فوائد الرجالیه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۷ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
==مؤلف==
+
'''الفوائد الرجاليه'''  کتابی است از [[سید محمد مهدی بحرالعلوم|علامه بحرالعلوم]] (م1212 هجری) که به معرفى خاندان های شيعه، راويان احاديث پيامبر(ص) و ائمه(ع) و برخى از فوايد رجالى پرداخته است.
 +
{{مشخصات کتاب
  
مؤلف اين اثر ماندگار, سيد مهدى طباطبايى بروجردى معروف به بحرالعلوم در سال1155ق در كربلا چشم به جهان گشود. در همان شهر علوم و معارف را از پدر دانشمندش, [[سيد مرتضى طباطبايى]] و [[شيخ يوسف بحرانى]], صاحب الحدائق الناظره فرا گرفت. در ادامه تحصيل از محفل علمى علامه وحيد طباطبايى, [[شيخ محمدباقر هزارجريبى]] و [[شيخ مهدى فتونى]] بهره برد. سپس خود به كرسى تدريس تكيه زد<ref>آیینه پژوهش(109) ، دفتر تبلیغات اسلامی [[قم]] ج 1  ص 1 </ref>
+
|عنوان=
  
و امـا ایـنـكـه چـرا بـه او بحرالعلوم گفته اند، مورخین نقل كرده اند كه سید مهدی به عنوان دانـشـجـو بـرای اسـتـفـاده از محضر درس فیلسوف بزرگ، [[میرزا سید محمد مهدی اصفهانی]] به خراسان سفر كرد مدت ۶ سال در آنجا اقامت گزید و بالاترین بهره ها را از استاد خود گرفت میرزا اصفهانی كه از هوش سرشار شاگردش شگفت زده شده بود، روزی در اثنای درس خطاب به او گـفـت: انما انت بحرالعلوم (براستی تو دریای دانشی) و از آن لحظه سید به این لقب مشهور شـد و امـروز خـانـواده بـحـرالـعـلـوم از خـانـواده های معروف و مشهور نجف اشرف می باشند و چهره های شاخصی در علم و عمل در بین آنان وجود دارد.
+
|تصویر= [[پرونده:الفوائد الرجاليه.jpg|240px|وسط]]
  
 +
|نویسنده= سید محمدمهدی بحرالعلوم
  
===استادان===
+
|موضوع= محدثان شیعه
  
[[محمدباقر وحید بهبهانى]]
+
|زبان= عربی
  
[[سید حسین بن ابوالقاسم جعفر موسوى خوانسارى]]
+
|تعداد جلد= 4
  
سید حسین بن امیر محمدابراهیم بن محمد معصوم حسینى
+
|عنوان افزوده1= محقق
  
[[شیخ عبدالنبى قزوینى كاظمى]]
+
|افزوده1= محمد صادق‌ بحرالعلوم‌
  
[[سید عبدالباقى حسینى خاتون آبادى]]
+
|عنوان افزوده2=
  
[[شیخ محمدمهدى فتونى عاملى]]
+
|افزوده2=
  
[[سید مرتضى طباطبائى]] و...
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38719/ فوائد الرجالیه]
  
===شاگردان===
+
}}
  
[[شیخ احمد نراقى]]
+
==مؤلف==
 
+
[[سید محمد مهدی بحرالعلوم|سید محمدمهدى طباطبایى بروجردى]] معروف به بحرالعلوم در سال ۱۱۵۵ قمری در [[کربلا|کربلا]] چشم به جهان گشود. در همان شهر علوم و معارف را از پدر دانشمندش، سید مرتضى طباطبایى و [[شیخ یوسف بحرانی|شیخ یوسف بحرانى]]، صاحب الحدائق الناظره فرا گرفت و سپس خود به کرسى تدریس تکیه زد. [[محمدباقر وحید بهبهانى]] از مشهورترین اساتید ایشان، و [[شیخ احمد نراقى|ملا احمد نراقى]] از شاگردان مبرز ایشان است.
شیخ احمد نوه مرحوم وحید بهبهانى
+
==محتوای کتاب==
 
+
مطالب این کتاب را به سه بخش می توان تقسیم نمود:
[[شیخ ابوعلى حائرى]] (صاحب المقال)
 
 
 
[[شیخ اسدالله  شوشترى]] (صاحب المقابیس)
 
 
 
سید احمد عطار بغدادى و...
 
