱۴.</ref>
 
 
خلاصه اين كه در باب تغذيه ملاك اين است كه انسان تا به چيزى - چه خوردنى و چه نوشيدنى - ميل و اشتهاء پيدا نكند آن را مصرف نكند و هنگامى كه به چيزى اشتهاء پيدا كرد يعنى گرسنه يا تشنه شد از خوردن و نوشيدن خوددارى نكند، اما باید به اندازه اي مصرف كند كه سنگيني معده را احساس نكند و قبل از سير شدن دست از غذا بکشد.
 
  
 +
خلاصه این که در باب تغذیه ملاک این است که انسان تا به چیزى - چه خوردنى و چه نوشیدنى - میل و اشتهاء پیدا نکند آن را مصرف نکند و هنگامى که به چیزى اشتهاء پیدا کرد یعنى گرسنه یا تشنه شد از خوردن و نوشیدن خوددارى نکند، اما باید به اندازه ای مصرف کند که سنگینی معده را احساس نکند و قبل از سیر شدن دست از غذا بکشد.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
 
 
==منابع==
 
==منابع==
 
+
*"پرخوری"، [http://www.pajoohe.ir دانشنامه پژوهه]، اصغر صفرزاده، تاریخ بازیابی: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۱.
* "پرخوری"، [http://www.pajoohe.ir دانشنامه پژوهه]، اصغر صفرزاده، تاریخ بازیابی: 9 اردیبهشت 1391.
 
 
 
 
[[رده:اخلاق فردی]]
 
[[رده:اخلاق فردی]]
 
[[رده:صفات ناپسند]]
 
[[رده:صفات ناپسند]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۰۵


این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از پایگاه های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


بدن برای سلامتی و نشاط خود به غذا نیاز دارد، اما پرخوری و شکم‌بارگی، ضد آن را نتیجه می دهد. پرخوری چه از نظر پزشکی و چه از نظر تعالیم اسلامی مضرّ و ناپسند است، و یکی از مهمترین عواملی است که مانع رشد فکری و ارتقاء روحی انسان می گردد.

معیار غذا خوردن

بر اساس فرمایشات معصومین و افراد اهل فن، باید قبل از سیری دست از غذا کشید. بر اساس این مبنا کسی که از این محدوده تجاوز کند، مرتکب پرخوری شده است و محدوده آن چنین است که معده را سه قسمت کنید: قسمتی برای غذا، ثلثی برای نوشیدن و ثلثی دیگر را برای نفس کشیدن.[۱] رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «لیس لابن آدم بدّ من أکلة یقیم بها صلبه، فإذا أکل أحدکم طعاماً، فلیجعل ثلث بطنه للطعام، و ثلث بطنه للشراب و ثلثه للنفس...»؛ انسان ناچار باید غذا بخورد تا سرپا باشد، پس هنگامى که شخصى غذا مى خورد یک سوم شکم را براى غذا در نظر بگیرد ویک سوم آنرا براى آشامیدنیها نگهدارد و یک سوم آنرا هم براى نفس کشیدن خالى بگذارد.

در کتاب مصباح الشریعة از امام صادق علیه السلام روایت شده است: «خوردن تنها به چهار صورت پسندیده است. ضرورت، عُدّه، فتوح و قوت. خوردن به صورت ضرورت مخصوص برگزیدگان و عُدّه شیوه پرهیزکارانى است که امور مردم را به عهده دارند و فتوح روش متوکلین و قوت براى مؤمنین است».[۲]

مرحوم علامه مجلسى در شرح حدیث فوق مى‌فرماید: ممکن است منظور از ضرورت آن باشد که در مواد غذایى جز به هنگام ناچارى تصرف نکند و این طریقه برگزیدگان است؛ و مراد از عدّه این است که غذا را براى فقراء و ضعفاء ذخیره کند و این شأن گردانندگان امور خلق است که تقوى پیشه گرفته اند، زیرا آنان خیانت نمى‌کنند و آن را در موارد خود مصرف مى‌کنند؛ و فتوح آن است که چیزى را ذخیره نکند و منتظر باشد تا خدا چه مى‌رساند آنگاه کم یا زیاد آن را مصرف کند و این رسم متوکلین است؛ و منظور از قوت آن است که به اندازه مصرف یکسالش ذخیره کند؛ زیرا این مقدار ذخیره براى مؤمن جایز است.[۳]

آثار پرخوری

آثار ظاهری و جسمی

طبع انسان همیشه خواهان سیری کامل است. از این رو شرع مقدس در مدح گرسنگی و کم خوری بسیار مبالغه کرده است تا میل پرخوری طبع انسان و منع شرعی با هم تلاقی کرده و از برخورد آنها اعتدال حاصل شود.

