فرحة الغری (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
فرحةالغرى فى تعيين قبر اميرالمؤمنين على بن ابى‌طالب(ع) فى النجف اثر عبدالكريم بن احمد حلّى (م 693 ه‍-) يكى از خاندان ابن طاووس است. همانگونه كه از نامش پيداست درباره تثبيت مكان دفن اميرالمؤمنين على(ع) در نجف اشرف تأليف شده است. نام كتاب را فرحة الغری بصرحة القری نيز گفته‌اند.
+
{{مشخصات کتاب
  
==انگیزه تالیف==
+
|عنوان=
  
مؤلف در مقدمه كوتاه و به عبارتى خطبه كتاب، انگيزه و علت تأليف اين كتاب را بيان نكرده است ولى دو دليل براى تأليف چنين كتابى مى‌توان بيان كرد: نخست آنكه فاصله دفن على(ع) در بيرون كوفه تا زمان آشكار شدنش كه به يك قرن مى‌رسد سبب شده است ابن طاووس براى توضيح و توجيه اين فاصله و استدلال بر آنكه قبر شريف در آنجاست، به اين تأليف دست بزند. دليل مهم‌تر و اصلى را بايستى شبهه و برخى گزارش‌هاى تاريخى نادر دانست كه قبر آن حضرت را در جايى ديگر مى‌داند و بى‌ترديد مؤلف با توجه به اين شبهه دست به تدوين و جمع‌آورى روايات زده است.
+
|تصویر= [[پرونده:Ketab355.jpg|240px|وسط]]
 +
 
 +
|نویسنده= عبدالکریم بن احمد ابن طاووس
 +
 
 +
|موضوع= احادیث شیعه
 +
 
 +
|زبان= عربی
 +
 
 +
|تعداد جلد= 1
 +
 
 +
|عنوان افزوده1= فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب
 +
 
 +
|افزوده1=
 +
 
 +
|عنوان افزوده2=
 +
 
 +
|افزوده2=
 +
 
 +
|لینک=[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/39037/%D9%81%D8%B1%D8%AD%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%BA%D8%B1%D9%8A-%D9%81%D9%8A-%D8%AA%D8%B9%D9%8A%D9%8A%D9%86-%D9%82%D8%A8%D8%B1-%D8%A3%D9%85%D9%8A%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%A4%D9%85%D9%86%D9%8A%D9%86-%D8%B9%D9%84%D9%8A-%D8%B9%D9%84%D9%8A%D9%87-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85/&from=search&&query=%D9%81%D8%B1%D8%AD%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D8%BA%D8%B1%D9%8A&count=20&execute=true#!resource فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب(ع)]
 +
 
 +
}}
 +
 
 +
کتاب «فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب(ع) فى النجف» اثر عبدالکریم بن احمد حلّى (م، ۶۹۳ ق)  است. این کتاب همانگونه که از نامش پیداست درباره تثبیت مکان دفن [[امام علی علیه السلام|امام على]] (علیه السلام) در [[نجف]] اشرف تألیف شده است. نام کتاب را «فرحة الغری بصرحة القری» نیز گفته‌اند.
 +
 
 +
==انگیزه تألیف==
 +
 
 +
مؤلف در مقدمه کوتاه و به عبارتى خطبه کتاب، انگیزه و علت تألیف این کتاب را بیان نکرده است ولى دو دلیل براى تألیف چنین کتابى مى‌توان بیان کرد: نخست آنکه فاصله دفن [[امام علی علیه السلام|امام على]] (علیه السلام) در بیرون [[کوفه|کوفه]] تا زمان آشکار شدنش که به یک قرن مى‌رسد سبب شده است ابن طاووس براى توضیح و توجیه این فاصله و استدلال بر آنکه قبر شریف در آنجاست، به این تألیف دست بزند. دلیل مهم‌تر و اصلى را بایستى شبهه و برخى گزارش‌هاى تاریخى نادر دانست که قبر آن حضرت را در جایى دیگر مى‌داند و بى‌تردید مؤلف با توجه به این شبهه دست به تدوین و جمع‌آورى روایات زده است.
  
