رعایت سطح مخاطب عام متوسط است
جامعیت مقاله متوسط
شناسه ناقص است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

ابان بن عثمان: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(پروژه2: سنجش کیفی)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
فقیه، ادیب، نسّابه و مورخی آشنا به اخبار شعرا و ایّام عرب و از اصحاب و شاگردان امامان صادق و کاظم علیهماالسلام بوده و از آن دو امام همام، روایت نقل می کند.
+
'''«ابان بن عثمان اَحمر بَجلى»''' (م، ۲۰۰ ق)، محدث، فقیه، ادیب، نسّابه و مورخی آشنا به اخبار شعرا و [[ایام العرب|ایّام العرب]] و از جمله «[[اصحاب اجماع]]» می‌باشد. ابان بن عثمان از شاگردان [[امام صادق]] و [[امام کاظم]] علیهماالسلام بوده و از آن دو امام همام، روایت نقل می‌کند.
 +
{{شناسنامه عالم
 +
||نام کامل = '''ابان بن عثمان اَحمر بَجلى'''
 +
||تصویر=
 +
||زادروز =
 +
|زادگاه = کوفه
 +
|وفات =  ۲۰۰ هجری
 +
|مدفن =
 +
|اساتید =[[زرارة بن اعین]]، [[اسحاق بن عمار صیرفی|اسحاق بن عمار]]، [[ابان بن تغلب]]، [[ابوبصیر اسدی]]، [[فضیل بن یسار]]،...
 +
|شاگردان =[[محمد بن ابی عمیر]]، [[احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی]]، معمّر بن مثنّی، محمد بن سلاّم عجمی،...
 +
|آثار = المبتدأ، المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة، الردّة،...
 +
}}
 +
==نام و نسب==
 +
اَبان بن عثمان احمر بجلی، [[کوفه|کوفی]] الاصل بود و میان کوفه و [[بصره]] تردد داشت. از ابان بن عثمان با نام های دیگری نیز از جمله أبان بن الأحمر و أبان الأحمر در کتب [[علم رجال|رجال]] و در اسناد روایات یاد شده است.<ref>رجال النجاشی، ص۱۳، شماره۸؛ الفهرست، شیخ طوسی، ص۵۹، شماره۶۲. البته شیخ طوسی در کتاب رجال خود  از وی فقط در اصحاب امام صادق علیه السلام نام می برد (رجال الطوسی، ص۱۶۴).</ref> وفات ابان را سال ۲۰۰ قمری یاد کرده اند.
 +
 
 +
== جایگاه حدیثی ==
 +
[[ابوعمرو کشی|ابوعمرو کشّی]]، او را در شمارِ شش فقیه برتر از اصحاب [[امام صادق]](ع) نام برده که طبقه دوم از [[اصحاب اجماع]] را تشکیل می دهند.<ref>رجال الکشی، ص۳۷۵، ش۷۰۵.</ref> توثیق صریحی به وسیله دانشیان رجال در شرح حال ابان نقل نشده، ولی کلام کشّی که او را از اصحاب اجماع شمرده، مستند توثیق رجالیان پس از وی قرار گرفته است.<ref>معجم رجال الحدیث، خویی، ج۱ ص۱۶۱.</ref>
  
==نام و نسب==
+
[[محمد بن ابی عمیر]] می گوید: ابان از همه انسانها بیشتر حافظ حدیث بوده است.<ref>لسان المیزان، ج۱، ص۲۴.</ref> حافظه این محقق، چنان قوی بوده که برای حفظ هر کتابی، یک بار مطالعه آن برایش کافی بوده و پس از آن کل کتاب را بدون یک حرف پس و پیش تکرار می کرده است.
فقیه، ادیب، نسّابه و مورخی آشنا به اخبار شعرا و ایّام عرب و از اصحاب و شاگردان امامان صادق و کاظم علیهماالسلام بوده و از آن دو امام همام، روایت نقل می کند.از ابان بن عثمان با نام های دیگری نیز در کتب رجال و در اسناد روایات یاد شده است: [[أبان بن الأحمر]]، [[أبان الأحمر]]، [[أبان الأحمری]].<ref>رجال النجاشی، ص13، شماره8؛ الفهرست، [[شیخ طوسی]]، ص59، شماره62. البته شیخ طوسی در کتاب رجال خود (رجال الطوسی، ص164، ش1886) از وی فقط در اصحاب [[امام صادق]] علیه السلام نام می برد.</ref>
 