می توان گفت که سبب تمام امراض غیر از تب،[۴] پرخوری و ایجاد زائده هایی از اخلاط است که در اثر پرخوری در معده و رگها پیدا می شود. و سیری است که بیماری ها را زیاد کرده[۵] انسان را بدبو می کند.[۶] و معلوم است که مرض انسان را به انواع درمان چون رگ زدن و حجامت و دکتر و دارو و صرف هزینه هایی در این راه محتاج می کند.

همانطور که دکتر لیندمر می گوید: یک سوم آنچه را می خورید به شما سود می رساند دو سوم دیگر معاش و خرجی پزشک را تأمین می کند.[۷] پس از بهبودی هم برای جبران آنها غالبا دچار خستگی می شود.[۸]

به علت محدود بودن شیره هاضمه از لحاظ کمیت و کیفیت و قدرت اثر، پرخوری نه تنها موجب اختلال در عمل هضم و یا ناقص ماندن آن می شود، بلکه منجر به عدم هضم کامل و باقیماندن مقادیری از مواد غذائی اضافی در روده ها می گردد که این مواد غذایی نیمه هضم شده و یا هضم نشده مسیر تخمیرات میکروبی روده ای را تغییر داده و در اثر تخمیر غیرطبیعی، تجزیه شده و به مواد سمی تبدیل می گردد.

همچنین پرخوری یکی از علل عمده یبوست (که می توان آن را مادر امراض دانست) معرفی شده است. به طور کلی در نتیجه پرخوری به علت این که همواره مقادیر زیادی از مواد غذائی در معده و روده انباشته می شود، لذا برای هضم آنها کار معده و روده سنگین تر و طولانی تر است و طبعاً مدت های طولانی جریان خون متوجه ناحیه شکم شده، به همان نسبت در سایر اعضاء نیز به علت کم خونی عارضی، فعالیت عضو رو به کاهش می رود که مغز و مراکز مغزی از مهمترین و حساسترین اعضاء بدن در مقابل این تغییرات بوده و طبعاً بیشتر و جلوتر از تمام اعضاء از این کم خونی متأثر می شوند و در نتیجه از فعالیت مغزی کاسته شده و تفکر و تعقل قهراً رو به نقصان رفته و حتی در آن وقفه ایجاد می شود.[۹] حال به روشنی فرمایش امیرالمؤمنین واضح و آشکار می شود که پرخوری را پرده و حجاب تیزهوشی می شمارند.

آثار باطنی و معنوی

در روایات معصومین علیهم السلام آثار زیادی بر پرخوری مترتب دانسته اند که فهرست وار به تعدادی از آنها اشاره می کنیم:

  • تباهی پاکدامنی: امام علی علیه السلام می فرماید: پرخوری بد همدمی برای پاکدامنی است.[۱۰]
  • طغیان و سرکشی در بارگاه الهی: روایتی از امام باقر علیه السلام هست که می فرماید: شکم چون پر شود طغیان و سرکشی می کند.[۱۱]
  • مبغوض ترین حالات مؤمن هنگام پرخوری است.[۱۲]
  • میراندن قلب: چرا که قلوب مانند کشتزار هستند که با فراوانی خوراک و آشامیدن می میرند.[۱۳]
  • کند و تنبل شدن بدن در فرمانبرداری از خدا.[۱۴] لقمان حکیم نیز در ضمن وصایای خود به پسر خویش چنین وصیت می کند: «اى فرزند چون معده پر شود قوه فکر مى‌خوابد و حکمت و دانائى گنگ مى‌شود و اعضاء و جوارح از عبادت باز مى‌ایستد».[۱۵]
  • اراده ها را از شنیدن اندرز ناشنوا ساخته، دیگر نصیحت و خیرخواهی در آنها اثر نمی کند.[۱۶]
  • تباهی نفس و جلب ضرر و زیان.[۱۷]
  • سرپوش گذاشتن بر روی تیزهوشی که نادانی را به همراه دارد: امام علی علیه السلام می فرماید: پرخوری حجاب و پرده تیزهوشی است.[۱۸]
  • آشفتگی در خواب: که بنا به فرمایش امام علی علیه السلام: هر کسی همدم پرخوری شود خوابهایش آشفته می شود.[۱۹] چرا که به تجربه رسیده است که وقتی شکم پر از غذا شد فکر کار نمی کند و خواب بر او مسلط می شود، دل و مغز میدان خیالات و اوهام می گردد و در نتیجه خوابهای وحشتناک و آشفته می بینند.[۲۰]
  • ظلمت دل: که اگر شکم (حتی) از مباح پر شود دل از یافتن راه درست کور می گردد.[۲۱] اهمیت مسأله تا به آن اندازه است که در تورات آمده: «خدا عالِم فربه را دشمن دارد».[۲۲] زیرا چاقی معمولاً دلالت بر غفلت و پرخورى مى‌کند.

