تاریخ مولد العلماء و وفیاتهم (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « بندانگشتی|تاريخ مولد العلماء و وفياتهم == معرفی اجمالی == '''...» ایجاد کرد)
 
 
(۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab182.jpg|بندانگشتی|تاريخ مولد العلماء و وفياتهم]]
+
[[پرونده:Ketab182.jpg|250px|بندانگشتی|]]
 +
'''«تاریخ مولد العلماء و وفیاتهم»'''، اثر محمد بن عبدالله زبر ربعی دمشقی (م، ۳۷۹ ق)، کتابی است پیرامون تاریخ ولادت و وفات مشاهیر و علما، از هجرت [[پیامبر اسلام|پیامبر اکرم]] (صلی الله علیه وآله) تا سال ۳۳۸ قمری، که به زبان عربی و در قرن چهارم هجری نوشته شده است.
  
  
== معرفی اجمالی ==
+
== محتوای کتاب ==
'''تاریخ مولد العلماء و وفیاتهم'''، اثر ابوسلیمان محمد بن عبدالله احمد بن زبر ربعی دمشقی، کتابی است پیرامون تاریخ ولادت و وفات مشاهیر و علما، از هجرت پیامبر(ص) تا سال 338ق، که به زبان عربی و در قرن چهارم هجری نوشته شده است.
+
کتاب با دو مقدمه از محقق و نویسنده آغاز شده و مطالب در دو جلد و بر اساس تاریخ وفات اشخاص، به صورت سال‌شمار، از سال اول هجری آغاز و تا سال ۳۳۸ قمری عرضه شده است. نویسنده در مقدمه کتاب، ضمن اشاره به موضوع آن، به ذکر مصادر کتاب و اسانید مربوط به آن، پرداخته است.
  
در بیان اهمیت اثر حاضر، باید به این نکته اشاره نمود که این کتاب، دومین اثری است که در موضوع وفیات، تدوین شده و مصدر اساسی و مهمی برای کتبی است که پس از خود، نوشته شده است. از جمله [[خطیب بغدادی، احمد بن علی|خطیب بغدادی]] در تاریخ خود، در بیش از شانزده موضع از اثر حاضر استفاده کرده است. همچنین حافظ [[ابن عساکر، علی بن حسن|ابن عساکر]] در «[[تاریخ مدینة دمشق|تاریخ دمشق]]»، 423 نص از آن نقل نموده است. ابن خلکان در «وفیات الأعیان»، ذهبی در «سیر أعلام النبلاء» و «تاریخ الإسلام» و... نیز از آن به عنوان منبعی معتبر، استفاده کرده‌اند.<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص40-42</ref>
+
اولین تاریخ وفات ذکرشده، مربوط به [[اسعد بن زراره|اسعد بن زرارة]] می‌باشد که در [[ماه شوال|شوال]] سال اول هجری وفات یافت و در [[بقیع]] مدفون گردید. [[نعمان بن بشیر]] نیز اولین مولود مذکور در کتاب می‌باشد که در سال دوم هجری به دنیا آمده و اولین مولود از [[انصار]] در [[ماه جمادی الاول|جمادی الاولی]] آن سال می‌باشد.
  
== ساختار ==
+
از دیگر مطالب مذکور در کتاب، می‌توان به قتل خلاد بن سوید، وفات سعد بن معاذ و قتل خبیب بن عدی در سال پنجم هجری، قتل محرز بن نضله اسدی و هشام بن صبابه در سال ششم، وفات زینب دختر [[پیامبر اسلام|پیامبر اکرم]](ص) و شهادت [[جعفر طیار|جعفر بن ابیطالب]] در سال هشتم، قتل عروة بن مسعود ثقفی و وفات ام کلثوم دختر پیامبر(ص) و مرگ عبدالله ذوالبجادین در سال نهم هجری و... اشاره کرد.
کتاب با دو مقدمه از محقق و نویسنده آغاز شده و مطالب در دو جلد و بر اساس تاریخ وفات اشخاص، به صورت سال شمار، از سال اول هجری آغاز و تا سال 338ق عرضه شده است.
 