  
==راوی حدیث==
+
البته برخى نسبت ناروایى به این راوى داده و او را از [[ناووسیه]]<ref>فرقه اى از شیعه که امامت را بر امام جعفر صادق(ع) ختم مى کنند و او را زنده و مهدى موعود مى دانند. این فرقه باطله به رهبرى عبداللّه بن ناووس یا عجلان بن ناووس به وجود آمد و امروزه به طور کلى از بین رفته است.</ref> دانسته اند. این اتهام، براى نخستین بار در کتاب «[[رجال کشی (کتاب)|رجال الکشى]]» مطرح گردید؛<ref>رجال الکشى، ص۳۵۲، ش۶۶۰.</ref> اما با مراجعه به مجامع روایى، درمى یابیم که او از [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام کاظم]](ع) روایت نقل کرده و نیز روایاتى نقل مى کند که [[امامان معصوم]] را دوازده تن معرفى کرده است<ref>قاموس الرجال، ج۱، ص۸۴؛ معجم رجال الحدیث، ج۱، ص۳.</ref> و این با ناووسى بودن او سازگارى ندارد. بنابراین، همان گونه که در پاره اى از نقلها ـ از جمله نسخه اى از «رجال الکشى» که در اختیار محقق اردبیلى بوده ـ آمده و مقرون به صحّت هم هست، به جاى «ناووسی»، «قادسی» صحیح است و همین تبدیل، منشأ چنین نسبت ناصوابى شده است؛ خصوصا که خود کشّى، ابان را در شمار [[اصحاب اجماع]] ذکر کرده است.
کشی او را فقیه و از اصحاب اجماع می داند.<ref>رجال الکشی، ص375، ش705.</ref> محمد بن ابی عمیر می گوید: ابان از همه انسانها بیشتر حافظ حدیث بوده است.<ref>لسان المیزان، ج1، ص24.</ref> حافظه این محقق، چنان قوی بوده است که برای حفظ هر کتابی، یک بار مطالعه آن برایش کافی بوده و پس از آن کل کتاب را بدون یک حرف پس و پیش تکرار می کرده است.
 
  
==مشایخ==
+
==مشایخ و راویان==
شماری از مشایخ او عبارت انداز: زرارة بن اعین، اسحاق بن عمّار، ابان بن تغلب، معاویة بن عمّار، ابوبصیر، فضیل بن یسار، بشیر نبّال، زید شحّام، صفوان بن مهران جمّال و محمد بن مسلم.
+
ابان بن عثمان از حدود ۱۲۰ نفر، [[حدیث]] شنیده است و بیش از چهل راوی از وی حدیث نقل کرده اند. شماری از [[مشایخ]] او عبارتند از: [[زرارة بن اعین]]، [[اسحاق بن عمار صیرفی|اسحاق بن عمّار]]، [[ابان بن تغلب]]، معاویة بن عمّار، [[ابوبصیر اسدی]]، [[فضیل بن یسار]]، بشیر نبّال، زید شحّام، [[صفوان بن مهران|صفوان بن مهران جمّال]] و [[محمد بن مسلم ثقفی کوفی|محمد بن مسلم]].
  
بزرگانی چون: ابن ابی عمیر و بزنطی و از بصریان: ابوعبیدة معمّر بن مثنّی، ابوعبداللّه بن مثنّی و ابوعبداللّه محمد بن سلاّم عجمی نیز از او اخذ روایت کرده اند.
+
همچنین بزرگانی چون: [[محمد بن ابی عمیر]] و [[احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی|احمد بن محمد بن ابی‌نصر بزنطی]] و از بصریان: ابوعبیدة معمّر بن مثنّی، ابوعبداللّه بن مثنّی و محمد بن سلاّم عجمی نیز از او اخذ روایت کرده اند.
==آثار==
+
==آثار و روایات==
افزون بر روایات بسیار و پراکنده ابان بن عثمان در کتب حدیث امامیه، آثاری را نیز از وی نام می برند که از این قرارند: المبتدأ، المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة والردّة. وی این شش کتاب را در یک جلد گرد آورده؛<ref>الفهرست، ص59، ش62. نجاشی، تنها از چهار کتاب وی نام می برد: له کتاب حسن کبیر یجمع المبتدأ، المغازی، الوفاة والردّة. (رجال النجاشی، ص13، ش8)</ref> ولی متأسفانه جملگی از میان رفته است.اخیرا پراکنده های کتاب های: المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة والردّة به کوشش آقای رسول جعفریان از نصوص مختلف استخراج و توسط دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شده است.
+
از ابان بن عثمان بیش از ۷۰۰ روایت با عنوان «اَبان بن عثمان»، در اسانید روایات [[کتب اربعه]] در موضوعات مختلف اعتقادی، فقهی و اخلاقی، گزارش شده است.<ref>معجم رجال الحدیث: ج۱ ص۱۶۲.</ref>  
  
