بورکینافاسو
نام رسمی بورکینافاسو ( ولتای علیای ساب(Burkina Faso)
عضوسازمان ملل متحد ، سازمان وحدت افریقا، جامعه اقتصادی کشورهای غرب افریقا
مساحت: 274200 کیلو متر مربع
مختصات جغرافیایی: 13 درجه شمالی و 2 درجه غربی
جمعیت: 13574820 نفر
پایتخت: آواگادوگو
شهرهای عمده: بوبودیولاسو، کودوگو ،اهیگویا ،بانفورا
زبان: فرانسوی (رسمی)، موسی، فولانی
مذهب: عقاید محلی،اسلام
امید طول عمر: 47.2 سال
رشد سالانه جمعیت: 2.57% درصد
میزان با سوادی : 18.2% (1990).
واحد پول: فرانک Communaute Financiere Africaine franc
حکومت
در قانون اساسی انتخابات با رای تمامی افراد بالغ برای مجمع 77 نفره هر چهار سال و برای ریاست جمهوری هر هفت سال تصریح شده است . اعضای مجلس نمایندگان به طور غیر مستقیم انتخاب می شوند.
جغرافیا
این کشور فقیر که در جنوب صحرا واقع شده است. کشوری است محصور در خشکی ، که دشتهای پهناور آن، فاقد هرگونه پوشش گیاهی مناسب است.این کشور متشکل از فلاتهای با ارتفاع تقریبی 500 متر میباشد.
موهون ولتای سیا، ناکامیه ولتای سفید، نازینون ولتای سرخ از رود هاي مهم اين كشور هستند.
بلند ترین نقطه : قله تما با ارتفاع 749 متر
آب و هوا
آب و هوا خشک و داغ است و فقط در علفزار استوایی جنوب میزان بارندگی (1000میلیمتر ) کافی است. شمال کشور نیمه کویری است .
اقتصاد
بور کینافاسو یکی از فقیر ترین کشورهای جهان، در دو دهه است و در گذشته گرفتار خشکسالی شدید بوده است. دامداران چادرنشین و کشاورزانی که در حد معیشت زراعت می کنند،عمدتا کشت ذرت خوشه ای ،نیشکر و ارزن را انجام میدهند و قسمت اعظم جمعیت را تشکیل می دهند . بور کینافاسو اقتصاد خود را برپایه کشاورزی و دامپروری بنا نهاده است . بور کینافاسو نیز پنبه و منگنز و روی صادر می کند.
تاریخ معاصر
بورکینافاسو در گذشته مستعمره فرانسه بود . در دوران مستعمراتی ، این کشور نقش ذخیره نیروی کار برای مستعمرات توسعه یاقته تر جنوب را داشت . از زمان کسب استقلال در 1960، این کشور، که در 1984 نامش را به بورکینافاسو تغییر داد ، تاریخ سیاسی متلاطمی با یک سری کودتاهای نظامی داشته است.
پس از فشار برای آزادی 1990 و 1991 قانون اساسی جدیدی در 1991 وضع شد و در 1992 نظام چند حزبی دوباره بر قرار گشت .
اسلام در بوركينافاسو
50 درصد از مردم این کشور مسلمان و 10 درصد مسیحی هستند و بقیه پیرو ادیان محلی هستند .
آنچه كه در مورد چگونگي ورود اسلام به بوركينافاسو مطرح است ورود اين دين آسماني توسط بازرگانان و مبلغان نيجر، مالي و غنا به شهرهاي جنوب، شمال غربي و شرق کشور مي باشد.
مذهب به عنوان مؤلفه اي مهم و مؤثر در رفتارهاي اجتماعي مردم مطرح مي باشد. در اين کشور، يکسري فعاليت هاي اجتماعي وجود دارد که حكايت از انگيزه هاي مذهبي دارد. بنابراين، دين و مذهب، نفوذ درخور توجهي در عرصه اجتماعي دارد.
از سوي ديگر، با توجه به نوع حکومت، تصميم ها، رفتارها و سياست هاي دولت مردان در زمينه هاي گوناگون سياسي و اقتصادي، ارتباطي با ملاحظات مذهبي ندارند و دولت مردان حتي الامکان مي کوشند از ورود رهبران مذهبي به مسائل سياسي با انگيزه هاي ديني و مذهبي جلوگيري نمايند.
برخي از تشکيلات مذهبي، از نظر دولت به رسميت شناخته شده اند و در مراسم رسمي از نمايندگان آنها دعوت به عمل مي آيد. اين گروه ها عبارت اند از: تيجانيه، جماعت اسلامي، وهابيون، احمديه.
فرقه تيجانيه- يکي از تشکيلات با نفوذ و داراي پيروان زياد در بورکينافاسو به شمار مي رود. اين فرقه نزديک به هشتاد سال پيش توسط فردي به نام «ابوبکر مايگا» از قبيله مارانشي در بورکينافاسو پايه گذاري شد.