 
==محتوای کتاب==
 
==محتوای کتاب==
  
كتاب شامل دو مقدمه و پانزده فصل است. مقدمه اول در دلايل عقلى بر وجود مرقد امام در نجف و مقدمه دوم در مورد علت مخفى شدن قبر آن حضرت است. مؤلف براى احاديث نبوى و روايات هر يك از ائمه بابى مستقل قرار داده و در آن روايات دال بر وجود مرقد در نجف را نقل نموده است. پس از آن در سه باب سخنان زيد بن على و هارون الرشيد و منصور عباسى و عده‌اى از بنى هاشم و علما را در اين موضوع آورده است. باب پانزدهم به معجزات و كرامات مرقد مطهر آن امام بزرگوار اختصاص دارد.
+
کتاب شامل دو مقدمه و پانزده فصل است. مقدمه اول در دلایل عقلى بر وجود مرقد [[امام علی علیه السلام|امام على]] (علیه السلام)  در [[نجف]] و مقدمه دوم در مورد علت مخفى شدن قبر آن حضرت است. مؤلف براى احادیث [[پیامبر اسلام|پیامبر]] و روایات هر یک از [[ائمه اطهار|ائمه]] بابى مستقل قرار داده و در آن روایات دال بر وجود مرقد در نجف را نقل نموده است.  
 +
 
 +
پس از آن در سه باب سخنان [[زید بن علی بن الحسین|زید بن علی]] و [[هارون الرشید|هارون الرشید]] و [[منصور (خلیفه عباسی)|منصور عباسى]] و عده‌اى از [[بنی هاشم|بنى هاشم]] و علما را در این موضوع آورده است. باب پانزدهم به [[معجزه|معجزات]] و کرامات مرقد مطهر آن امام بزرگوار اختصاص دارد.
  
==روش تالیف==
+
ابن طاووس تمام روایات را با ذکر سلسله [[سند حدیث|سند]] آورده و طریق خودش را به راویان حدیث ذکر کرده است. این روایات در واقع گزارش‌هایى تاریخى است که نشان دهنده پیش‌گویى [[رسول خدا صلى الله علیه و آله|رسول خدا]] یا تأیید یا [[زیارت]] ائمه نسبت به مرقد [[امیرالمومنین|امیرالمؤمنین]] در محل کنونى است که به «غُرى» نام بردار بوده است.
  
ابن طاووس تمام روايات را با ذكر سلسله سند آورده و طريق خودش را به راويان حديث ذكر كرده است. اين روايات در واقع گزارش‌هايى تاريخى است كه نشان دهنده پيش‌گويى رسول خدا يا تأييد يا زيارت ائمه نسبت به مرقد اميرالمؤمنين در محل كنونى است كه به غرى نام بردار بوده است.
+
==وضعیت کتاب==
  
==تلخیص كتاب==
+
تلخیصى از این کتاب توسط [[علامه حلی|علامه حلى]] (م، ۷۲۶ ق) با نام «الدلائل البرهانیة فی تصحیح الحضرة الغرویة» منتشر شده و تلخیص دیگرى با نام «حد الغری» وجود دارد. ترجمه فارسى «فرحة الغرى» نیز به قلم [[علامه مجلسى]] انجام و منتشر شده است.
  
تلخيصى از اين كتاب توسط علامه حلى (م 726) با نام «الدلائل البرهانية في تصحيح الحضرة الغروية» منتشر شده و تلخيص ديگرى با نام «حد الغري» وجود دارد. ترجمه فارسى فرحة الغرى نيز به قلم علامه مجلسى انجام و منتشر شده است.
+
در چاپ سال ۱۳۱۱ این کتاب، یک باب به عنوان نوادر معجزات به کتاب افزوده شده که متن آن را ملا باقر شوشترى از «[[الخرائج والجرائح (کتاب)|خرائج]]» [[قطب راوندى]] آورده ولى در چاپ کنونى موجود نیست. در پایان آن هم رساله‌اى درباره دختران [[پیامبر اسلام|پیامبر]] (ص) آمده است.
  