 +
افزون بر روایات بسیار و پراکنده ابان بن عثمان در کتب حدیث امامیه، آثاری را نیز از وی نام می برند که از این قرارند: المبتدأ، المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة و الردّة. وی این شش کتاب را در یک جلد گرد آورده؛<ref>الفهرست، ص۵۹، ش۶۲. نجاشی، تنها از چهار کتاب وی نام می برد: له کتاب حسن کبیر یجمع المبتدأ، المغازی، الوفاة والردّة (رجال النجاشی، ص۱۳، ش۸).</ref> ولی متأسفانه جملگی از میان رفته است.  این کتاب در [[تاریخ اسلام]] بوده که مشتمل بر ولادت، [[غزوات پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله|مغازی]]، وفات [[پیامبر اسلام|پیامبر]](ص)، حوادث [[سقیفه]] و دیگر رویدادهای تاریخی بوده است. اخیرا پراکنده های کتاب های: المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة و الردّة به کوشش آقای رسول جعفریان از نصوص مختلف استخراج و توسط دفتر تبلیغات اسلامی [[حوزه علمیه قم]] منتشر شده است.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
[http://www.hawzah.net/fa/article/articleview/5354?ParentID=78491 ناصر باقری بیدهندی، اصحاب اجماع، فصلنامه علوم حدیث، شماره 9].
+
* [http://hadith.net/post/405/%D8%A7%D8%B5%D8%AD%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%AC%D9%85%D8%A7%D8%B9-2/p85/ ناصر باقری بیدهندی، اصحاب اجماع، فصلنامه علوم حدیث، شماره ۹].
 +
* شناخت‌نامه حدیث، محمد محمدی ری‌شهری، ج۳ ص۶۷.
 
{{سنجش کیفی
 
{{سنجش کیفی
 
|سنجش=شده
 
|سنجش=شده
سطر ۳۳: سطر ۴۸:
 
|رده=دارد
 
|رده=دارد
 
}}
 
}}
 
 
[[رده:اصحاب اهل البیت علیهم السلام]]
 
[[رده:اصحاب اهل البیت علیهم السلام]]
 
[[رده:اصحاب امام صادق علیه السلام]]
 
[[رده:اصحاب امام صادق علیه السلام]]
سطر ۳۹: سطر ۵۳:
 
[[رده:اصحاب اجماع]]
 
[[رده:اصحاب اجماع]]
 
[[رده:راویان حدیث]]
 
[[رده:راویان حدیث]]
[[رده:راویان ثقه]]
+
[[رده:محدثان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۳۰

«ابان بن عثمان اَحمر بَجلى» (م، ۲۰۰ ق)، محدث، فقیه، ادیب، نسّابه و مورخی آشنا به اخبار شعرا و ایّام العرب و از جمله «اصحاب اجماع» می‌باشد. ابان بن عثمان از شاگردان امام صادق و امام کاظم علیهماالسلام بوده و از آن دو امام همام، روایت نقل می‌کند.

نام کامل ابان بن عثمان اَحمر بَجلى
زادگاه کوفه
وفات ۲۰۰ هجری

Line.png

اساتید

زرارة بن اعین، اسحاق بن عمار، ابان بن تغلب، ابوبصیر اسدی، فضیل بن یسار،...

شاگردان

محمد بن ابی عمیر، احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی، معمّر بن مثنّی، محمد بن سلاّم عجمی،...

آثار

المبتدأ، المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة، الردّة،...

نام و نسب

اَبان بن عثمان احمر بجلی، کوفی الاصل بود و میان کوفه و بصره تردد داشت. از ابان بن عثمان با نام های دیگری نیز از جمله أبان بن الأحمر و أبان الأحمر در کتب رجال و در اسناد روایات یاد شده است.[۱] وفات ابان را سال ۲۰۰ قمری یاد کرده اند.

جایگاه حدیثی

ابوعمرو کشّی، او را در شمارِ شش فقیه برتر از اصحاب امام صادق(ع) نام برده که طبقه دوم از اصحاب اجماع را تشکیل می دهند.[۲] توثیق صریحی به وسیله دانشیان رجال در شرح حال ابان نقل نشده، ولی کلام کشّی که او را از اصحاب اجماع شمرده، مستند توثیق رجالیان پس از وی قرار گرفته است.[۳]

محمد بن ابی عمیر می گوید: ابان از همه انسانها بیشتر حافظ حدیث بوده است.[۴] حافظه این محقق، چنان قوی بوده که برای حفظ هر کتابی، یک بار مطالعه آن برایش کافی بوده و پس از آن کل کتاب را بدون یک حرف پس و پیش تکرار می کرده است.

