مسکن الفؤاد (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ مسكن الفؤاد (کتاب) را به مسکن الفؤاد (کتاب) منتقل کرد)
 
سطر ۱۱: سطر ۱۱:
 
|زبان= عربی  
 
|زبان= عربی  
  
|تعداد جلد= 1
+
|تعداد جلد= ۱
  
 
|عنوان افزوده1= تحقيق
 
|عنوان افزوده1= تحقيق
  
|افزوده1= مؤسسة آل البيت عليهم السلام لإحياء التراث
+
|افزوده1= مؤسسة آل‌البيت لإحياءالتراث
  
 
|عنوان افزوده2=
 
|عنوان افزوده2=
سطر ۲۱: سطر ۲۱:
 
|افزوده2=
 
|افزوده2=
  
|لینک= [http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/37194/ کتاب مسكِّن الفؤاد]
+
|لینک= [http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/37194/ مسكّن الفؤاد]
  
 
}}
 
}}
 +
کتاب '''«مُسکّن الفؤاد عند فقد الأحبّة و الأولاد»''' تألیف [[شهید ثانی]] (م، ۹۶۵ ق)، شامل [[احادیث|احادیثی]] از [[پیامبر اسلام|پیامبر اکرم]] (صلی الله علیه وآله) و سخنان بزرگان درباره تسلّی و زدودن غم و اندوه از قلب مصیبت‌زدگان و بیان پاداش [[صبر]] و [[رضا]] به [[قضا و قدر|قضای]] الهی در برابر بلایا و مصائب است.
 +
 
==مؤلف==
 
==مؤلف==
  
شیخ زین‌الدین بن علی عاملی، [[شهید ثانی]] (م 965 هـ.ق).
+
زین الدین بن على عاملى، معروف به [[شهید ثانی]] (۹۱۱-۹۶۶ ق) در جبل عامل [[لبنان]] به دنیا آمد. وى در نه سالگى [[قرآن|قرآن مجید]] را ختم کرد. سپس قسمتى از [[ادبیات عرب]] و [[فقه]] را نزد پدر دانشمندش، نورالدین على آموخت. شهید ثانی همچنین نزد شیخ عبدالعالى میسى، سید بدرالدین حسن اعرجى (مؤلف کتاب [[المحجة البیضاء|محجة البیضاء]]) و [[شهید اول|شمس الدین محمد بن مکى]] استفاده نمود.
 +
 
 +
شهید ثانی مسافرت‌هایى به شهرهاى [[مصر]]، [[عراق]]، [[حجاز]]، [[بیت المقدس]]، روم و جاهاى دیگر کرد و در آخر هم به زادگاهش بازگشت و در آنجا به تدریس و تصنیف و تألیف مشغول شد. شهید در سال ۹۶۶ قمری بدست مأمور سلطان سلیمان عثمانى به [[شهادت در راه خدا|شهادت]] رسید.
  
==معرفی اجمالی كتاب==
+
از جمله تألیفات ارزشمند او عبارتند از: [[الروضة البهیه فی شرح اللمعة الدمشقیه‌ (کتاب)|شرح لمعه]]، [[مسالک الافهام فی شرح شرایع الاسلام|مسالک الافهام]]، [[تمهید القواعد شهید ثانی (کتاب)|تمهید القواعد الاصولیه]]، [[البدایة فی علم الدرایة (کتاب)|البدایة فی علم الدرایة]] و [[منیة المرید (کتاب)|مُنیة المرید]].
  
نام کامل کتاب «'''مسكِّن الفؤاد عند فقد الاحبّه والاولاد»''' است. كتاب حاضر یكی از ده‌ها كتاب شهید ثانی است كه برای آیندگان به یادگار مانده است. شهید این كتاب را در سال 954 هـ.ق نگاشته و علت آن [[مرگ]] فرزندان خود ایشان بوده است، به طوری كه تمام پسران وی در چند سال اول زندگی شهید از دنیا رفته‌اند و ایشان پس از فوت فرزندش محمد برای آرامش دادن به خود و نزدیكان و تمام كسانی كه مصیبت می‌بینند، این كتاب را تألیف كرد.
+
==معرفی کتاب==
  
مؤلف در مقدمه كتاب به مسأله مصیبت‌ها و مرگ فرزندان اشاره و بیان می‌كند كه در این كتاب [[احادیث]] [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلی الله علیه و آله و سلم و حالات بزرگان را برای زدودن غم و اندوه از قلب مصیبت‌زدگان جمع‌آوری نموده است.
+
[[شهید ثانی]] کتاب «مُسکن الفؤاد عند فقد الأحبّة و الأولاد» را در سال ۹۵۴ هـ.ق در ۴۳ سالگى نگاشته و علت نگارش آن، [[مرگ]] فرزندان خود ایشان بوده است، به طوری که تمام پسران وی در چند سال اول زندگی شهید از دنیا رفته‌اند و ایشان پس از فوت فرزندش محمد برای آرامش دادن به خود و نزدیکان و تمام کسانی که مصیبت می‌بینند، این کتاب را تألیف کرد.
  