آثار اجتماعی

پرخوردی باعث دو چیز مى‌شود: یکى قساوت قلب و دیگرى هیجان شهوت.[۲۳] زیرا به دنبال آن شهوت جنسی به هیجان آمده باعث روى آوردن به آمیزش هاى بسیار مى‌گردد و این دو شهوت (شهوت شکم و شهوت جنسی) میل و رغبت به جاه طلبى و مال جوئى را افزون مى‌کند تا به خوراک و آمیزش بیشتر دست یابد و در پی آن انواع بیماری هاى روانى در اجتماع از حسد و هم چشمى و ریا و تفاخر و عجب و کبر پدید مى‌آید، که اینان نیز به نوبه خود آبستن کینه و دشمنى در جامعه هستند و این همه، آدمى را به انجام گناهان و ستم و تجاوز و منکرات و فحشاء مى‌کشاند که ادامه آن جامعه را به سراشیبی سقوط و انحلال سوق داده، اجتماعی را پایه ریزی می کند که قانون جنگل در آن حکمفرما می باشد.[۲۴]

درمان پرخوری

با توجه به معایبی که برای این خصلت ناروا بیان شد، پس بر شکم پرستان لازم است که درصدد علاج خود برآیند و آیات و روایاتی که در مذمت پرخورى و فواید گرسنگى رسیده ملاحظه کنند. باید سیره و روش زندگانی انبیاء مرسلین و ائمه دین و علماء و دانشمندان بزرگ و عرفای ره یافته را مطالعه و جستجو کنند و ببینند هر کس که به جائی و مقامی معنوی رسیده و مرتبه‌اى یافته، بدون گرسنگى نبوده است و در مقام مقایسه باشند که آیا خود را شبیه ملائکه آسمانها کردن بهتر است یا همخوانی و همنوائی کردن با حیوانات؟ زیرا ملائکه بی نیاز از غذا هستند در حالی که پرخوری روش چهار پایان است که به غیر از شکم، چیزى نمی دانند. باید ببینند چه فضیلت است در این که هر لحظه شکم را پر کنند و در مستراح تردد نموده آن را خالى نمایند و باز پر سازند و شب و روز خود را که مایه تحصیل سعادت ابدی است به آن صرف کنند.

همچنین دعا خواندن قبل از غذا و با حالت آرامش غذا خوردن سهم بسزایی در کاهش غذا دارد؛ زیرا در حالت عصبانیت و ناهماهنگی روحی، شخص برای تسلی و آرامش خاطر خود و خالی کردن عقده و بدون این که متوجه باشد به پرخوری مبتلا می شود. علاوه بر این که موجب سوء هاضمه و اختلالات گوارشی می شود.

مشخص کردن میزانی از غذا قبل از شروع آن و کاهش مقدار آن در طول دوره نسبتاً دراز و به آرامی، از جمله راهکارهای دیگری است که می تواند در کاهش مقدار غذا سهیم باشد. علاوه بر اینها خوب جویدن غذا، هم موجب سیر شدن شخص می شود و هم کار گوارش بدن را آسان و سریع می کند.

در ضمنِ طی این مراحل نیز، خویشتن را از زیاده روی در خوردن نگاه دارد مخصوصا قبل از سیر شدن دست از غذا بکشد تا اعتدال و میانه‌روى در او عادت و نهادینه شود.[۲۵]

خلاصه این که در باب تغذیه ملاک این است که انسان تا به چیزى - چه خوردنى و چه نوشیدنى - میل و اشتهاء پیدا نکند آن را مصرف نکند و هنگامى که به چیزى اشتهاء پیدا کرد یعنى گرسنه یا تشنه شد از خوردن و نوشیدن خوددارى نکند، اما باید به اندازه ای مصرف کند که سنگینی معده را احساس نکند و قبل از سیر شدن دست از غذا بکشد.

