هفهاف بن مهند راسبی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
{{مدخل دائرة المعارف|کتاب [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]}}
+
'''«هَفهاف بن مهنّد راسبی»''' از آخرین [[شهدای کربلا]] است. مردى دلير و تک‌سوار از [[شیعه|شيعيان]] [[بصره]] و از ياران [[امام علی علیه السلام|امام على‌]] علیه السلام در جنگ هاى سه‌گانه [[جنگ جمل]]، [[جنگ صفین]] و [[جنگ نهروان]] بود و در جنگ صفين، حضرت علی او را امير طايفه‌ ازد قرار داد.
  
از شهداى كربلاست. مردى دلير و تكسوار از شيعيان [[بصره]] و از ياران [[امام علی علیه السلام|امام على‌]] علیه السلام در جنگ هاى سه‌گانه [[جنگ جمل]]، [[جنگ صفین]] و [[جنگ نهروان]] بود و در جنگ صفين، حضرت او را امير طايفه‌ ازد قرار داد. پس از شهادت [[امیرالمومنین]]، از ياران [[امام حسن]] مجتبى علیه السلام بود، سپس به [[امام حسين]] علیه السلام پيوست.
+
هفهاف پس از شهادت [[امیرالمومنین]]، از ياران [[امام حسن]] علیه السلام بود. و هنگامى که خبر حركت [[امام حسين]] علیه السلام را به سوى [[كوفه]] شنيد، از بصره به سوى [[كربلا]] حركت كرد. اما وقتى رسيد كه حادثه پايان يافته بود؛ با این وجود، با شمشیر بر افراد سپاه [[عمر بن سعد]] حمله كرد و چنین [[رجزهای یاران ابا عبدالله علیه السلام|رجز]] می خواند: «يا أيُّها الجند المجنَّد، أنا الهفهاف بن المهنَّد، أبغي عيالَ محمّد ...». او عده‌اى را كشت و سرانجام خود به [[شهادت در راه خدا|شهادت]] رسيد.<ref>تنقيح المقال، مامقانى، ج3، ص303؛ عنصر شجاعت، ج3، ص175.</ref> [[امام سجاد]] علیه السلام پس از شهادت هفهاف، [[شجاعت]] او را ستود.<ref>الأمالی الخميسيّة، شجری، ج1 ص227.</ref>
 
 
وقتى خبر حركت امام را به سوى [[كوفه]] شنيد، از بصره به سوى [[كربلا]] حركت كرد. وقتى رسيد كه حادثه پايان يافته بود و با تيغ بر افراد سپاه [[عمر بن سعد|عمر سعد]] حمله كرد. عده‌اى را كشت و خود به شهادت رسيد.<ref>تنقيح المقال، مامقانى، ج3، ص303، عنصر شجاعت، ج3، ص175.</ref>
 
  
 +
برخی مورخان، به دلیل اینکه هفهاف بن مهنّد پس از شهادت [[امام حسين]] علیه السلام و پایان واقعه [[عاشورا]] شهید شد، نام او را به عنوان شهدای در رکاب امام حسين نیاورده اند و به همین خاطر در [[زیارت ناحیه مقدسه]] نیز ذکر نشده است. با این وجود، او نیز از انصار [[سید الشهداء]] علیه السلام به شمار می آید، همانند [[عبدالله بن عفیف ازدی]] که در [[کوفه]] بخاطر اعتراض به [[ابن زیاد]] و رسوا کردن او به شهادت  رسید.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
+
*[[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]، جواد محدثی، نشر معروف.
 
+
*[https://alhodacenter.com/article/2491 "الهفهاف هل هو من أنصار الحسين(ع)"، حوزة الهدی للدراسات الاسلامیة].
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
 
{{الگو:واقعه عاشورا}}
[[رده:شهدای کربلا]]
+
[[رده:شهدای کربلا]][[رده:اصحاب امام حسین علیه السلام]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۹ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۲۰

«هَفهاف بن مهنّد راسبی» از آخرین شهدای کربلا است. مردى دلير و تک‌سوار از شيعيان بصره و از ياران امام على‌ علیه السلام در جنگ هاى سه‌گانه جنگ جمل، جنگ صفین و جنگ نهروان بود و در جنگ صفين، حضرت علی او را امير طايفه‌ ازد قرار داد.

هفهاف پس از شهادت امیرالمومنین، از ياران امام حسن علیه السلام بود. و هنگامى که خبر حركت امام حسين علیه السلام را به سوى كوفه شنيد، از بصره به سوى كربلا حركت كرد. اما وقتى رسيد كه حادثه پايان يافته بود؛ با این وجود، با شمشیر بر افراد سپاه عمر بن سعد حمله كرد و چنین رجز می خواند: «يا أيُّها الجند المجنَّد، أنا الهفهاف بن المهنَّد، أبغي عيالَ محمّد ...». او عده‌اى را كشت و سرانجام خود به شهادت رسيد.[۱] امام سجاد علیه السلام پس از شهادت هفهاف، شجاعت او را ستود.[۲]

برخی مورخان، به دلیل اینکه هفهاف بن مهنّد پس از شهادت امام حسين علیه السلام و پایان واقعه عاشورا شهید شد، نام او را به عنوان شهدای در رکاب امام حسين نیاورده اند و به همین خاطر در زیارت ناحیه مقدسه نیز ذکر نشده است. با این وجود، او نیز از انصار سید الشهداء علیه السلام به شمار می آید، همانند عبدالله بن عفیف ازدی که در کوفه بخاطر اعتراض به ابن زیاد و رسوا کردن او به شهادت رسید.

پانویس

  1. تنقيح المقال، مامقانى، ج3، ص303؛ عنصر شجاعت، ج3، ص175.
  2. الأمالی الخميسيّة، شجری، ج1 ص227.

منابع

11.jpg
واقعه عاشورا
قبل از واقعه
شرح واقعه
پس از واقعه
بازتاب واقعه
وابسته ها