در چاپ سال 1311 اين كتاب، يك باب به عنوان نوادر معجزات به كتاب افزوده شده كه متن آن را ملا باقر شوشترى از خرائج قطب راوندى آورده ولى در چاپ كنونى موجود نيست. در پايان آن هم رساله‌اى درباره دختران پيامبر(ص) آمده است.
+
==منبع==
 +
ویکی نور
  
 +
==متن کتاب==
 +
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/39037/%D9%81%D8%B1%D8%AD%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%BA%D8%B1%D9%8A-%D9%81%D9%8A-%D8%AA%D8%B9%D9%8A%D9%8A%D9%86-%D9%82%D8%A8%D8%B1-%D8%A3%D9%85%D9%8A%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%A4%D9%85%D9%86%D9%8A%D9%86-%D8%B9%D9%84%D9%8A-%D8%B9%D9%84%D9%8A%D9%87-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85/&from=search&&query=%D9%81%D8%B1%D8%AD%D8%A9%20%D8%A7%D9%84%D8%BA%D8%B1%D9%8A&count=20&execute=true#!resource '''فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب(ع)''']
  
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
[[رده:منابع حدیثی]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۸ دسامبر ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۵۳

Ketab355.jpg
نویسنده عبدالکریم بن احمد ابن طاووس
موضوع احادیث شیعه
زبان عربی
تعداد جلد 1
فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب

فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب(ع)

کتاب «فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب(ع) فى النجف» اثر عبدالکریم بن احمد حلّى (م، ۶۹۳ ق) است. این کتاب همانگونه که از نامش پیداست درباره تثبیت مکان دفن امام على (علیه السلام) در نجف اشرف تألیف شده است. نام کتاب را «فرحة الغری بصرحة القری» نیز گفته‌اند.

انگیزه تألیف

مؤلف در مقدمه کوتاه و به عبارتى خطبه کتاب، انگیزه و علت تألیف این کتاب را بیان نکرده است ولى دو دلیل براى تألیف چنین کتابى مى‌توان بیان کرد: نخست آنکه فاصله دفن امام على (علیه السلام) در بیرون کوفه تا زمان آشکار شدنش که به یک قرن مى‌رسد سبب شده است ابن طاووس براى توضیح و توجیه این فاصله و استدلال بر آنکه قبر شریف در آنجاست، به این تألیف دست بزند. دلیل مهم‌تر و اصلى را بایستى شبهه و برخى گزارش‌هاى تاریخى نادر دانست که قبر آن حضرت را در جایى دیگر مى‌داند و بى‌تردید مؤلف با توجه به این شبهه دست به تدوین و جمع‌آورى روایات زده است.

محتوای کتاب

کتاب شامل دو مقدمه و پانزده فصل است. مقدمه اول در دلایل عقلى بر وجود مرقد امام على (علیه السلام) در نجف و مقدمه دوم در مورد علت مخفى شدن قبر آن حضرت است. مؤلف براى احادیث پیامبر و روایات هر یک از ائمه بابى مستقل قرار داده و در آن روایات دال بر وجود مرقد در نجف را نقل نموده است.

پس از آن در سه باب سخنان زید بن علی و هارون الرشید و منصور عباسى و عده‌اى از بنى هاشم و علما را در این موضوع آورده است. باب پانزدهم به معجزات و کرامات مرقد مطهر آن امام بزرگوار اختصاص دارد.

ابن طاووس تمام روایات را با ذکر سلسله سند آورده و طریق خودش را به راویان حدیث ذکر کرده است. این روایات در واقع گزارش‌هایى تاریخى است که نشان دهنده پیش‌گویى رسول خدا یا تأیید یا زیارت ائمه نسبت به مرقد امیرالمؤمنین در محل کنونى است که به «غُرى» نام بردار بوده است.

وضعیت کتاب

تلخیصى از این کتاب توسط علامه حلى (م، ۷۲۶ ق) با نام «الدلائل البرهانیة فی تصحیح الحضرة الغرویة» منتشر شده و تلخیص دیگرى با نام «حد الغری» وجود دارد. ترجمه فارسى «فرحة الغرى» نیز به قلم علامه مجلسى انجام و منتشر شده است.

در چاپ سال ۱۳۱۱ این کتاب، یک باب به عنوان نوادر معجزات به کتاب افزوده شده که متن آن را ملا باقر شوشترى از «خرائج» قطب راوندى آورده ولى در چاپ کنونى موجود نیست. در پایان آن هم رساله‌اى درباره دختران پیامبر (ص) آمده است.

منبع

ویکی نور

متن کتاب

فرحةالغرى فى تعیین قبر امیرالمؤمنین على بن ابى‌طالب(ع)