  
منابعی که نویسنده در تدوین کتاب خویش مورد استفاده قرار داده، عبارتند از: علی بن محمد مداینی (176 نص)؛ عمرو بن علی (160 نص)؛ هیثم بن عدی (140 نص)؛ ابوموسی محمد بن مثنی (117 نص)؛ [[واقدی، محمد بن عمر|واقدی]] (105 نص)؛ ابونعیم فضل بن دکین (82 نص)؛ ابوزرعه دمشقی (74 نص)؛ محمد بن عبدالله بن نمیر (60 نص)؛ یحیی بن معین (44 نص)؛ [[ابن حنبل، احمد بن محمد|احمد بن حنبل]] (26 نص)؛ سعید بن اسد (16 نص) و لیث بن سعد (12 نص).<ref>ر.ک: همان، ص47</ref>
+
==منابع کتاب==
 +
منابعی که نویسنده در تدوین کتاب خویش مورد استفاده قرار داده، عبارتند از:  
  
== گزارش محتوا ==
+
علی بن محمد مداینی (۱۷۶ نص)؛ عمرو بن علی (۱۶۰ نص)؛ هیثم بن عدی (۱۴۰ نص)؛ ابوموسی محمد بن مثنی (۱۱۷ نص)؛ [[محمد بن عمر واقدی]] (۱۰۵ نص)؛ ابونعیم فضل بن دکین (۸۲ نص)؛ ابوزرعه دمشقی (۷۴ نص)؛ محمد بن عبدالله بن نمیر (۶۰ نص)؛ یحیی بن معین (۴۴ نص)؛ [[احمد بن حنبل]] (۲۶ نص)؛ سعید بن اسد (۱۶ نص) و لیث بن سعد (۱۲ نص).
مقدمه مفصل محقق، دارای دو فصل می‌باشد. فصل نخست، در هفت مبحث، به زندگی نامه نویسنده اختصاص یافته و اطلاعاتی پیرامون اسم، نسب و زمان ولادت، چگونگی رشد و پرورش، شیوخ، سفرهای علمی، نبوغ، توثیق و ستایش علما نسبت به او، شاگردان، تألیفات و تاریخ وفات وی، در آن ارائه گردیده است.<ref>ر.ک: همان، ص11-30</ref>
 
  
فصل دوم، مشتمل بر مباحث مطالعاتی در مورد کتاب بوده و ضمن معرفی موضوع آن، به بیان جایگاه و اهمیت کتاب، روش نویسنده در نگارش تاریخ، مصادر و منابع مورد استفاده وی، توثیق نسبت کتاب به مؤلف، وصف نسخ خطی و اقدامات تحقیقی صورت گرفته در آن، پرداخته شده است.<ref>ر.ک: همان، ص33-55</ref>
+
==اهمیت کتاب==
 +
در بیان اهمیت اثر حاضر، باید به این نکته اشاره نمود که این کتاب، دومین اثری است که در موضوع وفیات، تدوین شده و مصدر اساسی و مهمی برای کتبی است که پس از آن، نوشته شده است.  
  
نویسنده در مقدمه کتاب، ضمن اشاره به موضوع آن، به ذکر مصادر کتاب و اسانید مربوط به آن، پرداخته است.<ref>ر.ک: مقدمه نویسنده، همان، ص57-62</ref>
+
از جمله [[خطیب بغدادی]] در تاریخ خود، در بیش از شانزده موضع از اثر حاضر استفاده کرده است. همچنین [[ابن عساکر|حافظ ابن عساکر]] در «[[تاریخ مدینة دمشق (کتاب)|تاریخ دمشق]]»، ۴۲۳ نص از آن نقل نموده است. [[ابن خلکان]] در «[[وفیات الاعیان (کتاب)|وفیات الأعیان]]»، ذهبی در «سیر أعلام النبلاء» و «تاریخ الإسلام» و... نیز از آن به عنوان منبعی معتبر، استفاده کرده‌اند.
  
اولین تاریخ وفات ذکرشده، مربوط به ابوامامه اسعد بن زرارة بن عدس می‌باشد که در شوال سال اول هجری وفات یافت و در بقیع مدفون گردید.<ref>ر.ک: متن کتاب، ج1، ص63</ref>نعمان بن بشیر نیز اولین مولود مذکور در کتاب می‌باشد که در سال دوم هجری به دنیا آمده و اولین مولود از انصار در جمادی الاولی آن سال می‌باشد.<ref>ر.ک: همان، ص64</ref>
+
در ادامه این کتاب، تعدادی ذیل به طور متوالی نوشته شده است که این امر، نشانگر اهمیت و ارزش کتاب می‌باشد. حافظ ابوعبدالعزیز بن احمد کتانی دمشقی (متوفی ۴۶۶ق) ذیلی بر آن نوشته و تا نزدیک وفاتش ادامه داده است. سپس ابومحمد هبةالله بن احمد بن الاکفانی (متوفی ۵۲۴ق) ذیل کوچکی برای کتاب کتانی نوشت که شامل بیست سال؛ یعنی تا سال ۴۸۵ق می‌شد و نامش را «جامع الوفیات» گذاشت.
  