مايگا به مرور به تبليغ و نشر دين اسلام پرداخت و در نتيجه تلاش هاي وي، افرادي به دين مبين اسلام مشرف شدند.
يکي ديگر از رهبران تيجانيه در بورکينافاسو، «شيخ محمد مايگا» بود. وي فرزند بزرگ شيخ ابوبکر بود که به جاي پدر، رهبري جريان تيجانيه رابه عهده گرفت. با تلاش وي، دولت فرقه تيجانيه را به رسميت شناخت.
يکي ديگر از تشکل هاي اسلامي در بورکينافاسو جنبش وهابيت مي باشد. اين جنبش در سال هاي دهه 1960 م توسط فردي به نام «محمد کوته»، که به تجارت با بازرگانان سعودي مشغول بود، از طريق شهر بوبو وارد بورکينافاسو شد. وي با برخورداري از حمايت و امکانات مالي عربستان، به جذب پيروان بيشتر در بورکينافاسو پرداخت.
فرقه احمديه- فعاليت خود را در سال 1989 م به طور رسمي در واگادوگو آغاز نمود. رئيس اين فرقه، «شيخ محمد ادريس» و معاون وي، «تاريک محمود» هر دو پاکستاني الاصل بودند.
مبلغان اين فرقه، در مرکز تربيت مبلغان فرقه احمديه در غنا آموزش و دوره ديده اند.
جماعت اسلامي- يکي از تشکيلات اسلامي و با سابقه در بورکينافاسو مي باشد. اين تشکيلات توسط امامان مساجد و پيرمردان به روش قديمي اداره مي شود.
اين تشکيلات، با وجود قدمت فعاليت، قادر به جذب نيروهاي روشن فکر و جوان نيست. از اين رو، روز به روز از قدرت و نفوذش در کشور کاسته شده است .
انجمن اسلامي دانشجويان و دانش آموزان- تشکيلاتي نسبتاً جديد، فعال و پر تحرک مي باشد که تلاش خود را با هدف جذب جوانان و تربيت آنها از طريق مدارس و دانشگاه متمرکز نموده است و تاکنون نيز به پيشرفت هاي چشم گيري دست يافته اند.
بيش تر اعضاي اين انجمن، داراي تحصيلات عالي و مشاغلي در وزارت خانه ها و دواير دولتي مي باشند. آنها از نظر بنيان هاي عقيدتي، ضعيف، ولي مشتاق فراگيري و آشنايي با اسلام هستند.
اعياد و روزهاي تعطيل در بورکينافاسو- به دو مناسبت اسلامي و ملي مي باشد. عيد فطر، عيدقربان و ميلاد پيامبر گرامي اسلام(ص)، از جمله اعياد مذهبي مسلمانان بورکينافاسو به شمار مي رود که در اين روزها، مراسم با شکوهي برگزار مي شود.
در اين ميان، لازم است به جشن ميلاد پيامبر(ص) اشاره نمود که هر ساله با شکوه ويژه اي در ميان مسلمانان در مساجد شهرهاي گوناگون بورکينافاسو برپا مي گردد. روزهاي ياد شده در بورکينافاسو، تعطيل رسمي مي باشد.
گفتنی است بوركينافاسو و نيجريه از كشورهايی هستند كه در صدر اسلام و هنگام فتوحات اسلامی فتح نشد و اكثر مسلمانان ساكن آفريقا بر اثر تبليغات با دين اسلام آشنا شده و به آن گرويدند.
منابع
- سایت رحماء، بازیابی: ششم مرداد 1394
- آشنائي با كشور بورکینافاسو، سایت رواق الحجاج، بازیابی: 27 تیر 1397
آسیا | * ایران * ترکیه * سوریه * عراق * عربستان * فلسطین * یمن * آذربایجان * اردن * ازبکستان * افغانستان * امارات متحده عربی * بحرین * برونئی * بنگلادش * تاجیکستان * عمان * قرقیزستان * قطر * لبنان * مالزی * پاکستان * کویت * مالدیو * قزاقستان * ترکمنستان |
آفریقا | * تونس * اتیوپی * الجزایر * تانزانیا * ساحل عاج * سنگال * سودان * سومالی * لیبی * مالی * مصر * موریتانی * موزامبیک * نیجر * نیجریه * چاد * کامرون * گابن * گامبیا * گینه * سیرالئون * کومور * جیبوتی * بورکینافاسو * گینه بیسائو * کنگو * جمهوری غنا * جمهوری عربی صحرا * توگو |
سایر قاره ها | * آلبانی (اروپا) * بوسنی هرزه گوین (اروپا) *سورینام (آمریکا) |