البته برخى نسبت ناروایى به این راوى داده و او را از ناووسیه[۵] دانسته اند. این اتهام، براى نخستین بار در کتاب «رجال الکشى» مطرح گردید؛[۶] اما با مراجعه به مجامع روایى، درمى یابیم که او از امام کاظم(ع) روایت نقل کرده و نیز روایاتى نقل مى کند که امامان معصوم را دوازده تن معرفى کرده است[۷] و این با ناووسى بودن او سازگارى ندارد. بنابراین، همان گونه که در پاره اى از نقلها ـ از جمله نسخه اى از «رجال الکشى» که در اختیار محقق اردبیلى بوده ـ آمده و مقرون به صحّت هم هست، به جاى «ناووسی»، «قادسی» صحیح است و همین تبدیل، منشأ چنین نسبت ناصوابى شده است؛ خصوصا که خود کشّى، ابان را در شمار اصحاب اجماع ذکر کرده است.

مشایخ و راویان

ابان بن عثمان از حدود ۱۲۰ نفر، حدیث شنیده است و بیش از چهل راوی از وی حدیث نقل کرده اند. شماری از مشایخ او عبارتند از: زرارة بن اعین، اسحاق بن عمّار، ابان بن تغلب، معاویة بن عمّار، ابوبصیر اسدی، فضیل بن یسار، بشیر نبّال، زید شحّام، صفوان بن مهران جمّال و محمد بن مسلم.

همچنین بزرگانی چون: محمد بن ابی عمیر و احمد بن محمد بن ابی‌نصر بزنطی و از بصریان: ابوعبیدة معمّر بن مثنّی، ابوعبداللّه بن مثنّی و محمد بن سلاّم عجمی نیز از او اخذ روایت کرده اند.

آثار و روایات

از ابان بن عثمان بیش از ۷۰۰ روایت با عنوان «اَبان بن عثمان»، در اسانید روایات کتب اربعه در موضوعات مختلف اعتقادی، فقهی و اخلاقی، گزارش شده است.[۸]

افزون بر روایات بسیار و پراکنده ابان بن عثمان در کتب حدیث امامیه، آثاری را نیز از وی نام می برند که از این قرارند: المبتدأ، المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة و الردّة. وی این شش کتاب را در یک جلد گرد آورده؛[۹] ولی متأسفانه جملگی از میان رفته است. این کتاب در تاریخ اسلام بوده که مشتمل بر ولادت، مغازی، وفات پیامبر(ص)، حوادث سقیفه و دیگر رویدادهای تاریخی بوده است. اخیرا پراکنده های کتاب های: المبعث، المغازی، الوفاة، السقیفة و الردّة به کوشش آقای رسول جعفریان از نصوص مختلف استخراج و توسط دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شده است.

پانویس

  1. رجال النجاشی، ص۱۳، شماره۸؛ الفهرست، شیخ طوسی، ص۵۹، شماره۶۲. البته شیخ طوسی در کتاب رجال خود از وی فقط در اصحاب امام صادق علیه السلام نام می برد (رجال الطوسی، ص۱۶۴).
  2. رجال الکشی، ص۳۷۵، ش۷۰۵.
  3. معجم رجال الحدیث، خویی، ج۱ ص۱۶۱.
  4. لسان المیزان، ج۱، ص۲۴.
  5. فرقه اى از شیعه که امامت را بر امام جعفر صادق(ع) ختم مى کنند و او را زنده و مهدى موعود مى دانند. این فرقه باطله به رهبرى عبداللّه بن ناووس یا عجلان بن ناووس به وجود آمد و امروزه به طور کلى از بین رفته است.
  6. رجال الکشى، ص۳۵۲، ش۶۶۰.
  7. قاموس الرجال، ج۱، ص۸۴؛ معجم رجال الحدیث، ج۱، ص۳.
  8. معجم رجال الحدیث: ج۱ ص۱۶۲.
  9. الفهرست، ص۵۹، ش۶۲. نجاشی، تنها از چهار کتاب وی نام می برد: له کتاب حسن کبیر یجمع المبتدأ، المغازی، الوفاة والردّة (رجال النجاشی، ص۱۳، ش۸).

منابع