از دیگر مطالب مذکور در کتاب، می‌توان از قتل خلاد بن سوید، وفات سعد بن معاذ و قتل خبیب بن عدی در سال پنجم هجری.<ref>ر.ک: همان، ص77</ref>، قتل محرز بن نضله اسدی و هشام بن صبابه در سال ششم.<ref>ر.ک: همان، ص79</ref>، وفات زینب دختر پیامبر(ص) و شهادت جعفر بن ابیطالب در سال هشتم.<ref>ر.ک: همان، ص81</ref>، قتل عروة بن مسعود ثقفی.<ref>ر.ک: همان، ص83</ref>و وفات ام کلثوم دختر پیامبر(ص) و مرگ عبدالله ذوالبجادین در سال نهم هجری و... نام برد.
+
شرف الدین ابوالحسن علی بن مفضل مقدسی اسکندرانی مالکی (متوفی ۶۱۱ق) ذیلی بر ابن الاکفانی نوشت و آن را تا سال ۵۸۱ق ادامه داد. امام زکی الدین ابومحمد عبدالعظیم بن عبدالقوی منذری (م ۶۵۶) ذیلی بر ابن مفضل نگاشت و تا سال ۶۴۲ق ادامه داده و اسمش را «التکملة لوفیات النقلة» گذاشت. شاگرد ابومحمد منذری با نام عزالدین احمد بن محمد حسینی (متوفی ۶۹۵ق) ذیلی بر کتاب او نوشت و نامش را «صلة التکملة لوفیات النقلة» گذاشت که وفیات میان سال‌های ۶۴۱ق تا ۶۷۵ق را شامل می‌شد.
  
== وضعیت کتاب ==
+
==منابع ==
فهرست مطالب، در انتهای جلد دوم آمده است.
 
  
در پاورقی‌ها علاوه بر ذکر منابع، به توضیح برخی از مطالب متن پرداخته شده است.
+
#بشار عواد معروف، "تاریخ پیدایش علم رجال و تراجم و تواریخ محلی"، ترجمه رسول جعفریان.
  
در ادامه این کتاب، تعدادی ذیل به طور متوالی نوشته شده است که این امر، نشانگر اهمیت و ارزش کتاب می‌باشد. حافظ ابوعبدالعزیز بن احمد کتانی دمشقی (متوفی 466ق) ذیلی بر آن نوشته و تا نزدیک وفاتش ادامه داده است. سپس ابومحمد هبةالله بن احمد بن الاکفانی (متوفی 524ق) ذیل کوچکی برای کتاب کتانی نوشت که شامل بیست سال؛ یعنی تا سال 485ق می‌شد و نامش را «جامع الوفیات» گذاشت.
+
[[رده:کتابهای شخصیت شناسی]]
 
 
شرف الدین ابوالحسن علی بن مفضل مقدسی اسکندرانی مالکی (متوفی 611ق) ذیلی بر ابن الاکفانی نوشت و آن را تا سال 581ق ادامه داد. امام زکی الدین ابومحمد عبدالعظیم بن عبدالقوی منذری (م 656) ذیلی بر ابن مفضل نگاشت و تا سال 642ق ادامه داده و اسمش را «التکملة لوفیات النقلة» گذاشت. شاگرد ابومحمد منذری با نام عزالدین احمد بن محمد حسینی (متوفی 695ق) ذیلی بر کتاب او نوشت و نامش را «صلة التکملة لوفیات النقلة» گذاشت که وفیات میان سال‌های 641ق تا 675ق را شامل می‌شد.<ref>ر.ک: عواد معروف، بشار</ref>
 
 
 
==پانویس ==
 
<references />
 
 
 
== منابع مقاله ==
 
#مقدمه و متن کتاب.
 
#عواد معروف، بشار، «تاریخ پیدایش علم رجال و تراجم و تواریخ محلی»، ترجمه [[جعفریان، رسول|رسول جعفریان]]، برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی)، 26 خرداد 1395، به آدرس:
 
http://www.cgie.org.ir/fa/news/1828
 
 
 
 
 
==منبع==
 
ویکی نور
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۶ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۵۷

Ketab182.jpg

«تاریخ مولد العلماء و وفیاتهم»، اثر محمد بن عبدالله زبر ربعی دمشقی (م، ۳۷۹ ق)، کتابی است پیرامون تاریخ ولادت و وفات مشاهیر و علما، از هجرت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) تا سال ۳۳۸ قمری، که به زبان عربی و در قرن چهارم هجری نوشته شده است.