 
 
===تألیفات===
 
  
تأليفات سيد بحرالعلوم بيش از بيست كتاب و رساله است كه برخى از آنها بدين قرار مى باشد:
+
بخش اول: معرفی و بررسى مهم‌ترين خاندان ها و بيوت شيعه که در کتاب تحت دو عنوان "باب ما صدر بآل" و "باب ما صدر بابن" در دو فصل نخست کتاب قرار گرفته اند.
  
[[الفوائد الرجاليه]]
+
بخش دوم: معرفی صحابه و راويان پيامبر(ص) و ائمه(ع) با استفاده از آراء رجاليون پيشين. نویسنده در اين بخش مؤلف، روات [[حدیث]] را به تفصیل نام برده و مشخصات کامل آنان را ذکر کرده است؛ مانند اسم و اسم پدر راوى، در چه زمان زندگى مى کرده، از چه کسى نقل روایت کرده و آیا از نظر علما قابل اعتماد است یا خیر و شخصيت علمى او به چه صورتی بوده است.
  
[[الدرة النجفيه]]
+
معرفی افراد در این بخش به ترتيب الفبايى است.
  
مبلغ النظر فى حكم قاصد الاربعة فى السفر
+
بخش سوم: در این بخش که «فوائد رجالى» نام گرفته و كتاب نيز به خاطر همين فصل به اين نام ناميده شده است، مباحث متنوعى مطرح گرديده است. از جمله اين مباحث، مى‌توان به امور زير اشاره نمود: رجال ارشاد، عدالت در راوى، شيوه صاحبان كتب اربعه در كتب خويش، شرح حال وكلاى امام زمان(عج)، تحقيق رجال سند رواياتى كه در [[الكافی]] ذكر شده است و ... .
  
[[مشكاة الهداية]]
+
در پايان كتاب، اجازاتى كه نویسنده از مشايخ و اساتيد خويش اخذ نموده و نيز اجازاتى كه ايشان به شاگردان خود اعطا نموده‌اند، به همراه ذكر زندگى‌نامه بسيط هريك از ايشان، توسط محققین كتاب، افزوده شده است.
  
حاشيه بر ذخيرة المعاد [[محقق سبزوارى]]
+
مؤلف، روات [[حدیث]] را به تفصیل نام برده و مشخصات کامل آنان را ذکر کرده است؛ مانند اسم و اسم پدر راوى، در چه زمان زندگى مى کرده، از چه کسى نقل روایت کرده و آیا از نظر علما قابل اعتماد است یا خیر و... .
 
 
[[الفوائد الاصوليه]] و…
 
 
 
 
 
==معرفى اجمالى كتاب==
 
 
 
مؤلف ، روات [[حدیث]] را به تفصیل نام برده و مشخصات كامل آنان را ذكر كرده است . مانند اسم و اسم پدر راوى در چه زمان زندگى مى كرده، از چه كسى نقل روایت كرده و آیا از نظر علما قابل اعتماد است یا خیر و...
 
 
 
ایشان نیز مثل دیگر اعاظم رجال، كتاب خود را به ترتیب حروف الفبا تنظیم كرده است.
 
  
 
==وضعیت نشر==
 
==وضعیت نشر==
  
این كتاب به وسیله منشورات مكتبة الصادق علیه السلام در [[تهران]] به سال 1363 ق به چاپ رسیده است.
+
این کتاب به وسیله منشورات مکتبة الصادق علیه السلام در [[تهران]] به سال ۱۳۶۳ ق به چاپ رسیده است.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
 
 
*محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی.
 
*محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی.
 