شهید ثانی كتاب خود را در یك مقدمه و چهار باب و یك خاتمه به این صورت تنظیم كرده است:
+
مؤلف در مقدمه کتاب «مُسکن الفؤاد» به مسأله مصیبت‌ها و مرگ فرزندان اشاره و بیان می‌کند که در این کتاب [[احادیث]] [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلی الله علیه وآله و حالات و سخنان بزرگان را برای تسلّی و زدودن غم و اندوه از قلب مصیبت‌زدگان جمع‌آوری نموده است.
  
*مقدمه: مسائلی را كه موجب رضایت به قضای خداوند می‌شود، برشمرده است.
+
این کتاب، با سبکی زیبا و به صورت خلاصه و با اجتناب از اطاله کلام نگاشته شده و از جایگاه شایسته و والایی برخوردار است.
*باب اول: بیان پاداش و اجرهایی كه در [[مرگ]] فرزندان در اثر [[صبر]] به انسان عطا می‌شود.
 
*باب دوم: در صبر.
 
*باب سوم: در رضا.
 
*باب چهارم: در گریه.
 
*خاتمه: شامل تسلیت گفتن به بازماندگان و لزوم یادآوری گریه‌های پیامبر در هر مصیبت است و این كه بیشترین بلاها و مصیبت‌ها مربوط به [[انبیاء]] است.
 
  
مؤلف در هر بخش توضیحاتی مانند معنای كلمه، نكات قابل تذكر و روایات پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را در فضیلت آن موضوع می‌آورد. در كنار ذكر روایات، قضایای تاریخی فراوانی را هم یادآور شده كه مصیبت زده را متوجه این نكته می‌نماید كه بلاها و مصیبت‌ها امری طبیعی و لازمه زندگی در این دنیا است و با بیان حالات بزرگان و اهل معرفت، خواننده را ترغیب به بردباری هر چه بیشتر می‌كند.
+
کتاب «مسکن الفؤاد» توسط مؤلف آن، شهید ثانى، با نام «مختصر مسکن الفؤاد» خلاصه شده تا استفاده از آن به آسانى امکان پذیر گردد.
  
این كتاب به جهت ارزش و بزرگی نویسنده‌ی ارزشمندش مورد عنایت بزرگان قرار گرفته به طوری كه چندین كتاب بر طبق روش آن نوشته شده و چندین بار ترجمه شده است. علاوه بر جایگاه نویسنده كتاب، سبكی زیبا و به صورت خلاصه و با اجتناب از اطاله كلام نگاشته شده و از جایگاه شایسته و والایی برخوردار است.
+
== محتوای کتاب ==
 +
[[شهید ثانی]] کتاب خود را در یک مقدمه و چهار باب و یک خاتمه به شرح زیر تنظیم کرده است:
  
از ترجمه‌های فارسی كتاب می‌توان به كتاب‌های زیر اشاره كرد:
+
*مقدمه: درباره اینکه کارهاى [[خداوند]] متعال به مصلحت بنده است، نیز خصوصیات دار [[دنیا|دنیا]]، و مسائلی را که موجب رضایت به [[قضا و قدر|قضای]] خداوند می‌شود، برشمرده است.
 +
*باب اول: بیان پاداش و اجری که در [[مرگ]] فرزندان در اثر [[صبر]] به انسان عطا می‌شود.
 +
*باب دوم: در صبر و شکیبایى و نقل داستانهایى از زنان و مردان صابر تاریخ.
 +
*باب سوم: در ارزش [[رضا]] به قضاى الهى و علامات و درجات آن، و داستانهایى از رضاى گذشتگان.
 +
*باب چهارم: در گریه و عدم منافات با صبر و رضاى به قضاى الهى، و نوحه سرایى مشروع و نامشروع.
 +
*خاتمه: شامل تسلیت گفتن به بازماندگان و لزوم یادآوری گریه‌های [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلی الله علیه وآله در هر مصیبت است و این که بیشترین بلاها و مصیبت‌ها مربوط به [[انبیاء]] می باشد.
  
