آداب انعقاد نطفه
در تعالیم اسلامی برای انعقاد نطفه آداب ویژهای بیان شده و در احادیث رسیده از معصومین علیهمالسلام به رعایت مواردی در زمان انعقاد نطفه اشاره شده است که مسلمان آگاه و معتقد به عصمت و علم لدنی ائمه علیهمالسلام، با رعایت آنها میتواند قدمی موثر در داشتن فرزندان سالم و صالح بردارد. خُلق خوی والدین، تمامی احوال و نیات آنها، بلکه احوال نفس اوقات در حال انعقاد نطفه و غذای مادر در زمان حمل چون دیگر اوصاف روانی و جسمانی او، همه در مزاج طفل تأثیری بسزا دارند.[۱]
سفارش پیامبر اکرم به امام علی
شیخ صدوق در حدیث اول مجلس هشتاد و چهارم «امالی» خود، سفارش پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله به امام علی علیه السلام را این گونه نقل نموده است:
یا علی! چون عروس را به خانه تو آرند، وقتی نشست کفش او را بکن و پایش را بشوی و آبش را به در خانه ات بریز که چون چنین کنی خداوند از خانه ات هفتاد هزار رنگ فقر را ببرد و هفتاد هزار رنگ برکت در آن درآورد و هفتاد هزار رحمت بر تو فروفرستد که بر سر عروس بگردد تا برکت آن به هر گوشه خانه ات برسد و خداوند عروس را از جنون و خوره و پیسی امان دهد که به او رسند، مادامی که در آن خانه است.
یا علی! عروس را در هفته نخستین از خوردن شیرها و سرکه و گشنیز (سبزی امزنا) و سیب ترش بازدار، زیرا که زهدان از این چار سرد و نازاینده گردد که بوریا در گوشه خانه به از زن نازاینده است. اگر عروس بر سرکه خوردگی خون حیض ببیند هیچگاه به خوبی از آن پاک نگردد و گشنیز آن خون را درونش بشوراند و زایمان را بر وی دشوار گرداند و سیب ترش آن را از آمدن باز بدارد و بیماری بر وی گردد.
سپس فرمود: ای علی! در هنگام جماع سخن مگو، مبادا که فرزند گنگ و لال گردد و به عورت زن (در حین جماع) نگاه نکن که سبب نابینایی فرزند شود و با شهوت زن دیگری در خاطرت با زنت جماع مکن که فرزند مخنّث آید و ایستاده با زنت جماع مکن که از کار خران است و اگر فرزندی آید در فراش کمیز میزنده (یعنی دچار شب ادراری) شود.
اول و میانه و آخر ماه مجامعت مکن که دیوانگی و خوره و گیجی به سوی فرزند شتابند. بعد از ظهر جماع مکن که اگر فرزندی آورد قیچ (لوچ و دوبین) شود و شیطان به لوچ بودن انسان شاد است.
کسی که با زن خود در بستر جنب است قرآن نخواند می ترسم آتشی از آسمان فرود آید و هر دو را بسوزاند. جماع مکن جز آن که خودت دستمالی داشته باشی و زنت نیز پارچه ایی دیگر که با یک پارچه خود را پاک مکنید که شهوت بر شهوت افتد و مایه ی دشمنی بین شما می شود و شما را به جدایی و طلاق می کشاند.
در شب عید فطر جماع مکن که اگر فرزندی آید بسیار شرور گردد. در شب عید (اضحیقربان) جماع مکن که فرزند شش انگشت یا چهار انگشت آید. زیر درخت باردار جماع مکن که فرزند جلاد و آدمکش و کدخدا آید.
در مقابل آفتاب و نور آن جماع مکن مگر آن که هر دو با روپوش باشند که اگر فرزندی آید دائما در سختی و فقر باشد تا بمیرد.
میان اذان و اقامه جماع مکن که اگر فرزندی آید خونخوار گردد.
اگر زنت باردار شد بی وضو با او جماع مکن که فرزند کوردل و بخیل آید.
در نیمه شعبان جماع مکن که فرزند شوم و با خال چهره آید.
دو روز به آخر ماه مانده با زنت جماع مکن که فرزندی گمرک چی و کمک کننده ظالم آید و جمعی از مردم بدست او هلاک شوند.
بر سر پشت بام جماع مکن مگر آن که فرزند منافق و ریاکار و بدعت گذار آید.
چون قصد سفر داری، در شب آن جماع مکن که فرزند ولخرج آید. رسول خدا این آیه را خواند: (سوره اسراء/۳۰) به راستی مبذرین برادران شیاطین باشند. چون در سفر رفتی تا سه شب جماع مکن که فرزند کمک کننده ظالم و ستمگر بر علیه تو شود.
در ساعت اول شب با زنت جماع مکن که اگر فرزندی آید بسا باشد که جادوگر و دنیاطلب درآید.
ماه در مُحاق نباشد. و با شکم سیر جماع نشود.
یا علی شب دوشنبه ملازم جماع باش که اگر فرزندی آید، حافظ قرآن و راضی به قسمت خدا باشد.
اگر شب سه شنبه جماع کنی و فرزندی آید پس از شهادت به شهادتین شهادت روزی وی گردد و خداوند با مشرکان او را کیفر نکند و بوی دهانش خوش باشد و رحم دل و با سخاوت و پاک زبان از غیبت و دروغ و بتهان است.
اگر شب پنج شنبه جماع کنی و فرزندی آید حاکمی از حکام گردد یا عالمی از علماء.
در روز پنج شنبه ظهر هنگامی که آفتاب در وسط آسمان است اگر جماع شود فرزندی به دنیا آید، که تا پیر شود شیطان به او نزدیک نگردد و با فهم باشد و در دین و دنیا سلامت روزیش گردد.
اگر در شب جمعه با زنت جماع کنی و فرزندی آید سخنور و گویا و زبان آور شود. اگر در روز جمعه پس از عصر باشد و فرزندی آید معروف و مشهور و دانشمند گردد.
اگر شب جمعه بعد از عشاء باشد امید فرزندی می رود که از ابدال باشد انشاءالله.
ای علی! سفارش مرا نگاهدار چنانچه من از جبرئیل نگاه داشتم.[۲]
جدول آداب نزدیکی برای فرزنددارشدن
سفارش پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله به امام علی علیهالسلام در مورد آداب انعقاد نطفه | |
آداب مربوط به عروس |
|
رفتارهای منع شده | |
اوقات منع شده | |
مکانهای منع شده |
|
اوقات مناسب برای نکاح |
|