+
*آیینه پژوهش(۱۰۹)، دفتر تبلیغات اسلامی قم ج ۱ ص ۱.
*آیینه پژوهش(109) ، دفتر تبلیغات اسلامی قم ج 1 ص 1
+
*متن کتاب
 
+
==متن کتاب ==
==متن کتاب فوائد الرجالیه==
+
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38719/رجال‌-السيد-بحرالعلوم‌--المعروف‌-بالفوائد-الرجاليه '''الفوائد الرجالیه''']
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38719/رجال‌-السيد-بحرالعلوم‌--المعروف‌-بالفوائد-الرجاليه فوائد الرجالیه]
 
  
 
[[رده:منابع رجالی]]
 
[[رده:منابع رجالی]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}
 +
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۹ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۳:۳۳

الفوائد الرجاليه کتابی است از علامه بحرالعلوم (م1212 هجری) که به معرفى خاندان های شيعه، راويان احاديث پيامبر(ص) و ائمه(ع) و برخى از فوايد رجالى پرداخته است.

الفوائد الرجاليه.jpg
نویسنده سید محمدمهدی بحرالعلوم
موضوع محدثان شیعه
زبان عربی
تعداد جلد 4
محقق محمد صادق‌ بحرالعلوم‌

فوائد الرجالیه

مؤلف

سید محمدمهدى طباطبایى بروجردى معروف به بحرالعلوم در سال ۱۱۵۵ قمری در کربلا چشم به جهان گشود. در همان شهر علوم و معارف را از پدر دانشمندش، سید مرتضى طباطبایى و شیخ یوسف بحرانى، صاحب الحدائق الناظره فرا گرفت و سپس خود به کرسى تدریس تکیه زد. محمدباقر وحید بهبهانى از مشهورترین اساتید ایشان، و ملا احمد نراقى از شاگردان مبرز ایشان است.

محتوای کتاب

مطالب این کتاب را به سه بخش می توان تقسیم نمود:

بخش اول: معرفی و بررسى مهم‌ترين خاندان ها و بيوت شيعه که در کتاب تحت دو عنوان "باب ما صدر بآل" و "باب ما صدر بابن" در دو فصل نخست کتاب قرار گرفته اند.

بخش دوم: معرفی صحابه و راويان پيامبر(ص) و ائمه(ع) با استفاده از آراء رجاليون پيشين. نویسنده در اين بخش مؤلف، روات حدیث را به تفصیل نام برده و مشخصات کامل آنان را ذکر کرده است؛ مانند اسم و اسم پدر راوى، در چه زمان زندگى مى کرده، از چه کسى نقل روایت کرده و آیا از نظر علما قابل اعتماد است یا خیر و شخصيت علمى او به چه صورتی بوده است.

معرفی افراد در این بخش به ترتيب الفبايى است.

بخش سوم: در این بخش که «فوائد رجالى» نام گرفته و كتاب نيز به خاطر همين فصل به اين نام ناميده شده است، مباحث متنوعى مطرح گرديده است. از جمله اين مباحث، مى‌توان به امور زير اشاره نمود: رجال ارشاد، عدالت در راوى، شيوه صاحبان كتب اربعه در كتب خويش، شرح حال وكلاى امام زمان(عج)، تحقيق رجال سند رواياتى كه در الكافی ذكر شده است و ... .

در پايان كتاب، اجازاتى كه نویسنده از مشايخ و اساتيد خويش اخذ نموده و نيز اجازاتى كه ايشان به شاگردان خود اعطا نموده‌اند، به همراه ذكر زندگى‌نامه بسيط هريك از ايشان، توسط محققین كتاب، افزوده شده است.

مؤلف، روات حدیث را به تفصیل نام برده و مشخصات کامل آنان را ذکر کرده است؛ مانند اسم و اسم پدر راوى، در چه زمان زندگى مى کرده، از چه کسى نقل روایت کرده و آیا از نظر علما قابل اعتماد است یا خیر و... .

وضعیت نشر

این کتاب به وسیله منشورات مکتبة الصادق علیه السلام در تهران به سال ۱۳۶۳ ق به چاپ رسیده است.

منابع

  • محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی.
  • آیینه پژوهش(۱۰۹)، دفتر تبلیغات اسلامی قم ج ۱ ص ۱.
  • متن کتاب

متن کتاب

الفوائد الرجالیه