«تسلیه العباد»؛ از میرزا اسماعیل خان مجدالادباء، «فرج الحزین بالمكاره و فوت البنین» كه ترجمه كتاب است با اضافات از محمدمهدی بن حاج علی‌اصغری و «روح و ریحان» از شیخ جمال بن محمدتقی عراقی كه به طور کامل متن كتاب در آن نیامده بلكه شبیه به كتاب مسكّن الفؤاد است.
+
مؤلف در هر بخش توضیحاتی مانند معنای کلمه، نکات قابل تذکر و روایات پیامبر را در فضیلت آن موضوع می‌آورد. در کنار ذکر روایات، قضایای تاریخی فراوانی را هم یادآور شده که مصیبت زده را متوجه این نکته می‌نماید که بلاها و مصیبت‌ها امری طبیعی و لازمه زندگی در این دنیا است و با بیان حالات بزرگان و اهل معرفت، خواننده را ترغیب به بردباری هر چه بیشتر می‌کند.
  
==وضعیت نشر==
+
==ترجمه کتاب==
  
این كتاب در یك جلد به زبان عربی در كتابخانه بصیرتی [[قم]] به چاپ رسیده است.
+
این کتاب به جهت بزرگی نویسنده‌ی ارزشمندش مورد عنایت بزرگان قرار گرفته، به طوری که چندین کتاب بر طبق روش آن نوشته شده و چندین بار ترجمه شده است. از ترجمه‌های فارسی کتاب می‌توان به کتاب‌های زیر اشاره کرد:
  
==منبع==
+
* «تسلیة العباد فى ترجمة مسکن الفؤاد» از میرزا اسماعیل مجدالادباء خراسانى.
حافظ فرزانه، مرکز مطالعات و پژوهش‌هاي فرهنگي حوزه علميه، سایت اندیشه قم.
+
* «فرج الحزین بالمکاره و فوت البنین» که ترجمه کتاب است با اضافات، از محمدمهدی بن حاج علی‌اصغری.
 +
* «اسلام در کنار داغدیدگان و افسرده‌دلان»، ترجمۀ محمدباقر حجتى.
 +
* «آرام بخش دل داغدیدگان»، ترجمۀ حسین جناتى.
 +
* «آرامش بخش دل و جان در فقدان عزیزان و فرزندان»، ترجمۀ سید مصطفى فارغ دزفولى.
 +
* «روح و ریحان» از شیخ جمال عراقی که به طور کامل متن کتاب در آن نیامده، بلکه شبیه به کتاب «مسکن الفؤاد» است.
  
== متن کتاب ==
+
==منابع==
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/37194/ کتاب مسكِّن الفؤاد]
 
  
<br />
+
* [https://hadith.net/post/54172/%D9%85-%D8%B3%D9%83-%D9%86-%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%A4%D8%A7%D8%AF-%D8%B9%D9%86%D8%AF-%D9%81%D9%82%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AD-%D8%A8-%D8%A9-%D9%88-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF/ "مُسكِّن الفؤاد عند فقد الاحِبّة و الأولاد"، پایگاه حدیث نت].
 +
* حافظ فرزانه، مرکز مطالعات و پژوهش‌های فرهنگی حوزه علميه، سایت اندیشه قم.
 +
* [[نرم افزار جامع الاحادیث ۵ / ۳|نرم افزار جامع الاحادیث]]، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
  
[[رده:منابع حدیثی]]
+
[[رده:منابع حدیثی]][[رده:منابع اخلاق اسلامی]][[رده:کتاب‌های اخلاق اسلامی]][[رده:آثار شهید ثانی]]
 
{{حدیث}}
 
{{حدیث}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۲۱

مسكن الفؤاد.jpg
نویسنده شهید ثانی
موضوع احادیث اخلاقی
زبان عربی
تعداد جلد ۱
تحقيق مؤسسة آل‌البيت لإحياءالتراث

مسكّن الفؤاد

کتاب «مُسکّن الفؤاد عند فقد الأحبّة و الأولاد» تألیف شهید ثانی (م، ۹۶۵ ق)، شامل احادیثی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) و سخنان بزرگان درباره تسلّی و زدودن غم و اندوه از قلب مصیبت‌زدگان و بیان پاداش صبر و رضا به قضای الهی در برابر بلایا و مصائب است.

مؤلف

زین الدین بن على عاملى، معروف به شهید ثانی (۹۱۱-۹۶۶ ق) در جبل عامل لبنان به دنیا آمد. وى در نه سالگى قرآن مجید را ختم کرد. سپس قسمتى از ادبیات عرب و فقه را نزد پدر دانشمندش، نورالدین على آموخت. شهید ثانی همچنین نزد شیخ عبدالعالى میسى، سید بدرالدین حسن اعرجى (مؤلف کتاب محجة البیضاء) و شمس الدین محمد بن مکى استفاده نمود.