محتوای کتاب

کتاب با دو مقدمه از محقق و نویسنده آغاز شده و مطالب در دو جلد و بر اساس تاریخ وفات اشخاص، به صورت سال‌شمار، از سال اول هجری آغاز و تا سال ۳۳۸ قمری عرضه شده است. نویسنده در مقدمه کتاب، ضمن اشاره به موضوع آن، به ذکر مصادر کتاب و اسانید مربوط به آن، پرداخته است.

اولین تاریخ وفات ذکرشده، مربوط به اسعد بن زرارة می‌باشد که در شوال سال اول هجری وفات یافت و در بقیع مدفون گردید. نعمان بن بشیر نیز اولین مولود مذکور در کتاب می‌باشد که در سال دوم هجری به دنیا آمده و اولین مولود از انصار در جمادی الاولی آن سال می‌باشد.

از دیگر مطالب مذکور در کتاب، می‌توان به قتل خلاد بن سوید، وفات سعد بن معاذ و قتل خبیب بن عدی در سال پنجم هجری، قتل محرز بن نضله اسدی و هشام بن صبابه در سال ششم، وفات زینب دختر پیامبر اکرم(ص) و شهادت جعفر بن ابیطالب در سال هشتم، قتل عروة بن مسعود ثقفی و وفات ام کلثوم دختر پیامبر(ص) و مرگ عبدالله ذوالبجادین در سال نهم هجری و... اشاره کرد.

منابع کتاب

منابعی که نویسنده در تدوین کتاب خویش مورد استفاده قرار داده، عبارتند از:

علی بن محمد مداینی (۱۷۶ نص)؛ عمرو بن علی (۱۶۰ نص)؛ هیثم بن عدی (۱۴۰ نص)؛ ابوموسی محمد بن مثنی (۱۱۷ نص)؛ محمد بن عمر واقدی (۱۰۵ نص)؛ ابونعیم فضل بن دکین (۸۲ نص)؛ ابوزرعه دمشقی (۷۴ نص)؛ محمد بن عبدالله بن نمیر (۶۰ نص)؛ یحیی بن معین (۴۴ نص)؛ احمد بن حنبل (۲۶ نص)؛ سعید بن اسد (۱۶ نص) و لیث بن سعد (۱۲ نص).

اهمیت کتاب

در بیان اهمیت اثر حاضر، باید به این نکته اشاره نمود که این کتاب، دومین اثری است که در موضوع وفیات، تدوین شده و مصدر اساسی و مهمی برای کتبی است که پس از آن، نوشته شده است.

از جمله خطیب بغدادی در تاریخ خود، در بیش از شانزده موضع از اثر حاضر استفاده کرده است. همچنین حافظ ابن عساکر در «تاریخ دمشق»، ۴۲۳ نص از آن نقل نموده است. ابن خلکان در «وفیات الأعیان»، ذهبی در «سیر أعلام النبلاء» و «تاریخ الإسلام» و... نیز از آن به عنوان منبعی معتبر، استفاده کرده‌اند.

در ادامه این کتاب، تعدادی ذیل به طور متوالی نوشته شده است که این امر، نشانگر اهمیت و ارزش کتاب می‌باشد. حافظ ابوعبدالعزیز بن احمد کتانی دمشقی (متوفی ۴۶۶ق) ذیلی بر آن نوشته و تا نزدیک وفاتش ادامه داده است. سپس ابومحمد هبةالله بن احمد بن الاکفانی (متوفی ۵۲۴ق) ذیل کوچکی برای کتاب کتانی نوشت که شامل بیست سال؛ یعنی تا سال ۴۸۵ق می‌شد و نامش را «جامع الوفیات» گذاشت.

شرف الدین ابوالحسن علی بن مفضل مقدسی اسکندرانی مالکی (متوفی ۶۱۱ق) ذیلی بر ابن الاکفانی نوشت و آن را تا سال ۵۸۱ق ادامه داد. امام زکی الدین ابومحمد عبدالعظیم بن عبدالقوی منذری (م ۶۵۶) ذیلی بر ابن مفضل نگاشت و تا سال ۶۴۲ق ادامه داده و اسمش را «التکملة لوفیات النقلة» گذاشت. شاگرد ابومحمد منذری با نام عزالدین احمد بن محمد حسینی (متوفی ۶۹۵ق) ذیلی بر کتاب او نوشت و نامش را «صلة التکملة لوفیات النقلة» گذاشت که وفیات میان سال‌های ۶۴۱ق تا ۶۷۵ق را شامل می‌شد.

منابع

  1. بشار عواد معروف، "تاریخ پیدایش علم رجال و تراجم و تواریخ محلی"، ترجمه رسول جعفریان.