پانویس

  1. کلینی، کافی، تصحیح و تحقیق علی اکبر غفاری، مؤسسه دارالکتب الإسلامیه، ۱۳۷۷ ق، ج۶، ص۲۶۹، حدیث ۴.
  2. منسوب به امام صادق علیه السلام؛ مصباح الشریعه، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، ۱۴۰۰ق، ص۷۸.
  3. سید محمدرضا جباران، ترجمه اخلاق، انتشارت هجرت، چاپ چهارم، ۱۳۷۸ ش، ج۱، ص۲۱۷.
  4. امام صادق علیه السلام: «هر دردی از تخمه و پرخوری پدید می آید مگر تب که ناگهان می رسد». علامه مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، مؤسسه الوفاء، بیروت، ج۶۶، ص۳۳۷، ح۳۳.
  5. امام علی علیه السلام می فرماید: «الشبع یکثر الأدواء» عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ ش، ح ۹۴۵.
  6. قال علی علیه السلام: «کثرة الأکل تذفر»، همان، ح۷۰۳۵.
  7. محمدعلی خلیلی، طب الصادق، نصیرالدین امیر صادقی، انتشارات عطائی، ۱۳۷۰ ش، چاپ ۱۲، ص۱۴۲.
  8. سید محمدرضا جباران، ترجمه اخلاق، انتشارت هجرت، چاپ چهارم، ۱۳۷۸ ش، جلد ۱، ص ۲۱۴.
  9. احمد صبور اردوبادی، راههای مبارزه با سموم میکروبی روده ها (در غرب و اسلام)، دانشگاه آذر آبادگان، چاپ اول،۱۳۵۴ش، صص۲۱۴ ـ۲۱۸.
  10. عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ ش، ح۴۳۹۷.
  11. علامه مجلسی، بحارالأنوار، المکتبه الإسلامیه، ۱۳۸۹ق، ج۶۶، ص۳۳۶، ح۲۳.
  12. همان، ج۶۶، ص۳۳۳، ح۱۴.
  13. قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «لاتمیتوا القلوب بکثرة الطعام والشراب، فإن القلوب تموت کالزرع إذا کثر علیها». همان، ج ۶۶، ص۳۳۱، ح۷.
  14. همان، ج۷۷، ص۱۸۲، ح۱۰ و ج۱۰۳، ص۲۷، ح۴۰: قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «ایاکم و فضول المطعم، فإنه یسم القلب بالقسوة، و یبطئ بالجوارح عن الطاعة، و یصم الهمم عن سماع الموعظة».
  15. فیض کاشانی، ملا محسن؛ المحجه البیضاء، تصحیح و تعلیق علی اکبر غفاری، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ چهارم، ۱۴۱۷ق، ج۵، ص۱۵۱.
  16. علامه مجلسی، بحارالانوار، المکتبه الإسلامیه، ۱۳۸۹ق، ج۷۷، ص۱۸۲، ح۱۰.
  17. قال علی علیه السلام: «کثرة الأکل والنوم تفسدان النفس، و تجلبان الضرة». ـ عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ش، ح۷۰۳۴.
  18. همان، ح۶۹۵.
  19. همان، ح۲۶۳۸.
  20. محمدعلی خلیلی، طب الصادق، نصیرالدین امیر صادقی، انتشارات عطائی، ۱۳۷۰ش، چاپ ۱۲، ص۱۴۲.
  21. عبدالواحد آمدی؛ غررالحکم و دررالکلم، ترجمه محمدعلی انصاری، تصحیح مهدی انصاری قمی، نشر مؤسسه انتشاراتی امام عصر علیه السلام، چاپ دوم، ۱۳۸۴ ش، ح۴۱۲۸.
  22. فیض کاشانی، المحجه البیضاء، تصحیح و تعلیق علی اکبر غفاری، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ چهارم، ۱۴۱۷ق، ج۵، ص۱۴۸.
  23. منسوب به امام صادق علیه السلام؛ مصباح الشریعه، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، ۱۴۰۰ق، ص ۷۷، باب ۳۴؛ ملکی تبریزی، میرزا جوادآقا؛ اسرارالصلاه، مترجم رضا رجب زاده، انتشارات پیام آزادی، چاپ هشتم، ۱۳۷۸ ش، ص۲۲۸.
  24. سید جلال الدین مجتبوی، علم اخلاق اسلامی (جامع السعادات)، انتشارات حکمت، چاپ چهارم، ۱۳۷۷ش، ج۳، ص۱۳؛ نراقی، ملااحمد؛معراج السعاده، انتشارات هجرت، چاپ پنجم، ۱۳۷۷ش، ص۳۱۳.
  25. ملااحمد نراقی، معراج السعاده، انتشارات هجرت، چاپ پنجم، ۱۳۷۷ش، ص۳۱۴.

منابع