شهید ثانی مسافرت‌هایى به شهرهاى مصر، عراق، حجاز، بیت المقدس، روم و جاهاى دیگر کرد و در آخر هم به زادگاهش بازگشت و در آنجا به تدریس و تصنیف و تألیف مشغول شد. شهید در سال ۹۶۶ قمری بدست مأمور سلطان سلیمان عثمانى به شهادت رسید.

از جمله تألیفات ارزشمند او عبارتند از: شرح لمعه، مسالک الافهام، تمهید القواعد الاصولیه، البدایة فی علم الدرایة و مُنیة المرید.

معرفی کتاب

شهید ثانی کتاب «مُسکن الفؤاد عند فقد الأحبّة و الأولاد» را در سال ۹۵۴ هـ.ق در ۴۳ سالگى نگاشته و علت نگارش آن، مرگ فرزندان خود ایشان بوده است، به طوری که تمام پسران وی در چند سال اول زندگی شهید از دنیا رفته‌اند و ایشان پس از فوت فرزندش محمد برای آرامش دادن به خود و نزدیکان و تمام کسانی که مصیبت می‌بینند، این کتاب را تألیف کرد.

مؤلف در مقدمه کتاب «مُسکن الفؤاد» به مسأله مصیبت‌ها و مرگ فرزندان اشاره و بیان می‌کند که در این کتاب احادیث پیامبر صلی الله علیه وآله و حالات و سخنان بزرگان را برای تسلّی و زدودن غم و اندوه از قلب مصیبت‌زدگان جمع‌آوری نموده است.

این کتاب، با سبکی زیبا و به صورت خلاصه و با اجتناب از اطاله کلام نگاشته شده و از جایگاه شایسته و والایی برخوردار است.

کتاب «مسکن الفؤاد» توسط مؤلف آن، شهید ثانى، با نام «مختصر مسکن الفؤاد» خلاصه شده تا استفاده از آن به آسانى امکان پذیر گردد.

محتوای کتاب

شهید ثانی کتاب خود را در یک مقدمه و چهار باب و یک خاتمه به شرح زیر تنظیم کرده است:

  • مقدمه: درباره اینکه کارهاى خداوند متعال به مصلحت بنده است، نیز خصوصیات دار دنیا، و مسائلی را که موجب رضایت به قضای خداوند می‌شود، برشمرده است.
  • باب اول: بیان پاداش و اجری که در مرگ فرزندان در اثر صبر به انسان عطا می‌شود.
  • باب دوم: در صبر و شکیبایى و نقل داستانهایى از زنان و مردان صابر تاریخ.
  • باب سوم: در ارزش رضا به قضاى الهى و علامات و درجات آن، و داستانهایى از رضاى گذشتگان.
  • باب چهارم: در گریه و عدم منافات با صبر و رضاى به قضاى الهى، و نوحه سرایى مشروع و نامشروع.
  • خاتمه: شامل تسلیت گفتن به بازماندگان و لزوم یادآوری گریه‌های پیامبر صلی الله علیه وآله در هر مصیبت است و این که بیشترین بلاها و مصیبت‌ها مربوط به انبیاء می باشد.

مؤلف در هر بخش توضیحاتی مانند معنای کلمه، نکات قابل تذکر و روایات پیامبر را در فضیلت آن موضوع می‌آورد. در کنار ذکر روایات، قضایای تاریخی فراوانی را هم یادآور شده که مصیبت زده را متوجه این نکته می‌نماید که بلاها و مصیبت‌ها امری طبیعی و لازمه زندگی در این دنیا است و با بیان حالات بزرگان و اهل معرفت، خواننده را ترغیب به بردباری هر چه بیشتر می‌کند.

ترجمه کتاب

این کتاب به جهت بزرگی نویسنده‌ی ارزشمندش مورد عنایت بزرگان قرار گرفته، به طوری که چندین کتاب بر طبق روش آن نوشته شده و چندین بار ترجمه شده است. از ترجمه‌های فارسی کتاب می‌توان به کتاب‌های زیر اشاره کرد:

  • «تسلیة العباد فى ترجمة مسکن الفؤاد» از میرزا اسماعیل مجدالادباء خراسانى.
  • «فرج الحزین بالمکاره و فوت البنین» که ترجمه کتاب است با اضافات، از محمدمهدی بن حاج علی‌اصغری.
  • «اسلام در کنار داغدیدگان و افسرده‌دلان»، ترجمۀ محمدباقر حجتى.
  • «آرام بخش دل داغدیدگان»، ترجمۀ حسین جناتى.
  • «آرامش بخش دل و جان در فقدان عزیزان و فرزندان»، ترجمۀ سید مصطفى فارغ دزفولى.
  • «روح و ریحان» از شیخ جمال عراقی که به طور کامل متن کتاب در آن نیامده، بلکه شبیه به کتاب «مسکن الفؤاد» است.

منابع